Van célja az életednek? Őszintén.

Na most már értem, miért születnek a mentális egészség kategóriában olyan válaszok, amilyenek.
Nem, nincsenek céljaim. (Ill. vannak, majd a végén elérek oda is.) Egy nagyon súlyosan szorongó és/vagy nagyon mélyen depressziós ember mégis milyen célt tűzhetne ki maga elé? Max. annyit, hogy ne legyen öngyilkos. Esetleg fel tudjon kelni az ágyból. Talán (talán) be tudjon tenni egy mosást és talán (talán, talán) ki is tudjon majd teregetni.
Már értem, hogy miért olyan elszállt a válaszok többsége. Mert itt egészséges emberek vannak. Fura.
Szóval visszatérve, most éppen jobb fázisomban vagyok. Így éppen két-három célom van:
a) Szeretném látni még egy ideig (kb. 5-10 évig), hogy hogyan boldogulnak a gyerekeim az életben. Most a felnőtt kor határán vannak.
b) Szeretném néha jól érezni magam, mondjuk a nagyon súlyos szorongásom és depresszióm mellett vagy ellenére elmenni a Duna-partra (tőlünk kb. 5 perc autóval).
c) Szeretnék elmenni egy wellness hétvégére, mert amikor egyszer az életben voltam egy wellness héten az akkori partneremmel, pokollá tette az ottlétünket a második nap kb. 6. percétől és kipróbálnám, milyen úgy, hogy ez nincs.
d) Asszem nincs több.
7-es: Nagyon érdekes volt olvasni téged! Én állatvédelemmmel szerettem volna foglalkozni, aztán meg környezetvédelemmel. Nagyon hamar feladtam, mert éreztem, hogy az átlagember energiaszintjéhez képest (mondjuk ha 10 a max, akkor jó napjaikon van nekik 8) az enyém 1 körül mozog. Szélmalom harcot folytassak? Meggyűlöljem az embereket? Nem. A saját kis közvetlen környezetemben teszek jó dolgokat. (Meglocsolom a nyári hőségben a közös udvaron a kornyadozó növényeket. Ha van ételmaradék, odaadom a kóbor cicáknak. Segítek idős néniknek húzni a banyatankjukat. Kedvesen köszönök a szomszédjaimnak. Ennyi.)
Ha pedig nagyon nagyon jól lennék (ezt kétlem), akkor baromira érdekel az irodalomterápia és a növények, ezekkel kezdenék vmit.

11
Maximálisan egyetértek veled. Van erre egyébként keleti mondás is (nyilván buddhista).
12-es voltam

"Nem a jó állás, jó alak meg a tengerparti nyaralás. Ez csak az út része. Nem életcél."
Mondd ezt egy igen elhízott embernek, hogy nem életcél az, hogy lefogyjon.
Mindenkinek más a cél, és jó lenne, ha elfogadóbbak lennének itt a magyarok és nem leszólná a másikat, hogy az bizony nem cél, ha valaki szeretne egy jó állást, vagy lefogyni, mert neki az nem cél. Szóval nem cél egy jó állás? Oké, menjél 4 műszakba robotolni egy gyárba, aztán mondd, hogy nem jó célkitűzés egy jó állás megszerzése. És bocsi, nem mindig az út a lényeg, ahogy a Békés harcos útjában is mondta Szókratész.

14
Szerintem szélsőségek-mentesen gondolkozzunk.
A jó alaknál nekem eszembe jutott egy bomba testű fiatal nő, aki MÉG akar csavarni egyet a dolgokon, mert instán látta, hogy milyen az, amikor egy 10/10-es nő 10/20-as. És ezért éjt-nappallá téve dolgozik azon, hogy neki is ilyen alakja legyen. Nem merült fel bennem (és talán a másik válaszolóban sem), hogy súlyosan elhízott hölgyről van szó.
A munkával dettó. Én arra gondoltam, hogy van egy átlagos jövedelmű ember, aki bármit megadna, hogy olyan legyen, mint a szomszéd Józsi vagy a volt osztálytársa, aki a fb-on ismerőse és 3 bmw-je és 3 mercédesze van. Nem jutott eszembe a 4 műszakban éhbérért robotoló ember.
Amennyiben valaki tényleg túlsúlyos, vagy éhbérért robotol 4 műszakban, az persze, tegyen sokat, nagyon sokat azért, hogy jobb legyen.
Aki viszont szép alakú, csak a mai standarad szerint nem 10/10-es az alakja (csak 9/10-es) vagy heti 5 nap dolgozik 8 órában és annyi pénzt keres, hogy a legszükségesebbeken kívül félre tud tenni pénzt nyaralásra, hobbira, stb., azokra esetleg vonatkozhatnak ezek a bölcsességek, amiket 7 és 11 megfogalmazatott (meg én is).

Ezért mondtam, hogy jó lenne, ha tiszteletben tartanánk mindenkit, hogy ki mit tekint célnak, mert mindenki más és ki milyen jogon meri megkérdőjelezni a másik által nevezett jövőbeni tervét, hogy az nem cél?
Fogadjuk el, hogy mivel különbözőek vagyunk, ezért különböző dolgokat tekintünk célnak. Ha a jó állás megszerzése a 11-esnek nem nevezhető célnak, ám legyen, de ez csak az ő szempontjából igaz, amit az egója úgy gondol. Másnak meg talán egy elérhetetlen álom marad örökre.

"Az ember célja a küzdés maga." "Ember küzdj és bízva bízzál".* Ad 1.
* Az ember tragédiája
Ad 2. Úgy állok hozzá, hogy nem egy életben gondolkodom a létezés szempontjából.
Célom a helytállás, világnézeti keretem a kereszténység. :)

16
Értelek és most már én is egyetértek veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!