Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
Köszi a választ Lilla!
Én sem tudom pontosan mi is a helyzet,mert elggé bonyolult és nagyon nehéz esetről van szó,mármint emberileg.De azt hiszem,hogy simán kapott valami beutaló papírt orvosi vizsgálatra és nem az iskolaorvostól,szóval valahova máshova rendelték vizsgálatra,lehet szakorvoshoz v. körzetihez.Lehet ez olyasmi mint amikor hallani lehet hogy éves vizsgálatra rendelnek körzetenként diákokat.
Szóval ha szakrendelésre vagy más körzeti orvoshoz rendelik vizsgálatra és nem akar elmenni,résztvenni rajta mi a teendő?
Kittus
Kittus! Te most azokra a vizsgálatokra gondolsz amit a körzeti dokik szoktak csinálni? Pl amikor a 18, 21, 30, 45.....stb éveseket behívnak "kötelező" vizsgálatra?
Úgy rémlik ezt a témát is érintettük már itt egyszer (habár lehet, hogy az egy másik topic volt...)
Szóval az a "kötelező" dolog NEM azt jelenti, hogy neked kötelező, vagyis NEM kötelező rajta résztvenni! Furcsa is lenne egy jogállamban, hogy sima orvosi vizsgálatra "köteleznének" valakit.....
Az orvosra nézve kötelező a dolog. Vagyis az orvosnak "kötelező" az adott korcsoporthoz tartozó embereket behívni a vizsgálatra.
Az illető ha akar elmegy, ha nem akar nem megy. Ennyi.
Ugyanaz vonatkozik erre is amit az előbbi beírásomban írtam. Ha nem megy el az illető akkor ráírják a kartonjra, hogy az illető nem kérte a vizsgálatot vagy nem jelent meg a vizsgálaton. Ennyi!
Valaki!
Mi az a hüvely tükrözés és hogyan zajlik?
Kedves legutóbbi beíró aki 22 éves fiúnak nevezi magát!
Ha az egy normális vizsgálat és egy normális orvos által történt és a Te kérésedre és/vagy a Te beleegyezéseddel,természetesen akkor egy abszolút normális dolog! Hiszen bőryógyászati szempontból is rengeteg oka lehet a nemiszerv vizsgálatának. Pl esetleges nemibetegség....és sokminden más.
Nem is igazán értem, hogy jön ez ide? Bocs ezzel most nem megbántani akarlak.
Megismétlem amit már sokszor mondtam:Senkit nem akar itt senki az orvosi vizsgálatok ELLEN hangolni! SŐT! Az én személyes véleményem is az, hogy MINDEN orvosi vizsgálat fontos (főleg gyerekkorban ).
ITT NEM AZ ORVOSI VIZSGÁLAT(OK) A TOPIK TÉMÁJA!!!
Vagyis nem arról van itt szó, hogy járjunk-e vagy sem?! Fontos-e vagy sem.....
Itt NEM EZ A TÉMA!
Itt kizárólag az EMBERI JOGOKKAL KAPCSOLATOS TÉNYKÖZLÉS ÉS FELVILÁGOSÍTÁS A TÉMA!!!
Mivel sok általános és középiskolás gyerek került olyan helyzetbe (és többnyire váratlanul és előzetes tájékoztatás nélkül)hogy szerintük rendkívül megalázó módon vizsgálták őket az iskolaorvosi vizsgálaton....és sokan csak azért mentek bele mert NEM TUDTÁK, HOGY MEG LEHET TAGADNI.....Na itt ebben a topikban ERRŐL van szó! Vagyis ennek a ténynek a közléséről, hogy olyan nincs, hogy "kell" meg "kötelező"!
Semmiféle orvosi vizsgálat NEM kötelező ha az illető nem akarja!
Vagyis ha az iskolaorvosi vizsgálaton valami olyan helyzetbe akarják hozni amit ő megalázónak érez (ez lehet a nemiszerv vizsgálat, vagy a mások előtt vizsgálgatás vagy akármi)akkor természetesen JOGA VAN MEGTAGADNI!
Ez az a VALAMI amiről ez a topik szól! Felvilágosítás az emberi jogokról! Érthető, hogy az általános iskolások nagyrésze (de még a középiskolások nagy része is) semmit nem tud a "jog"-ról, még a saját emberi jogait sem ismeri.
Sajnos sok lelkiismeretlen és/vagy lusta iskolaorvos és nővér pedig ezt kihasználja.....
(a kihasználás alatt azt értem, hogy nem tájékoztatják őket arról, hogy ez nem kötelező! Sőt! Sokan még azt is hazudják nekik, hogy ez "törvényileg így meg úgy kötelező....)
De kérlek engedd meg, hogy EGY dologra hadd reagáljak a Te írásodból is:)
Azt írod: " A háziorvosnál is alsónadrágra kell ilyenkor vetkőzni (ill. a barátnőmnek bugyira)"
Most ne hari de....mi az, hogy "kell"? Ilyen nincs, hogy kell!! Semmit nem "kell" ha Te nem akarod!
Gondolom azt akartad mondani, hogy az orvos meg szokott kérni, hogy vetkőzz bugyira illetve alsónadrágra! Eddig rendben! Megkérni megkérhet....de az, hogy Te ezt megteszed-e vagy sem azt TE DÖNTÖD EL! Olyan nincs, hogy "kell"......
Üdv:Lilla
22 éves srácnak!
Hát nem tudom én bőrgyógyásznál már jártam párszor,de én azért mentem,mert bőrhibát akartam megnézetni,hogy minden rendben van vele,szóval egy adott dolot,kronkrétummal mentem,de nemiszerv vizsgálatával még nem találkoztam,tudtommal az indokolt esetben történik v. kérésre,ha a páciens azzal keresi meg az embert pl.hogy kinőtt ott egy anyajegy,pattanásszerű dolog van,vagy ilyesmi,valami elváltozás v. szól hogy megnézné hogy minden klappol.Szóval nekem ez elég új,mert a nemibetegséggel az urológus foglalkozik és ha bőr elváltozás van akkor,ahhoz nem igazán ellenőrzik le hogy van szükülete az embernek vagy. sem,húzogatni ezért szokta az urológus.
Ha nem te kérted,csak egy sima bárvizsgálatra mentél oda akkor elég furcsa a helyzet,tudtommal alsóneműben vizsgálják az embereket és az általuk kért testrészeket nézik,ha csak nem kér teljes körű áttekintést,de ahhoz sem húzogat igazán.
Én nagyon szégyenlős vagyok és ha felkészítés nélkül akarna bárki odanézegetni az kiborítana,de még felkészítéssel is nagyon megválogatnám,hogy ki és hogyan csinálja.De te írtad,mindig minden akaratodból történt és itt van a lényeg szerintem,nem mindegy hogy akaratból v. férevezetésből,kényszerérzetből történik meg az emberrel!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!