Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ... ❯❯
 611/1151 anonim ***** válasza:
71%

Érosznál én is elvesztem a fonalat sokszor.

Én még mindig azt vallom,azt nem lehet semmi nevében sem csinálni,hogy a hasunkra csapunk és azt mondjuk már pedig mindenki vetkőzőn és megvizsgálom az intim részét.Ez nem így működik.Még mindig azt mondom ide kellene szülői beleegyző nyilatkozat és a vizsgálat teljes leírása,így nem érhetne senkit meglepetés.De nekem nem lenne mindegy ki is ér hozzá a majdani gyerekemhez.Saját magamnál sem mindegy,akkor nála hogy lenne az.

Tami

2010. dec. 13. 19:25
 612/1151 anonim ***** válasza:
28%
Szép estét mindenkinek! Gábor vagyok, hogy a nemem világos legyen. Remélem nem leszek hosszú, de pár gondolatot én is megosztanék a témával kapcsolatban. Én is ilyen vizsgálat "áldozata" vagyok mégis támogatom magát a vizsgálatokat. :) Nekem ovis koromban volt fütyi vizsgálatom a topicban kifogásolt módon. Kb. 5-6 fővel lehettem bent az orvosi szobában. Alsógatyában kellett várakoznunk és felfektettek minket egy ágyra. Ott mellkas hallgatás meg minden alap rutinvizsgálatot elvégeztek majd "meglepetésszerűen" alsógatyát letolták térdig és mire feleszméltem addigra már a kis kukimon az előbőr a fütykös tövénél járt. Valamit találhatott is a védőnő, mert többször is hátra húzta a bőröcskét. Aztán nagyobb dolog nem lett belőle, vagy legalábbis nem emlékszem rá. Viszont a legrosszabb az volt, hogy míg engem az ovistársak kinevettek, hogy hogy húzgálták a fütyimen a bőrt, addig (mivel első voltam) engem vizsgálat után kivezettek, hogy végeztek velem. Pedig mint magamutogató kisovis nagyon kiváncsi lettem volna a többiek fütykösére :P A későbbiekben az összes iskolában megúsztam a fütykös vizsgálatát. VISZONT! Mint azóta felnőtt ember rá kellett jönnöm a vizsgálatok fontoságára. Nem csak magamon, hanem környezetem barátain, gyermekein látom a "nyomát" ezeknek a vizsgálatoknak az elmaradásán. Buta az a felnőtt, aki úgy gondolja, hogy jajj szegény gyerek, jajj szegény serdülő. Az iskolai orvosi vizsgálatoknak a gyermek egészséges fejlődésének nyomon követését kell szem előtt tartania. Akinek van, volt gyermeke az tudja, hogy a nyílvántartási kartonban a vizsgálatoknál külön rublika van a külső nemi szervek vizsgálatára. Sajnálatos, hogy a szülők nem tudják, hogy az orvosi vizsgálatokban ennek is benne kell lennie. Ahhoz képest legalább 90%ban elhagyják az orvosok. A szülő valóban nyilatkozhat, hogy nem vizsgálhatja meg az iskolaorvos a gyermeket, viszont akkor ezt tegye meg! És viselje a vele járó herce hurcát és mutassa be a papírokat, hogy megvizsgálták a gyermekét! Mert a vizsgálatok elvégzése kötelező, de választható, hogy hol végezzék el. Törvényileg az iskolaorvos feladata a gyermek egészséges fejlődésének nyomon követése. Ha a szülő nem nyilatkozik igen is el kell végeznie az iskolaorvosnak a vizsgálatot. Gyerekekkel is foglalkozom azóta. Látom, hogy bizony bizony tényleg szégyenlősek a csemeték... még szülők előtt is. Kérem jelentkezzenek a vizsgálatot ellenző szülők, hogy gyermekét ellenőrzi e bárhogy is, vagy engedi e egyáltalán. Kisiskolás korban már sok gyermek harcol, hogy ne apa vagy anya mossa a fütyiét. Aztán apa és anya rákérdez, hogy megmostad a fütyidet rendesen? Ők meg ráfelelik, hogy igen, természetesen! Aztán előfordulhat, hogy a lófenét... két olyan ismerős gyermeket ismerek, akinek körülmetélés vagy kisműtét lett a vége, mert fütyije letapadt és összeszűkült. A vizsgálatot ellenző szülők hátrahúzzák 10-12 éves gyermekük fütyién a bőrt? Vagy karon fogják, hogy fiacskám elmegyünk a doktornénihez (bácsihoz) és ha már előttem szégyenlős vagy bemész egyedül, hogy megnézze, hogy minden rendben van e? Nincs letapadás, szűkület, gyulladás? Akkor, ott lehet, hogy "ciki", de felnőtt korban hány gyermek lehetne hálás, hogy ez miatt nem kell esetleg körülmetéltetnie magát. Egy nagyobbacska gyermek nem biztos, hogy szól a szüleinek, hogy "ott" baj van. Szakértő nem vagyok, de lányoknál is biztos lehet gond. Biztos le lehet szűrni vizsgálatokból, hogy a nemi érés rendben zajlik e. Stb. Nehogy már egy lányka mondja meg, hogy az orvos így pedofil, meg úgy. Anyukája év elején megteheti, hogy karon fogva elviszi e akármilyen vizsgálatra, vagy hagyja az iskolaorvosra. Egyedül egy dologban tudok egyett érteni a joggal. Nem csak a gyerek jogából kiindulva MINDEN orvosnak KÖTELESSÉGE(!!!)lenne tiszteletben tartani a személyességi jogokat. Ha egy kórházban a betegre tartozik, hogy mi baja, akkor ez a gyermekre is vonatkozik. Minden olyan orvost, aki gyerekeket egymás előtt vizsgál és kiteszi ennek szegényeket azt arra kötelezném férfi esetén, hogy a Blaha Lujza téren vizsgáltatnám ki a prosztatáját a 4-6 feljárónál, nő esetében pedig a nyugati pálya udvari főbejáratnál raknám fel nőgyógyászati asztalra! Aztán utána dumálhatna a kis súrmó! És bocsánat minden tisztességes orvostól! És köszönöm a sok hőbőrgő nevében is, hogy egészségünkre vigyáznak! Igen is évről évre legyenek a gyerekek "ott" is leellenőrizve, csak ezt ne mások előtt tegyék!
2010. dec. 20. 01:11
 613/1151 anonim ***** válasza:
67%

Gábor!

A te véleményed is megértem,de csak te,ahogy én sem dönthetek mások helyett,más testéről,érzéseiről,egészségéről nem dönthetsz.Fontos az egészség,de már sokszor íram,az egészség megőrzése lenne a lényeg,tanítani a helyes tisztálkodást,az önvizsgálatot,azt milyen apró előjelekre figyeljenek oda az emberek stb.

Én akármilyen orvosnak nem hagynám,hogy hozzá érjen a gyerekemhez,főleg ilyen vizsgálatnál,és azért nem hinném hogy évente ki kellene ennek tenni a gyerekeket,így is állandó fusztrációt vállt ki belőlük a vizsgálat,a lányok(10-14 évesek)még ha csak az orvos is van bennt,ott sem szeretnek félmeztlenül lenni,azért az nagyon durva lenne,ha évente pucéron kellene álldigálniuk és eltűrni hogy úgy vizsgálgassák őket,meg azt nem értem mi ez a mell méregetés,ezt már sokan írták,és hát én is erre annyit tudok írni,(valakinek nagy a melle,valakinek kicsi),szóval ennek mérése nem szolgálja az egészséget(,ez is intim rész,ez majdnem olyan mintha fiúknál meg tudjuk mit méregetnének,)de ez külön vélemény.

Ezzel nem azt mondom sose vizsgálják meg őket(nemiszerv vizsgálatára gondolok),de minden évben fölösleges és szülői és gyermek közös döntésével szabadna csak,még a szülök sem tudják mit is csinál az orvos és hogyan,itt az első nagy baj.És igen bárki lehet beteg,de ezek szerint akkor minden felnőttet is évente nézegetni kellene fent és lennt is.Bocs de ezt sem lehet.Nekem felnőttként sem tetszene ha más akarna rólam ilyennél dönteni,gyerekként meg felháborodnák ha az alsóneműmbe akart volna valaki nézegetni,mert olyanról is írtak,hogy valaki 15-16 fiúknál is csak benézet a gatyába,szóval nem húzatta le,na most ez sem épp vizsgálat,ezzel semmit nem lehet megállapítani,ha baja van,az nem fog kiderülni,azért meg biztos nem húzatnám kicsit lejebb senkivel,hogy csak oda nézegessen valaki,hogy szerinte elég fejlett vagy sem,(elég nagy,szőrős vagy egyéb),nem tudom mit is néznek ilyenkor,de nem helyes ennyi időseknél ez a módszer,mert ez hüly.eség szerintem,eleve más ütembe fejlődik sok,meg ha fejlettek is,akkor is az nézni kinek mekkora van,az tényleg sértő.Ha nem vizsgál,akkor hagyjuk a dolgot,akkor nincs értelme a méregetésnek szemmel sem.A betegséget ezzel nem szűrik ki.De mivel férfi vagy,gondolom fogalmad sincs,hogy hogy is zajlik nőknél a vizsgálat,egy rendes vizsgálat,hát hidd el,fájdalmas tud lenni,még ha ügyes az orvos,akkor is sokaknak szó szerint fáj,szóval durva lenne,ha egy ember dönthetne ilyen vizsgálatokról és csak úgy kötelezhetne bárkit is,mert ha gyereket kötelezhetnek külső vizsgálatról,később mit akarnak felnőttet is kötelezni erre,csak ott már másképp menne,ezt nem lehet.A bevezetett kötelező vizsgálatok eddig sose jöttek be.

A másik gond nem szakember végzi,ha én szűrűvizsgálatra megyek,akkor magánhoz megyek,mert engem zavar,ha akár nővér is lát közben,mivel eleve nem kell hogy ott legyen,hisz az orvos vizsgál,nem kell hogy más meg nézegessen egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben,mert ez az,ilyenkor a legkiszolgáltatottabb az ember.

Na most gondolj bele,sokan vagyunk így,tehát egy gyereket is úgyan úgy zavarhatja,ha ilyen vizsgálatnál az orvoson kívül más is van,főleg ha a vizsgálathoz nincs is szükség rá.Erre is gondolni kellene.Ha már vizsgál valaki,akkor csak orvos legyen ott ilyenkor,és szakorvos és csak annyira kelljen vetkőzni amennyire valójában indokolt,és felvilágosítani előtte mit és hogyan is csinálnak ez lenne a minimum.

De érdekes az hogy az én időmben,akiket ismerek ott nem volt ilyen vizsgálat többnyire,csak kevés helyen,de ők elég utálattal beszélnek róla,érthető is,mert nem kaptam felvilágosítást,nekem se tetszet volna.De ennek ellenére nem volt sok szükületes gyerek, csak egyet ismerek környezetemből,de hát alapból nem szerette a tisztálkodást.De a kényszer akkor sem jó megoldás.

Meg azért óvis gyereket nem lehet összehasonlítani kamaszokkal.És hát nem vagyunk egyformák,van aki simán lekapja a felsőjét,valaki meg tiszta gyomorideg tőle.Valami más megoldás kellene,de még az orvosok véleménye is eltérő,van orvos,aki nyiltan megmondta,hogy ő nem engedi a gyereke oltását beadni másnak,meg bele szól ki vizsgálhatja és mit nézhet.Na már ez elgondolkodtató szerintem.

Nem tudom mi a jó megoldás,de az biztos azért én majdani szülőként magam szeretnék dönteni ezekről,szeretném tudni a vizsgálatokról,mert ez is nagyon eltérő helyenként még ma is.Nincs olyan hogy egységes.

De nehéz kérdés,a felvilágosítás hiánya nagy gond.Nehéz erről dönteni,nem dönthetünk mások helyet.Alternatívákra lenne szükség.

2010. dec. 20. 19:49
 614/1151 anonim ***** válasza:
67%
Gábor még annyit szeretnék mondani,hogy a sok háborgó embernél ránk gondoltál,akik a módszerrel nem értünk egyet.Na most még annyit tudod van testi és lelki egészség is,és ha sérül a gyerek leleke,mindegy most mitől később az is produkálhat testi,az az fizikális betegséget.Tudod van ismerősőm,akit annyira megviselt egy vizsgálat,ami nem is volt szükséges,hogy nagy ívben kerüli a vizsgálatokat,csak akkor megy dokihoz ha már nincs más megoldás,több ilyet is ismerek és olyat is akik már 1,5 évtized távlatából utálattal beszélnek iskolai vizsgálatról,na ez is elgondolkodtató,ha évek múlva is negatív élményként jön elő,akkor már baj van.Na ezt kell elkerülni,ezért kell figyelni,hogy ne hogy sérüljön az önérzet,a lélek sem.Ezért nem dönthetünk más helyet.Ezért nehéz az egész téma.
2010. dec. 20. 20:03
 615/1151 anonim ***** válasza:
23%
Gábor: Sok-sok igazság van az általam írtakra írt válaszban. A rendszer tényleg rossz. Lehet pro és kontra vitatkozni, hogy miért ilyen. Tény, hogy sajnos az ilyen jellegű vizsgálatokról csak rosszat és rosszul hallani. Mint ahogy még oviban én is belefutottam egy kellemetlen meglepetésbe. Jó lenne, ha iskolai rendszerben a tanárok tudnák, hogy melyik évben, mikor, milyen vizsgálatokat végeznek el a gyerekeken. Ezt az év eleji szülői értekezleten meg kellene beszélni a szülőkkel, hogy idén ezen a napon ennek lesz a gyermek kitéve. Mind alapvizsgálatoknál, mind oltásoknál, mind intim vizsgálatoknál nyilatkozni kellene, hogy rábízom e az iskolaorvosra, vagy van ismerős orvos, saját gyermekorvos, stb. Nem azt akartam kihozni a levelemből, hogy iskolaorvos majd jól megmutatja és terrorizálja a gyermeket. Viszont sok vizsgálatnak van értelme. Nem az a lényeg, hogy gyerekeknek elmondjuk, hogy jogod van megtagadni vizsgálatot, hanem, hogy elmagyarázzuk neki, hogy melyik vizsgálatnak mi az értelme, miért van és, hogy ha azt szeretnéd, hogy ne én (mint iskolaorvos) végezzem el, akkor saját gyermekorvosodhoz is elmehetsz és hozz egy papírt róla. De a gyerek nem ilyen. Iskolaorvosnál jól kinyitja a száját, hogy "nekem jogom van!" aztán kimegy a szobából és esze ágában sem lesz elmenni egy ilyen "kellemetlen" viszgálatra más orvoshoz. Még az apának és anyának se mondja el, hogy: "Apa! Vigyél már el gyerekorvoshoz, mert meg kell nézetnem a fütyimet!" A serdülőkorban, sem előtte nem teszi ki magát a gyermek egy ilyen vizsgálatnak. Akkor már nem jobb túllelni rajta az iskolában? Az viszont tény, hogy iskolákban olyan orvosoknak kellene lennie, akik mint gyermeket nézik lelkükkel, testükkel együtt. Én sem értem, hogy lehet meztelenre vetköztetni, egymás előtt vizsgálgatni embereket. Még az intim vizsgálatoknál sem kellene teljesen meztelennek lenni. Minden maradhatna csak egy kicsit lejebb kellene tolni... Szóval a rendszer nagyon rossz. MÁSFELÖL: Nekünk felnőtteknek is kellene egy orvosi fórum, ahol sok sok mindent meg lehetne tudni a serdülőkorról, fejlődésről és azok betegségeiről. Nekünk lehet, hogy csak az jön le, hogy már megint megnyomkodta a cicimet, de lehet, hogy egy orvosnak sokat mond. Egyszer kiváncsi lennék egy orvosi véleményre, betegségekről, képekkel, tapasztalatokkal. Lehet, hogy mi is nyomkodnánk magunkon és gyermekeinken, ha tudnánk, hogy milyen bajok lehetnek :)
2010. dec. 21. 18:37
 616/1151 anonim ***** válasza:
27%
Még két mondat: A vizsgálatoknál bármennyire kellemetlen, ha van, azért van ott a nővér is, vagy ki, hogy egyrészről védje a beteget az orvostól (ne tartson tovább a vizsgálat, ne nyomkodja feleslegesen, ne élvezkedjen tovább, stb.), másfelől védje az orvost a betegtől. Bárkinél érdekes lehetne, ha egy mellmérésnél egy lázadó diák benyögné, hogy pedofil orvos, megnyomkodott, aztán meg is nyalizott.... Ma már mindenkinek csak joga van. Kötelessége senkinek sincs. Ilyen esetben az orvost zárnák dutyiba, mert munkját végezte? (ez csak költői kérdés volt)
2010. dec. 21. 18:50
 617/1151 anonim ***** válasza:
28%
Azzal, hogy "bekukkant" egy doktor a gatyóba több dolgot is lát egyszerre. Herék rendesen a helyükön vannak, jól állnak e, nem látszik e viszér, makk vége nem gyulladt e. Csak pár dolog. Pár másodperc és kész. Azzal egyett értek, hogy meg is kéne tapogatni, fitymaszűkűletet is ellenőrizni kellene. De, ha már ezt kifogásolják a gyerekek, akkor mit szolnának ahhoz. Mindennek van értelme. Higgyétek el, hogy nőknél is van értelme nem csak a méregetés.
2010. dec. 23. 19:28
 618/1151 anonim ***** válasza:
64%

Kedves utolsó író!

A bekukkantást én írtam,egyik fital ismerősőmtől hallottam,hogy fel kellett egy ágyre feküdnie,a doki természetesen semmit nem mondott és benézett a nadrágba(fiúról van szó),de ezt úgy hogy se herét,se mást a szőrőn kívül nem látott.Szóval akkor semmire sem szolgált nagyon ez.A gyereknek nem tetszet,nem is szóltak róla semmit és itt is olvastam ilyen esetről.De továbbra is úgy tartom,hogy nem hiszem 16-18 évesek alsóneműjébe kellene nézegetni nemifejlettségre hivatkozva,testileg fejlett,felnőtt emberek többnyire ott már nem kell méreteket nézegetni,de azt máshol sem kell,hisz mondtam eltérő méretekkel rendelkezünk alapból.A másik dolog a mell mérését úgy értettem,szintén ismerős,hogy azzal hogy ránézel,megméred cm szallaggal,magyarán szólva nem érsz hozzá nem igazán fogod tudni,nincs baja.ÍGy értelmetlen az egész.A másik nálunk annó még ezt trikón keresztül csinálták és továbbra sem értem az hogy 75-ös v. 90-es valakinek a mell mérete annak mi köze már az egészséghez.De ezen veszekedhetünk.Évekig nem voltak ilyen vizsgálatok,felnőttünk egészségesen.A baj ott van,hogy az önállóság,az önálló tisztálkodás is egyre inkább kicsúszik,nem tanítják meg a gyerekeket rá,réegen már egy 3 éves is próbálkozott egyedül fürödni,szappanozni,anyuka besegített ha kellett és 5-6 évesen már ment is neki egyedül,csak ellenőrziták,ma meg sokszor egy iskolás sem tud egyedül fürödni,olyat is gyakrtan hallok,hogy 6-7 éves nem tudja kitörölni a fenekét,nem tud cipőt kötni,öltözni is alíg tud egyedül,mert megszokta hogy segítenek.A túlzott megkímélés sem jó.Ezek a dolgok egyre jobban kicsúsznak egyre később tanulják meg a gyerekek,szerintem ez is baj.Lehet itt vitázni,de nem ez a jó megoldás,mert ha undorral éli meg a gyerek,akkor kerülni fogja később még inkább.Az meg igaz,hogy semmiképp nem kell senkit meztelenül vizsgálni,hisz urológunál is csak nacit kell lenvenni,szóval meg lehetne várni,hogy a felsőt akár fiú,akár lány visszavegye,ez lenne az alap.De továbbre sem tartom jó ötletnek ezt a módszert.Igen egyszer lehetne ellenőrizni hogy minden odalennt is a helyén van,de nem így.És a szülőknek ebbe kellene hogy legyen beleszólásuk.

Egyébként minden másban egyetértünk,szinte mindenbe.De a kényszer nem jó megoldás,az sose vállt eddig be.

2010. dec. 24. 22:23
 619/1151 anonim ***** válasza:
64%

Utolsó!

Még annyit hogy fogja a makk gyulladását látni,ahhoz hátra kellene húzni a fitymát,ha csak a nadrágot nem lehúzatja,hanem megemeli,akkor nálunk lányoknál sem lehet a szőrőn kívül semmit látni,na én erre gondoltam a bekukkant szó alatt,csak a gumirésznél előre húzza kicsit az alsóneműt,szóval így nem lát a szőrőn és esetleg azon kívül,hogy mekkora is van egy fiúnak semmit,lánynál meg főképp nem,csak szőrt,már ha van.De hát te sem tudtál,ahogy senki más arra magyarázatot adni,hogy a mell méretének lemérése mi célt szolgál,mi köze az egészségnek,na ez elgondolkodtató.De én azért is ellenzem mert nem olyan rég én is koptattam az iskola padjait és semmilyen indoklást nem tudtam volna és tudnék elfogadni,hogy egy doki be akarjon nézegetni az intim testrészeimhez középiskolásként is akár,azzal a szöveggel,hogy szerinte milyen a fejlettségem,ez magánügy,senkinek semmi köze.Szóval én a mell méregetést és egyéb dolgokat nem tartom helyesnek ennyi időseknél.

2010. dec. 25. 17:11
 620/1151 anonim ***** válasza:
67%

Gábor!

Nem pár másodperc,hanem ezek percekbe telnek.És nem ápolónő megy a legtöbb helyre,hanem sokszor asszisztens,és hát asszisztensi képzést el lehet végezni 1 év alatt,gyakorlat nélkül,szóval asszisztens és ápolónő 2 külön dolog,az előbbi az adatokat rögzíti,majdnem hogy irodista szinte,annak meg mi köze a vizsgálathoz,de az utóbbinál sem kell,hogy a vizsgálatot végig kukkolja,mert van aki feltűnően néz,én találkoztam ilyennel már,főleg ha fiatal.Nekem végzett eg.ügyibe pár barát/(nőm )és megmondta nyíltan,igenis ők is emberek és van amikor kicsit stírülnek,észre veszik a testet,főleg ha jó,és lehetet is olvasni hogy tett rá megjegyzést valaki.

De neked csak pár másodperc lenne a kellemetelenség,ami eleve percekbe telik,valakinek meg hónapokon át tartó negatívum amit még évekkel később is emleget,ha felhozzák a témát,csak negatívumként beszél róla.Nem vagyunk egyformák,mivel én sem engedném,engedtem volna,így nem is tartom helyesnek.

De itt nem az a lényeg,hogy nekük milyen érzés,valakinek semmi extra,semmi különös,de sokaknak az,ezért nem szabad más helyet dönteni.Nem lehet azt mondani,ugyan már csak pár perc,persze az,és mindent ki lehet bírni,de erre hivatkozni nem szabad az már elve nagyon rossz,nem helyes.

Utólag szeretnék mindenkinek Boldog Karácsonyi Ünnepeket kíváni!

2010. dec. 26. 17:32
❮❮ ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!