Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
De pont ezért mondtam azt, hogy a legeslegeslegfontosabb dolog az lenne, hogy az ILYEN orvosokkal csináljanak vmit.
Beszéljen vele a szülő, vagy az igazgató, vagy jelentsék az etikai bizottságnál.
Én azzal maximálisan egyetértek, hogy ilyen ember ne menjen orvoshoz, és hogy tényleg nem normális, hogy egymás előtt vetkőztetik őket.
De akkor pl a szülők fogjanak össze, vizsgálat előtt kérjék meg a dokit, hogy csinálja egyesével.
Amúgy ÁNTSZ honlapján fent vannak az erre vonatkozó jogszabályok, vmelyik nap olvastam:) Van benne olyan, hogy Az egészségügyi ellátás során a beteg emberi méltóságát tiszteletben kell tartani",
"A beteg ellátása során szeméremérzetére tekintettel ruházata csak a szükséges időre és a szakmailag indokolt mértékben távolítható el."
Innentől kezdve ha az orvos megszegi a jogszabályt, igen is fel lehetne lépni ellene.
orvoshoz=orvosnak
Szóval összefoglalva a dolgokat:
Annak ellenére, hogy jó pár oldalon keresztül veszekedtünk és elbeszéltünk egymás mellett, úgy gondolom, hogy a cél amit kitűztél önmagában jó.
Én csak az iránnyal nem értek teljes mértékben egyet.
Azt mondod, másképp nehéz vagy épp nem lehet megközelíteni. ("Szerintem Te is nagyon jól tudod (mert nem tűnsz buta embernek),hogy önmagában azért mert mások előtt vizsgál egy orvos egy iskolaorvosi vizsgálaton diákokat, ezért még nem fogják őt sem kirúgni,sem az orvosi diplomáját visszavonni. Azért ez még nem bűncselekmény, legalábbis JOGI értelemben nem az! ")
Lehet, hogy jogi értelemben nem az, de etikai értelemben mindenképpen. Szerintem kis összefogással azért lehetne tenni ellene (és szükséges is lenne).
Szóval merj nagyot álmodni, és próbáld meg megvalósítani, ne mondd, hogy lehetetlen:)
Mert az az irány, amit te kijelöltél elsülhet visszásan is. Nagyon jól tudom, hogy te nem ezt szeretnéd, és nem ez a célod, de elsülhet "rosszul".
Hiszen ha te felvilágosítod a diákokat a jogaikról, az önmagában tök jó. (Hiszen te úgy gondolod, a vizsgálatok fontosságáról és szükségességéről majd felvilágosítja az illetékes orvos/védőnő/tanár stb).
De közel sem biztos, hogy az utóbbi megtörténik.
És ha az utóbbi nem történik mg, akkor elbillen a dolog, és a vége az lesz, hogy a diákok csak a jogaikról fognak tudni (ami persze jó), de nem fogják érteni, hogy ezek a vizsgálatok az ő egészségüket szolgálják.
Most abból indulok ki, hogy ha nekem 12-13 éves koromban azt mondják, hogy eü vizsgálaton lesz puncinézegetés, elmondják, hogy megtagadhatom, valószínűleg megtagadtam volna. Baromira szégyenlős vagyok, nem is igazán értettem volna, hogy mi haszna van, hisz azt nem mondta volna el senki.
De 12-13 évesen valószínűleg nőgyógyászhoz sem mentem volna el, hisz úgy éreztem volna, hogy ha nincs bajom, akkor ilyen fiatal korban minek?
Mivel anyu szintén nem ért hozzá, vszínűleg ő is úgy gondolta volna, hogy majd ha idősebb leszek, elvisz nőgyógyászhoz, de addig felesleges.
Így ha esetleg problémám lett volna, nem derül ki, max sokkal később.
Szóval arra akarok kilyukadni, hogy ez az egész felvilágosítás dolog csak akkor működik, ha a két dolog EGYÜTT jár. (A vizsgálatokról való felvilágosítás + a jogok ismertetése)
Egyik sem működhet a másik nélkül, mert elbillen az egész.
Tehát ha tényleg érdekel ez az egész téma, akkor próbáld meg összefogni a kettőt.
Ha szakmába vág (bár végül is nem mondtad el, hogy mit dolgozol...nem tudom, hogy csak lemaradt, vagy nem szeretnéd elmondani:)), akkor akár te is elmehetnél sulikba felvilágosítást tartani.
Ha pedig nincs ilyen irányú végzettséged, akkor beszélhetnél az iskolában a védőnőkkel.
Amúgy ez az egész vita baromi jó ötletet adott, és sokat segített nekem is.
Van egy "egészségfejlesztés" című kurzusom, amiben azt hiszem nagy hasznát fogom venni ennek a "kis" beszélgetésnek.
(Ui: Ha van a közeledben orvosi egyetem, és van hasonló kurzus, mint a mi "egészségfejlesztés"-ünk, ott szerintem örömmel fogják fogadni a kezdeményezésed.)
Gabi!
Igen, én is úgy gondolom, hogy nagyjából egyformán jót akarunk Te is és én is,csak egy dologban különbözünk:Te egy kicsit jobban hangsúlyozod (vagyis nagyobb jelentőséget tulajdonítasz) az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos felvilágosításnak én pedig a mindenkit megillető EMBERI JOGOKnak és választás szabadságának.
Ne értsd félre! Én ezzel most nem azt akarom mondani, hogy kételkedem abban, hogy szerinted is fontos a jogokkal kapcsolatos felvilágosítás! NEM! Nem erről van szó! Elhiszem, hogy szerinted is fontos.Ugyanúgy ahogy remélem Te is elhiszed, hogy én is fontosnak tartom az orvosi vizsgálatokat és az annak fontosságáról szóló felvilágosítást is!
De.....tudod nyílván az lehet az oka annak, hogy Te és én a különböző felét akarjuk "picit" megnyomni a mérlegnek, hogy az életben milyen esetekkel (visszaélésekkel) találkoztunk....
A Te esetedben valószínűnek tartom, hogy talán rokoni, baráti vagy ismerőseid körében találkoztál sok olyan esettel amikor az illető betegségét (talán) gyógyítani lehetett volna ha korábban egy vizsgálattal kiszűrik....
Napersze tudom, hogy lehet, hogy tévedek és egyszerűen Te erre a részére vagy érzékenyebb....
Én nem tagadom, hogy valóban a másik oldalára vagyok érzékenyebb a témának mert gyerekként és felnőttként is rengeteg olyan visszaélésnek voltam szem és fültanúja (és sok más esetet csak elmesélés alapján de SZAVAHIHETŐ SZEMÉLYES ismerősöktől hallottam)aminek kapcsán mindig újra és újra arra kellett, hogy rájöjjek, hogy sajnos a gyerekek rettenetesen ki vannak szolgáltatva és egyesek nagyon élvezik ha visszaélhetnek egy gyerek (vagy tini) tájékozatlanságával és olyasmire kényszerít(het)ik amit a gyerek szabad akaratából nem tenne....
Most csak EGY esetet mesélk el amit anno 7 éves gyerekként a saját szememmel láttam.
Oltásra mentünk az osztállyal.Nem orvosi vizsgálat volt csak sima "oltás adás".
Az egyik fiú (nem tudom miért) de rettenetesen megijedt az injekcióstűtől és iszonyatos hangerővel elkezdett visítani és kézzel-lábbal tiltakozni próbált.
Az osztályfőnökünk (aki alapból is egy elmebeteg, alkoholista nő volt) befogta a kisfiú száját, a másik kezével pedig megpróbálta lefogni a gyereket. De mivel a kisfiú iszonyatos erővel kapálózott, a védőnő közölte, hogy "így nem tudja beoltani"....erre behívtak egy másik felnőttet (már nem tudom ki volt az) és ketten az osztályfőnöknőnkkel együtt lefogták a kisfiút, a száját is befogták vagyis FIZIKAI ERŐSZAKOT alkalmaztak egy rémült 7 éves kisfiún!
Tudod ebben az a "vicc", hogy a védőnő valószínüleg jót akart szerintem (a maga módján). Nyílván ő is arra gondolt, hogy az oltás beadása a "kisfiú érdeke elsősorban és be KELL adni neki akár akarja akár nem".....
Itt ebben az esetben nem is az a kérdés, hogy az oltás beadása fontos-e vagy sem. (egyébként szerintem is nagyon fontos)
De egy ilyen helyzetet szerinted ÍGY KELL KEZELNI?
Egy 7 éves megrémült kisfiút ERŐSZAKKAL LEFOGNI? a SZÁJÁT ERŐSZAKKAL BEFOGNI? A tűt ERŐSZAKKAL beleszúrni?
Ha akkor nagydobra verte volna ezt egy újság vagy tv műsor....az a tanárnő és védőnő már biztos bíróság előtt állna vagy minimum fegyelmit kaptak volna.
Ilyen esetben ugyanaz a törvényes eljárás mint a vizsgálat megtagadása esetén. Az orvos (vagy védőnő) ráírja a gyerek kartonjára, hogy az oltást nem tudták beadni mert a gyerek nem engedte, a szülőket is értesíteni kell erről írásban és a továbbiakban a szülő felelőssége,(jogilag és erkölcsileg egyaránt) hogy gondoskodjon arról, hogy a gyereke megkapja az oltást.
Mellékesen még azért is elképesztő ez az erőszakos fellépés mert pl ugyan honnan tudja pl a védőnő vagy a tanárnő vagy akárki, hogy MI AZ OKA annak, hogy a kisfiú ennyire félt? Tudom sokféle oka lehet.....
Ha tényleg orvosnak készülsz akkor gondolom hallottál olyanról, hogy "tűfóbia"!
Márpedig ha egy tűfóbiás gyerekbe ERŐSZAKKAL szúrnak bele egy tűt (tökmindegy, hogy jót akar vele az illető
) ez kb annyit jelent mintha egy víziszonyos gyereket belelöknél a mélyvízbe .....
Bárki kaphat szívrohamot pusztán "ijedtségtől"....amibe akár bele is halhat bárki....
Az egyik kórházas sorozatban nemrég volt egy ilyen eset is ahol egy tűfóbiás kislánynak kellett injekciót adni....és az apja szólt az orvosnak, hogy a kislány tűfóbiás és nem lehetne-e másképp megoldani.?.....és képzeld megtalálták a megoldást.....Hát igen! Az az orvos tényleg joggal nevezi magát ORVOSnak! Egyeseknek viszont egyszerűbb a FIZIKAI ERŐSZAK és a gyerek semmibevétele....
Az általánosságban vett iskolaorvosi vizsgálatokkal kapcsolatos mellébeszéléseket nagyon jól tükrözi az a beírás amit az első oldal legalján olvashatsz (szinte biztos, hogy azt egy iskolaorvos írta)
5 részre bontom azt a beírást és rávilágítok a mellébeszélésekre és ellentmondásokra.
1:Idézet: " Van olyan vizsgálat, ahol a nemi szervek kornak megfelelő fejlettségét ellenőrzik, szóval ekkor értelemszerűen le kell vetkőzni."
Persze, az nyílvánvaló, hogy a nemiszervek vizsgálatához le kell vetkőzni. A probléma NEM ezzel van, hanem azzal, hogy ezt nem közlik velük előre.Sem azt, hogy a nemiszervüket fogják vizsgálni, sem azt, hogy meztelenül fogják vizsgálni őket (ráadásul mások előtt) és ami legfőbb, hogy eltitkolják a legtöbb helyen, hogy ez NEM KÖTELEZŐ!!! És JOGA van MEGTAGADNI!
2: Idézet: " Középiskolában, amikor a gerinc görbületeit vizsgálják, akkor is felül meztelennek kell lenni, még a lányoknak is, sőt szív- és tüdőhangok hallgatásánál is."
A szív és tüdőhangok meghallgatásához ugyan miért kéne meztelennek lenni? Én pl sosem szoktam a melltartót levenni (sok más ismerősöm sem akiket megkérdeztem a témáról)és érdekesmódon mégis meg tudják hallgatni a szív és tüdőhangunkat.....tehát az erre való hivatkozás egy az egyben KAMU!
A gerincvizsgálattal kapcsolatban nem tudok állástfoglalni mert nem vagyok orthopéd szakorvos és egyáltalán orvos sem vagyok....
De tudod mit? Tegyük fel, hogy tényleg úgy van, hogy szükséges a gerincvizsgálathoz a félmeztelenre vetkőzés! Jó! Tegyük fel, hogy így van!
Ezzel is ugyanaz a probléma mint a nemiszerv vizsgálattal, vagyis, hogy ELTITKOLJÁK előlük, hogy ez NEM KÖTELEZŐ!
3:Idézet: " Azt viszont az ISKOLÁNAK kellene megoldania, hogy a diákok ne legyenek tömegesen, "pucéron" összezárva a vizsgálat előtt."
Az iskolának?? Talán az iskola pisztolyt fog az iskolaorvosra vagy egyéb módon KÉNYSZERÍTI az iskolaorvost, hogy egyszerre több embett hívjon be? Na bocs azt azért nem hinném :D
Ez nem az iskola hibája hanem igenis az orvos "bűne" ! Ha az orvos közli, hogy EGYESÉVEL jöhetnek be akkor gondolom az ISKOLA nem fog erőszakkal behajtani a rendelőbe 5-10 másik lányt vagy fiút....
4: Idézet: " (Bár, tesiórán is körülbelül ennyit látnak egymásból...)"
Tesiórán?? Hát lehet, hogy én alulinformált vagyok de én még olyan "tesi óráról" nem hallottam ahol meztelenül szokás részt venni....vagy ez valami speciális nudista tagozat?!
Nade a viccet félretéve....gondolom a beíró csak elírta és valójában nem a tesi órára hanem az órát megelőző ÁTÖLTÖZÉSRE gondolt. De tökmindegy mert se így , se úgy NINCS IGAZA!
Egy tesi óra előtti átöltözést, hogy lehet összehasonlítani azzal, hogy pucéron egymás előtt vizsgálnak embereket?!
Előszöris a tesi előtti átöltözésnél NEM PUCÉRRA vetkőznek (többnyire) hanem max alsóneműre. Bugyit és melltartót EGYMÁS ELŐTT SEM szokták levenni (többnyire) sőt, van aki még a pólót sem vette le soha magáról....
És különben is egy félszünetnyi átöltözésnél (ami kb 5 perc) senki nem azzal van elfoglalva, hogy a másikat "kukkolja" hanem kizárólag önmagára figyel hogy 5 perc alatt elkészüljön.
Az orvosi vizsgálat EGYMÁS ELŐTT teljsen más téma! Ott viszont szinte szószerint "premier plánban" van az akit éppen vizsgálnak, miközben 5 vagy 10 szempár nézi végig nemcsak a testét hanem azt ahogy végignyomkodják és vizsgálgatják!
5:Idézet: " Az meg nevetséges, hogy az orvos "élvezi", hogy "megalázhat" egyes gyerekeket. Neki is ugyanúgy csak púp a hátán az egész iskolai vizsgálat, mint a diákoknak."
Én nem azt mondom, hogy tudatosan az a célja az orvosnak, hogy "na most megalázom a suli összes diákját"....de mégis azt teszi azáltal, hogy nem úgy viselkedik ahogy és ami egy jóérzésű, intelligens NORMÁLS orvostól elvárható lenne!
Ha egyszerre több embert hív be azzal már ÖNMAGÁBAN is MEGALÁZÓ helyzetbe hozza a diákokat.
Arról már ne is beszéljünk, hogy az orvosnak NINCS JOGA önmagát RÁERŐSZAKOLNI senkire! Vagyis közölni kell a diákokkal, hogy természetesen ez NEM KÖTELEZŐ és/vagy választhat magának más orvost is.
Tinédzser lányoknál igenis sok esetben pl az az egyik "zavaró" tényező ha az iskolaorvos férfi, mert ők ragaszkodnak a női orvoshoz inkább (jogukban áll).
De mivel sokan nincsenek tisztában a JOGAIKKAL és azt hiszik, hogy ez valami olyan dolog amit "muszáj" megtenni...ezért lehet, hogy megteszi de NEM ÖNSZÁNTÁBÓL hanem pusztán azért mert "azt hiszi", hogy ez kötelező.
Ilyen esetben pedig az ilyen "kényszer" vizsgálattal max azt érik el sok esetben, hogy az illető lány (vagy fiú) a büdös életben SOHA nem megy többé az orvosi rendelő közelébe, mert az orvoshozmenést a tudatalattija azonosítja azzal a hellyel ahol őt megalázták és/vagy olyasmire kényszerítették amit ő nem akart (volna) megtenni....
Kezdetnek talán az is elég lenne ha központilag UTASÍTANÁK az iskolaorvosokat, hogy KÖTELESEK EGYENKÉNT behívni a diákokat,kötelesek ismertetni a vizsgálat ELŐTT (jóval), hogy PONTOSAN mi és, hogyan történik a vizsgálat alatt, kötelesek elmondani vagy leírni részletesen, hogy melyik vizsgálat miért fontos és nagyon fontos, hogy réstvegyenek rajta, de természetesen a JOGAIKAT is kötelesek ismertetni , vagyis ha akarja bárki megtagadhatja és/vagy választhat magának másik orvost is.
Ja és a foglalkozásommal kapcsban amit kérdeztél....nem hiszem, hogy idetartozik, hogy mi a foglalkozásom....de NEM vagyok orvos! Soha nem is mondtam ilyet! Nem tudom ezt miből gondoltad? :)))))
Nade remélem sikerült összefoglalnom a lényeget :))))
Nem gondoltam, hogy orvos vagy. Nem is mondtam ilyet. Csak kérdeztem, hogy van-e vmilyen köze a végzettségednek ehhez az egészhez. (Pl. védőnő, szociális munka, szociálpedagógia stb).
Igen értelek amúgy. És lehet abban vmi, hogy miért látjuk másképp a dolgokat.
Az az eset a 7 éves kisgyerekkel, tényleg megdöbbentő. Nem is értem, hogy gondolják az emberek, hogy ilyet megtehetnek.
De pl. ez pont egy olyan dolog, amin nem segít az, hogy elmondod a gyereknek, hogy joga van megtagadni.
Hisz hiába tagadta meg szerencsétlen, ha lefogták és erőszakkal beadták neki a szurit.
Itt szépen fel kellett volna jelenteni a tanárt is, meg azt is, aki a szurit beadta. De nem is értem...a szülő nem csinált semmit?
Pont ezért mondom azt, hogy szerintem fontosabb lenne az ilyen orvosok, védőnők ellenőrzése és számonkérése.
Hisz hiába tudja a gyerek, hogy joga van megtagadni, és elvileg nem csinálhatna vele semmit az orvos vagy a védőnő, ha egyszer lefogják, leordítják stb.
Amúgy az erre a részre vonatkozó érzékenységem természetesen azért nagyobb, mert orvos leszek, ha minden jól megy, egészségügyben szeretnék dolgozni, segíteni az embereken.
Valószínűleg ha jogásznak tanulnék, akkor a másik részére lennék érzékeny:)
Ez ilyen foglalkozási ártalom:D
Gabi!
Én igazából még mindig ott ragadtam le,hogy ha valakinek a nemiszervét akarják megvizsgálni,persze ezt a beleegyezésével,számomra csak ez az elfogadható,akkor mért is kellene meztelennek lennie.Tudtommal ha nőgyógyászhoz mész ott is alul vizsgál,akkor csak az a testrész van szabadon és felszoktál a mellvizsgálatot ajánlani,de olyankor megvárja hogy alul felöltöz és utána nézi csak meg fölül a melled.(Itt meg a rutin vizsgálnál szokott néhány helyen lenni mellvizsgálat,utána simán fel lehet kapni a felsőt és csak utána szokott lenni intim vizsgálat már ahol van).Szóval nincs olyan hogy tök pucéron nézegessen.
A másik fiúknál is értelem szerűen nem hiszem hogy ilyen vizsgálathoz meztlennek kellene lenni,hisz nem a felső testet vizsgálják.
Még valamit,a lányoknál csak a külső nemiszerveket vizsgálják,ill. csak rákukkantanak,na most úgyebár a legtöbb elváltozás,az meg hát belül van(daganat,ciszta stb.) és a külső ránézést,ami nem vizsgálat igazán azzal magyarázzák,hogy arra kíváncsiak,hogy ki van e fejlődve a szeméremajkak rendesen,na ennek már születéskor ki kell fejlődnie,szóval ez az egyik gondom,a másik meg amit a szőrősségre fognak,valaki eleve még csupaszka 12 évesen,valaki meg nem.Ahogy fiúknál is arra fogják,hogy leszállt e a golyó,annak is le kell szállnia csecsemőként.A gyerekorvoshoz amíg kisgyerek az az pelus levételével szoktál a piciket megvizsgálni,ha baj van ott lánia kell a védőnőnek is,ha ezt nem látja,akkor ott vele van a baj.A fityma szükület az más,az bármikor kialakulhat,de erre megint nem lehet ráfogni,hogy már csak ezért is.
Arra megint nem szabad hivatkozni,hogy fejlettségi vizsgálat,hisz ez nagyon eltérő mértékű tud lenni akár 16 éves korig is,hisz valaki későn érő.
Sokkal fontosabb lenne szerintem,ha fel lennének világosítva a helyes tisztántartásról és arról milyen apró jelekre figyeljenek a gyerekek az intim egészségükkel kapcsolatban( fehér folyás színe,állaga lányoknál és fiúknál meg néha van kezdeti letapadás,szükület,amit még lehet akár kenőccsel orvosolni).
Az ilyen ellenőrző viszgálat,hogy a golyók leszálltak és a szeméremajak a lányoknál kifejlődőtt ezt már nem ennyi időseknél kellene csinálni,ezt még iskola kezdés előtt el lehetne intézi,persze szigorúan szülők jelenlétében,mert egy pici gyerek megrémülhet az ismeretlentől.
A másik nagy baj szerintem,ha el is mondják mi a szerepe a vizsgálatnak,sokszor ha nem privátba rendelnek ezek az orvosok,akkor még egy szavuk sincs a beteghez,csak annyi vetkőzz,feküdj fel,csináld ezt meg azt stb.Azért ilyen vizsgálatnál egy kedves szó nagyon sokat tud segíteni.És hát minnél kevesebb eg.ügyi személyzet legyen ilyenkor bennt,mert ez a vizsgálat nagyon kiszolgáltatottá teszi az embert.És azért az milyen egy udnorító lény,aki ezt még mások előtt akarja csinálni,mert hát privátban rendel ott is bőven van betege,még sem engedheti meg magának,szóval nem tudom itt meg mit képzelnek magukról.
De nem szabad ráfogni arra hogy nem tájékoztatjuk mert senki nem venne rajta részt,ez az ő saját joga,az egészség nevében sem szabad visszaéléseket elkövetni,mert hidd el,akit így vizsgálgattak,azok lehet már csak akkor fognak elmenni ha baj van,ha az a baj már nagy.És hát eleve mindent amúgy sem tud az ember kiszűrni.Meg ha most férevezetéssel,kényszerrel ráveszük őket erre,főleg ha megalázóan végzik,később mi lesz kitalálják,hogy sok embernek van aranyere ezért a fenékbe is bekukkantunk majd.A teljes körű kivizsgált el kell felejteni,mert olyan nem is igazán van,hisz vannak belső szerveink,ami állapotát nem lehet külső szemmel látni:)Lényeg senkit nem szabad akarat ellenére vizsgálgatni,főleg nem meztlenül,vagy így felsorakoztatva.
De én továbbra is úgy gondolom,hogy nem tartom túl jó dolognak,hogy ezeket a vizsgálatokat iskola berkein belül akarják elvégezni,mert ott a gyorsaságra törekszik az orvos és semmi féle kapcsolatot nem épít ki a fiatallal,nincs se bizalom,semmiféle kapcsolat,csak egy akta,amin gyorsan túl akar jutni.ELeve kellemetlen egy ilyen vizsgálat,de egy teljesen ismeretlen ember,aki semmiféle tiszteletben tartást nem tanúsít az meg még megalázóvá is teszi a dolog még inkább.Másképp és máshol kellene szerintem lebonyolítani ezeket a dologkat,mert van ahol évente más és más az orvos.De sajnos még a saját gyerekorvossal sincs sokszor semmiféle kapcsolata az embereknek,de ott legalább van diszkréció,nem tömeg vizsgálat.
Hogy mi a jó hely?- azt nem tudom,lehet erre is lehetne szakosítani orvoskat,akik gyerekgyógyászaton kívül a gyerek lelkével,érzéseivel is kicsit törödnének,ha kell és ahová a szülők tudnák elvinni őket,elszeparált paravánokkal,mert magamból kiindulva tiniként féltem volna egy ilyen vizsgálattól (és most sem hagynám akárhol és akárkinek,és most is félek)de azt meg nem szerettem volna hogy ilyenkor más,akár az
anyám lásson,mert hát elég ciki az egész szitú,meg mint egyszer már írtam,valaki a saját szülője előtt sem szeret már levetkőzni.De ha a paraván másik oldalán tudna várakozni az megnyugtaná a fiatalat,főleg ha még kiskorú,nagyobbaknál meg esetleg,saját barátnővel,baráttal lehetne menni,(akár csak beszélgetésre,ha mást nem akarés,mert valahol el kellene indulni,hogy valami kapcsolat alakuljon ki) hát vizsgálat előtt lenne beszélgetésre, megismerésre,a vizsgálat menetérről magyarázat az lenne a legjobb.Akkor biztos többen mernének később is vizsgálatokra járni.Ezek csak apró dolgok.
De számomra csak felvilágosítással és beleegyezéssel elfogadható a e fajta vizsgálat!!! Nem lehet arra fogni,hogy az ő egészségük érdekében történik minden,ez nem jó védekezés,ez a saját maguk igazolása,nyugtatás.
Szóval bonyolult,de kell a felvilágosítás,mert egyre több a viszaélés.
Tami.
Tami!
Most ezt úgy címezted nekem, mintha én nem hasonlókat mondtam volna.
Nem igazán értem.
Én egy szóval sem mondtam sehol, hogy vetkőztessék meztelenre a gyereket minden vizsgálatnál stb.
Be is másoltam az ÁNTSZ honlapjáról egy részt, keresd meg:)
Én azzal maximálisan egyet értek, hogy az olyan ember ne menjen orvosnak, aki még arra sem képes, hogy normálisan kezelje a másik embert és ne alázza meg.
Szóval szerintem ezt lezárhatjuk.
Viszont ezzel: "arra kíváncsiak,hogy ki van e fejlődve a szeméremajkak rendesen,na ennek már születéskor ki kell fejlődnie," nem értek egyet.
Azért ha összehasonlítod egy kisbabának a nemi szervét egy serdülő lányéval/felnőttével bizony nem ugyanolyan:)
De ez most lényegtelen is.
Én úgy gondolom, okos, hozzáértő emberek találták ki, hogy milyen vizsgálatokat "kell" elvégeznie egy iskolaorvosnak. (Értsd: milyen vizsgálatokat "vehetnek igénybe" az iskolás gyerekek).
Nyilván ha nem lehetne semmit kiszűrni ezekkel a vizsgálatokkal, akkor nem vezették volna be.
Szóval szerintem azon vitatkoznunk, hogy mi felesleges és mi nem, totál értelmetlen.
Azzal meg hogy világosítsák fel a gyerekeket, én is egyet értettem. Csak más oldalról közelítette meg.
De szerintem tényleg eléggé világosan leírtam.
Gabi!
Ha a kiszűrésre helyezik a hangsúlyt,akkor lassan a fenket és a beleket is nézni akarják majd,így lassan ki tudja mit akarnak majd lenyomni a torkodon és egyéb testrészeken.Tudom durván hangzik,de ez van,a kiszűrésre nem lehet mindent ráfogni.
Nem kritizáltalak,csak azt hittem tudsz arra választ adni,hogy mért is meztlenül kell kukit,vagy nunit vizsgálni,mert számomra ez érthetetlen.
A másik nem igénybe vesznek egy szolgáltatást a diákok,hanem kényszer hatásására kerülnek számukra megalázó helyzetbe.Ez megint más.
A szeméremajkak kifejlődésénél arra gondoltam,amikor megszületik a baba akkor is normális nemiszervvel kell rendelkeznie,ha eltérés van,akkor azt látni kell a védőnőnek,orvosnak,és a szőrzet,amire kamaszoknál gondoltál gondolom én, az azért gond,mert valakinek 10 évesen van,valakinek meg még 14 évesen sincs.És ha ezt akarja valaki megnézni,ami értelmetlen számomra,mert valaki szőrős,valaki nem,és valaki kevéssel,valaki többel rendelkezik,főleg a sötétebb hajúaknál fordul elő,ahhoz elég ha kicsit tolja csak le a bugyit,ahhoz nem kell teljesen lehúznia.És egy rákukkantás nem elég egy normális vizsgálathoz sem,ezt neked kell a legjobban tudni,gombát rákukkantással esetleg észreveszel,mg ha feltűnően szőrős,de azt már bugyin keresztül is látni,mert kilóg mindenhol,de mást nem.Ha a fehér folyásra gondolsz,arról meg lehet kérdezni őket,ahhoz sem kell levetkőztetni,ha ilyennel zaklattak volna,kikaptam volna a tiszatságim aztán nézze,de le nem húzom az biztos.
De elhiszem,hogy jót akarsz,de nekem felnőttként is sértő lenne,ha elmennék üzemiorvoshoz,mert munkahelyet akarnék pl váltani és a bugyimba akarna nézelődni,meg mellet tapizni,hisz ez a munkámhoz nem lenne szükséges és nem tartozna rájuk és főleg azért hogy azt nézze mekkora adottságaim vannak.Diákként meg ha ilyet csináltak volna velem én is olyan haraggal,dühhel reagálnák és szólnék hozzá a dolgokhoz,mint ahogy itt sok helyen tették.
Egyszerűen nem tartom helyesnek hogy a fejlettségre fogva akarják a gyerekek ilyen módon vizsgálgatni,ezt a szülők rendezzék el,ha akarják.A gyerekek igen is utálják,ha textalanyként kezelik őket,és írogatják fejlett vagy sem,nem helyes megoldás.
Nem veszekedni akarok,vagy ítélkezni,de elvileg te készülsz dokinak,szóval te és a következő generáció tudna tenni,hogy másképp menjenek a dolgok.
Szerintem nem ilyen korban kell őket piszkálni ilyesmivel,a leggátlásosabb korszakukban,ezt iskola kezdés előtt lehetne megtenni,később meg lehetne kérdezgetni,hogy minden stimmel el.Elég bosszantó amikor az ember nemifejlettségét akarják bekategórizálni,régebben ilyen nem volt és nem is lettek betegebbek a gyerekek sem,de nem is váltott ki belőlük ilyen félelemeket egy iskolai vizsgálat.
Hogy mi lenne a helyes azt nehéz lenne megmondani.Ha tényleg szolgáltatás lenne és nem kényszer és diszkréció,választási jog vizsgálattal és orvossal kapcsolatban is.
Most gondolj bele oda megy egy tök idegen ember,orvos,aki lehet már látásból sem simpi,beszélgetés semmi,csak a puszta tények.És sajnos tényleg tárgyként tekintek rájuk,amit minnél előbb le akarnak rendezni.
Azért gondolom attól,hogy orvos valaki te se vetkőznél le bárki előtt és te se engednéd meg hogy bárki a melled,vagy a nemiszerved megvizsgálja?Gondolom meg van számodra is az a személy,akivel,vagy akikkel ezt elvégezteted,nem de?
-Akkor most gondolj bele nekik nincs választásuk.Te se éreznéd jól magad hasonló helyzetbe.
Ez nem ellened szól,de marha sokan az egészség nevében próbálják magukat mentegetni,amikor visszaélnek dolgokkal.Azt mondják,hogy úgyan már túl lehet élni,nem lesz semmi baja,de mi lenne ha....Erre nem lehet apellálni.
Igazat adok neked sok mindenben,de kell a felvilágosítás és a döntésjog is.
Nektek lehetne felhozni ezt a témát orvosi körökben is,ti tudtok változtatni ezen.
Tami
"Nem kritizáltalak,csak azt hittem tudsz arra választ adni,hogy mért is meztlenül kell kukit,vagy nunit vizsgálni,mert számomra ez érthetetlen. "
Ezért kérdeztem meg a doktornőt, és másoltam be a válaszát.
Nem tudom pontosan, hogy mivel mit szűrnek ki, mivel még csak másodikos vagyok. De valószínűleg ha vki elvégzi a 6 éves egyetemet, plusz 5 év szakosodást, akkor csak ért hozzá:)
85%-o!,
Szerintem meg annyira még sem ért hozzá egy orvos,hogy mért is vizsgálgat meztelenül,a válasz egyszerű,nem akar várni még fél percet sem,hogy esetleg felöltözön,ha a gyereknek kínós kit érdekel,csak egy gyerek,nem de?.
Egy példa erre a barátnőm a kisfiát külön vite urológiára és ott csináltatta meg a vizsgálatot és érdekes módon ott csak gatyót kellett a paraván mögött levenni,és még az ápolónő is kinnt várakozott.
És hát kislányt visznek gyerekgyógyászhoz,vagy már kamasz megy nőgyógyászhoz érdekes ott is csak alul vetkőzik le.
A válasz egyszerű szerintem:Iskolákban kicsit sem akar tapintatós lenni,vagy várakozni,inkább gyorsan lerendezi a dolgokat,és nem várja meg hogy a rutin után feltudjon öltözni a gyerek.De amikor meg nem itt rendel ott ezt nem teszi meg,mert gondjai lennének belőle.
Tami
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!