Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van célja az életednek? Őszintén.

Van célja az életednek? Őszintén.

Figyelt kérdés
Úgy értem, van megfogalmazható célja az életednek? Vagy csak úgy élsz a nagyvilágba? Nekem ez a legnagyobb kihívás, hogy erre választ találjak a mindennapi rutinon túl.
2022. aug. 12. 11:45
1 2 3 4 5 6 7
 51/65 anonim ***** válasza:

Hú, van szerintem vagy 4 db három pipás (engem is beleértve) így nehéz megmondani, melyiket ki írta. :)

Szerintem ne vesszetek össze, félreértettétek egymást.

Az #50-es hozzászóló számára alapszükséglet, hogy mozogjon, egészséges életmódot éljen. Mégha nem is "életcél" kategória, de alapszükséglet.

Nekem is az egyébként, mozgás nélkül nagyon-nagyon rosszul érezném magam a bőrömben. Az embernek jó gazdájának kell lennie a testének, gondot viselnie róla. Ha csak egy automatának tekinti, amibe behányja a kaját, semmit nem mozog, akkor sajnos előbb utóbb vissza fog jelezni.

A 3,5 pipás hozzászóló talán még mindig túl idealista.

Ha már elhangzottak itt ajánlások, bár ezt már többször elsütöttem GyK-n e kategóriában, én a Prédikátor könyvét ajánlom. Több ezer éve íródott, de ma is helytálló amiket ír. Annyira komor, hogy vita tárgyát képezte a zsidóknál, hogy bekerüljön e a szent írások közé. Szerintem nagyon is helye van köztük, csak értelmezni kell. A világ folyását realistán leírja. Istenről viszont hiányos képet fest. Ezen írás szerint úgy tűnik mintha csak annyi lenne a funkciója, hogy megítéli az embereket haláluk után, cselekedeteik szerint. Isten tevékenysége azonban ennél több. Rejtett módon, már ebben az életben jelen van azok számára akik keresik. Ehhez érdemes elolvasni a Zsoltárok könyvét, de Jézus és az apostolok tanításaiban is bőven olvashatunk gondviselő, jellemformáló voltáról.

2022. aug. 13. 14:09
 52/65 anonim ***** válasza:
... a Károli fordításban ajánlom, mert ahogy így elnézem ami fenn van neten, a SZIT fordítás, elveszi az értelmét a mondatoknak.
2022. aug. 13. 14:58
 53/65 anonim ***** válasza:

Nagyon nagy figura volt még Szókratész, ő "fedezte fel" a lelkiismeretet (daimónnak nevezte) és hogy arra kell hallgatni. Sajnos olyan sorsra jutott mint, Jézus. :(

Szókratész védőbeszéde írja le a történetét. Vicces fazon volt.

2022. aug. 13. 15:05
 54/65 anonim ***** válasza:

Már az ókori görögök is úgy képzelték el, hogy az itteni életvitelünk valamiképp befolyással van a túlvilági sorsára a léleknek, erről szól a Phaidón, szintén Platóntól. Az ilyen minőségi olvasmányok gyógyítják a megtépázott lelket.

Annyira szépen leírja a Példabeszédek:

"Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet."

Tapasztalatom szerint a "jónak maradás" nem megy önerőből.

2022. aug. 13. 18:03
 55/65 anonim ***** válasza:

Nagy életcélom még nincs, nem tudom lesz-e.

Talán ilyen minden napra elosztott van, hogy minden nap igyekezzek meglátni a lehetőséget az örömre, a fejlődésre, az emberségre. Ez hoz csomó jó pillanatot, embernek érzem magam, hálás vagyok érte. De pl randin, ha kérdezi egy nő, h mik a céljaim, akkor már tudom, h az ő szemében ez egy kalap szar és neki az kell ,hogy felsoroljam, hogy ilyen kocsi, olyan lakás lesz x év múlva. Hát nem lesz, m nem akarom h arról szóljon az életem, hogy megőrülök a pénzért.

2022. aug. 13. 21:24
 56/65 anonim ***** válasza:

54

"szintén Platóntól"

Miért "szintén"? Már volt róla szó? Bocsi, de minden filozófus nevénél automatikusan lecsukódik a szemem.

2022. aug. 13. 23:14
 57/65 anonim ***** válasza:

53

A daimónról is pár hete olvastam és nem emlékszem semmire. :( Van köze a démonokhoz?

2022. aug. 13. 23:17
 58/65 anonim ***** válasza:

56,57 a Szókratész védőbeszédét meg a Phaidónt is Platón írta. Ezek az írások nem elvont eszmerendszerekről szólnak, jól érthetőek. Én se szeretem az érthetetlen, elvont filozófusokat. Arról szólnak amiről a filozófiának szólnia kellene (filo shophia bölcsesség szeretete), hogyan éljen az ember. Szókratész előtt olyan magvas dolgokon gondolkodtak a görög filozófusok, hogy az őselem a tűz volt e vagy a levegő. Szókratész volt az aki az ember magaviseletére irányította a figyelmet. Ezért korszakalkotó. Ciceró szerint „lehozta a filozófiát az égből a földre és bevitte a házba".

A daimón nem démon, Szókratész nevezte el így a lelkiismeret hangját magában.

Érdemes elolvasni ezeket (még a Gorgiasz se rossz). Így ráláthatunk miként gondolkodtak 2400 évvel ezelőtt. Nem nagyon változtak az emberi problémák.

2022. aug. 14. 09:19
 59/65 anonim ***** válasza:

58

Köszönöm szépen. Fuh, nem tudtam, hogy Szókratész védőbeszédét Platón írta...

Utánanézek ezeknek.

2022. aug. 14. 09:22
 60/65 anonim ***** válasza:
Még annyi csavarás van a történetben, hogy Sz. nem írt semmit, Platóntól ismerhetjük a gondolatait, filozófiáját, nem lehet egyértelműen elkülöníteni mi származik Sz.tól és mi Platóntól. Platón maga is filozofált, és ő inkább egy eszelős alak volt (Az állam). Egy nagyon jó kis kiegészítő olvasmány Paul Johnson: Szókratész.
2022. aug. 14. 09:29
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!