Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
Egy hasonló témájú hozzászólás egy másik fórumról:
© Vanda 2009. jún. 07. 13:32 | Válasz | #47
sziasztok! mi egyesével mentünk be és mindenki kb fél órát volt bent a dokinál..elöször fogak, szem, torok, majd vérnyomásmérés..utána kellet levetközni derékig, melltartót is :-(, majd meghallgatott elöl-hátul, aztán áttapintotta a melleket...utána a nadrágot is le kellett venni, majd felfeküdni a vizsgálóágyra...ott mégegyszer cicitapi, aztán has-alhas..végül szólt hogy húzzam le a tangát is, igaz ott nem csinált semmit, csak széthúzta a szeméremajkakat...hát nem kellemes az egész, de ki lehet bírni azért...
Válasz 'barby' üzenetére (#46)
Ezt most csak azért másoltam ide mert emlékszem, hogy a régebbi hozzászólók között volt valaki aki azt írta, hogy nem hiszi el, hogy lányok nemi szervét is vizsgálják az iskolaorvosok és egy másik valaki azt írta, hogy nem hiszi el, hogy széthúzzák a szeméremajkakat.
Pedig tényleg így van.Ez az a bizonyos "nemi fejlettség ellenőrzése" vizsgálat.Azt nézik, hogy ki vannak-e fejlődve rendesen a nagyajkak, kisajkak, csikló.
Azért az az orvos tényleg nagyon primitív lehet aki ilyesféle vizsgálatot úgy csinál, hogy közben 5 másik lány bámulja a delikvenst :-(
Nameg ahogy sokan mások is írták, ez nőgyógyászra tartozik és nem iskolaorvosra.
"Nameg ahogy sokan mások is írták, ez nőgyógyászra tartozik és nem iskolaorvosra."
Nem tudom mit nem lehet azon felfogni, hogy egy iskolaorvosnak KÖTELESSÉGE ezeket a vizsgálatokat elvégezni. Az iskolaorvosra tartozik, mert ahogy a doktornő leírta, TÖRVÉNY írja elő.
(Természetesen ahogy Lilla is írta, ezeket nem kötelező igénybe venni)
Tami vagyok!
Gabi na annyit szeretnék írni,hogy az a baj,te azt írod utolsó írásodban,hogy nem köteles ezt a diák igénybe venni,a diák viszont sokszor csak azért csinálja meg mert nem tudja hogy ha nem akarja nem kell,itt ez a probléma.
Nem igénybe vesz egy szolgáltatást,hanem kényszerből cselekszik,ez a nem mindegy.Azt pedig nem szabad.Meg az is érdekes valahol semmi intim vizsgálat nincs,fiúknál sem,akkor most igazódjon ki az ember,hogy mi is van előírva az orvosoknak.De a teljes felvilágosítás lenne a lényeg,hogy dönteni tudjanak a diákok is.
Abban meg igazad van hogy nagyon primitiv aki ezt mások előtt végzi el,de ehhez beleegyezés kellene a diákoktól,ha már fiatalkorú,vagy kiskorúaknál a szüleiktől.
Nekem több kis és fiatalkorú ismerősőm is van és még nem találkoztak ilyennel,ezért is érdekes az egész rendszer.
A sok vita nem abból alakult ki,mi fontos és mi nem,hanem szépen fejezted ki magad,hanem,hogy igénybe vesz egy vizsgálati lehetőséget,tehát tud róla és ő akarja vagy kényszer miatt megy bele valaki és hát a másik vita azt hogy hogyan is végzik el,van e diszkréció.De csak önszántűból szabad hogy elvégezenek bármilyen vizsgálatot.Remélem te is egyetértesz ebben.
Tami!
Ne hari de azt a mondatot, hogy " nagyon primitiv aki ezt mások előtt végzi el" azt NEM a Gabi mondta hanem én! (Melinda):DD
Igaz, hogy az utolsó írásomnál nem tettem ki az aláírást :)
De elolvasva Gabi eddigi írásait, nem is értem, hogy hogy gondoltad, hogy Gabi ilyet írna? :D Ő kizárólag pártoló megjegyzéseket tesz itt az iskolaorvosokra és tevékenységeikre :DD Szal ezért volt vicces, hogy azt hitted ő írta azt, hogy " nagyon primitiv aki ezt mások előtt végzi el " :DDD
Nem baj, legalább nevettem egy jót :DDD
Melinda
Oksi bocs Melinda,azért gondoltam,mert megint nem rég írt be valamit és hát bárkinek lehet normális hozzászólása a dologhoz.De ezt leszámítva az lenne a jó ha arról lenne szó,hogy akaratukból veszik igénybe,ahogy te modod a vizsgálatot és nem azért mert nincsenek tisztában,hogy ez nem kötlező,ez választható,mert az egészen más.De utólag egy dologgal nem értek egyet,ha megvizsgálta a mellét,akkor hagy vegyen fel valami felsőt,mert a meztlenül vizsgálgatással nem tudok sehogy sem egyetérteni,és semmilyen indokot nem tudok elfogadni,legalább is az általad bemásolt helyzetben.Engem felnőttként is zavarna egy ilyen helyzet,tiniként meg még inkább.De legalább szereztem egy jó napot neked is.Máskor létszi írj oda valamit,hogy tudjam ki is vagy.
Tami
Melinda!
Légy szíves, mielőtt állítasz rólam vmit, olvasd el az ÖSSZES hozzászólásomat. Baromi idegesítő, hogy az egész kis vitából sikerült elolvasnod kb az utolsó három oldalt, és az alapján állítasz olyan dolgot, ami marhára nem igaz.
Gabi!
Hidd el, hogy nem csak az utolsó 3 oldalt olvastam el. Elolvastam az összes hozzászólást az elejétől a végéig, még valamikor nyáron amikor elkezdtem olvasni ezt a témát.
Nagyon jól emlékszem, hogy te kb miket mondtál!
Ezt te írtad: "Abban igazat adok, hogy biztosítani kellene helyet arra, hogy a diákok szeparáltan öltözhessenek és vizsgálhassa meg őket az orvos. De szerintem te is jól tudod, hogy az egészségügy Magyarországon egy rakás szar.
Ez az egész nem az orvosok hibája. Egyszerűen egyes helyeken NINCS lehetőség arra, hogy mindenki egyesével levetkőzzön, bemenjen, visszamenjen, felöltözzön stb..."
A válasz megírásának időpontja: 04-24 12:37
Mi az, hogy "nincs" lehetőség?? Az, hogy az iskolaorvos egy lelkiismeretlen bunkó vagy egyszerűen LUSTA kivárni az egyesével történő (vagyis a NORMÁLIS) vizsgálatát menetét,hát tudod ezt inkább nem minősítem!
Ez az írásod kb annyit jelent, hogy igaz, hogy úgy kéne de...ha úgy nem lehet akkor a diákok fogadják el a vizsgálatot úgy ahogy van.Hm! Ehhez se fűzök hozzá semmit!
Ezt is te írtad: " Meg szerinted nem fontos pl kisfiúknál genitáliákat vizsgálni? "
Ez megint az a kicsavarás amit Lilla és mások is felhoztak neked, hogy másra csavarod a témát.Senki nem írt itt olyat, hogy nem fontos vizsgálni a kisfiúk nemi szervét!
Ismét téged idézlek: " Ezt legalább úgy érzi, hogy "kötelező" és túlesik rajta. "
Ezt is te írtad : "Az előző vagyok. És Gabi.
Most úgy őszintén, szerinted ha a diákoknak azt mondanák, hogy SEMMI sem kötelező, akkor hányan kérnék a vizsgálatot? Elárulom: SENKI. Nyilván senki nem akar ilyen kellemetlenséget. Mert a 10 éves agyukkal nem fogják fel, hogy az orvos van értük, és nem ők az orvosokért. "
Megint téged idézlek: " Még mindig Gabi vagyok. Akkor sem az a megoldása ennek a helyzetnek, hogy tájékoztatjuk őket, hogy nem kötelező. Mert akkor senki se csináltatná meg a vizsgálatokat.
Azt kellene elintézni, hogy mindenhol legyen szeparált öltöző, és a diákok egyesével menjenek be. De mint már mondtam, ez nem az orvosok hibája. Nekik az a dolguk, hogy lemérjék a gyerekeket, megnézzék a heréjüket meg még kitudja mit."
Na akkor MÉGEGYSZER én megismétlem Gabika (leendő) dokinéni kjelentését: " Akkor sem az a megoldása ennek a helyzetnek, hogy tájékoztatjuk őket, hogy nem kötelező."!!!
Na ide figyelj kedves (leendő) Gabi doktornő!
Ez a hozzáállás több mint GUSZTUSTALAN!!!
Igenis minden emberi lénynek JOGA van ahhoz, hogy ismertessék vele a JOGAIT! Ha te olyan módon akarsz valakit rávenni valamire, hogy ELTITKOLOD előtte, hogy "ha akarná" másképp is lehetne, akkor te nem csak gusztustalanul viselkedsz,de azt bizonyítod, hogy a lelketlen tapló orvosokkal vagy AZONOS SZÍNVONALON!!
Szóval szerinted "el kell titkolni" a gyerek elől, hogy NEM KÖTELES eltűrni azt, hogy mások előtt vizsgálják? (amennyiben ez őt zavarja)
El kéne titkolni, hogy HA AKAR választhat magának másik orvost is? (amennyiben az iskolaorvos neki nem szimpatikus)
Mert még ha teszem azt egyesével is hívják be a diákokat, akkor sem biztos, hogy ő neki az az orvos szimpatikus.
Az orvos és beteg közötti szimpátia pedig még egy fogorvosnál is fontos, nem még egy olyan orvosnál aki a mellét + nemi szervét akarja "nyomkodni".
Igenis mindenkinek JOGA van választani!
A szabad orvosválasztás mindenkinek szuverén joga még akkor is ha kiskorú diák az akiről beszélünk!
Szóval drága Gabi (leendő)doktornéni,nem tudok mást mondani rólad csak amit mondtam!
Ez a hozzáállásod, hogy "nem ez a megoldás, hogy tájékoztatjuk őket, hogy nem kötelező a vizsgálat" ..hmm.
Ez a hozzáállás GUSZTUSTALAN és MEGVETENDŐ!
Bizonyos értelemben olyan mintha "erőszakkal" akarnál valakit rávenni valamire.
Tengermély tisztelettel:Melinda
Nem tehetek róla, hogy nem tudod értelmezni a mondandóm lényegét. Egy szóval sem mondtam olyat, hogy én eltitkolnám a gyerek elől, meg hazudoznék neki, hogy igenis muszáj levetkőznie. Ilyet egyetlen szóval sem mondtam.
Azt próbáltam meg elmagyarázni, hogy nem annyiból kellene állnia egy felvilágosításnak, hogy "most iskolaorvosi vizsgálat lesz, ha vki nem szeretne levetkőzni, akkor nem kötelező."
Hanem mondjuk elmondani a gyerekeknek, hogy ez a vizsgálat ezért meg ezért fontos, ezt meg ezt szűrjük ki vele. És szépen egyesével behívni őket. Ha meg vkin látom, hogy szorong, kellemetlenül érzi magát, szégyenlős, akkor meg megmondom neki, hogy ha nem szeretné a vizsgálatot, akkor nem kötelező, de ez esetbe beszéljen az anyukájával és keressenek egy olyan orvost, akiben megbízik.
Ha még így sem sikerül felfognod, akkor tényleg sajnállak.
Idézet tőlem:
"De nem érted miről beszélek? Akkor harcoljatok ezért...hogy egységesítsék a vizsgálatokat...vagy hogy szeparálják el a gyerekeket...vagy hogy szülői belegyezés kelljen hozzá.
De ne azt írogassátok itt egyfolytában, hogy DE JOGA VAN HOZZÁ!!
Ennek így semmi értelme, csak mint már leírtam ötvenszer, az, hogy SEMMIT nem fognak megengedni a diákok. Azt sem, hogy esetleg megnézzék a gerincferdülésüket, vagy a szemüket...
Értem én, hogy nem helyes a genitáliák vizsgálata szerinted, de akkor sem ez a megoldás.
Ezt kellene felfogni."
""Akkor sem az a megoldása ennek a helyzetnek, hogy tájékoztatjuk őket, hogy nem kötelező. Mert akkor senki se csináltatná meg a vizsgálatokat."
Ezt pedig úgy értettem, (de amúgy ezt is leírtam már kismilliószor, csak nem vagy képes felfogni), hogy ha már ennyire fontosnak tartjuk a felvilágosítást, akkor ne csak azt magyarázzuk a diákoknak, hogy mihez van joguk.
Hanem esetleg azt is, hogy miért fontosak a vizsgálatok, vagy épp ha esetleg nem szeretnék, hogy a suliorvos vizsgálja őket, akkor fontos, hogy elmenjenek egy szakorvoshoz. "
"Soha egyetlen egy szóval sem mondtam, hogy kötelezővé tenném a szűrővizsgálatot:) Én megértem, hogy ha vki nem kéri.
Én egész végig azt hangoztattam (de ezek szerint nem értette meg senki), hogy inkább próbáljuk meg elmagyarázni az embereknek, hogy ez az ő érdekük. Ha ennek ellenére nem kéri, akkor nem kéri. Tényleg nem az én dolgom."
"1. Olyan vizsgálatokat végezzenek el, amire tényleg szükség van. (Pl iskolaorvosi vizsgálaton tényleg nem szükséges a lányok puncijában turkálni, arra ott van a nőgyógyász)
2. Tájékoztassák a szülőket és a diákokat is arról, hogy milyen vizsgálatokat fognak végezni és miért. Arról is legyenek felvilágosítva, hogy megtagadhatják a vizsgálatokat, de akkor javasolják nekik, hogy különösen figyeljenek oda a gyermekre és vigyék el szakorvoshoz!
3. Ne 20 embert hívjanak be egyszerre, hanem csak egyet.
4. Egységesítsék a vizsgálatokat (ne az legyen, hogy az egyik suliban még a nemi szerveket is megvizsgálják, máshol meg mondjuk csak látásvizsgálat van).
Őszintén nem értem miért nem tartasz engem értelmes embernek. Miért nem jó szerinted az én álláspontom? Mi ezzel a baj?
Én csak annyit mondtam neked, hogy ha semmi mást nem teszel, csak azt szajkózod a gyerekeknek, hogy ehhez meg ahhoz van jogotok, akkor MINDENT meg fognak tagadni. Mert a gyerekek ilyenek. És hiába mondod, hogy ne általánosítsak, én is tudom, hogy vannak kivételek, de a legtöbb gyerek ilyen.
És ezen az oldalon is láthatod, hogy sokszor még az anyjuknak sem mernek szólni, ha vmi bajuk van. Akkor? Szted nem szükséges semmilyen vizsgálat, mert a gyerek úgy is tudja ha baja van? Vagy a szülő? Hát honnan tudná, ha a gyerek sem mondja?
És amúgy nekünk soha nem volt olyan vizsgálat, ahol a bugyinkba turkáltak. És eddig még senkitől sem hallottam ilyet. Persze attól még elhiszem, hogy van. Csak vszínűleg nem ez a jellemző. Tehát ahol ilyen van, az inkább annak az egy darab orvosnak a hibája. És az ellen ott kell fellépni, ahol ilyen előfordult. "
"ah és egyet kihagytam.
Ha vmilyen vizsgálatot végeznek, csak annyira vetkőztessék le a gyereket, amennyire szükséges. Ha pl a lúdtalpát nézik, ne kelljen meztelenre vetkőzni."
Látom eddig már nem sikerült eljutni az olvasással...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!