Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 ... ❯❯
 781/1151 anonim ***** válasza:
80%

Ezzel egy baj van,maga a közössége egy jó része,sokszor a nagyobb,főképp lányoknál van a külön vizsgálat véleményén,akkor a közösség,a többség külön vizsgálatot szeretne.Az egót meg nem kell szétrombolni,a katonaságot meg hagyjuk én akiket ismerek vagy 5-10 sével mentek be vizsgálatra,de akik az utolsó 10 évben voltak ismerősök ott már csak alsógatyás vizsgálat volt,annál nem mentek tovább.És a másik hogy vannak elég sokan akik idegen előtt könnyebben vetkőznek le,mint ismerős előtt.Az meg hogy valaki 6-8 órában össze van zárva az osztálytársaival lehet hogy attól még 8 év,vagy középiskolában 4 év alatt beszélt vele vagy 5 alkalommal vagy még annyit sem.Ahogy a munkahelyeken se mindenki haver,és van akivel nem is beszélsz,úgy ez a suliban is simán megvan.Ott sem mindenki haver,valaki olyan mintha ott sem lenne,ott is vannak klikkek,sőt ez a jellemző és 4-5 fős baráti csoportot alkotnak.De totál féreértelmezed a mondottakat a csapatszellemről.Attól hogy cikis helyzetbe hozol valakit,és meztelenkednie kell másokkal még úgyanúgy nem lesz jobb a viszonyuk,a meztelenkednésben nincs semmi csapatszellem.

De nem tudom neked maga a meztelenkedés mért annyira fontos?Ezt azért nem értem mert magad meg kihúznád ez alól.

A meztelenkedéstől még ugyanúgy megmaradnak a klikek,attól még nem lesz jobb kapcsolat,ha valakit nem bírok attól hogy látom ruha nélkül továbbra sem fogom bírni, és attól még ugyanúgy vannak mindenkinek titkai.Olyan hogy nincsenek egymás előtt titkok olyan nincs,mindig van.Meg ettől még nem lesz jobb egy közösség.

1.De arra még nem adtál választ miben különb a te gyereked?

2.Rá is vonatkoznak amiket írsz a fiatalokról?

3.Kora?Neme?

4.Mivel annyira nyomod ezt az egymás előtti vizsgálat témát,téged is vizsgáltak meg más diáktárs előtt meztelenül?

-Ha meg nem,akkor miről beszélsz.

2011. ápr. 25. 14:50
 782/1151 Nicholas-Thassos válasza:
85%

Hölgyeim és Uraim!

Én úgy látom itt már szinte mindenki totál másról beszél mint amiről elvileg kellene :DD

Esetleg akkor megdumálhatnánk azt is, hogy kinek mi a kedvenc focicsapata, vagy ki milyen pártra szavazott, vagy ki tud jobb almáspitét sütni. :DDDD

Nade a viccet félretéve és a topic alapkérdésére válaszolnék.Tudom, hogy már sokan válaszoltak erre is, de azért foglaljuk össze.

1:A diákoknak joguk van ahhoz, hogy ELŐRE értesítsék őket az iskolaorvosi vizsgálat időpontjáról.

2:A diákoknak joguk van tudni ELŐRE, hogy PONTOSAN milyen vizsgálatokat akarnak rajtuk elvégezni.(milyen testrész,mennyire kell levetkőzni,egyedül vagy mások előtt..stb)

3:A szülőknek is joguk van tudni mindenről ELŐRE, sőt!! Ez nem is csak jog, hanem elvileg minden iskolának alá kellene íratni erről egy papírt a szülőkkel (kiskorú diák esetén) de ezt sok iskolában "elfelejtik betartani". Pedig erről nyilatkozott az ide többszöris bemásolt Dr. Kismarton Judit orvos-jogász is. "Ha az iskola ezt nem teszi meg, az iskola MULASZTÁST követel el" (ergo JOGILAG is felelhetnek érte ha esetleg följelentik az iskolát)

4:A diáknak joga van megtagadni az iskolaorvosnál a vizsgálatot és joga van a saját családorvosával vagy magánorvossal elvégeztetni a vizsgálatokat.

A 7 éves kiselsősnek és a 17 éves nagykamasznak is egyformán JOGA!

(14 éven aluli diák esetében a szülőnek lehet tiltakozni írásban az iskolaorvosi vizsgálat ellen és bemutatni a papírt a másik orvosnál elvégzett vizsgálatokról)

5:Ha az iskolaorvos esetleg olyasmit tesz amivel megalázza a diákot, a diáknak joga van feljelenteni az iskolaorvost az ÁNTSZ-nél, vagy akár a rendőrségen is.

Magánemberként még én hozzátennék valamit a témához. Előre szólok, hogy ezzel most NEM VÉDENI akarom az iskolaorvosokat (akik bunkók)! Nem erről van szó! Csak tényközlés végett mondanám, hogy sok helyen azért nem egyesével hívják be a diákokat, mert sok helyen nincs az iskolában "állandó" főállású iskolaorvos, hanem egy közeli rendelőből járkál át egy doki.Általában 2 óra van egy osztályra.Tegyük fel van 30 ember egy osztályban. Ha mindenkit egyenként hívnának be, 2 óra alatt nem végeznének.

Mégegyszer mondom, hogy ne értse senki félre ezt amit most mondtam! Én ezzel tényleg NEM mentegetni akarom az iskolaorvosi vizsgálatokon történő visszatetsző orvosi megnyilvánulásokat.Amit mondtam az csak szimpla tényközlés volt.

Megkérdeztem egy személyes ismerőst (orvost)aki szokott iskolákba is járni,szűrővizsgálatokat elvégezni.Megkérdeztem tőle még azt is, hogy miért nem mondják el ELŐRE a diákoknak, hogy mi és hogyan történik a vizsgálatokon és azt, hogy mehet másik orvoshoz is ha akar? (mivel ezt ugyebár sokan nem tudják).

A doki erre azt mondta,hogy azt neki honnan kéne tudni, hogy a diákok "nem lettek felvilágosítva arról, hogy milyen vizsgálatok lesznek"?

Ő azt teszi amire felkérték, vagyis elvégzi a vizsgálatokat.

A "másik orvoshoz is mehet" témára is nagyjából ezt mondta. Neki honnan kéne tudni, hogy ezt egy diák nem tudja?

Neki aztán semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy több diákot vizsgáljon meg (ezt ő mondta),tehát neki édesmindegy,hogy valaki mással vizsgáltatja meg magát vagy vele.

Általános és középiskolákban is találkozott olyan diákokkal akik megtagadták a vizsgálatokat mert a saját orvosukkal szeretnék a vizsgálatot.

Átnéztem annak az emberkének a topic-jába akit itt néhányan "nyuszi doki"-nak neveznek. Mit is mondjak?! Egyre elképesztőbb dolgokat irogat ez az emberke :)))

Látom az ottani egyik hozzászóló "NÁCI"-nak nevezte ezt az emberkét amiatt mert ez a bizonyos emberke önmagát "más"-nak nevezi és az elit gimikbe járó diákokat is "más"-nak nevezi....pffffffff

Na ez már kicsit nekem is sokkkkk volt :DDD

Először ezt a "náci"-zást kicsit túlzásnak tartottam, de ha jobban belegondolok végülis bizonyos értelemben igaza van annak aki ezt írta.

Annyi a különbség Adolf Hitler és az említett "emberke" között, hogy Adolf Hitler nemzetek alapján tett különbséget ember és ember között,vagyis a németeket tekintette "übermentsch"-nek vagyis felsőbbrendűnek, az a bizonyos "emberke" pedig életkorok és társadalmi helyzet alapján akar embereket megkülönböztetni.

Ha jól emlékszem először az életkort hozta fel mint "megkülönböztetésre való jogot".Vagyis a felnőtteknek LEHETNEK JOGAI, de a 18 éven aluli diáknak NEM lehetnek jogai.

Utána előjött még azzal is, hogy ő valami elit gimiben dolgozik állítólag és mivel oda nagykutyák gyerekei járnak,ők is MEGTEHETIK amit akarnak (többek között megtagadhatják az orvosi vizsgálatokat).

Érdekes módon az ő esetükben NEM találja ezt különösnek a topic nyitó úr, de a többi átlagember (diák) esetében igen!

Hát ez aztán faxa egy álláspont!

Én nem mondom azt, hogy az "elit gimisnek" nem jár a normális bánásmód! De jár nekik is, hiszen a "mindenki"-be minden ember beletartozik, tehát ők IS ugyanúgy beletartoznak ahogy az átlagemberek,hétköznapi diákok IS beletartoznak.Ugyanaz a jog illet meg mindenkit.Tökmindegy, hogy apucinak mi a foglalkozása vagy mennyi van a bankszámláján.

Ez a teória tényleg annyira abszurd, hogy valaki ilyen szempontok alapján soroljon be embereket külön kategóriákba, hogy most már nem is csodálkozom azon, hogy az a bizonyos hozzászóló a másik topic-ban "NÁCI"-nak nevezte ezt az "emberkét".

Utóbbi néhány mondatomban én is kicsit eltértem a témától! Elnézést!

Szóval a lényeget pontokba szedve leírtam.Ezen pedig az sem változtat ha "valaki" még 25-ször leírja, hogy az ilyeneket "nyuszinak" vagy egyébnek tartja.

Mindenki azt gondol amit akar,az még nem változtat azon, hogy JOGA van mindahhoz MINDEN diáknak amiket pontokba szedve leírtam!

Eddig is éltek vele sokan és biztos ezután is fognak.

2011. ápr. 28. 00:15
 783/1151 anonim ***** válasza:
0%
kaphatunk egy jogszabályt is ehhez a felsoroláshoz? köszi!
2011. ápr. 28. 14:39
 784/1151 anonim ***** válasza:
0%

hát nekem vannakm kétségeim a racionalitást illetően, több dolog miatt is, eleve ez a feljelentés szó használata is helytelen, másrészt ugyan nem olvastam végig, de ha előre bejelentenék, az nem lenne jó, mert a fele banda kitalálna valami ürügyet magának és aznap nem menne suliba

nem?

2011. ápr. 28. 14:43
 785/1151 anonim ***** válasza:
0%

Uhhha, három súlyos probléma van itt:

1, meg kéne fogalmazni a normalitást, a NORMÁLIS bánásmódot, mert ez így nem konkrét, nem lehet feljelentést tenni, mert „az orvos nem normálisan vizsgált meg”. Egy definíciót kérnék szépen tehát.

2, Örülök, hogy te is elismered, hogy egy iskolaorvosnak sajnos nagyon kevés ideje van, az a két óra / osztály még sok is általánosságban, mert én még kevesebbről hallottam, tehát nem szórakozásból van a csoportos vizsgálat. Állandó, „főállású” orvos szintre egyik iskolának sincs.

3, Feljelenteni, főleg rendőrségen, csak valamely Btk-ba ütköző cselekedet miatt lehet valakit. Tudsz mondani nekem egy Btk §-t, amely alapján megtennéd a feljelentést? Úgy értem, lopás, csalás (Btk. 316 vagy 318 §) miatt tudsz feljelentést tenni, na de azzal nem lehet beállítani, hogy az orvos „nem normálisan” vizsgált meg, ezt írtam már.

+ 4, egy megjegyzés:

Sztem egyáltalán nem baj, ha kicsit elkanyarodunk a szűken vett témától, hiszen sok más is tartozik ehhez, nem lehet olyan korlátoltan gondolkodni, náci pedig nem vagyok, csak szeretem a rendet, azt viszont nem szeretem, ha ide jutunk, hogy a diákok vezénylik le az orvosi vizsgálatot.

Most ezek nem provokatív kérdések, csupán felvetődött bennem logikailag, és azt hiszem, teljesen jogosan. Véleményem szerint orvosnál nincs helye szégyenlősködésnek, és önérzeteskedésnek, hogy „de én akkor sem”, mert az ő érdekében van, ezt kéne már megérteni.

2011. ápr. 29. 09:38
 786/1151 anonim ***** válasza:
100%

Nicholas-Thassos!

Igen ez részben igaz,kevés az idő,de az alapvizsgálatoknál még nincs is nagy gond,hogy esetleg több diák van együtt,bár itt sem értem a helyzetet,hisz továbbra is csak egy diákot tud egyszerre megvizsgálni,(nálunk simán egy kiment a másik már ment is be és gyors volt a vizsgálat),de ha már kényesebb területet érint,akkor egy pavilonnal meg lehet oldani,nálunk pedig voltunk jó páran még is az egyesével történő vizsgálatot is meg tudták oldani.Ha nagyon akarják meg lehet oldani.De mint ki lehetet venni az orvos szavait,legyünk őszinték nem igazán érdekli tudja a diák,vagy sem hogy külön vizsgálatot kérhet,saját orvossal is vizsgáltathatja magát a diák stb,mit tud és mit nem.Úgy van vele,hogy lezavarja a gyerekeket és nem nagyon gondolkodik azon hogy a gyereknek mi az ami szimpatikusabb eljárás.

De attól szerintem hogy egy diák kéri hogy külön vizsgálják meg még nem szabja vagy köti meg az orvos kezét,csak egy normális kéréssel fordul hozzá.

2011. ápr. 29. 19:52
 787/1151 anonim ***** válasza:
0%
igazad van, de ezen a "lezavarja a gyereket" mentalitáson meg nem tudsz változtatni, mert fut-rohan, az idő véges
2011. ápr. 30. 09:38
 788/1151 anonim ***** válasza:
50%

Egy kis segédanyag:

[link]

[link]

2011. máj. 1. 08:23
 789/1151 anonim ***** válasza:
100%
Nem jelenik meg semmi,szóval mit kellene látni,vagy csinálni vele?
2011. máj. 1. 15:41
 790/1151 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok!

Én már ugyan 26 éves leszek, de remélem, nem baj, ha én is megosztom a véleményemet.

Nekem oltári nagy szerencsém volt, mert a középsuliban nagyon rendes volt a sulidoki. 9.-ben és 12.-ben volt iskolaorvosi vizsgálat. Mindkét alkalommal ugyanúgy zajlott: bementünk egyszerre ketten vagy hárman, először súly-és magasságmérés, utána vérnyomásmérés, szemvizsgálat, végül megnézték a gerincünket és belenéztek a szánkba, hogy van-e javított fogunk és esetleg piros-e a torkunk. Csak a cipőnket kellett levenni, amikor a magasságot és a testsúlyt mérték, illetve a gerincvizsgálatnál a pólót. Néhány perc alatt megvolt az egész, de senkit nem aláztak meg pl. a kicsi mellei, a súlya, magassága vagy a rossz fogai miatt. Egyik nap a lányoknak volt a vizsgálat, másnap a fiúknak, és a fiúkkal sem húzatták le az alsónadrágot, nekik is csak ugyanazokat csinálták, mint nekünk.

De az szerintem is elég komoly kérdés az, amiből a topik indult.

1. Mi az, hogy egy 9-10 éves gyerek ne legyen már szégyenlős?

Egy 10 éves kislánynak már bőven nőhet a melle, szőrösödhet a puncija. Amikor én voltam 4. osztályos általánosban, több lány már melltartót hordott és menstruált is.

2. Az iskolaorvos nem kötelezhet senkit arra, hogy levegye az alsóneműjét, nyugodtan meg lehet tagadni a nemi szervekre irányuló vizsgálatot.

Esetleg megkérdezheti, hogy a lányok mensije rendben van-e, mióta menstruál stb., de egy iskolaorvos ne nyúlkáljon már a gyerekem alsóneműjében! Ha lenne egy 10-16 éves kamasz gyerekem, és az én előzetes tájékoztatásom nélkül végeznének rajta ilyen jellegű "vizsgálatokat", biztosan fel lennék háborodva. A szülő dolga, hogy a gyerek bizalmasává válva elérje, hogy a gyerek elmondja neki, ha valami nem stimmel a puncival, cicivel vagy a kukival.

A másik a szeméremérzet. Például, aki túlsúlyos, azt alapból gúnyolják a suliban, és ha a vizsgálaton pucéran is látják, vagy csak a doki hangosan kimondja a testsúlyát az illetőnek, az hihetetlen megrázkódtatás az amúgy is nagyon érzékeny kamasznak. És ne mondja senki, hogy ez mind-mind csak hiszti, mert ha ilyen jellegű és mértékű megaláztatást kell elszenvednie egy gyereknek, életre szóló problémái származhatnak ebből. Félénk, gátlásos lesz, bezárkózik, és azt gondolja, hogy a túlsúlya/kicsi melle/pénisze/alacsonysága miatt ő csökkent értékű ember. A négy fal közé zárja magát, és amikor elvégzi a sulit és kikerül a nagybetűs ÉLET-be, azt sem fogja tudni, merre van arccal, hiszen nem járt szórakozni, nem voltak barátai, olyan, mint egy ufó, aki most csöppent ide egy távoli galaxisból. Ennek mi az eredménye? A "haverok" kiröhögik, megalázzák, a munkahelyén megszívatják és még hosszasan lehetne sorolni.

Visszakanyarodva a témához:

teljesen felesleges a nemi szervek vizsgálata, hiszen egy iskolaorvost nem nőgyógyásznak/urológusnak vettek fel a suliba.

Másrészt ahogy valaki írta, egyenesen vérlázító, hogy a férfi doki a csinos, szép lányokat a lehető legrészletesebben megvizsgálja, a csúnyát, a ducit vagy a kis mellűt meg nem...

Másrészt pedig jelentsék be legalább előtte való nap, hogy vizsgálat lesz, hogy a diákok tudjanak fel tudjanak készülni rá és olyan ruhában tudjanak menni, amiben nem ciki a vizsgálat.

Az pedig nevetséges, hogy egy-két állítólagos orvosnak tanuló emberke jön azzal, hogy "de hát mi van akkor, ha pl. a kislánynak mellrákja van?" Könyörgöm, ránézésre nem lehet mellrákot diagnosztizálni. Sokszor a tapogatás sem mutatja ki, mert egy duzzanat lehet pl. tejmirigy is. Éppen ezért van mammográfia. Tulajdonképpen egyetln dolgot lehet megállapítani a "ránézéses" vizsgálatokból: hogy van-e melle vagy nincs. Szerintem a legtöbb szülő észreveszi, ha a fiával/lányával nem stimmel valami a nemi fejlődést illetően és úgyis elviszi a megfelelő szakrendelésre. Érdekes, régebben nem voltak ilyen tapizós-nyúlkálós vizsgálatok az iskolákban, mégsem lett mindenki mell-vagy hererákos. Van egy 37 éves nővérem és egy 35 éves bátyám, nekik sem volt ilyen vizsgálat anno.

Mellesleg: azt is megvizsgálják az ilyen vizsgálatokon, aki éppen menstruál? Vagy felnyúlnak a fenekébe? Még ha ez kötelező is lenne törvényileg, szólhatnának előtte, hogy a vizsgálat előtt zuhanyozz le, hiszen a végbélnyílás -különösen WC-használat után- nem igazán alkalmas arra, hogy ott matassanak. Mi lesz legközelebb? Azt is hangosan üvölti majd a doki, hogy nem szűz már a vizsgált diáklány? És különben mi értelme van a punciba nézni? Abból semmit nem lehet megállapítani.

Ha esetleg nem ért valaki velem egyet, elnézést, ez is csak egy vélemény.

Viszont a trollkodás szerintem nem ide való.

26/L

2011. máj. 3. 17:51
❮❮ ... 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!