Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 ... ❯❯
 871/1151 anonim ***** válasza:
71%
nem vagyunk zsidók
2011. okt. 6. 12:07
 872/1151 anonim ***** válasza:
100%

Tudjuk nem vagy zsidó,itt melletted vagyunk és neked adunk igazat,de legalább próbáljátok meg az osztályfőnőknek,igazgatónak akár szülők segítségével elmondani,vagy akár csak az orvosnak,ápolónőnek vizsgálat előtt,hogy mindenki egyenkénti,külön vizsgálatot szeretne,mert ez nagyon kellemetelen számotokra.

Nézd ha soha senki nem szól,és szólni normálisan is lehet,akkor nem is lesz változás sose.Egy próbát megér.Nyugodtan el lehet mondani ez nagyon intim vizsgálat és mindenhol ezt diszkréten szoktál elvégezni,külön,nem más jelenlétében.Ha ezt elmondod senkit nem sértesz meg vele,próbáljátok meg,mindent ne hagyjatok.Akkár a szülőddel beszéld át,mond el milyen kellemetlen számodra,számotokra és tud segíteni kérdezd meg.

2011. okt. 6. 18:25
 873/1151 anonim ***** válasza:
100%

Most olvastam egy cikket ezzel az egész diákokra érvényes orvosi vizsgálatról,egy tanár írt be a gyerekek érdekeit nézve az Ombutsmanhoz "Köziránytű" ha jól emlékszem ott olvastam,nagy lényegi változások nem történtek,a lényeg a vége fele az ÁNTSZ-es bekezdés alatt van,ahol a 6-18 éveseket érintő vizsgálatokról írtak,akit érdekel ott megnézheti.

De legalább ezekszerint ha valaki ír véleményt,bár jobb lenne ha orvosok is megtennék,akik szintén a gyerekek szemszögét nézik,és az érzésvilágukat is,akkor ott legalább foglalkoznak vele.Ez is már valami.Valószínűleg ha többen írnának be,írnák le a panaszokat akkor lehetne lényegesebb változásokat is elérni.

Akit érdekel az el tudja olvani.Gondoltam leírom,én is véletlenül találtam meg.Van egy hosszabb és egy rövidebb változata,nem annyira könnyű megtalálni,de aki keres az talál is.

2011. okt. 30. 18:26
 874/1151 anonim ***** válasza:
100%

Én ebben azt nem értem, hogy ha van 1 (azaz EGY) suliorvos, az egyszerre 1 (azaz EGY) diákot tud vizsgálni. Tehát, minek áll ott a többi 2-6 , és bámulja a vizsgálatot. Baromi egyszerű. Függönnyel leválasztanak egy sarkot.

1. Bemegy az 1. számú gyerek. Levetkőzik, és megvizsgálják. Felöltözik, megbeszélik a dokival az egyebeket. Kimegy, szól 2. számú gyereknek.

2. bemegy 2. sz. gyerek, ugyanez. stb.

ESETLEG, óra közben csinálják a vizsgálatot: lemegy 5 gyerek, bemennek egyesével, ha vki végzett, megy le 1. És akkor mehet az óra közben.

2012. ápr. 30. 20:01
 875/1151 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen egyetértek veled utolsó író,az én időmbe is megtudták oldani,ma is ha akarnák megtudnák ezt oldani.Én sem vetkőztem volna félmeztelenre egy osztálytársnőm előtt középiskolás vagy akár 11 éves fejjel se szívesen és vizsgáltattam volna magam.

A másik nagy próbléma amit le kell hogy írjam,hogy az én időmbe rutin,alap vizsgálatok voltak ma meg sok helyen egy egészséges határt már átlépnek,hisz sokan írtak már meztelen vizsgálatokról,nemiszerv külső megtekintéséről,számomra ez elfogadhatatlan a szülő,diák beleegyezése nélkül,csak szak vagy választott orvossal,kellő diszkrécióval fogadható el számomra és csak az adott terület szabaddá tételével,tehát nem meztelen vizsgálattal mert így kedves orvosnak kényelmesebb.Fontos a gyerekek felvilágosítása,a szülők kiállása a gyerekük mellett,ahogy az iskola,a tarárok kiállása,támogatása a gyerekek mellett.

2012. máj. 1. 19:01
 876/1151 anonim ***** válasza:
42%

Semmiféle vizsgálatot nem végezhetnek rajtad, amihez nem járulsz hozzá!

A vizsgálatot ne "tagadjátok" meg és ne írjatok alá ilyen papírt, mert valójában minden vizsgálatot megengedtek, kivéve, ami a fehérnemű levételével járna. Na azt viszont nem!

2012. máj. 2. 11:25
 877/1151 anonim ***** válasza:
63%

Kedves utolsó válaszoló aki ma 11:25-kor írt!

Elárulnád miért írod ezt, hogy "ne tagadjátok" meg a vizsgálatot?

Más hasonló témájú topikban is olvastam, ahol folyton ezt írod.Gondolom az is te vagy.....

Már megbocsáss de MI KÖZÖD van neked ahhoz, hogy a másik ember megtagadja-e a vizsgálatot vagy sem?

Ha akarja akkor megtagadja! JOGA VAN HOZZÁ!

Joga van másik orvost választani és más vizsgálási körülményeket.

Sokakat zavar az egymás előtt történő vizsgálat AKKOR IS ha nincs nemiszerv és mellnyomkodós vizsgálat. (és ez érthető és teljesen normális)

MINDEN vizsgálatnak elvileg egyesével kellene történni.Még akkor is ha csak a torkát vizsgálják.

Pl már az adatok felvételénél és ilyen-olyan kérdések feltevésénél sok olyan tény elhangozhat amihez egy osztálytársnak semmi köze....vagy simán csak ellenszenves neki egy adott orvos.

Ha te nem akarsz megtagadni egy vizsgálatot akkor ne tagadd meg, de másokra ne akard már ráerőltetni a te akaratodat.

Ne ismételgesd minden topikban ezt, hogy "ne tagadják" meg a vizsgálatot. Miért ne? Ha ő valamilyen ok miatt meg akarja tagadni akor JOGA van megtagadni! Hidd el élnek is sokan ezzel a jogukkal.

És ezt NEM TE fogod eldönteni.

2012. máj. 2. 11:47
 878/1151 anonim ***** válasza:
24%

# 877/877 Időpont ma 11:47

Csacsiságokat ne mondj és írj!

A válaszolónak teljesen igaza volt amikor azt írta, hogy ne tagadjátok meg a vizsgálatot úgy ahogy van, mert ennek lehet jogi következménye, nem véletlenül fordul elő, hogy vannak orvosok akiknél ott az előre kinyomtatott nyilatkozat, miszerint X Y diák megtagadta az orvosi vizsgálatot, írd alá!

Innentől kezdve nem az a probléma, hogy meztelenül akarta az orvos megvizsgálni a serdülő, kamasz lány nuniját, hanem az, hogy a diák megtagadta az éves orvosi vizsgálatot! márpedig nem erről van szó!

Onnan kezdve kaphat igazgatói intőt, stb. hiszen törvényt sértett, nem vett részt az évente kötelező orvosi, - munkahelyen a munkahelyi - vizsgálaton.

2012. máj. 2. 13:51
 879/1151 A kérdező kommentje:

Üdv 13:51-es!

Te beszélsz "csacsiságokat".

Én indítottam ezt a topikot kb 2 éve (közkívánatra) hogy VALÓS infóhoz jutassam a megalázó helyzetbe került (vagy kerülhető) gyerekeknek, akiket hazugságokkal, vagy a jogi ismereteik hiányosságával visszaélve akartak bizonyos megalázó vizsgálatokra rávenni.

A 11:47-esnek igaza van. Neked viszont nincs igazad!

Idézet tőled: " A válaszolónak teljesen igaza volt amikor azt írta, hogy ne tagadjátok meg a vizsgálatot úgy ahogy van, mert ennek lehet jogi következménye, "

SEMMIFÉLE jogi következménye nem lehet annak ha valaki megtagad egy ISKOLAorvosi vizsgálatot!

Tehát ez az állításod NEM IGAZ!

Az a bizonyos előírás ami a 6 és 18 év közötti diákok szűrésére vonatkozik, az csak magára a VIZSGÁLATRA vonatkozik, nem pedig arra, hogy azt a vizsgálatot CSAK az iskolában és csakis "Dr Bunkó Béla" iskolaorvos által lehet elvégeztetni.

Ha ő MÁSIK orvossal akarja magát megvizsgáltatni egy MÁSIK helyen ( = nem az iskolában) ehhez JOGA VAN!

Nem kötelessége elfogadni egy kijelölt iskolaorvost ha az neki nem szimpatikus. És ez nemcsak a nemiszerv vizsgálatra vonatkozik hanem az ÖSSZES vizsgálatra!!!

Idézet tőled:

" nem véletlenül fordul elő, hogy vannak orvosok akiknél ott az előre kinyomtatott nyilatkozat, miszerint X Y diák megtagadta az orvosi vizsgálatot, írd alá! "

Igen tudom! Ez az ORVOS MIATT szükséges! Innentől kezdve az orvost nem vádolhatja azzal senki, hogy "ő nem vizsgálta meg a gyereket".....stb.....Tehát ez az ORVOS VÉDELME miatt szükséges.

Idézet tőled: " Innentől kezdve nem az a probléma, hogy meztelenül akarta az orvos megvizsgálni a serdülő, kamasz lány nuniját, hanem az, hogy a diák megtagadta az éves orvosi vizsgálatot! márpedig nem erről van szó!

Onnan kezdve kaphat igazgatói intőt, stb. hiszen törvényt sértett, "

Ez megint egy HAZUGSÁG!

NEM KAPHAT INTŐT!!! SŐT! Az az igazgató aki EMIATT intővel fenyeget valakit,bíróság elé kerülhet EMBERI JOGOK MEGSÉRTÉSE miatt!!

Senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy számára esetleg ellenszenves orvos megvizsgálja (joga van másikat választani)

Vagy van akinek az a problémája, hogy magánorvossal akarja megvizsgáltatni magát , mert ott csak az orvos van jelen senki más.....állami rendelőkben viszont előírás, hogy az asszisztensnőnek is bent KELL lenni....

Sok helyen pl nincs semmiféle nemiszerv és intim vizsgálat, de ennek ellenére zavarja őket,hogy CSOPORTOSAN hívják be őket és az osztálytársak végighallgatják mindazt amihez SEMMI KÖZÜK.....

Az orvosi vizsgálat egy intim dolog és egy JÓÉRZÉSŰ , INTELLIGENS orvosnak ilyesmi eszébe sem jutna, hogy csoportosan vizsgáljon BÁRKIT is.....

Javaslom olvasd el az egész topikot! Amiket én mondok infokat azok jogászoktól származnak!

De bemásoltam ide egy orvos-jogásznő levelét is a témáról!

Semmiféle ISKOLaorvosi vizsgálaton NEM KÖTELEZŐ részt venni (ha nem akar az illető)

Jogi értelemben csak annak lehet következménye ha évek telnek el úgy, hogy az illető sem az iskolaorvossal SEM másik orvossal NEM vizsgáltatja meg a gyerekét.

Ezt az ÁNTSZ számonkérheti rajta.....

De amit te állítottál a 13:51-es írásodban az egyszerűen NEM IGAZ!

2012. máj. 2. 16:58
 880/1151 Jimmy D. ***** válasza:
88%

Hello Mindenkinek!

Amit a 13:51-es írt, az tényleg nem igaz!

Nincs semmiféle jogi következménye annak ha valaki megtagadja az "iskolaorvosi" vizsgálatot.

Amikor én gimis voltam nálunk is többen megtagadták. Az indok az volt, hogy ők a saját orvosukkal vizsgáltatják magukat.

Azt nem tudom, hogy nekik kellett-e a másik orvostól papírt hozni az elvégzett vizsgálatokról, de az tény, hogy megtagadták sokan a szimpla iskolaorvosi vizsgálatot.

És az is igaz, hogy sokan tényleg azt hiszik, hogy az ilyen iskolaorvosi vizsgálatokon a részvétel kötelező.

Jobb helyeken a házirendbe is beleírják, hogy mindenki választhat, hogy az iskolaorvossal vagy másik orvossal kívánja elvégeztetni a vizsgálatokat.

2012. máj. 2. 18:13
❮❮ ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!