Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 ... ❯❯
 801/1151 anonim ***** válasza:
80%

Kedves 47%-os, megértem a Te álláspontodat is, de nem ugrok a torkodnak még virtuálisan sem. Jó dolog az internet anonimitása mögé rejtőzve kiélni a negatív indulatokat, igaz? :))) Pont Te beszélsz pszichés problémákról? Hiszen Nálad sem stimmel valami, ha ennyire erősen bizonygatod Magad és a véleményed. :) Az olyanok szokták ezt tenni, akik a való életben nem merik vállalni önmagukat és emiatt állandó harcba állnak a külvilággal és magukkal is, valamint nincsenek kibékülve önmagukkal és ezt úgy próbálják meg palástolni, hogy másokra kígyót-békát kiabálnak. :)))

Üdvözöllek:

Judit.

2011. máj. 3. 21:00
 802/1151 anonim ***** válasza:
0%

Én is üdvözöllek, de most aztán jól kielemeztél :)

Hidd el, én kivételesen a valós életben is ezt a formámat hozom, de én nem látok ebben problémát, ez így egészséges.

2011. máj. 3. 21:11
 803/1151 anonim ***** válasza:
23%

Senki nem mondta,hogy a lányokkal problémavan,ha nem haskivillanósba öltöznek...stb. Szíve joga azt fölvenni,amit akar.

Itt egyszerűen arról van szó,hogy az orvosi vizsgálat érte van,és ezt nem értik meg sokan. Nem hiszem,hogy rosszabb 2-3 perc esetleges meztelenség mint az,hogy aztán évekig kelljen orvoshoz járni valami problémával amit nem szűrtek ki.

A fiúkra ez szintén igaz. A vizsgálat 90%-át egyébként is csak félmeztelenre vetkőzve kell eltölteni nekik is,a nemi szervek vizsgálata pedig csak a végén van a kommentekből leszűrve.

ÉRTÜK van az egész,ezt nem kéne elfelejteni.

26F

2011. máj. 5. 20:31
 804/1151 anonim ***** válasza:
100%

46%-os!

Egy srácnak sem volt semmi baja az akkori osztályomból és két általánosba jártam és( a másikba mivel velem együtt 7 5. évfolyam volt,szóval ott zufolva voltak gyerekekkel,utóbbi városi suli )és ott semmi ilyen vizsgálat nem volt,statisztikailag sem volt sok vagy több beteg diák.

Még mielőtt iskolába mennek a gyerekek,a fiúknak meg szokták nézni leszálltak a heréi,van e szükülete,szóval rendben van vagy sem nemiszervileg is,akkor szokott lenni,belgyógyászati vizsgálat is.

.És ha a szülők megtanítják őket rendesen tisztálkodni,akkor sem szükület,sem letapadás nem következik be náluk,rendes,rendszeres tisztántartásnál legalább is.

A nemibetegség meg megint más téma,el lehet kapni akár úszodába is egy jó kis gombát,vagy ha nemiéletet élnek.

Ezért is fontos hogy a helyes tisztálkodást,önvizsgálatot megtanulják és azt hogy észrevegyék ha baj van!!!!

(Van hogy maga ha nem szakorvos vizsgál az sem veszi észre ha kisebb gond van.Hallottam olyanról hogy nem vizsgálta a fiúkat az orvos,csak elővetette és beírta hogy mennyire fejlett és nem vette észre hogy kisebb baj van)

Egyébként a fiúknál elmagyarázta a doki nálunk hogy mire figyeljenek,meg kérdezgette őket.Minket a mensiről,vele kapcsolatos dolgokról.

Én sem engedtem volna hogy a alsóneműmben turkáljanak,vagy mellem fogdossák.Attól hogy benézett volna a lábam közé,a külsején kívül mást nem látott volna,szóval így meg nem igazán lehet túl sok mindent kiszűrni.

Tudod hány iskola van ahol semmi ilyen jellegű vizsgálat nincs és még sincsenek tele nemiszerv betegséggel rendelkező diákokkal,régen meg szinte nem is voltak ilyen vizsgálatok,és még sem volt tele beteg gyerekekkel.

Régebben nem voltak ilyen szűrővizsgálatok,vagy csak elvétve és még sem volt sok nemi jellegű betegséggel rendelkező,vagy elváltozással gyerekek.

Szóval sokkal fontosabb lenne hogy megtanulják a tisztálkodást,a kellő odafigyelést és akkor meg lehetne előzni sok mindent.Szerintem lehet hogy pont emiatt lehet hallani hogy vannak akik szükületesek.

Azért kíváncsi lennék valójában statisztikailag ez milyen átlag a mai fiatalok körében.

A többség meg nem azért nem akar vetkőzni mert annyira szégyenlős,hanem ahogy felnőtt fejjel sem engedem bármelyik orvosnak az ilyen vizsgálatot és olyanhoz megyek akiről tudom hogyan vizsgál és mennyire ügyes,úgy gyerekként sem mindegy ez.Meg egy fejlett 12 éves már nem annyira kisfiú biológiailag sem,szőrősödhet,magömlése lehet stb.,ahogy lányoknál sok már 11 évesen menstruál,melle van stb.,na ná hogy ennyi idős,fejlődő gyerek már nem szeret meztelenkedni,vagy csak annyira akar levetkőzni amennyire tényleg alap vizsgálathoz kell.

Nálam is kizárt lett volna hogy 12 évesen vizsgálgasson bárki is odalennt,az minimum csak akkor lehetet volna ha előtte otthon beszlünk róla anyuval,van valódi oka,nem statisztikaira gondolok,pl ellenőrzés,ha együtt mentünk volna,előre együtt megbeszélve orvoshoz,úgy hogy tudom mi lesz,és mivel gyerekdokihoz mentünk volna ott is csak alul levetkőzve,mert az az indokolt.Nálam még mutter is kinnt várakozhatot volna ennyi idősen már.

2011. máj. 5. 20:52
 805/1151 anonim ***** válasza:
0%

„Egy srácnak sem volt semmi baja az akkori osztályomból és két általánosba jártam”

---Na ezt pl honnan tudjuk, ha egyszer nem is volt vizsgálat? Statisztikailag nem is olyan kevés ám a szűkületes fiúk aránya, szóval merész dolog ilyet kijelenteni úgy, hogy semmiféle kontroll nem volt.

”Még mielőtt iskolába mennek a gyerekek,a fiúknak meg szokták nézni ….”

---Igen, jobb helyeken, na csak ez nem elég, hiszen pont kiskamasz korban jön elő pár jelenség, és a fejlettséggel jelenhet meg pl a szűkület is. Ezért fontos évről évre a fejlődéssel együtt a vizsgálatokat elvégezni.

„rendesen tisztálkodni”

---Na azért nem nemi betegségről beszélünk, szóval itt nem a tisztálkodás helyességének kiszűrése a lényeg.

”önvizsgálatot megtanulják”

---Ez így van! De ettől még egyfajta kontrollként meg kell történni az orvosi vizsgálatnak is, amit természetesen maga az iskolaorvos tud legjobban elvégezni, hiszen ő követi nyomon a diák fejlődését.

”Én sem engedtem volna hogy az alsóneműmben turkáljanak”

---Jó, hát mindezt persze tizenéves kis taknyosokra vonatkoztatva értjük, ahol nincs még mit szégyellni, ha meg 16-17 évesen már fejlettebbek, akkor is diákok, itt nem engedésről van szó, hanem egy kötelező vizsgálatról. Azért ennyire ne szálljon már el, majd az iskolaorvos eldönti, mit enged meg és mit nem.

”Régebben nem voltak ilyen szűrővizsgálatok,vagy csak elvétve és még sem volt …”

---Hogyne lettek volna, de ha nem voltak, akkor megint ott tartunk, hogy nem tudhatjuk, hány problémás diákra nem derült fény.

”nem azért nem akar vetkőzni mert annyira szégyenlős”

”úgy gyerekként sem mindegy ez.Meg egy fejlett 12 éves már nem annyira kisfiú biológiailag sem, szőrősödhet, magömlése lehet stb.,ahogy lányoknál sok már 11 évesen menstruál,melle van stb.,na ná hogy ennyi idős,fejlődő gyerek már nem szeret meztelenkedni,vagy csak annyira akar levetkőzni amennyire tényleg alap vizsgálathoz kell”

--- Hát most ez megint jó sok furcsaság. Egyrészt nem a korról van szó, hiszen ennyi erővel 20 évesen is fejlettek vagyunk, mégis megyünk orvoshoz, és le is vetkőzünk. Az hogy magömlése van, az miben befolyásolja azt, hogy vizsgálaton essen át? Úgy érted, majd pont a vizsgálatkor lesz magömlése? És ismét ez a szeret – nem szeret kérdése … nézd, itt nem szeretésről van szó, hanem egy kötelező orvosi vizsgálatról, amely persze leginkább a diák számára fontos, csak ezt nem fogják fel. Az pedig, hogy „csak annyira akar levetkőzni …”, ehhez annyit, hogy akivel én beszéltem, ő úgy csinálja, hogy eleve alapból is teljesen levetkőznek nála a diákok és már a testmagasság, súly mérése is úgy megy, és a végén a nemi szerv vizsgálata, mert így gyorsabb, mintha egyesével ott öltözködne mindegyik előtte. Szerintem azt a pár perc meztelenséget kibírják, nem fognak belehalni.

”Nálam is kizárt lett volna hogy 12 évesen vizsgálgasson bárki is odalennt,az minimum csak akkor lehetet volna ha előtte otthon beszlünk róla anyuval,van valódi oka,nem statisztikaira gondolok”

„csak alul levetkőzve,mert az az indokolt”

--- Itt jön be megint a képbe, hogy a diák eldönti majd, hogy mi is a valódi és a nem valódi ok. Másrészt bizony statisztikai célokhoz is kellenek a nemi érettségi mutatók. Nálad kizárt lett volna? Mert? Azért egy 12 éves kisdiák maradjon meg a kisdiák szerepében, és majd a nagyok eldöntik, mi az ami kizárt, hát nehogy már itt legyenek olyan önérzetesek. Inkább ott mutatkozzon meg az önérzet, amikor tanulásról van szó, itt maradjon meg inkább az alárendelt szerep és a közösségi szellem. Abszolút az erőszak ellen vagyok, de amikor ilyeneket olvasok, hogy a 12 éves majd rendre utasítja az orvost, mert az nála „kizárt”, na tudod, egy kicsit se csodálkoznék, ha elcsattanna ott két nagy füles. Azért egy 12 éves tudja már hol a helye szerintem. Mai diákok persze nagyon tisztában vannak a jogaikkal, csak mintha a kötelességeik maradnának el, azok valahogy nem fontosak. Ismétlem, 12 éves kisdiákokról beszélünk! Azért megálljunk már egy szóra, ne ők döntsék el, hogy mennyire indokolt és egyáltalán miért is indokolt levetkőzni a vizsgálaton! Ez egyszerűen felháborító. Arról pedig beszéltünk már, hogy kifejezetten káros, ha előre beharangozzák a vizsgálatot, mert írta itt valaki, hogy a fiúk előtte napokig nem aludtak, hogy jaj mi lesz, valaki megnézi a farkukat, és kész cirkuszt csaptak. Ebből kiindulva kifejezetten káros előre bejelenteni, ez olyan dolog, amin át kell esni, de egyszer csak szólnak és kész, és akkor nincs előre már napokkal parázás a semmiért, mint kiderült, csak mert „nem akarták megmutatni”. Ez kész ….

Nem érzitek úgy, mintha a mai diákoknak túlságosan kinyílt volna a csipájuk? Egyszerűen felháborító, és én nem hiszem, hogy ilyen hozzáállással lehetett volna találkozni mondjuk 20 éve. Ez a mostani fene nagy liberális nevelés, a diáknak mindent lehet, sőt mi több, 12 évesen is majd ő mondja meg, mi az ami helyes, hát szóhoz se jutok. Egy biztos: ha én lennék az iskolaorvos, biztos, hogy ha ilyet tapasztalnék, azért nekem is vissza kellene magamat fogni, hogy ne csattanjon el pár hatalmas pofon.

A diáknak joga van tehát az iskolaorvosi vizsgálaton:

- részt venni

- az elvárásoknak megfelelően viselkedni

- nem elfelejteni, hogy DIÁK szerepben van

- tiszteletet mutatni tanárai és az iskolaorvos iránt

- az iskolaorvos útmutatásainak megfelelően cselekedni (ez alatt értem azt is, hogy ha az iskolaorvos úgy látja jónak, mert pl. ideje úgy engedi, akkor csoportos vizsgálat van, és a ruhátlanság mértékét is hadd döntse már el ő)

- lehetőség szerint nemenként külön csoportban részt venni a vizsgálaton

2011. máj. 6. 13:57
 806/1151 anonim ***** válasza:
100%

47%-os!

Azt hogy egy vizsgálatot enged a diák vagy sem,abban a szülőnek kell döntenie,nem az orvos,iskola,a tanár gyereke,hanem a szülőé.Nézd meg hogy aki orvos az sokszor saját maga vizsgája meg a gyerekét,vagy általa ismert orvoshoz viszi és vizsgáltatja meg,vagy adatja be az oltásokat.Magyarul neki sem mindegy ki vizsgálja,oltja be a gyerekét és hogyan.

Az én szüleim akárkinek ilyen jellegű vizsgálatnál nem engedték volna nekik fontos volt hogy olyan orvos vizsgáljon akit ismernek.Itt erről is szó van.Akárki és akárhogyan ilyen jellegű vizsgálatot nem végezhet.

Az orvosok többsége is elítéli a csoportos,túlvetkőztetős vizsgálatokat.Bár ez a meztelenül felsorakoztatos vizsgálat az én köreimbe nem ismert,nálunk még van normalitás.

Mért neked tök mindegy ki és hogyan és mit vizsgál a gyerekednen?Egyébként hány éves?

2011. máj. 6. 19:04
 807/1151 anonim ***** válasza:
100%

47%-os!

És más az hogy megszabod az orvosnak,eleve valójában előírásban meg van nekik szabva hogyan is kellene csinálni8diszkérció,külön vizsgálat,szükséges mértéű vetkőztetés,szükséges időre stb),csak elfelejtik sokan.Szóval nem a diák szabja meg valójában.

És más hogy megkéred,hogy ha van lehetőség inkább így csinálja.Itt egy diák sem szabta meg,csak kulturált vizsgálatot szeretnének,ami tök mindegy milyen korosztályról van szó,ha van lehetőség és meglehet teremteni ha akarják akkor meg is lehet oldani.

2011. máj. 6. 19:07
 808/1151 anonim ***** válasza:
0%

Hát de kimondtad a lényeget!

Akkor lehet megoldani, ha van lehetőség. Ha pedig nincs, mert pl. az orvos siet, akkor van a 10-esével felsorakozás és futtában vizsgálat. Nem mondom, hogy ez a jó, de sokszor csak erre van lehetőség.

2011. máj. 6. 19:42
 809/1151 anonim ***** válasza:
100%

49%-os!

Na azért többnyire van rá lehetőség,hogy valamennyire diszkértebben zajlodjanak az események,ott nincs ahol nem is akarják ezt megoldani(azért aki csoporotsról írt,ott is max. 2-3 emberről lehet beszélni és ott is meglehet oldani hogy bizonyos vizsgálatot a másik nem nézzen végig).Amikor a paravánt mondtam,az egyik volt tanfolyam társam fiáéknál volt minden vizsgálat így.Arra gondolok,hogy fel volt állítva egy paraván (ott volt a vizsgáló asztal is eleve ott volt az orvos és minden vizsgálatot ott végzett el,a többi meg a paraván előtt várkozott így nem látot senki semmit.

De egy kis taknyos,ahogy te fogalmaztál is simán lehet szégyenlős,(mért ne lenne joga,nem hiszem hogy egy 12 évesnek simán ne lehetne szégyenlős,most nem orvosról beszélünk,egy nála fiatalabb sem vetkőzne le mindenki előtt nyilvános helyen,szóval most én nem orvosról,vagy vizsgálatról beszélek,hanem általánosságban.Egy 9-10 éves kislány is simán már mellesedik,na ná hogy akárki előtt nem vetkőzne le,szomszéd néni,vagy nagybátyi vagy lehet még sorolni,meg van az a családi kör akik esetében meg igen,van azok a helyzetek) mert itt 12 éveseket hoztad fel( és nem arra gondoltam amikor írtam hogy bőven fejlett ott is már egy pár gyerek,meg nemileg érett,hogy az orvos előtt lesz magömlése stb,hanem arra hogy biológiailga már fejlődik és pont ez a korosztály meg a náluk kicsit idősebbekre jellemző,hogy ekkor szégyenlősebbé válnak.Bizonyos korban van egy időszak amikor szégyenlősebbé válnak és azt szeretik ha ezt tiszteletben tartják,na nem az orvosi vizsgálatról beszélek most,hanem általánosságban.Van egy kor amikor mivel elkezdtek fejlődni szégyenlősebbek.Ezt tiszteletben kell tartani.Attól hogy gyerek még valaki simán nem akar bárki előtt levetkőzni.Ez mégegyszer leírnám nem orvosra,vizsgálatra értem,hanem általánosságban.(Nem hiszem ha előszednék bárhonnan egy gyereket és mondanám vetkőzz le mert te még gyerek vagy és te nem lehetsz szégyenlős nem jönne zavarba,itt erre gondolok.Aki iskolás és elég bizonyos önállósággal rendelkezik azok már bárki előtt nem vetkőzne le szívesen.)

Egy 5-6 éves is lehet már szégyenlős,még ha nem pont arról beszélünk,hogy meglátta valaki,de ott is van aki ismeretlennél simán kicsit zavarba jön,nem azért mert meglátja,hanem nem tud mit kezdeni,nem ismeri,egy idegen,egy számára ismeretlen helyzet,személy van ott,ami megijjeszti valamelyiket,nem tudja mit kezdjen magával,a helyzettel,szóval más helyzet ,de van már ott is szégyenllősség,(meg valakinek a személyisége is szégyenlősebb,ha lehet így fogalmazni,idő kell hogy megnyiljon),hiszen hányszor látni még kisebb gyereknél is hogy az anyjához bújik,vagy elszégyenli magát már attól ha kérdezel tőle valamit,vagy ha épp a polóját kicserélni és zavarba jön.Ez persze más fajta szégyenlősség,de minden napos jelenség.

Sajnos meg az hogy az iskolaorvos tudja a megfelelő fejlődést nyomon követni az sem igaz,valahol évente más orvos van,eleve nem emlékszik és nem is rögzítik sokszor az adatokat,általános 5- oszályáig nálunk minden évben volt vizsgálat mégis 1 és 5. osztályba van csak be írva a magasságom,súlyom,mindig kiírták idegrendszer és emésztő rendszer,meg húgyhólyag egyszer nyomkodták meg a hasunkat 5 év alatt,de úgy volt rögzítve mintha ez minden évben lenne.Fogorvosnál meg semmi értesítést nem kaptunk,ha tömésre kellett menni.Szóval nem tudom hol volt a többi adat,mert volt hogy megkérdezték a mensit tőlünk és azt sem írták be mikor volt előszőr,pedig annak is van helye.Amikor mész középsuliba tovább küldik ezt a papírt és meg lehetet nézni és nézegettük egymásét,meg általánosban is meg tudtunk nézni és mindenhol úgyaz ez volt.És most is lehetet hallani ilyenekről.

Akkor most hova rögzítették?Vagy hova írták fel ezeket az adatokat?

De te hogyan értetted hogy nyomon követi a fejlődést pontosan?

-Lemér mindent vagy mi?és mikre értetted?

Fontosak a vizsgálatok,de némelyikkel nem értek egyet(némelyikben kell szülői döntés hozatal,átbeszélés otthon a gyerekkel közössen a lehetőségekről,a célról,magáról a vizsgálatról stb) vagy fogalmazzak úgy nem értem,sokszor még aki orvosnak készül az sem tudott erre választ adni.Egyébként aki orvosnak készül,az is igen fontosnak tartja hogy kellő diszkréciót biztosítsanak,egy kedves szó,köszönés is igen sokat tud segíteni és már egy pozítív indítás.

Azt sose értettem hogy megmérték a mellbőségünk,nálunk simám polóban az mire szolgált(8.-ban), milyen egészségről adott képet,látni nem látta,szóval még azt sem mondhatjuk hogy megnézte volna rápillantással,kb. mindenkinek ugyanekkora volt,kivétel duciknak.Szóval ezt nem értettem pl...

Persze azt sem díjazzom ha kellő feltételek meg vannak teremtve,semmi extrának mondható vizsgálat nincs,az orvos is rendes és mégis megy a hiszti,bár ez ritkább szerintem.Inkább ha van is valami probléma fórumokon beszélik meg.

2011. máj. 7. 18:11
 810/1151 Jimmy D. ***** válasza:
91%

Náci nyuszi doki!

-Neked jogod van hallgatni!

-Jogod van kezeltetni az idegbetegségedet meztelenül a fővárosi tébolydában!

-Jogod van pszichológus segítségét kérni, hogy segítsen feldolgozni abbéli lelki traumádat, hogy köcsögöt csináltak belőled mialatt több éven keresztül zárt intézetben voltál.

-Jogod van a betegagyú szadista "nevelési" elméletedet terjeszteni egy neonáci egyesületben ahol erre mások igényt tartanak.

Ez a topic az emberi jogokkal kapcsolatos segítségnyújtásról szól.

Téged ez nem érint és nem is érdekel.Szerintem mindenki megértette!Akkor ne is irogass ide! Ide azok írnak akiket érdekel a téma és SEGÍTENI akarnak!

Te irogass a saját topicodba és egyéb náci oldalakra ahol a magadfajtákat preferálják!

2011. máj. 8. 19:12
❮❮ ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!