Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 ... ❯❯
 571/1151 anonim ***** válasza:
21%

Félreértettem amit írtál. Azt hittem arra gondolsz, hogy egyáltalán miért szükséges puncit/kukit vizsgálni.

Arra tényleg nincs magyarázat, hogy ezekhez miért kell teljesen meztelenre vetkőzni. Tényleg meg lehetne oldani úgy is, hogy csak a nadrágot húzza le/veszi le.

2010. nov. 7. 11:39
 572/1151 anonim ***** válasza:
21%

Akkor bocs,elbeszéltünk egymás feje mellett,létszi írd le a neved,mert a százalékokat nem tudom megjegyezni,főleg,hogy nekem is sokszor más és más ez a szám.De azt nem értem amit már itt is írtam,hogy magán,vagy privát rendelésen nem merik megcsinálni,csak itt.

De nem téged váldoltalak,de aki orvosnak készül,az tud majd később tenni ez ellen,vagy az tud esetleg majd figyelmeztetni,hogy ezt még sem így kellene.

Tami

2010. nov. 7. 11:46
 573/1151 anonim ***** válasza:
0%
Gabi vagyok, még mindig^^
2010. nov. 7. 11:57
 574/1151 anonim ***** válasza:
22%

Még annyit igen értem,hogy a vizsgálatok mit akarnak kiszűrni vagy épp mit akarnak velük nézni,de én továbbra is azt mondom,csak beleegyezéssel szabad ezeket csinálni.

Meg akárki akármit mond,ezek a testünk nem olyan részei amit bárkinek mutogatnánk és az senkit nem nyugtat meg,hogy az orvos,vagy ápoló hány testet látot már.Ez felnőttként sem nyugtat meg,ettől még úgyanúgy kellemetlen,de nem mindegy kellemetlen,vagy sértő,megalázü érzést kellt.

Tami

2010. nov. 7. 11:59
 575/1151 anonim ***** válasza:
22%

Oké Gabi,a leesett a dolog idő közben.De nálad még nagyon érezni,hogy még csak most fogod kezdeni a szakmát,nem rossz értelemben írom.

És tudom te is leírtad már,hogy beleegyezéssel,felvilágosítással kellene ezeket csinálni.

De el kell fogani nem vagyunk egyformák,engem minden vizsgálat ahol vetkőzni kell eléggé fusztrál például.

Jó lenne ha végre odáig jutna az egész dolog,hogy a 2 feltétel és a diszkrét viszgálat lehetősége mindenhol biztosítva lenne és hát igen hogy ott lenne a kezükbe a döntés lehetősége.

Tami

2010. nov. 7. 12:05
 576/1151 anonim ***** válasza:
82%

Jesszus...

Így beleolvasgattam a hozzászólásokba...

Hogy mennyi bunkó ember van O_O"

Ezeknek sem volt még depressziós ismerőse, akiben az ilyen kis apróságok nőtték ki magukat akkora gonddá, hogy megölte magát.

Mert pár kiló plusszal undorító hájas tehénnek tartotta magát.

Tényleg, bizonyára nem az emberek hozzáállása miatt van, mert senki nem cikiz senkit, ugye?

Hát mindenkinek aki azt hiszi, hogy nem, azzal közlöm, hogy qrva nagy tévedésben van :)

Na sziasztok

Lizi

2010. nov. 8. 01:00
 577/1151 anonim ***** válasza:
21%

Lizi!

Van akiben cikizés nélkül is van gátlás,és aki eleve elégedettlen magával, és igen annak elég nagy trauma tud lenni,ha ilyen állatok módjára stílusban kezdik vizsgálni,mások előtt,de ez még a magával elégedett emberkéknek sem tetszik.

És akárki akármit mond az iskolákban ha valaki másabb,legyen külső vagy anyagi,érzelmi(félősebb,lelkisebb stb.)eltérés a többitől sokszor eleve kiközösítik,beszólógatnak.Na ha meg még el is kezdenék a másik,pont cikiző társa előtt vizsgálgatni,akkor még azzal is szívatnák.Nekem egy tök szeplős(egész testén,vörös hajú,egyébként aranyos arcú)barátnőmet is nagyon sokat csúfolták,alsósként is csak olyan strandra mentük együtt,ahol tuti nem futunk össze osztálytársakkal.Ahogy fiúknál is volt beszólógatás azokra akik nagyon alacsonyak voltak és hát fejlettlenek,csupaszka,mini répa és egyéb.

Sok emberbem eleve van vele született gátlás és sok kedves emberke még rá is tesz egy lapáttal.

2010. nov. 8. 17:18
 578/1151 anonim ***** válasza:
27%

Lilla!

Még valamit,ha egy vizsgálatot a gyerek nem enged elvégeztetni,akkor a szülőjét megbüntethetik?Ezt úgy értem,gondolom,hogy értesítik a szülőt,de ha semmikép sem akarja megcsinálni felelősségre vonhatják a szülőket?

2010. nov. 11. 12:16
 579/1151 A kérdező kommentje:

12:16-os!

Mire gondolsz? Az iskolaorvosi vizsgálat megtagadására?

Ez esetben a válasz: NEM! Az iskolaorvosi vizsgálatot bárki megtagadhatja.

Ha úgy érted a kérdést, hogy az illető semmiféle orvossal nem vizsgáltatja meg a gyereket (mármint se iskolaorvossal, se háziorvossal se egyéb orvossal)ezt egy 14 éven aluli gyerek esetében az ÁNTSZ (esetleg) számonkérheti.

Néhány alapvizsgálatot egy 14 éven aluli gyerek esetében azért illendő elvégeztetni VALAMILYEN orvossal (nem kell, hogy az iskolaorvos legyen, lehet bárki akit ő választ)amiatt, hogy legalább nagyjából tisztában legyenek azzal, hogy a gyereknek rendben van a torka, szeme, látása, hallása,tüdő és szívhangjai....és persze a nemiszerve (egy általa választott orvossal akiben megbízik és szimpatikus neki és persze őt egyedül vizsgálja amennyiben ő ezt szeretné és így szeretné).

1 és 6 éves kor között évente ajánlatos megvizsgáltatni a gyereket, 6 éves kor fölött 2 évenként.

Szerintem az orvosi vizsgálattal önmagában nincs probléma, hiszen ez a gyerek érdeke,hogy az esetleges betegségét időben felfedezzék. Ha pedig nincs semmi baja akkor pedig azért, hogy ne is legyen.

A "probléma" (sokaknak) kizárólag a "kikényszerített" iskolaorvosi vizsgálattal van.....és főleg "ahogy" végzik.....nade ne kezdjük el ugyanazt századszor....a lényeg, hogy az ISKOLAORVOSI vizsgálatot BÁRKINEK JOGA VAN megtagadni!

Ezért önmagában semmi büntetés nem jár és a gyereket sem lehet intővel fenyegetni!

Viszont az iskola igazgatóját aki (esetleg) ilyesmi miatt intővel fenyegetne egy gyereket....simán fel lehet jelenteni személyiségi jogok megsértése és pszichikai erőszak és/vagy hatalommal való visszaélés miatt.

Ha esetleg nem érted mire gondolok...."pszichikai erőszak" = fenyegetéssel,zsarolással rávenni, rákényszeríteni valakit olyasmire amivel az illető emberi méltóságát megsérti.

2010. nov. 11. 12:52
 580/1151 anonim ***** válasza:
27%

Lilla!

Arra gondoltam hogy egy vizsgálatot akar mindenképpen kihagyni a sok közül,persze megint intim jellegűről van szó,amit senkivel sem szeretné megcsináltatni,mert senkivel sincs olyan viszonyban,meg nagyon szégyenlős és szó szerint neki ez trauma lenne.Szóval egyedül azt nem akarja hagyni,minden mást igen,és igen kiskorúról van szó.

Szóval édesanyja tud valamit ilyenkor csinálni,hogy ne vonják felelősségre,mert engedélyezi a vizsgálat megtagadását a gyereknek?

Az ÁNTSZ milyen felelősségre vonhatja a szülőt,szóval ennek mértéke és milyensége mi lehet?Pénzbüntetés vagy mi?

És csak kiskorúnál kérhetik a felelősségre vonást vagy fiatal korú esetében is?

Mert ha van felelősségre vonás akkor még sincsenek jogok valójában,hisz van akinek,ez a vizsgált bárkinél is akanák elvégezni egy bizonyos korig elfogadhatatlan.

2010. nov. 11. 19:16
❮❮ ... 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!