Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
Sziasztok,
egy szürnyű eset, még velünk történt gimiben. Egy urológus apuka befurakodott, hogy had tartson hereszűrést. Az iskolaorvos megszervezte neki, ők jóban voltak.
Minden 2-ik fiúnak heresérve volt, amit a ő maga akart operálni. Nekem is, de nem hagytam magam elmentem az sztkba. Elmondtam miért jövök majd a doki közölte, ha panaszom lesz akkor jöjjek.
Visszamentem az iskolaorovhoz, hogy az általa továbbított műtéti beutalóval nem élek. Egyből tudomásul vette.
Na a csattanó. Később kiderült, hogy urológus apuka tudományos cím megszerzésére készült és kutatásba serdülő fiúk kellettek. Se előtte se utána nem akart az iskolában opoerálni való heréket keresni.
És, hogy tutira kés alá feküdjünk, befenyegetett, hogy a műtétje nélkül nem lesz majd normális a szexuális életünk.
A heréim rendben vannak, a fenyegetés nem jött be.
Lehet, úgy tűnik talpraesetten védtem meg magam, szülői segítség nélkül de azért nagyon felkavaró volt.
Sajnos a story igaz!
Nekünk általánosban egy szál bugyira kellett vetkőzni egy kb. 1,5m X 2,5m-es kis lyukban 14-15 lánynak egyszerre....
Nem az a probléma, hogy az orvos előtt le kellett vetkőzni, hiszen ő orvos, de nem hiszem, hogy helyes volt az, hogy a fél osztály előtt...
Persze 13-14éves fejjel persze h nem akartunk leöltözni, erre a dogtornő ordítozott h ő ilyet a nem tudom hány éves praxisa alatt nem élt át...és lerohant az igazgatóhoz...
(egyébként nem értem h egy gerinc vizsgálathoz a nadrágot miért kellett levenni, mikor az ortopédián is csak a felsőt kell levenni)
Igazad van a gerinc vizsgálathoz egyáltalán nem kellene a nadrágod levenni,sőt melltartót sem szükség szerű levenni hozzá,hiszen,elég lenne ha kikapcsolná valaki a melltartó pántját és az orvos végig is tudja egyből húzni a kezét a gerinc vonalán.Sőt,szívet,tüdőt is megtudnák hallgatni melltartó fennthagyásával is.Volt helyettesítő orvosunk,első munkahelyen alkalmasságit végző orvoshoz küldtek és egyiknél sem kellett soha a melltartót levenni,nem tudom mit próblémáznak rajta.
De hagyjuk is a melltartó témát,a legbosszantóbb hogy senkit nem kellene fél meztelenül csoportosan összezárni másokkal ettől a vizsgálat nem lesz gyorsabb,de mindenki számára kellemetelen az már bíztos.
Soha semelyik iskolámban nem kellett bugyira vetkőzni,lúdtalpat,gerincet simán,mindent tudtak nadrág viselése mellett megvizsgálni,amit itt írtál erre mondom hogy ez a szükségtelen túl vetkőztetés.Az orvos még hagynán igazad van,persze ott is mértékkel csak az alsónemű területéig,de ennek diszkréten,négyszemközött kellene zajlani.
Amit meg a másik hozzászóló írt herevizsgálatról,arról is annyit,hogy elhiszem amit írtál,ezért sem járulnék hozzá,ha lenne gyerekem, hogy akárki vizsgálgassa,netán még megalázó helyzetbe hozza a diszkréció teljes hiányával őt,vagy bárkit.Ez a módszer úgy ahogy van rossz.
Még annyit hogy mielőtt féreértene bárki is,nem azt mondom semmilyen orvos nem jó kényesebb területet érintő vizsgálatnál ha lenne gyerekem,hanem nem mindegy ki az és hogyan képzelni el.A szülőket sem értem.
Amit meg írtál,hogy azzal rémísztgetett,hogy nem lesz normális sexuális életed arról az jut eszembe amiról most rengeteget lehet hallani,hogy van egy kis kamasznak,vagy nagyobbnak egy kisebb szükülete,vagy letapadása és mondjuk kenőccsel,vagy fityma plasztikával meg lehetne csinálni nem kellene körülmetélni és ráveszik különböző dumákkal arra hogy mindenképp metélni kell,(vagy nem is beszél más lehetőségekről),ami nem igaz.Igen sokat lehet erről hallani, igen körül kell nézni ha orvosra van szükség,mert sajnos korrektség nagyon sok esetben nincsen
Köszi!
És egyetértek mindenben :)
Tulajdonképpen egyik sem. Törvény van az iskolai orvosi vizsgálatokra, amiben le van írva, hogy teljeskörű szűrővizsgálatot kell tartani, amiben benne vannak a nemi szerv vizsgálata is. Ezek fontosak, hogy kiszűrjék a fejlődési rendellenességeket.
Szeretik azt hangoztatni, hogy meg lehet tagadni, de erre nem törvény van, hanem gondolom az önrendelkezési jog gyakorlatára vagy mire mondják. Tulajdonképpen felnőttként is megválaszthatod az orvosodat és dönthetsz úgy is, hogy nem mész orvoshoz. Aztán majd, ha súlyos betegen egyből műteni kell majd pattoghatsz és megköszönheted a magukat jogásznak tartó, "jogod van hozzá" barátaidnak megköszönni a fájdalmat és megaláztatást.
Ne a megtagadást kérd, hanem, hogy csak Te és az orvos legyen bent a vizsgálaton! HHa ezt nem adja meg neked, akkor tényleg mondhatod azt, hogy így nem vizsgálhat meg téged... erre hivatkozhatsz! Ez a törvény, nem a vizsgálat megtagadása! :)
(CSAK KIEGÉSZÍTŐSZTORI,EZEK UTÁN ÍRJANAK VÉLEMÉNYT!)
Volt olyan élményem h le kellett venni mindent,de tényleg mindent és ott álltam még 9 lánnyal meztelenül sok lánynak ugye már szőrös volt alul és szinte senkinek nem volt leborotválva,az orvos meg ott kotorászott bennünk,arról nem is beszélve h az ablakon(ami az utcára nyílt)bárki megláthatott minket,amúgy is szégyenlős voltam.
Nekem addig nincs bajom, hogy bugyi és melltartó...de ha azok közül bármelyik is lekerül, én depressziós leszek. Én alapjáraton is nagyon szégyenlős vagyok, strandra se szeretek járni, valamint a szüleim előtt sem vetkőzőm le, még melltartóra se, esetleg fürdőruhára, ha megyünk nyaralni. Ezért persze megint le lehet pontozni, meg hurrogni, de lehet, hogy valaki nem szégyenlős, valaki meg igen.
Úgyhogy nagyon remélem, hogy igaz amit itt leírtak, mert akkor alkalmazni is fogom!
15/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!