Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
"Tisztelt Doktornő!
Iskolaorvosi vizsgálaton miért szükséges megmérni a lányok mellbőségét?
Nálunk ilyen "vizsgálatot" nem végeztek, de több embertől is hallottam, hogy náluk igen. Olyat is hallottam már, hogy fiatal lányoknak nézték meg, hogy szőrösödik-e a nemi szervük, illetve hogy a vizsgálatokhoz le kellett venniük a melltartót, pedig nem végeztek semmi olyan dolgot, ami ezt indokolttá tette volna. Ilyen vizsgálatokra tényleg szükség van, vagy csak statisztikát csinálnak belőle? Ha tényleg szükséges, akkor miért? Hisz a gyerekek más ütemben fejlődnek...mi derül ki abból, hogy mekkora a melle, vagy szőrös-e a nemi szerve? Egyáltalán ki szabja meg azt, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni egy iskolaorvosi vizsgálaton?
Elnézést, ha nem pont idevaló a kérdés, de máshol nem tudom megérdeklődni.
Előre is köszönöm a válaszát!
tovább Dr. Csáki Csilla adatlapjára
Kedves Kérdező!
Az iskolaorvosnak 2 évente minden iskolás gyermeket teljesen meg kell vizsgálnia, ezt törvény írja elő, ebbe elvileg beletartozik a nemi érettség vizsgálata, a fiúknál a herék helyzetének tapintása is, bár ezeket sokszor nem lehet megfelelően kivitelezni a körülmények elégtelensége miatt. Hogy mit értek ez alatt? Magam is dolgozom iskolaorvosként és látom, hogy a gyerekek leginkább egymás előtt szégyellősek. Tehát nemi területeket szerintem csak egyenkénti vizsgálatnál szabad érinteni, amennyiben ezt nem tudjuk megoldani, nem szabad a többiek előtt végezni ezeket a vizsgálatokat, pl. heretapintást. Az számomra természetes, hogy az orvosról azt feltételezze a szülő, hogy orvosként nyúl a gyerekhez, de persze neki akkor is joga van jelen lenni az iskolaorvosi vizsgálaton (persze oldja ezt meg a szegény szülő, ha tudja).
Hogy miért szükségesek ezek a vizsgálatok? Csak a nemi fejlettség, testméretek vonatkozásában mondhatom, hogy minden évben találunk az iskolában olyan alacsonynövésű, fejletlen gyermeket, akinél növekedési hormon kezelés szükséges vagy olyan túlfejlett 7-8 évest, akinél gyógyszeresen kell leállítani a túl korai nemi érést (de ezek már orvosszakmai kérdések...).
Nem értem az Ön hozzáállását ehhez, tényleg azt gondolja, hogy a XXI. században valamilyen prüdériával⁄drapériával kellene a gyermekorvosi vizsgálathoz közelíteni???
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla"
Ennyit arról, hogy felesleges-e a vizsgálat, vagy sem.
Kedves Gabi! (mert ha jól sejtem megint Te vagy az )
Ez már tényleg elképesztő, hogy te még akkor sem értesz meg valamit ha azt már előtte 150-szer elmondták!!!!!
Amit Te bemásoltál ide (a doktornő írását) annak SEMMI KÖZE a topik témájához!!!!
Itt NEM az a kérdés, hogy egy adott vizsgálat fontos-e vagy sem....vagy, hogy járjunk-e orvoshoz vagy sem......
Ha itt arról beszélne valaki, hogy az "orvosi vizsgálatok" (úgy általában) feleslegesek és/vagy senki ne járjon orvos....AKKOR lett volna értelme, hogy idemásold amit idemásoltál.
Nem tudom, hogy Neked a szemeddel van-e a baj (vagyis nem tudsz olvasni)vagy pedig egyszerűen nem tudsz szöveget értelmezni?!
Itt ebben a topikban KIZÁRÓLAG az ISKOLAORVOSI vizsgálat a téma! Az is olyan szempontból.....nade ezt részletesen kifejtettem a LEGELSŐ beírásomban, hogy mit értek az alatt, hogy "Milyen jogaik vannak a diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon".
Itt nem az a téma kedves Gabi, hogy bizonygasd, hogy a nemi szervek vizsgálata (vagy egyéb vizsgálatok) fontosak!
ÉRTSD MÁR MEG, HOGY ITT NEM EZ A TÉMA!!!!!!!!!!!!!!!
De különben se állította itt senki, hogy az orvosi vizsgálatok nem fontosak (úgy általában)! Én legalábbis biztos soha nem írtam ilyet!
Itt kizárólag TÉNYKÖZLÉS és FELVILÁGOSÍTÁS a téma, amivel a gyerekek (nagyrésze) még nincs tisztában!
Ha elolvastad a sok korábbi esetmásolást.....sokan a BUNKÓ ISKOLAORVOSOK ÉS NŐVÉREK MIATT LETTEK LELKIBETEGEK A MEGALÁZÓ ORVOSI VIZSGÁLAT MIATT!
Néhányan voltak ugyan akik megtagadták....de akik belementek azok sem mind "önként" tették...hanem csak azért mert NEM TUDTÁK, hogy MEG LEHET TAGADNI!!!!!!
Nos kedves Gabi ITT EBBEN A TOPIKBAN kizárólag ERRŐL van szó! Vagyis a felvilágosításról, hogy EZ NEM IGAZ!
Magyarországon SEMMIFÉLE ORVOSI VIZSGÁLAT NEM KÖTELEZŐ!!!!!!
Ez az iskolaorvosi vizsgálatra is ugyanúgy vonatkozik!
Bárkinek JOGA van MEGTAGADNI ha akarja!
A megtagadás nem azt jelenti kedves Gabi, hogy a "vizsgálat" fontosságát vitatja valaki!
Egyszerűen nem akarja az illető, hogy mások előtt vizsgálják és tiszteletlenül beszéljenek vele (mert sok iskolaorvos tényleg nagyon faragatlan stilusban beszél a diákokkal, ezt ÉN IS TUDOM)
De önmagában az is lehet a megtagadás oka, hogy neki az az orvos nem szimpatikus!
Mindenkinek JOGA VAN megválasztani azt, hogy ki legyen az az orvos aki őt megvizsgálhatja! Senki NEM KÖTELES elfogadni egy "kijelölt" iskolaorvost ha neki nem szimpatikus!
Nagyon jól tudom, hogy az iskolaorvosoknak minimum 2 évente "kötelező" megvizsgálni a diákokat, de elmagyaráztam már többször, hogy ez a "kötelező" dolog az orvosra vonatkozik és NEM A DIÁKRA!
Tehát szó sincs arról, hogy KÖTELEZŐ alávetnie magát a vizsgálatnak!
Azt meg pláne mindenki maga döntheti el, hogy KIVEL akarja megvizsgáltatni a nemi szervét!
Ha iskolás koromban nálunk lettek volna ilyen abszurd vizsgálatok én biztos MEGTAGADTAM VOLNA!
És nem azért kedves Gabi mert "nem tartom fontosnak" az ilyen vizsgálatokat! De igen FONTOSNAK TARTOM!
De ez én nemi szervem fejlettsége vagy (esetleges) betegsége NEM tartozik egy iskolaorvosra!
Én választom meg az orvost!
És a JOGOK eltitkolása a gyerekek elől igenis akár ÉLETRESZÓLÓ lelki traumát okozhat egyeseknél akik az ilyesmire érzékenyek!
Általános iskola első 2 évében én pl nem voltam iskolaorvosi vizsgálaton mert beteg voltam.....De a többiek elmesélték, hogy EGYSZERRE kellet bemenniük a rendelőbe (ami a szomszéd iskolában volt) és BUGYIRA kellett nekik vetkőzni MINDENKI ELŐTT! Még a fiúk-lányok se voltak különválasztva!!!!
Egy 7-8 éves gyerek még nem használ ilyen szavakat, hogy "megalázó" (nyílván koránál fogva még nm ismeri ezt a szót)de 2 lány nekem úgy mesélte el a történetet, hogy egyértelémű volt, hogy rettentően kínosan érezte magát és lelkibeteg lett az ISKOLAORVOSI VIZSGÁLAT MEGALÁZÓ MÓDJA MIATT!
Tényleg nem tudom eldönteni, hogy csak játszod az értetlent vagy tényleg NEM ÉRTED, hogy mi a különbség a topik témája és a Te hozzászólásaid között!
Te soha nem az alap témáról beszélsz hanem elviszed más irányba!
Te mindig az "általában vett orvosi vizsgálatok" fontosságáról beszélsz......KI VITATTA AZT, HOGY EZEK FONTOSAK?
Ez a topik NEM az orvosokról szól (általában)
Ez a topik NEM az orvoshoz járásról szól!
Ez a topik NEM arról szól, hogy bizonyos vizsgálat fontos-e vagy sem!
Ez a topik KIZÁRÓLAG TÉNYKÖZLÉSRŐL ÉS FELVILÁGOSÍTÁSRÓL SZÓL!!!!
Megpróbálom a lehető legtömörebben is megfogalmazni az ALAP kérdésre a KONKRÉT választ!
KÉRDÉS (amit sok diák kérdezett): Ha BÁRMLYEN ok miatt ő nem akar részt venni az iskolaorvosi vizsgálaton akkor azt megteheti?
VÁLASZ:IGEN MEGTEHETI!
Semmiféle orvosi vizsgálat NEM kötelező! Erőszakkal senkit nem lehet se orvosi vizsgálatra sem levetkőzésre kényszeríteni!
Már többször elmondtam ha lesz gyerekem én is MEG FOGOM TILTANI, hogy iskolaorvos megvizsgálja!
Természetesen ez NEM AZT JELENTI, hogy nem fog orvoshoz járni! El fogom vinni minden évben minden fontos vizsgálatra, de az ÉN ÁLTALAM VÁLASZTOTT ORVOSHOZ (aki a gyereknek is szimpatikus) és természetesen csak őt vizsgálja egyedül!
Tanulj már meg különbséget tenni a 2 téma között kedves Gabi!
Ha Te az orvoshoz járás és/vagy az orvosi vizsgálatok fontosságáról akarsz témázgatni akkor nyiss egy olyan témát! Az KÜLÖN TÉMA!
Az ITTENI témára a rövid velős válasz az, hogy IGEN joga van megtagadni az iskolaorvosi vizsgálatot bárkinek! ENNYI! (a lényeg)
köszi a választ Lilla!
RT,akkor felkészítem majd őt,de nálunk nem erőszakos az orvos,csak nem mindig tapintatos és már megkérdeztem a 8-asokat és csak ott van mellvizsgálat,szóval van még egy kis időnk és azt is mondták ilyen bugyiba nézés nincs és nem is volt.
Lilla!
A hozzászólás elsősorban nem neked szólt. Ha elolvastad volna a hozzászólásokat is, nem csak a saját véleményed hajtanád, feltűnt volna, hogy rengeteg hozzászóló beírta, hogy ezek a vizsgálatok értelmetlenek, és te is azt írtad, hogy csak statisztikához kellenek. Erre írtam ezt.
Elhiheted, a szövegértési képességemmel semmi gond nincsen. Egyszerűen elbeszélünk egymás mellett. Hiába magyaráztam már el neked sokszor, hogy mi a véleményem, képtelen vagy felfogni.
Én felfogtam a tiédet, a hozzászólás a kommentelőknek szólt.
Egyébként sem értem miért idegesítelek ennyire.
Gyakorlatilag a hozzászólók 99%-a eltért a topic eredeti témájától, őket mégsem cseszteted. Ez vajon miért van?:D
Pl. erre a kommentre volt reakció a bemásolt kérdés:
"Én viszont nagy marhaságnak tartom,amikor a kornak megfelelő fejlettségre hivatkozva,akarnak a bugyikba,boxerekbe és a melltartókba,vagy trikókban(általánosiskolásoknál) nézni!Ehhez semmi közük,bocsika mindenkitől de nem mindenki egy időben lesz szőrős,melles,és a kukacok méretei is bőven eltér,ahogy az egyén fejlettsége,magassága,és vannak későn érők is."
"Ez nem szolgálja az egészséget,ha kismellű,péniszű vagyok akkor nem leszek úgy sem nagy,ehhez meg kinek mi köze.Azért ezek túlzások,az meg főleg hogy lányok bugyijába nyúlkáljon bárki is és azt lesegesse mennyire szőrős."
"Számomra érthetetlen az hogy nekem mekkora tököm van 12 évesen mire szolgál már neki,vagy mennyire szőrős.Régebben sem nézegették,méricskélték.Ezen információk bizalmasak,magánjellegűek senkire sem tartoznak és nem hiszem hogy ha ezeket leírogatják attól egészségesebb lennék,sőt inkább beteg,mert megsétenek vele."
Gabi!
Tudom, hogy az elején (hozzád hasonlóan) volt néhány hozzászóló aki totál eltért a topik témájától és én NEKIK IS UGYANÚGY megmondtam amit neked! Ha ennyirre nem emlékszel rá OLVASS VISSZA!
De az nem a hozzászólók 99%-a volt kedves Gabi......
Ez most pont olyan volt mint amikor a közelmúltban rámfogtál olyan állításokat amit NEM ÉN írtam hanem másvalaki!!! Tudom is, hogy ki!
Írtam is neked, hogy nem azért volt sértő mert egy pasival kevertél össze hanem az, hogy KIVEL!!!!
Ugyanis az általad említett jelzőket pl, hogy te "szar orvos leszel" ezt Ő MONDTA RÁD ÉS NEM ÉN!!!
Amikor ezt közöltem veled még annyit sem mondtál, hogy "elnézést"!
Tudod egy intelligens ember elnézést szokott kérni ha olyasmivel vádol meg valakit amit az illető NEM tett meg.......
Amit pedig arról írtál, hogy mi a véleményed neked vagy nekem vagy másnak.....ez egy ÚJABB bizonyíték arra, hogy nem érted a topik témáját!!!!
Itt NEM az a kérdés, hogy kinek mi a véleménye.....hanem az a téma, hogy bizonyos dolgokat meg KELL-E TENNI VAGY NEM.........KÖTELEZŐ-E VAGY NEM!!!
Amiket én írtam azt én sem úgy írtam, hogy "szerintem" tegye vagy ne tegye.....hiszen NEM is ez a kérdés!
Én egyszerűen csak JOGÁSZOK ÁLTAL IS MEGERŐSÍTETT TÉNYEKET KÖZÖLTEM!
Vagyis válaszoltam arra a felvetésére sok diáknak, hogy kötelező-e résztvenni az iskolaorvosi vizsgálaton? Erre pedig a válasz az, hogy NEM! NEM KÖTELEZŐ!
Ha pedig egy konkrét beírásra reagálsz akkor szólítsd meg az illetőt és közöld, hogy NEKI címzed a mondókádat!
Ha az illető nem írt nicket akkor is meg tudod szólítani pl a beírása dátuma és/vagy a hozzászólásából vett idézet alapján.....
Amikor azt írtam, hogy a mellbőség mérése csak statisztikai adat, én ezalatt azt értettem, hogy az nyílvánvalóan nem egy olyan jellegű vizsgálat mint pl egy torokgyulladás vagy hasonló vizsgálata aminek (esetleg) valóban lehet köze az iskolának és az iskolaorvosnak, hiszen azzal másokat is megfertőzhet!
Viszont a gerinc,lúdtalp,mell, nemiszerv és egyebek vizsgálata NEM tartozik iskolaorvosra!
Mielőtt megint kitekernéd és azt állítanád, hogy SZERINTEM az említett vizsgálatok "nem fontosak".....leírom 150-edszer is, hogy szerintem is FONTOSAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De egy iskolaorvosi vizsgálaton ezt senkinek NEM KÖTELESSÉGE megtenni!
Egyrészt mert a gerinc betegség és az esetleges probléma a "nemi fejlődéssel" ugyebár NEM FERTŐZŐ betegség........tehát nem tartozik az iskolaorvosra....
Az, hogy ő meg akarja-e vizsgáltatni magát ILYEN SZEMPONTBÓL IS az iskolaorvossal az már kizárólag a diák egyéni döntése kell, hogy legyen!
Az orvosoknak és nővéreknek pedig gusztustalan és etikátlan dolog HAZUGSÁGGAL rávenni a vonakodó diákokat (is) olyan vizsgálatra amit ők nem akarnak!
A "hazugság" alatt azt értem amit sok diák elmesélt ha még emlékszel, hogy sok orvos és/vagy nővér azt HAZUDTA nekik, hogy ez "törvényileg így meg úgy kötelező".....
Vagyis egyszerűen VISSZAÉLNEK A GYEREKEK TÁJÉKOZATLANSÁGÁVAL ÉS A HIÁNYOS JOGI ISMERETEIKKEL!
Igenis az orvosnak KÖTELESSÉGE lenne felvilágosítani mindenkit, hogy ez NEM KÖTELEZŐ!!
Ahogy még egy rablógyilkosnak is JOGA van ahhoz, hogy ismertessék vele a jogait.......
Egyrészt nem kevertelek össze senkivel, bár tudom, hogy kire célzol.
Egyszerűen minden egyes hozzászólásodnál azt érzem, amit írtam.
Te sem kérsz bocsánatot, amiért folyamatosan sértegetsz (nem tudok szöveget értelmezni, stb), akkor hagy ne tegyem meg én se.
Elhiheted, olyan esetben, mikor úgy érzem szükséges, nem szokott nehezemre esni. Be szoktam ismerni ha tévedek, de most úgy érzem nekem van igazam (tudom, te pedig úgy érzed, hogy neked).
Egyébként a probléma ott kezdődik, hogy ez egy olyan oldal, ahol az emberek olyan kérdéseket tehetnek fel, amire nem tudják a választ, és szeretnék megtudni.
"A gyakorikerdesek.hu weboldalon kérdéseket írhatsz ki, ha épp információt szeretnél szerezni valamiről.
Ha tudsz valamit, amiről mások kérdeznek, válaszokat is írhatsz mások kérdéseire."
Te tulajdonképpen nem kérdezi szerettél volna, hanem állítottál vmit. (Természetesen látom, hogy a cím után kérdőjel van, de rögtön az első hozzászólásodban közölted a tényeket). Innentől kezdve az egésznek nincs értelme, felesleges állandóan azt nyomnod, hogy "nem erről szól a topic".
Ha a diákokhoz szerettél volna egy felhívást intézni, azt ne itt tedd meg. Biztosan vannak erre megfelelő oldalak. Vagy esetleg látogass el az iskolákba, és világosítsd fel őket.
"Viszont a gerinc,lúdtalp,mell, nemiszerv és egyebek vizsgálata NEM tartozik iskolaorvosra! "
Pont az ehhez hasonló kitöréseid miatt másoltam be, amit a doktornő írt.
Hiába bizonygatod, hogy nem tartozik az iskolaorvosra, nekik kötelességük ezeket a vizsgálatokat megcsinálni, mint ahogy írta "törvény írja elő".
Idézet: " Te tulajdonképpen nem kérdezni szerettél volna, hanem állítottál vmit. (Természetesen látom, hogy a cím után kérdőjel van, de rögtön az első hozzászólásodban közölted a tényeket). Innentől kezdve az egésznek nincs értelme, felesleges állandóan azt nyomnod, hogy "nem erről szól a topic".
Ha a diákokhoz szerettél volna egy felhívást intézni, azt ne itt tedd meg."
Ezt is leírtam már kb 150-szer, hogy azért nyitottam erről külön témát MERT RENGETEG DIÁK ERRE KÉRT AMIKOR HASONLÓ TÉMÁJÚ TOPIKOKBA IS BEÍRTAM EZT!!!
Azt pedig, hogy ki hova ír(hat) azt hiszem nem Te fogod megszabni.....
Nagyon sokakat érdekel a téma és sokan e-mail-ben is megköszönték a felvilágosítást! Itt és más fórumokon is!
Légy nyugodt, hogy a neten kering valóban több fórum erről a témáról és oda is beírtam.......
Másik idézet Tőled: " Hiába bizonygatod, hogy nem tartozik az iskolaorvosra, nekik kötelességük ezeket a vizsgálatokat megcsinálni, mint ahogy írta "törvény írja elő".
Gabi! Én már tényleg nem tudom, hogy Te ezt az örökös "szavak kitekerését" DIREKT csinálod (szórakozásból) vagy tényleg nem érted?!
A "törvény" nem azt írja elő, hogy az iskolaorvosnak joga van "kényszeríteni" a vizsgálatra a diákokat akár akarják akár nem!
Ez ugyanolyan kétértelmű megfogalmazás mint a 16 évesek "kötelező" egészségügyi érettségije, vagy a 21 évesek "kötelező" teljeskörű vizsgálata, vagy a 30 évesek "kötelező" vizsgálata.....vagyis sokak számár FÉLREÉRTHETŐ! Ez csak az orvosra vonatkozik! Vagyis NEKI KÖTELEZŐ behívni és elvégezni az előírt vizsgálatokat HA AZ ILLETŐ KÉRI!
Ha nem kéri az illető akkor egyszerűen ráírják a kartonjára, hogy az illető nem kérte vagy megtagadta a vizsgálatot.
Ha pedig be se megy a vizsgálatra akkor azt írják a kartonjára, hogy az illető nem jelent meg a vizsgálaton........Ennyi!
"nekik kötelességük ezeket a vizsgálatokat megcsinálni"
Ez azért így ebben a formátumban nem igaz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!