Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 ... ❯❯
 851/1151 anonim ***** válasza:
82%

"Ha orvosi vizsgalatrol van szo, en nem vagyok szegyellos, es nem csinalok problemat abbol, hogy az orvos megnezi barmelyik testreszemet"

Na de ez itt a kérdés, hogy orvosi vizsgálatról van-e szó, vagy pl, adatgyűjtésről statisztikához???

Mi a fenét vizsgálnak a bugyiban?

Fogat nem akarnak esetleg húzni? Vagy szemüveget felírni? Vagy esetleg prosztatát vizsgálni a fiuknál?...folytassam..?..

Ha bármiféle gondja van bármelyik gyereknek, tininek, akkor vannak szüleik akik törődnek velük, és ha az ifjúnak van valami problémája, akkor majd szólni fog, ahogy ezt megtették az elmúlt időkben is. Ne próbáljuk már kényszeríteni őket bármiféle vizsgálatra!

És pláne hamis sugallással, mintha ez kötelező lenne...amihez sajnos egy-két pedagógus ofő és igazgató is partner!!!!

Gondolkozzunk már, és használjuk a fejünket!!

2011. szept. 29. 22:04
 852/1151 anonim válasza:
100%
Nagyon örültem amikor megláttam h létezik ilyen topic is... Én már hál'istennek nem tartozom abba a kategóriába akit orvosi vizsgálatra visznek a suliban, de gimiben és általánosban minket is vittek és én is nagyon utáltam.. főleg még általános alsóban, eléggé túlsúlyps voltam, és sosem fogom elfelejteni azokat a megaláztatásokat amik ott értek... az egész osztáky előtt kellett persze minden vizsgálatot csinálni, és volt h sírva mentem haza... utána pár év múlva, amikor lefogytam, akkor meg az nem tetszett a védőnőnek, szval... no de a lényeg h én is felháborítónak tartom, hogy ennyire nem veszik figyelembe azt h a diákoknak, a gyerekeknek is vannak jogaik, és nem hinném h etikus dolog csak úgy "kötelezővé tenni" ezt az egészet főleg nem ilyen keretek között... mitnha nekik mindegy lenne és nem lennének tudatuknál h mi is történik ott velük... teljesen jogtalan... én meg is fogadtam, hogyha egyzser nekem is lesznek saját gyermekeim, én biztos h megmondom az iskolaorvosnak, vagy igazgatónak vagy akárkinek h az én gyerekemet ne vizsgálgassák csak úgy semmi jogcímen.. majd én elviszem orvoshoz, oylan helyre ahová én szném, ahhoz akihez én szném, és ahol nem egy lesz a tucat közül és nem egy tárgy, "aki úgysem szól vissza, nem mer ellenkezni mert csak egy gyerek"...
2011. szept. 30. 22:48
 853/1151 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk a Bólyaiban (Szombathelyen) minden évben van orvosi vizsgálat. Én még csak 10.-es vagyok, de a tavaly végzett haverom mondta, hogy 12.-ben is van.

Minden évben fiúknál herevizsgálat, lányoknál mellvizsgálat. Nem is lenne vele bajom, ha nem úgy történne, ahogy történik.

Egyszerre öten vannak bent, és úgy zajlanak az intimebb vizsgálatok is! Hiába mondom, hogy köszi, de inkább ezt ne, konkrétan lerántotta a gatyámat az a vén trotty :O

Volt olyan gyerek is, aki mobilt vitt be, és sunyiba fényképezgetett :S

ez van sajnos

2011. szept. 30. 23:35
 854/1151 anonim válasza:
85%

szerintem pont ez a baj, az "ez van sajnos" hozzáállás.. és ezt nem enneled írom, aki az előző hozzászólást írta, hiszen sajnos ez az általános, 100-ból 98 diák valószínűleg így vélekedik...

de ez az egész társadalomra igaz, kortól, nemtúl függetlenül, hogy fogalmuk sincs h miylen jogaik vannak, ha iylen helyzetbe kerülnek akkor lesütött szemmel annyit mondanak h "azt mondják h ezt kell csinálni"...

persze egy áltsulis gyerek, egy diák nem tud kiállni magáért, a jogaiért amikor ilyen közegbe kerül, itt jönne be a szülői segítség, de valószínű h ők is az "azt mondják ezt kell csinálni" elvet követik...

ez az egész jogtalan, alaptalan! ha picit idősebb leszek szivesen írnék vmi tanulmányt, hogy hogyan is lenne fair, h a diákokat, gyerekeket is úgy kezeljék mint egy önálló akarattal rendelkező személyt, bár nem vagyok joghallgató:D

2011. okt. 1. 08:04
 855/1151 anonim ***** válasza:
73%

Nagyon jó lenne a szüleitekkel megbeszélni ezeket a "vizsgálatokat" és akkor ők hathatósan tudnának fellépni ez ellen!

Természetesen az általános vizsgálatokkal (magasság, súly, gerinc stb.) nincs baj, az igen hasznos, de ezek a melltartót le, bugyit is le vizsgálatok felháborítóak!!!

Beszéljétek meg év elején és ne hagyjátok magatokat!

A szülők többsége, a felnőttek majd segítenek, mert persze nektek nagyon nehéz esetleg az Ofőknek ellentmondani, ha ő "kötelezőnek" nevezi ezt.

Vizsgálja meg őt a dokibácsi elöttetek fél, vagy egészen meztelenül, mindjárt másképp fogja gondolni a dolgot!!

2011. okt. 1. 08:22
 856/1151 anonim ***** válasza:
68%

73%-os!

Na én ilyenkor csodálkozom el a fiatalokon,hisz olyan nagy szájuk van alapból és nem tud nemet mondani és kisétálni simán.

Több ismerősőm van aki a sarkára állt és megmondta nem és kisétált,akár tetszik az orvosnak akár nem.

Nektek kell kiállnotok magatokért!

Meg beszéljeket ezekről otthon,a szülőket sem értem,senki nem tesz semmit.Pedig ha velük tennék akkor már fújjonganának.

Beszéljeket a szüleitekkel,ne hagyjatok mindig mindent,annyira hangoztatjátok felnőttek,nagyok vagytok,tessék akkor lépni,kiállni magatokért!

2011. okt. 2. 11:17
 857/1151 anonim ***** válasza:
85%

Én azt leírnám nálunk a suliba hozott tüdőszürő vizsgálat volt 2 8. osztálynak még annó egyszerre,mi lányok simán melltartót,trikót fennthagyjva,kinek hogy volt jó,csak a pántból kibújva mentünk be,hiába szóltak vetkőzzünk le előre.Volt annyi eszünk,hogy nem,mi is 13-14 évesen kiálltunk magunkért.Meg a már említett ismerőseim is.

Aztán volt hogy röntgenre kellett mennem(gerinc)a kórházba és beszólt egy ápoló hogy alul is vetkőzzek,bugyit is le simán rákérdeztem mért is,és választ nem tudott adni,hanem simán csak felül vetkőztem nem lett belőle semmi. Több ilyen sztorim volt általános iskolás fejjel és kérdeztem,ha kellett nemet mondtam.

Ha valaki akarja ki tud állni magáért.De beszéljetek otthon is erről,ez itt alényeg,hogy tud otthon is kiállnak a döntésed mellett és támogatnak.Meg fogjatok össze a többi osztálytárssal is.

Nem szabad beletörödni,folyon mindenbe,azért tartunk mindenhol úgy ahogy vagyunk,az egész ország,egészségügy stb.

2011. okt. 2. 11:22
 858/1151 anonim ***** válasza:
100%

Másik 67%-os!

Na most akkor arról beszélünk,hogy melltartó fennthagyásával is megtudja vizsgálni,meghallgatni a szívet és a tüdőt,volt előző orvosom aki mindig így csinálta.

Nem kötekedni kellett volna az orvosnak,hanem akkor fennthagyott melltartóban elvégezni,meghallgatni a szívet.

Aztán 3 embert nem tud egyszerre vizsgálni,így 3-at behívni fölösleges is,meg megalázó.Én hiába járok együtt egy osztályba,vagy dolgozom felnőttként valakikkel,azér tnem óhajtanám ahogy sokunk a mellem előtte mutogatni,mert köze nem lenne hozzá.

Akik meg résztvettek,azok is csak kényszerérzet miatt,mert álltalában csak a legnagyobb hangúak mernek csak szólni,hogy kulturáltam vizsgálják meg őket.

Mért te bármilyen veled azonos nemű előtt szívesen vizsgáltatnád magad?

A szemész,fül orvost pedig úgy hoztam ide,hogy vannak sulik ahol már a bugyiba akarnak nézni,na arra van szakorvos,szerinem írtam is,szerintem te is egy választott nőgyógyászhoz mész el vele,nem a körzeti orvosodhoz,vagy majd munkahelyi dokihoz esetleg.Aztán gondolom nem más osztálytárs,vagy munkatárs előtt vizsgáltatod ott magad nem de?

Itt ezekről van szó,attól hogy orvos valaki,vannak szakterületek,és kb 90%-unknak nem mindegy milyen orvos nézeget odalennt,mellvizsgálatot is nőgyógyász szokott végezni kérésre,nem egy iskolai vagy üzemorvos.

ERkölcstelennek nem hívtalak,de ez a jó alakom van szöveg.Én sem voltam duci,de se pucéron,se egy száll bugyiba nem vizsgálgassanak más előtt ez a minimum.És csak annyira szeretnék,gondolom mások is levetkőzni amennyire valóban kell.

Írtam is:nekünk lúdtalphoz sem kellett gatyát levenni,ott a talp a lényeg,csak cipő,zokni le.Magasság méréshez,súlyhoz,vérnyomáshoz sem kellett levetkőzöm.Csak amikor a szívünk nézte akkor kellett polót felhózni,volt hogy melltartó is maradhatot.Az orvos is azon volt kevésbbbé kelljen vetkőznünk,ha nem kívánja meg a vizsgálat.De hogy kellett alsóneműben hidegben hosszú ideig,de még rövidig sem hideg kövön ácsorogni.Hisz valójában ma sem lenne rá szükség.

2011. okt. 2. 11:33
 859/1151 anonim ***** válasza:
100%

A mellbőség mérést még ide írnám,hisz az milyen egészségügyi vizsgálat?-semmilyen sem csak statisztika,hogy ennyi és ennyi idősek mekkora mérettel rendelkeznek.Ahoz sem kellene valójában senkit fél meztelenre vetkőztetni,trikón,melltartón keresztül is le lehet mérni.De egész értelmetlen,semmi köze az egészséghez,vannak kis és nagy mellüek,később és előbb érők.

Azért levetkőzni,hogy tinik méreteit nézegessék azért sehol sem felel meg szűrésnek sem.Elég ciki főleg ha etikátlanok és azt még mások előtt akarják csinálni.

2011. okt. 2. 11:37
 860/1151 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk a Bólyaiban nem így megy! Ma valaki szólni mer valamiért, azt meghurcolják...

Biztos van haszna ezeknek az intimebb vizsgálatoknak, és hagynám is, ha nem lenne bent még 4 gyerek az orvosi szobában... + az ajtó is nyitva szokott lenni.

Ha az osztályfőnöknek szólok valamilyen ügyben, akkor osztályfőnöki órán már kezdi is azzal, hogy XY azt mondta, hogy...

Ha szülő jön be, akkor is ugyanez a helyzet.

Amikor a lányok mellét nézték, akkor hetekig az volt a téma, hogy kinek milyen a melle...

A Bolyai egy 12 évfolyamos iskola, és minden évben orvosi vizsgálaton van herevizsgálat is. Nem tudom azt se, hogy miért kell ilyen gyakran.

Az is fura, hogy valakinek pár másodperc alatt megvan, de pl haveromat majdnem 1percig tapizta az orvos :S

de mégegyszer mondom:

Bizonyára megvan a haszna ezeknek a vizsgálatoknak, és hagynám is, ha míg valakit vizsgálnak, a többiek az orvosi szoba előtt várakoznak, és az ajtót legalább behajtják.

2011. okt. 2. 12:50
❮❮ ... 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!