Szorongás kezelése gyógyszerrel vagy gyógyszer nélkül?
Sziasztok!
Szorongásra és pánikra szeretnék valamit. Van olyan, aki gyógyszer nélkül is meg tudott gyógyulni? Vagy gyógyszerrel?
Ha gyógyszerrel, akkor melyik gyógyszer segített nektek? Van olyan, aminek nem volt mellékhatása?
Sokáig nem tudtam enni, szorongok.
És mindenről lehet találni túl hypolt “megmentette az életrm nulla mellékhatással” beszámolokat (akár teljesen hatástalan étrendkiegészítőkről), ilyen hozzászolásokat keltette hypera már nem ülök fel. Nyilván ha arra keresel
rà hogy hatastalan akkor arra is kidob rengeteg reddit hozzászólást.
En siman beirtam moclobemide reddit, elso par linket megnyitottam. De az teny, hogyha arra keresel hogy "elrontota az eletem" vagy "megmentett" (ami amugy nem teljesen igaz azert)
Itt peldaul az orrbol es lyukbol folynak az SSRI-k, kb. csak az escitalopram meg citalopram. Semmi mas. Es folyton a rossz mellekhatas. Valaki meg felig rossz mellekhatas 100 bol 20-nak ha bevalik es alacsony libidoval meg ilyenekkel, de legalabb a hangulatot dobja. Es eszben sincs mas antidepresszanst szedni ugye, mert tudatlan.
De viszont en csak beirtam, hogy "moclobemide reddit" es megnyitottam par linket. Volt igen, aki mondta felment a vernyomasa, volt akinek a dozist kellett belonie mert nem hatott elegge, volt akinek ido kellett ahogy te irtad, de egy nagyon hatasos, jo bibliometrikaju es altmetrikaju gyogyszer, ezt nem lehet vitatni mert megneztem, meta analizisekkel, statisztikai kutatasokkal RCR (relative citation ratio) es FOR (field of research). Igaz elsosorban SSRI-t is irnak fel vagy SNRI-t. De itt SNRI-t sehol nem latok.
Csak a moclobemide ugy le lett - alaptalanul - hogy azert nem ugy vannak a dolgok, csak ezt akartam tisztazni.
De ebben egyezzunk meg, ha beirod klinikai depressziora a lamictal-t redditbe, nem pedig a lamolepetet mert az isten tudja mi az es kulfoldon kerek szemmel neznek mi az. Lamictalra keress ra. Egyebkent is az az eredeti gyogyszer, arrol van kutatasok tomkelege. Lamolepet hagyjuk beken, en is lamictalt szedek. Mind jo eredmenyt talasz rola szinte. 100 bol 80 - 90 nagyjabol.
Igen bipolaris, de felirjak klin. depressziora is ha nem majdnem tobbnyire arra.
De tenyleg a lamictal megeri mert az 42 db-os szoval nem ertem miert nem azt javasoljak vagy a betegek azt kerik, mert kerhetik. Megint lehet nem tudnak rola. Nem tajekozodnak.
https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__..
Beirtam lamolep a keresobe, valakinek bevalt, tobbnek nem vagy semleges vagy semmit nem erzett, valakinek durvan nem. Sokkal jobban megeri minden szempontbol a Lamictal. Ebben egyezzunk meg szerintem, 100 bol 80 - 90 embernek.
Mi a különbség a lamictal és az ssri hatása között?
Akkor a lamictalnak nincs annyi mellekhatása?
Az is jó pánikra, szorongásra? Az rögtön hat? Mennyi ideig lehet szedni a lamictalt? Az nem bódító, nem szedál le?
Alacsony a vérnyomasom.
35
Szerintem hanyagoljuk az SSRI-ket, es probaljuk SNRI-k (duloxetine), ciklikus (tianeptine, mianserin, mirtazapine) antidepresszansokat, SNDRI venlafaxine (ha lehet kerlek ne kelljen forrast linkelnem miert SNDRI faraszto allandoan) egy bizonyos adag felett. Vagy legjobb Lamictal.
A lamictal nagyon hatasos, "hangulatstabilizalo", a lamolepet en is szedtem, rettento mellekhatasokkal. Eselyt adtam a Lamictalnak (42 db egy dbz a lamolep csak 30.). Semmi nem volt, rogton 400mg-al kezdtunk, felmentunk 600mg-ra 2 heten belul, 600mg bipol.-nak van es eros depressziosoknak. Neurologusom-pszichaterem (foorvos) mondta 400mg-nal kezdodik a hatas. Kertem, hogy probaljunk 600mg-ot, "ez vegre egy jo otlet" mondta, adjunktus is mondta az jo szinten, felirva.
Lamictal elso nap jo hangulat, tipikus. Utana 1-2 het enyhe-kellemetlen erzet, kisebb hanyinger, libidora nem hat, majd ennyi 1 het mulva mar csillapodik. Idovel kezdett hatni, 3.-4. heten. Heteken at egyre jobban. Ez lassan mukodik. De elegendo a 3.-4. heten levo hatas is mar, erezheto boven. Idovel egyre jobb. (hivatalos UK gyogyszer oldal szerint 6-8 hetig tart a teljes javulas kb).
Keves hatrany (ahogy SSRI-k egy resze is), bor kiutes (normalis, elmulik, nekem nem is volt) ami szindroma is lehet. Kialakulasa a szindromanak statisztikailag 0.001%. Pszichiaterem mondta soha nem latott ilyet. Rovid tavu emlekezet par orara, de alacsonyban nem is erezheto (200-400mg), 600mg-al is alig erzem. Kb. ennyi.
"Akkor a lamictalnak nincs annyi mellekhatása?" - akkor mirol beszel egyebek kozott?
"antidepresszáns hatásró beszélt a lamictal kapcsàn" most valaszoltam
"Nem vizsgálták és nem is engedélyezték szorongásra, nincsen." - ez igaz, ezert kuldtem elobb kardiologiara, hogy mitol van, de mar napok ota kerdez ezekrol, viszont felirtak neki SSRI-t. De fel bevenni.
"Maximum anekdotikus beszámolót fogsz talani a lamictal es a szorongásoldás kapcsán" amik tenyek nem anekdota ha kersz linket szivesen bemasolom. A gond az, hogy mindenre "nem"-et mondanal.. ha SSRI-t kapott azt lehet klin. depressziora. A Lamicalt meg lehet ugyanarra. Nem tudom nem neztel utana? Mert en helyetted nem fogok. Nezz utana rendesen.
A gond az, nem tudni pontosan a kerdezonek honnan fakad a panikja, egyaltalan panikos e valoban es nem mas... Ha SSRI-t sem szed, az sem panikra, szedhet SNRI-t is, pregabalin, SNDRI-t is. En ezen vagyok kiakadva, mennyi meg mindenkinek SSRI-t irnak fel csak, kizarolag, es utana be van fejezve a dolog mert nem birja letenni vagy felirnak neki frontint es kesz. Pedig csomo alternativa van.
De ez a fo gond, hogy a mentalis betegek eszmeletlen tajekozatlanok. Allitom ha klin. depressziosnak clozapine-t adnanak 150mg-ban meg azt is szednek es az lenne itt hires es panaszkodnanak, mint az SSRI-vel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!