Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
Kedves Fano!
Ugyanazért "kell" mint a súlyt és a magasságot......vagyis egyszerűen statisztikai adat a dokiknak......
De természetesen ez ugyanúgy NEM kötelező mint ahogy a vizsgálat egyetlen eleme SEM kötelező.......
Gabi!
Elvileg minden CSAK statisztikai adat egy ISKOLAORVOSI (tehát nem a normál orvosi vizsgálatról beszélek)vizsgálaton ami nem függ össze semmiféle betegséggel.....
RT vagyok és Lilla lenne még egy kérdésem!
Úgyanúgy továbbra is kiskorúról van szó, egyik barátnőmről és az a helyzet,szóval ha nem enged egy vizsgálatot,és tegyük fel a doki meg szülői nyilatkozatot kér erről,de a szülő a gyerek akarata ellenére engedélyezi a vizsgálatot papíron,a gyerek tud valamit tenni ez ellen?,mármint a ha a gyerek továbbra sem engedi ennek ellenére,akkor úgye nem nyúlhat hozzá az orvos?Vagy ilyenkor mi van a szülőnek kell majd elvinnie,mert a barátnőm is makacs,az anyját meg nem érdekli,hogy alapból mennyire is gátlásos a lánya és hogy mit akar és mit nem.Szóval alapból semmilyen viszonyuk sincs szinte egymással,nem igazán érdekli a lánya véleménye,indokai.
Kedves RT!
Előszöris hihetetlen, hogy ilyen szülők léteznek....mármint, hogy nem érdekli ha a gyereke nagyon gátlásos és "kényszeríteni" akarná ilyesmire....
De a konkrét kérdésedre válaszolva, az orvos "erőszakkal" nem kényszeríthet sem vizsgálatra, sem levetkőzésre egy kisgyereket sem. (nem írtad hány éves, de gondolom 14 alatti)
Ha ilyesmit tenne egy orvos az már bűncselekmény lenne...
Egy másik fórumon egy 13 éves lány arról mesél, hogy ő mindig "elszökik" az ilyen vizsgálatokról vagy hisztizik, hogy ne kelljen vetkőznie....
Bemásolom ide is:
397. _Emmy_ (13/L) írta: 2010.10.20 (18:48)
1170812
Bele kell hogy ugassak, bocsi:D
1. Van pár lány aki a nemi életét tárgyalja ki ennyi idősen, de szerintem ebből van kevesebb, csak azok hangosabbak. Vagy csak a mi sulink van lemaradva. 8.-os vagyok, és még az osztályból senki sem csókolózott. (Nah, ez off volt)
2. Te pasiként nem tudhatod, de ugyebár a kamaszkor miatt ilyenkor küzd a legtöbb lány komoly önértékelési gondokkal, főként az alakja miatt, valószínű sz*rul esik levetkőzni egy ilyen vizsgálat alatt annak, aki a legdagatabb az öt közül,(vagy annak gondolja magát) és jó alakú lányok között ő a hordó.Vagy pont hogy sovány. Vagy akármi, én már csak tudom, sosem jelentem meg ezeken a vizsgálatokon általánosban, vagy hisztizem hogy nem vetkőzöm.
18. _Emmy_ (13/L) írta: 2010.10.20 (19:33)
1170812
Nem az orvossal van a baj, hanem a többiek jelenlétével. És mivel olyan paranoid vagyok, hogy minden kis sz*rral elmegyek orvoshoz, már megnézte hogy van a gerincferdülésem. Már két orvos is megnézte melltartóban, és megállapította hogy nincs gerincferdülésem szóval nem tudom másorvosokat meg mért akadályoztat egy a hátból 2 centit takaró kis ruhadarab.
472. _Emmy_ (13/L) írta: 2010.10.22 (19:40)
1170812
Amúgy az egy dolog, hogy megtagadhatod, de ha mondjuk megtagadod, akkor szerinted a védőnő aki vizsgál azt mondja, hogy "jólva, fiam, akkor menjél"? Neki kötelező beírni rólad az adatot a kis füzeteibe, és ha nem hagyod, akkor elkedzi hogy nem fogja egy szégyenlős lány miatt elveszteni a munkáját. Most erre te mit mondanál, úgy mégis? Könnyű azt mondani, hogy nem kötelező, így, hogy nem vagy ott. Én inkább meglógok, mert egy idő után megunja azt, hogy keresnie kell, vagy el se kezdi, mert elfelejti.
RT!
Még annyit hozzátennék, hogy ilyen esetben (vagyis amikor a 14 év alatti gyerekét a szülő nem támogatja)csak bízni lehet abban, hogy tiszteletben tartják a kislány akaratát.....vagy el tud szökni mint az a 13 éves kislány akit előbb bemásoltam egy másik fórumról.
De sajna léteznek elképesztően lelketlen, primitív, bunkó orvosok is.....mint pl annak a lánynak az esete (ha még emlékszel) aki sírva fakadt, hogy ő szégyenlős és nem akar levetkőzni....erre föl az orvos RÁÜVÖLTÖTT, hogy nem képzeli, hogy pulóverben fogja megvizsgálni....és VETKŐZZÖN LE AZONNAL!
Pedig az a lány már középiskolás volt.......! Csak hát sajna ő is azok közé tartozik akik nem ismerik a jogaikat és nem tudta, hogy ezt MEG LEHET TAGADNI!
Az ilyen orvos pedig aki így viselkedik....az adja vissza a diplomáját és NE NEVEZZE MAGÁT ORVOSNAK!
Üdv Lilla!
Fano vagyok, és köszönöm szépen a választ! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!