Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
Az uniformizálás megöli az egyéniséget! Pont az a jó, hogy mindenki más és más!
Na azért középsikolásokról beszélünk! Írtam, nem a divat helye az iskola, és nem egyéniséget kell nevelni, hanem éreztetni azt, hogy egy KÖZÖSSÉG RÉSZE !!!!!! Így kell nevelni!
Persze hogy a dokik nem találkoznak próblémával a diákok egymás között,vagy haverokkal,vagy fórumokon dumálják meg a tapasztalataikat,érzéseiket.Hogy találkozna az orvos a diákok véleményével amikor kicsit se figyel.
Azért a doki bácsik,néniket is megnézném milyen érzéssel mennének a kollegákkal együtt ilyen csoportos vizsgálatra,mennyire lenne természetes nekik,ha ők lennének az alanyok?:)Szerintem mindjárt másképp állnának a dolgokhoz.
De persze aki nyílvánosan meztelenkedik bárhol,bárki előtt az az orvosnál is simán meztelenkedik.Furcsa lenne ha valaki mindenhol letolja nyugodtan ahogy már itt fogalmazott(bár ez sem épp épelményű ha szó szerint vesszük,a bárki és bárholt)az orvos előtt nem vetkőzne.De az sem teljesen normális aki nyílvánosan bárhol és bárki előtt meztelenkedik,mert minden területet érint,iskola,belváros stb. stb.
Kedves Lilla!
Fogalmam sincs mi az oka annak,hogy ahogy valaki felhoz valami iskolai szabályt vagy szokást rögtön ekkora indulattal ugrasz. A tanárok jogait miért nem véded? Az övékét szinte naponta megsértik a visszafelesélesekkel,az ellenük hangolással,a megalázásukkal. Tudod Te mi megy ma az iskolákban? Ha nem érdemes megnézned. Akkor talán meg fogod látni,hogy bizony nem a diákokat alázzák,hanem azokat,akik értük dolgoznak.
A tornaóra meg nem wellness központ foglalkozás,hanem egy kötelező tanítási óra aminek célja a sport megszerettetése mellett a gyerekek egészséges fejlődése,a koruknak megfelelő edzettségi szint és izomzat kialakulása. És bizony ezt ugrabugrával és lógással nem lehet elérni,csak fegyelemmel. Képzeld el ez nem a diákok kínzására létrejött óra,hanem az egészségükért van,bármennyire nehéz elhinni ezekről az elvetemült jogsértő iskolákról. És mint ilyen szabályokat is hoztak hozzá,amik évtizedekig működtek. Valamint senki nem érezte magát porig,mert a tornázáshoz tornára alkalmas öltözéket kell viselniük. Te lehet hogy nagyon jól tudsz gyűrűgyakorlatokat,gimnasztikát és más szabad mozgást igénylő feladatokat bő pólóban és hosszúnadrágban,de létezik egy olyan dolog,hogy praktikum. Vajon a torna sportágban miért nem Nike két számmal nagyobb pólóban és farmerban gyűrűznek? Szegény élvonalbeli férfi tornászoknak megsérült a joga,mert atlétatrikóban mutatták be a gyűrűgyakorlatot, a női tornászokat is porig alázták,mert tornadresszben látta őket minden néző a gyakorlatuknál. Elképesztő,amiket írsz,már ne haragudj.
" Lillukám "?! Nem tudok róla, hogy rokoni vagy baráti kapcsolat lenne köztünk! Vagyis nem vagyok "Lilluka", a "te" Lillukád meg pláne nem!
Magyarul is megtanulhatnál már! Sokadszor olvasom az írásaidban a "teccik" szót! Na most tudod a magyar nyelvben ilyen szó NINCS! Azt úgy kell írni, hogy "tetszik"!
Hát akkor "kedves" névtelen ál pszichológus uraság!
A jogokkal kapcsolatos marhaságaidra nem reagálok, mert már ezerszer leírtam és BIZTOS vagyok benne, hogy RAJTAD KÍVÜL mindenki meg is értette, hogy miről szól ez a topic és, hogy miben segít a jogaikat nem ismerő kiskorú diákoknak,hogy NE kerüljenek AKARATUK ELLENÉRE megalázó helyzetbe!
Aki elolvasta az írásaimat az tudja (ha eddig nem tudta), hogy mihez van JOGA és NEM KÖTELES eltűrni azt, hogy egyes lelkiismeretlen és/vagy lusta iskolaorvosok őt megalázzák!
Idézet tőled: " Na azért középsikolásokról beszélünk! Írtam, nem a divat helye az iskola, és nem egyéniséget kell nevelni, hanem éreztetni azt, hogy egy KÖZÖSSÉG RÉSZE !!!!!! Így kell nevelni!"
Jéééééééééézusom!!!!!!!!
Tudod én eddig is teljesen biztos voltam benne de....most már EZER SZÁZALÉKIG biztos, hogy te egy fegyelmivel kirúgott börtönőr vagy idegenlégiós ex katona vagy, akit a túlzott kegyetlenkedései miatt rúgtak ki és most nincs kin levezetnie a szadista hajlamait!!!
Mi az, hogy "nem egyéniséget kell nevelni"???????,
Igenis MINDENKIBŐL egyéniséget kell nevelni!!! Mindenki legyen tisztában azzal, hogy ő értékes ember és VALAMIBEN biztos, hogy EGYEDI és LEGYEN BÜSZKE rá!
Lehet az zenei tehetség, sport tehetség, matek-fizika területén kiválóság,színészi képesség,énekes tehetség,főzéshez tehetség,kézimunkához, bútorok készítéséhez,műszaki dolgok javításához........stb....még MILLIÓ dolgot sorolhattam volna fel!
Tudod minden NORMÁLIS tanár attól boldog ha MINDEN gyerekből ki tudja hozni az EGYÉNISÉGET!! Azt a valamit amitől ő egyedi és amire BÜSZKE lehet!!! És ezt egy NORMÁLIS tanár elősegíti, bíztatja a diákokat és NAGYON ÖRÜL (ha kicsit neki is köszönhetően) a diáknak ez sikerül!!!!!!!!!
Igenis EGYÉNISÉGET kell nevelni MINDENKIBŐL!!!!!!!!
Még a közoktatási törvény IS kimondja!!!
Nem értem miért jösz elő ezzel a tornaöltözék témával?? Attól, hogy valaki NEM szereti az egyenöltözéket attól tán egy "rossz" ember? Vagy nem tudja mi a közösség??
Ohhhh ne mondd!
Hát képzeld én se hordtam semmiféle formaruhát iskolás koromban. Se órákon se torna órán!(nem is lettem volna hajlandó) Nálunk mindenki abban tornázott amiben akart és ez ÍGY NORMÁLIS! És a tanárok 90%-át nagyon szerettem és tiszteltem! És a leendő gyerekemet se íratnám olyan iskolába ahol korlátozni akarnák a személyiségi jogait!
Akkor pl szerinted egy munkahely is akkor jó közösség ha mindenki EGYFORMA FORMARUHÁT hord?? :DDDD
Vagy egy baráti kör is akkor "jó" közösség ha a barátok egyforma formaruhát hordanak???? :DDDD
Na figyi............leszámítva a pincéreket,banki dolgozókat (és még néhány spéci helyet ahol valóban érthető a kötelező formaruha ) NINCS olyan munkahely ahol formaruhát hordanának a kollegák. Mindenki a saját stílusában öltözik és EZ ÍGY VAN JÓL!! Akkor minden munkahely "rossz" közösség?!
Nekem pl nem tetszik ez az ilyen-olyan pirszing orrban, szájban, szemöldökben....sem a zöld kakastaréj stílusú punk frizura....el nem tudom képzelni, hogy tetszhet ez valakinek de.....NEM IS ÉRDEKEL!!!!!!! NEM TARTOZIK RÁM!!!
Ha neki tetszik és ő így érzi jól magát....akkor járjon így! Váljék egészségére! Ő tudja miért fontos ez neki vagy miért tetszik ez neki!!!!!
Ugyanúgy ahogy nekem is jogom van a saját stílusomban öltözködni (ami szolídan szexis és nőies) ugyanúgy másnak is joga van ahhoz, hogy úgy öltözzön ami NEKI TETSZIK! És ezt fenntartom arra az esetre vonatkoztatva is ha az illető "másik" stílusát én (magamban)szörnyűnek találom!
Egy kis idézet neked az emberi jogokról! FIGYELJ!
8. Emberi-polgári jogok az iskolában
8.1. Személyiségi jogok
10. §
(2) A gyermek, illetve a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben. A gyermek és a tanuló nem vethető alá testi fenyítésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak.
(3) A gyermeknek, tanulónak joga, hogy
e) személyiségi jogait, így különösen személyiségének szabad kibontakoztatásához való jogát, önrendelkezési jogát, cselekvési szabadságát, családi élethez és magánélethez való jogát az óvoda, az iskola, illetve a kollégium tiszteletben tartsa, e jogának gyakorlása azonban nem korlátozhat másokat e jogainak érvényesítésében, továbbá nem veszélyeztetheti a saját és társai, a nevelési-oktatási intézmény alkalmazottai egészségét, testi épségét, illetve a művelődéshez való jog érvényesítéséhez szükséges feltételek megteremtését, fenntartását,
19. §
(4) A pedagógus alapvető feladata a rábízott gyermekek, tanulók nevelése, tanítása. Ezzel összefüggésben kötelessége különösen, hogy
e) a gyermekek, tanulók, emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartsa,
Az ember személyhez fűződő jogai az ember-állampolgár-gyermek-diák általános alapjogát jelenti arra, hogy mindenki tartsa tiszteletben személyét és személyiségét, becsületét, nevét, származását, egyéniségét, szuverenitását, autonómiáját (például titkait) és egész emberi mivoltát. Ez az egyik legalapvetőbb emberi jog. Ennek alapján tilos egyik embernek a másikat megalázni, megsérteni, bántalmazni, bántani, az emberhez méltó körülményektől és bánásmódtól, illetve szabadságától megfosztani, önkényesen bármire is kényszeríteni, az embert megillető szuverenitástól és autonómiától megfosztani.
Az Alkotmánybíróság több határozatában kifejtette, hogy az ember "általános személyiségi joga", mint úgynevezett "anyajog" hivatkozható az emberi autonómia védelmére minden ügyben, függetlenül attól, hogy általános személyiségi jogként az Alkotmányban nincsen nevesítve. (Viszont gyűjtőfogalomként az emberi jogi egyezmények egyik alaptétele, s magába foglalja például az Alkotmányban szereplő emberi méltósághoz való jogot is.)
A diák esetében a személyhez fűződő jogok (például az emberi méltóság) sérelmét jelentheti diáktársai verése, gúnyolódása, megaláztatása; a pedagógus által alkalmazott emberi méltóságot sértő módszerek alkalmazása (például térdepeltetés, pajeszhúzás, fenyegetés hatása alatt olyan magatartásra kényszerítés, amely a diáktársak vagy felnőttek előtt megalázó jellegű); a gyakorlati képzés színterein az idősebb kollégáktól elszenvedett zaklatás, szabadságkorlátozás, bántalmazás, kényszerítés.
A diák személyének, személyiségének, emberi méltóságának sérelme éppen olyan jogsértés, mint bárki más emberi jogainak megsértése. Ilyen esetben rendelkezésre állnak a közoktatási törvény szankcionáló és jogorvoslati eszközei (fegyelmi eljárás, eljárást megindító kérelem), valamint az általános jogi eljárások: polgári per, szabálysértési vagy büntető feljelentés.
A személyhez fűződő jogok körét tételesen a Polgári Törvénykönyv határozza meg. Eszerint a személyhez fűződő jogok sérelmét jelenti különösen a magánszemélyek bármilyen hátrányos megkülönböztetése személyüket jellemző valamely adottság miatt: faj, nemzetiség, felekezet, nem. (A közoktatási törvény ehhez még hozzáteszi az életkort is!)
Személyhez fűződő jogot sért továbbá a testi épség, az egészség, a becsület és az emberi méltóság megsértése, a személyes szabadság jogellenes korlátozása és a lelkiismereti szabadság sérelme.
IDÉZET VÉGE!
Tessék tanulmányozni "kedves" szadista hajlamú ál pszichológus uraság!!
Még annyit mondanék neked, hogy remélem sosem lesz gyereked! Mert egy ilyen ember mint te,akiben a jóérzés szikrája sincs meg és kétlem, hogy bármiféle érzelmeid lennének....gondolom a gyerekedet is ütnéd-vernéd, ordibálnál vele, porig aláznád....mert szerinted ez a "jó" a "normális"!
De még háziállatot se tarts soha! Tudod az állatoknak is szükségük van szeretetre és érzelmekre!
Kedves 22:06-os szintén névtelen hozzászóló!
Miből gondolod, hogy én "pártolom" az általad említett "tanárverő", tanárral szórakozásból bunkózó diákokat? Ki mondott ilyet? Én biztos NEM!
Az ilyen kölköket (ha iskola igazgató lennék) AZONNAL KIRÚGNÁM pároslábbal fegyelmivel!!!!!!!!!!
De ha egy tanár tenne hasonlót....pl megüt egy diákot vagy szórakozásból megaláz...őt ugyanúgy AZONNAL KIRÚGNÁM A TANÁROK KÖZÜL!
Nincs különbség tanár és diák között! Aki megsérti a másik emberi méltóságát, annak repülni kell fegyelmivel! Akár diák,akár tanár az illető!
A tornaöltözet témára nem írok többet mert arról már kifejtettem amit gondolok!
Csak EGY dologra térnék ki! A "farmer nadrágos" példád az hülyeség! Az NEM alkalmas sportolásra!
A szabályzatban CSAK AZ van meghatározva, hogy a tanár nem szabhatja meg a sportöltözék színét, fazonját,tipusát. Lényeg, hogy SPORTOLÁSRA alkalmas öltözék legyen és NE UTCAI RUHA ÉS CIPŐ!
A farmer nadrág utcai viselet!
A póló és tréningnadrág viszont ALKALMAS SPORTOLÁSRA!
Aki ebben érzi jól magát JOGA van ebben tornázni!
Komolyan irigyellek, hogy neked ez a legnagyobb problémád, hogy "ki miben tornázik".
Miért fáj ez neked? Irigyled, hogy nekik szabad ami neked tiltott volt? :))) Vagy ennyire unatkozol? :)))
Na szevasz!
Lillukám!
1, Helyesírást nem nekem kéne tanulnom, mert igen durva hibákat vétesz, szóval engem te ne oktass ki!
2, Elolvastam az egész beidézett részt, noha nemtom honnan veszed, hogy én ezt nem ismerem, de az van benne, hogy tilos megalázni!! Érted?
Az viszont nincs benne, hogy a csoportos orvosi vizsgálat egyáltalán megalázás lenne! Azaz hülyeséget beszélsz, ne haragudj.
3, NEM, nem kell egyéniségeket nevelnünk! Az egyéniség majd kibontakozik saját maga. Középiskoláról lévén szó, itt a közösségi érzést kell erősíteni, és keményen elnyomni minden individualista törekvést! Semmi keresnivalója egy ilyen közösségi helyen az egoizmusnak, narcizmusnak. Ennek érdekében bizony inkább elcsattanhat két nagy pofon, és a diák tanulja meg, hogy ő nem egy független, különálló szigetecske, hanem egy közösség része, és vielkedjen így ! Gondolom, számodra a tanárverő, szemtelen diákok is csak a jogaikat gyakorolják, amikor visszabeszélnek. De azt is írod, hogy elismered a tanárok jogait. Na most akkor hogy van ez? Van is meg nincs is? A tanár kötelessége, hogy amikor ott a helye két nagy fülesnek, akkor azt meg is adja, és ezzel segítse a személyiségfejlődést, a közösség hasznos tagjává való formálást.
4, A tornaruha pedig szintén hülyeség. Ha sok évig jó volt a tornadressz, akkor majd most is jó lesz, és írtam, hogy nem divatbemutatókról van szó, hanem komolyabb testmozgásról. Másrészt egymás között van egy közösség, semmi baja nem lesz XY-nak, ha éppen véletlenül kivillan a bugyija. Na meg szegény olimpikonjaink is mennyire meg lettek alázva, ha belegondolok ....
5, Mindezek ismeretében te csak ne "világosíts", mert azt hiszed azt teszed, közben meg csak félremagyarázol bizonyos jogokat. Megalázni tényleg nem szabad, na csak hol a megalázás? Hm ?? Egy csoportos orvosi vizsgálaton, "jaj a Julika az osztályból meglátja a mellemet" vagy jaj Petike meglátja, hogy Jancsikának milyen a fütyije? Ez lenne a megalázás? Értsd már meg, lehetőség sincs és idő sincs de felesleges is lenne egyesével vizsgálgatni mindenkit, még senki nem halt bele sztem egy orvosi vizsgálatba, és azért mint írtam, ne a diák diktálja már a feltételeket! Ha az orvos csoportosan szereti, akkor úgy lesz, ennyi, neki pedig joga van bemenni a vizsgálatra, ezzel is a közösségi szellemet erősítve, ez is ennyi.
Drága Lillám, ha marad még kérdésed, írj nyugodtan, és próbállak felvilágosítani! Nemtom hány éves lehetsz, amolyan sértődött kislánynak tűnsz, csak nem kaptál két hatalmasat, amiért nem voltál hajlandó bemenni orvosi vizsgálatra? Mert nálad aztán abszolút indokolt lenne, már csak a hangnemed miatt is, amiből leszel szíves és visszaveszel, mert idegesít ...
szerettel: az álpszichológus
(bizony egybe kell írni!)
66%-os!
Igen, tudod sokkal épelméjűbb, akinek a helyén van az önértékelése, erről csak ennyit!
Lillukám!
Mit óbégatsz nagybetűkkel, meg felkiáltójelekkel tán félsz? Vagy te is olyan idegbeteg némber vagy mint a VV Évi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!