Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 ... ❯❯
 601/1151 A kérdező kommentje:

Kedves névnélküli beíró aki tegnap 14:46-kor írt ide!

Akkor kezdem a rövidebbel.

Ez a topik nem az elrontott műtétekről szól hanem az Iskolaorvosi vizsgálatokról.

Idézet tőled: " Inkább arról írj, hogy konkrétan milyen lépéseket tennél, teszel az olyan orvosok ellen, akik ártanak.

Szeméremnek, becsületnek, stb. "

Hogy mit tennék?

1: Utasítanám az összes iskolaorvost akik középiskolákban, általános iskolákban + óvodákban tartanak szűrő vizsgálatokat, hogy KÖTELESEK minden gyereket EGYENKÉNT vizsgálni.

2:Nem tehetnek különbséget "kis" gyerek és kamasz között. Vagyis az általuk "kis" gyereknek minősített gyerekeket sem vizsgálhatják mások előtt olyan címszó alatt, hogy " ó hát az ilyen pici gyerekeknél az ilyesmi még nem számít".

3: Az iskolaorvosi rendelők ajtaján KÖTELEZŐ lenne feltüntetni azt a telefonszámot és e-mail vagy posta címet ahol bejelentést lehet tenni az etikátlanul viselkedő orvosok ellen.

4:Az iskolaorvosok tartsanak előadást vagy nyomtassanak ki írásban egy olyan leírást ahol részletesen elmagyarázzák a vizsgálatok fontosságának MIÉRTjét!

5:A jogaikat is KÖTELESEK ismertetni vizsgálatok ELŐTT,vagyis tudatni kell mindenkivel, hogy ha vmilyen okból ő nem az iskolaorvossal hanem más orvossal szeretné ezt megtenni akkor választhat más orvost is.

A SZABAD ORVOSVÁLASZTÁS A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ÖSSZES ÁLLAMPOLGÁRÁT MEGILLETI, NEM CSAK A 18 ÉVEN FELÜLIEKET!!!

6:Amelyik orvos ellen panasz érkezik az fegyelmit kap, 2 panasz után elbocsájtanám!

De tudod sajnos nem én vagyok az Egészségügyi Államtitkár, az ÁNTSZ vezetőségének sem vagyok a tagja és az orvosi kamarának sem.....de remélem vki ezügyben is intézkedni fog.

Addig is én abban segítek amiben tudok.

És hiába próbálsz arra célozgatni, hogy az "ilyen orvosok kiszűrése" az EGYETLEN ami itt probléma.....ez NEM IGAZ!

Attól, hogy (tegyük fel vmi csoda folytán) minden iskolaorvos egyenként hívná be a diákokat...akkor is fontos, hogy ismerjék a jogaikat és/vagy a vizsgálat megtagadásának AKKOR IS lehet oka, amihez természetesen JOGA van BÁRKINEK!

Idézet tőled: " a szemérem ellen nem követ el az orvos valamit ilyenkor, aki ugyebár utasítja a pácienst a ruha levételére, ami miatt utólag van valakinek gondja, mert megszégyenült?

Szerintem ezen a vonalon kellene elindulni, nekem is az a véleményem, hogy az az orvos, aki nincs tekintettel a mások szemérmére, az felelősségre vonható."

Igen...talán....de ehhez az illetőnek kéne feljelentést tenni AKIVEL szemben így viselkedett az orvos....

Te ismersz ilyet? Akiket én kérdeztem a témáról azok kivétel nélkül azt mondták "az nagyon kínos lenne, hogy idegenek előtt erről beszélni...újra átélni...."

Erre nem tudok mit mondani....

2010. nov. 16. 11:33
 602/1151 anonim ***** válasza:
83%

Szia Lilla!

Nem haragszom rád,de nem mondtam,csak a szülőszobán vizsgáljanak meg valakit,hisz óvis korban ismét egy tűzetesebb vizsgálaton át fog esni,ahol ha gond van látják,ahogy 3 éves korig szintén a védőnő tűzetesebben szokta átvizsgálni a kicsiket(én ezt mind szülő jelenlétben tudom elképzelni,a gyereket a jelenléte megnyugtatja).

Én nagycsoportoskorra amikor iskolába készülnek a kicsik akkor tudnám elképzelni azt hogy ismét a gyerekeket megvizsgálják jobban,persze számomra mivel igen kicsi gyerekekről van ebben az esetben szó,csak szülői jelenléttel tudnám elképzelni,mert egy ilyen pici gyerek azt sem tudná mit akarnak tőle,megijjedhet.

Na a trauma szót,hogy korábbi fogalmazásomon javítsak ide illeszteném,ha ezt szülő nélkül csinálnák, mivel nem minden napos,már találkozott vizsgálati módról van szó megijjesztheti a gyereket és ez tényleg rosszul,maradandóan sülhet el,szóval ilyen esetben lehet trauma,de idősebbeknél is ha azt nem akarta,ha az kényszer hatására történt.

Nem azt mondom,hogy soha semmilyen körülmények között nem vinném a gyerekem,de ebben neki is kell a döntése,csak mert gyerek azt nem tenném,hogy már pedig jösz,mert már úgyis elmondtam hogy mi lesz,hogy lesz.Ha nem akarja akkor kényszerrel nem léphetek fel ellene.Én erre gondoltam.Ehhez a gyereknek is meg kell érnie,neki is kella beleegyezése.

És hidd el van nagyon makacs gyerek,pl én egykoron,nem volt bajom,de mondták el akarnak vinni,megnéztem gépem mik lehetnek na ezt kizártam(fenékbe felnyúlás,míg nőgyógyász felnőttnél,előbb alul majd megvárja hogy felöltöz felül vizsgál(nem meztelenül),addig ha nem szólsz az orvosnak gyerekgyógyásznál akár teljesen meztelenül is elkezdhet vizsgálgatni,szülő,más egészségügyis személyzet előtt,holott másképp is ellenőrizni tudná a gyereket és ez nagyon sértő és megalázó),de,főleg hogy minden klappolt,csak annyi volt hogy korábban 11 évesen jött meg a mensim.Anyum meg nem is tudott semmit arról mondani hogyan vizsgálnak egy gyereket,mit is néznének,ki lenne bennt.(Tudod hány szülő nem is tudja mi is hogyan megy a gyerekgyógyászaton,sok még a mensiről sem világosítja fel a gyereket,meg a fehér folyásról is elfelejtenek beszélni,a gyerek meg megijjed mert azt hiszi fertőzése van.)Szóval nálam ki is maradt,csak ha lekötöztek volna,akkor tudtak volna bármit is csinálni.Azért már milyen ciki lenne a gyereknek,ha ott fogdossák meg mások jelenlétében,hidd el nagyobb gyereknél ilyenkor még a szülő is ciki,csak ebbe a szülő sem gondol bele.

Mert gondolj bele ahogy te is csak doki jelenlétét szereted ilyen kiszolgáltatott helyzetben,úgy a gyereket is zavarhatja ha több ápolónő is császkál ott,sőt hozzám már anyám sem mászkát be 10 évesen tök szégyenlős voltam,el nem tudtam volna képzelni,hogy szétnyitogatják a szeméremajkam anyám meg, még pár ápolónő meg lát és néz közbe.Ez ott is etikátlan,még ha csak a szülő van ott,főleg,ha szégyenlős a gyerek.

Oké hogy elkíséri az anyja de a sok gyerek ilyenkor nem akarja hogy orvoson kívül más lássa,szóval ott is etikusan vizsgálópavilonon belül kellene vizsgálni,ha a gyereket zavarja,akkor a pavilon túl oldalán várakozhat a szülő.

De én továbbra sem tartom helyesnek,hogy iskola keretein belül akarjanak ilyen vizsgálatokat elvégezni.

Arra nem tudok választ adni,hogy mikor van itt az ideje,mert mindenkinél máskor.De ilyen döntésnél a gyerek véleménye és beleegyezése is szükséges és szerintem előtte akár az orvossal is mindent hogy hogyan is zajlana meg kell beszélni,meg nézni az orovost és ha lenne idő akár beszélgetni is vele,amire kevés az esély,és sajna sok szülő nem tudja magánrendelésre vinnia gyerekét sem.

A legnagyobb baj szerintem esélyük sincs a diákoknak hogy megismerjék esetleg egy ilyen orvos munkáját,beszélgetni,kérdezni tőle,hogy megtudjanak ismerkedni,akár fiú,akár lányról van szó,mi hogy zajlik.Akkor talán nem csak orvost látnának és nem csak csupa rossz érzést.Akármilyen orvosról legyen szó,nincs beszélgetés szinte sehol sem,így meg hogyan alakuljon ki bármilyen kapcsolat.

Belőlem hisztit váltot volna ki,ha rákényszerítettek volna diákként ilyen vizsgálatra,még most is fújok pár dologért,amit nem éreztem etikusnak.De mint írtam,az ismerőseim is nagyon fújnak sok dologért.

Nem azt mondom szóval még ha úgy is jön le,hogy sose menjen,de ezt nem csak a szülőnek,hanem a gyereknek is kell éreznie,hogy itt az idő és együttes beleegyezéssel szabad csak hogy átesen rajta.Úgy nem szabad,hogy én egyet gondoltam,beszélek vele egy kicsit,aztán megyünk,a gondolatnak meg meg kell a gyerekben is érnie.Azt sem szabad hogy átestem hogy anyunak jól legyen,vagy megfeleljek iskolának vagy egyéb másnak eleget tegyek és de rossz érzés volt,mert ez már eleve rossz.Én ilyesmikre gondolok.

De továbbra sem értem ezt az egészet,én időmbem már sokszor írtam,nem voltak ilyen vizsgálatok,(csak egy-két helyen,fiúknál,sokan sérelmezik is mai napig )és mindenki egészséges volt,beszélgettek is velünk otthon,mikre figyeljünk stb.,anyuka meg a gyerek meg idővel úgyis tudta mikor és kihez menjenek majd nőgyógyászhoz,otthon lerendezték négy fal között.De amikor tudtuk orvosi vizsgálat,nem is félt vagy érezte rosszul magát az ember,nem kellett ilyenektől tartani.

2010. nov. 16. 20:02
 603/1151 anonim ***** válasza:
43%

Na visszatértem a sexualitáshoz, már nagyon rég nem volt időm ezzel foglalkozni,most is este. Nem lesz egy ideig.

Ennek ellenére találtam két videot, ami szerintem illik a szemérmességhez. Ahhoz amiket akartam írni. Érzi valaki mikor van szüksége orvosra, a többi... Én ezek mellett még a katonai és egyéb ilyen kötelező vizsgálatokon is ki vagyok akadva. pl minek egy szűz lánynak, hogy az orvos megujjazza, ha rendőr szeretne lenni? Tehát nem egésszen értem ezeket a kötelező dolgokat, mélyen szemérmetlennek, aljasnak tartom. Hogy ilyennek kitesznek valakit.

http://www.youtube.com/watch?v=C0doqIuOTnM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=rd44fqheFcU&feature=related

Érosz

2010. dec. 10. 03:15
 604/1151 anonim ***** válasza:
56%

http://www.youtube.com/watch?v=uZ907hjfxP8&feature=related

Az is érdekes, hogy háborúk alatt mik történnek, ezek megmutatják mennyire, nem úgy kell személni.

Én azt hiszem a világból, a szexuális védelmezés ami leginkább hiányzik

2010. dec. 10. 03:23
 605/1151 anonim ***** válasza:
69%
Érosz abban igazat adok neked,ill. kiállók mellette továbbra is,hogy akarata ellenére nem szabad ilyen vizsgálatokat csinálni.És sem gondolom,hogy azért mert valaki egyenruhásnak szeretne tovább tanulni főiskolán kötelezni kellene ezekre a vizsgálatokra,hisz ezeknek semmi köze az ott nyújtott teljesítményükhöz.Ezzel nem azt mondom,hogy nem fontos a szűrővizsgálat,de én ezt magánügynek tartom.És a katonasági besorozás egészségügyi részével meg főként nem értek egyet,nem állatokról van szó.Szerintem sehol sem szabadna megengedettnek lenni mások előtti akármilyen mértékű vizsgálatának,főleg ha az intim területet érint.Itt nem a fontosságról van szó,de gyereknél erről a szülőnek kellene gondoskodni,mindenkinek magának kell dönteni mikor akar menni és kihez,nem kötelezni.Az ilyen módszerekkel nem értek egyet továbbra sem.
2010. dec. 10. 18:54
 606/1151 anonim ***** válasza:
28%
Az előzőt is én írtam,na nagyából megnéztem a bemásolt videókat,na a molesztálás téma azért nem tartozik ide,ebbe a témába,de a többiben igazat adok neked.Tami
2010. dec. 10. 19:20
 607/1151 Jimmy D. ***** válasza:
100%

Érosz! Elárulnád, hogy ezeknek a videóknak mi köze az iskolaorvosi vizsgálatokhoz?

Emlékszem néhány korábbi hozzászólásodra,azok is kb ennyire voltak "értelmesek"! :DD

Az egyik "kedvenc" olvasmányom tőled ez az írásod volt kedves Érosz: " Ennek a nagyhiányú felismerésnek a képessége szintén azonosítható pedofil genetikai állománnyal. Illatve azzal, hogy ez nem munka. Tehát a tudathasadás szintén része ennek. A felismerés teljes hiánya. Vagy értetlenség színlelése. Esetleg értetlenség. A két azonosság felismerésének nem tudása, akarása. A mell vizsgálata és ezek, alapból nemi tevékenységek. Amihez egészséges genetikai állomány esetén annak van köze, akit a szerelmes. A egy is, vagy esetleg több viszont akkor is ő választerre egyértelműen sexuális késztetséből. Ahogy pályát is sexuális késztetésből választunk. És ennek a nem ismerése szintén pedofil. Tehát alapvetően egy sexuális dologtól való mentesség szemlélet igénye azalatt, hogy ez közben sexuális tevékenység. Az egész élet ! Ami a nem normális részletek elfedésére irányul.

Tehát egyes pedofilok, teljes értetlenséget és azonosulni nem tudást fognak színlelni az adott esettel. Ugyanis ha valahol megtörténik ennek a felismerése, akkor más területen is erkölcsi igény mutatkozhat ez ellen.

Nyíilván vannak olyan pedofilok, akik végül nem fognak fajtalankodni."

A válasz megírásának időpontja: 07-06 09:54

Amikor ezt először elolvastam azt hittem felrobbanok a röhögéstől! :DDDDD

Aki meg tudja magyarázni, hogy ez az iromány miről szól,azt felterjesztem Nobel díjra! :DDDDD

2010. dec. 10. 19:47
 608/1151 anonim ***** válasza:
100%

Utolsóval egyetértek.

Engem még levélben is zaklatott, mert szerinte pedofil vagyok:D

Tényleg vicces a hozzászólás, amit idéztél. A másik kedvencem az volt, mikor azt állította, hogy a gyerekeket azért vizsgálják dél körül, mert olyankor lankad a figyelmük, és könnyebben ki lehet őket használni...

2010. dec. 10. 20:12
 609/1151 anonim ***** válasza:
12%

:) Örülök, hogy tetszik nektek!

Tudtam, hogy valaki szóvá fogja tenni.... Ezért aztán bele is írtam. Lényegében azért tettem, hogy látszódjon mennyi szexuális bűncselekmény történik van. És ne legyen elképzelhetetlen senkinek, ha ilyet hall, vagy sejt, tegyen a kis fxsfeyével ellene ébredjen fel. A legtöbb bűnöző pont a rokonszenvet bizalmat használja ki (és őt ért támadásnak próbálja beállítani a hiány esetén). Illetve megkérdőjelezhetetlen bizalmat próbál kiépíteni, ami teljesen értelmetlen, mert nincs társadalmi alapja. És a bizalom hiányát pl orvosokkal... szemben próbálja ellenszenvesnek beállítani, pedig ezek olyan dolgok amiket minden nap bizonyít, hogy a társadalom beteg szexualitását alap figyelembe venni (és egyéb bűnöző szándékot). De örülök, hogy többet szeretnétek tudni, és jelzitek, ha nem értetek néhány kérdést. Az rendben, ha van amit fenntartással kezeltek, mert szeretnétek azt hinni különb környezetben éltek én vagyok túl szemérmes "szemét", hogy leminősítek mindenkit, azt viszont ne higgyétek minden véletlen. !!!Az események többsége logikus célra vezető.!!! Az eredmény többségében annyi, hogy valaki olyat csinálhat, amit egyébként nem. Fiatal lányok fiúk szerveinek tapizása nézegetése. Érdekes mód, eközben pont azt szorítja háttérbe akit hivatott védeni. Ja és pont arra nincs idő, ami szeméremmel és egészséggel függ össze. Pont ebben kell nagy nyomás alatt hajlítani az akaratot, megtörni. "Váratlanul sürgősen." A szülők a barátok, pont most mellőzhetők. De a nulla témájú 177. vers elmondására meg kell hívni mindenkit. Itt minden tanár mosolyog kedves, az van amit a gyerek a szülők akarnak. De véletlen a 8 év alatt becsusszan egy 5 perc, ahol sikerül megrontani valakit. Kárt tenni a szemérmében. Mások ízlésében. Véletlenül se készítik fel rá, ellenkezőleg altatják sok beteg tananyaggal, aminek semmi köze a szexualitáshoz. Tehát agyilag tök elsorvad és védekezés képtelenné válik ezen a téren. Akikben eddig bízott, pont a helyes döntés ellenkezőjére biztatják, akik megvédenék, meg sehol, de ez is csak véletlen... Na és érdekes módon, nem hülye a gyerek mégse teljesen sajnos, megmarad kellemetlen élményként. Ezt azért alá támasztja az, hogy mennyi bűncselekmény történik fiatalok ellen,- a szexuális (és egyéb pl jogi) ismeretük felkészültségüket hiányát kihasználva könnyebb. No persze a szülők éberségét , alkalmatlanságát, érdektelenségét (a nevelés szexuális ismeretek átadása sok energia, ellentétes lehet a szülők életvitelével) kihasználva. Itt egyben utalnék az érdekességre is, hogy általában a népesség nagy része fáradtan van tartva, iskolás koruk óta. Ezt persze mind a ti érdeketekben.Ezen kívül az idegi kipihentség és védekezés képesség megvonásnak számos módja lehet. Ebből néhányat nem merek leírni sajnos. Szerintem nem is maradna itt. Én egy nagyon egyszerű dolgot említettem ebből. Az éberség, magas agyi-idegi-szellemi kapacitás érdeki eredményeket hoz, az ellenkezője az egyén számára ellentéteset az ellenségének -szexuális téren van a hangsúly! Talán ennek ellenkezőjét kellene ahhoz bizonyítani, hogy ezt miért nem veszik figyelembe, biztosan mert a barátai, a honfi társai, semmi ok feltételezni mást ugye. Ezt ki se lehet használni. Amúgy meg aki egészséges, az nem helyezi a betegek érdekeit az egészséges elé. A betegnek kell felzárkózni, nem az egészségesnek lemaradni. Érdekes mód, ez a beteg érdeke is, csak a ferde hajlamúaké nem. Egyébként én egyet értek a vizsgálatok bizonyos részeivel pl katonaság esetében. Szemrevétel(ezés) az teljesen alap, hogy valakit besoroljunk valahova, kialakítani képet róla, ennek is kell határ. pl egy egészségtelen nemi szerv, valószínűleg nem sikeres háttér. És szexuális téren se biztos, hogy normális lesz! Ilyen erővel elsősorban az orvosokat , politikusokat, tanárokat kellene ellenőrizgetni. Na viszont nem ez a szándék. Én pl ha egy nőt szeretnék, nem ígérnék semmit az előtt, mielőtt nem tudom egészséges e a nemi szerve. Mert ez nekem fontos, de ettől nem kényszerítek szexre meg nézelődésre. Nem kell elmondani hány fiúval volt, ez nem csel hogy láthassam, megronthassam ha szűz -úgy is ha nem az, esetleg kiszűrni nem jelent e fel, ha csak szexre használom. És van bőven ideje megismerni eldönteni milyen hly paraszt vagyok, pedig én elméletileg a társa lennék idegen helyett. Mégse 5 perce van mindenkinek, h mutogassa meg huzogassam a szemérem ajakjait. Vagy egy nő megszeretné nézni, hogy nekem milyen, mielőtt véglegesen kialakít rólam egy képet, ezt is megértem. És semmi csel, nem ezzel csábítom, h mutogatom, meg ő elkapja, meg rutin vizsgálat. Ez egy eredmény vége ismeretség után. Nem az elején törvényekre hivatkozva aljasul. Idegen környezetben. Majd kiállok a térre mutogatni, hogy egészséges vagyok, vagy beteg mert ez fontos, akkor egyetlen normális embernek sem ez fog eszébe jutni. Így van a "kötelező" vizsgálatokkal is. Magadat a szemérmedet véded reflex szerűen. Aki ezt a határt átlépi, az ellenség. Ilyen egyszerű. Erről szól az egész. Ezt kikerülni, ne legyen felismerve az ellenséges mozdulás, elmozdulás, mozdulat, rezdülés, hajszálvékony rezdülésekből ne tudj következtetni, néha még akkor se, ha szinte magad látod az erőszakot.

Az érzékeket ki kell élezni. Ami eltud tompulni akkor is ha nem használják, meg ha túl nagy mértékben van kitéve valaki neki-érzéktelen szándékos erőszakos félrebeszélés a szexualitás helyett- ez kicsit olyan amikor kimegy a sötétből a fényre a szex, a szem. Csak a fény és sötétség is szexualitás a kettő között kell érezni mikor melyikből kell több. Ha nem akkor tűnik el a látás képessége.

Meg az ha valaki nem akar szembe nézni a valósággal, mentálisan alélt. Gyenge, nem bírja feldolgozni a kemény dolgokat. A szexuális selejtességet a közösségében. Másokéban. De inkább az van, ezen a téren be van fogva a népesség szája. Mint az egyik videó felvételén, hogy a gyerek ne beszéljen róla. "Mert neki is jobb." Sőt bűnözésben máshol is az van, hogy ne beszélj róla a rendőrségnek, csak neked lesz rosszabb. Hát ez nem a féltő szeretet az ávh-tól. Ez a félelem,a normális emberek tudást-tudomást szereznek róla. Kb ettől rettegnek az érintettek.

Egy ilyen orvos, védőnő, tanár-igazgató, szülő, barátok... honfitársak vajon hogy teljesítenének hazugság vizsgálatkor. Úgy hogy el se mennek, nem érnek rá, szar a gép, téved, ez jog ellenes sérti a szabadságot, az alkotmányt, eszméket sért, az egész emberiséget. Én esetleg rágalmazok. Szerintem mindenki ismeri ezeket a reakciókat a politikusoktól, tv szereplőktől. Aztán mindenki tudja igaz amit állít.

Egyébként hasznos akkor is ha nem illenek ide. Mert ezt azok olvassák, akik érdekeltek. És csak link, nem sok hely. Van ami témába vágna még, viszont tényleg elvezet, azt nem tettem be. Amikor persze este megy 2 óra reklám, azoktól nem kérdezed meg, ez hogy illik ide. Meg kijön plusz 30e fűtés számla +25% adó. Velem tudsz beszélni.

Na ezért van itt. Egyébként tudom, hogy kicsit többet írok, mint mondok témához.

De azt össze lehet foglalni, mindenhez joguk van.

persze érdekelne mikor milyen erőszakkal lehet beadni valakinek oltást.

2010. dec. 11. 22:50
 610/1151 anonim ***** válasza:
100%
Érosz: Szerintem ezt senki nem fogja végig olvasni. Tudod miért nem? Mert képtelen vagy normálisan megfogalmazni amit akarsz, és csak egy nagy katyvasz az egész. Teljesen érthetetlen.
2010. dec. 12. 21:14
❮❮ ... 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!