Van célja az életednek? Őszintén.

Hú, van szerintem vagy 4 db három pipás (engem is beleértve) így nehéz megmondani, melyiket ki írta. :)
Szerintem ne vesszetek össze, félreértettétek egymást.
Az #50-es hozzászóló számára alapszükséglet, hogy mozogjon, egészséges életmódot éljen. Mégha nem is "életcél" kategória, de alapszükséglet.
Nekem is az egyébként, mozgás nélkül nagyon-nagyon rosszul érezném magam a bőrömben. Az embernek jó gazdájának kell lennie a testének, gondot viselnie róla. Ha csak egy automatának tekinti, amibe behányja a kaját, semmit nem mozog, akkor sajnos előbb utóbb vissza fog jelezni.
A 3,5 pipás hozzászóló talán még mindig túl idealista.
Ha már elhangzottak itt ajánlások, bár ezt már többször elsütöttem GyK-n e kategóriában, én a Prédikátor könyvét ajánlom. Több ezer éve íródott, de ma is helytálló amiket ír. Annyira komor, hogy vita tárgyát képezte a zsidóknál, hogy bekerüljön e a szent írások közé. Szerintem nagyon is helye van köztük, csak értelmezni kell. A világ folyását realistán leírja. Istenről viszont hiányos képet fest. Ezen írás szerint úgy tűnik mintha csak annyi lenne a funkciója, hogy megítéli az embereket haláluk után, cselekedeteik szerint. Isten tevékenysége azonban ennél több. Rejtett módon, már ebben az életben jelen van azok számára akik keresik. Ehhez érdemes elolvasni a Zsoltárok könyvét, de Jézus és az apostolok tanításaiban is bőven olvashatunk gondviselő, jellemformáló voltáról.

Nagyon nagy figura volt még Szókratész, ő "fedezte fel" a lelkiismeretet (daimónnak nevezte) és hogy arra kell hallgatni. Sajnos olyan sorsra jutott mint, Jézus. :(
Szókratész védőbeszéde írja le a történetét. Vicces fazon volt.

Már az ókori görögök is úgy képzelték el, hogy az itteni életvitelünk valamiképp befolyással van a túlvilági sorsára a léleknek, erről szól a Phaidón, szintén Platóntól. Az ilyen minőségi olvasmányok gyógyítják a megtépázott lelket.
Annyira szépen leírja a Példabeszédek:
"Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet."
Tapasztalatom szerint a "jónak maradás" nem megy önerőből.

Nagy életcélom még nincs, nem tudom lesz-e.
Talán ilyen minden napra elosztott van, hogy minden nap igyekezzek meglátni a lehetőséget az örömre, a fejlődésre, az emberségre. Ez hoz csomó jó pillanatot, embernek érzem magam, hálás vagyok érte. De pl randin, ha kérdezi egy nő, h mik a céljaim, akkor már tudom, h az ő szemében ez egy kalap szar és neki az kell ,hogy felsoroljam, hogy ilyen kocsi, olyan lakás lesz x év múlva. Hát nem lesz, m nem akarom h arról szóljon az életem, hogy megőrülök a pénzért.

54
"szintén Platóntól"
Miért "szintén"? Már volt róla szó? Bocsi, de minden filozófus nevénél automatikusan lecsukódik a szemem.

53
A daimónról is pár hete olvastam és nem emlékszem semmire. :( Van köze a démonokhoz?

56,57 a Szókratész védőbeszédét meg a Phaidónt is Platón írta. Ezek az írások nem elvont eszmerendszerekről szólnak, jól érthetőek. Én se szeretem az érthetetlen, elvont filozófusokat. Arról szólnak amiről a filozófiának szólnia kellene (filo shophia bölcsesség szeretete), hogyan éljen az ember. Szókratész előtt olyan magvas dolgokon gondolkodtak a görög filozófusok, hogy az őselem a tűz volt e vagy a levegő. Szókratész volt az aki az ember magaviseletére irányította a figyelmet. Ezért korszakalkotó. Ciceró szerint „lehozta a filozófiát az égből a földre és bevitte a házba".
A daimón nem démon, Szókratész nevezte el így a lelkiismeret hangját magában.
Érdemes elolvasni ezeket (még a Gorgiasz se rossz). Így ráláthatunk miként gondolkodtak 2400 évvel ezelőtt. Nem nagyon változtak az emberi problémák.

58
Köszönöm szépen. Fuh, nem tudtam, hogy Szókratész védőbeszédét Platón írta...
Utánanézek ezeknek.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!