Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... ❯❯
 481/1151 anonim ***** válasza:
18%
A nudizmust hagyjuk az más téma,nem óhajtom kiporbálni,menj oda aki akar.Vannak iskolára nem tartozó vizsgálatok.A boxerembe senki ne akajon kutakodni,bőven leszáll már a golyóm.M
2010. szept. 5. 11:39
 482/1151 anonim ***** válasza:
9%

Nem én írtam, hogy meg kell szokni a meztelenséget meg ilyesmi. Én azt írtam, hogy az orvosnak tiszteletben kellene tartania, hogy vki szégyellős. Ha iskolaorvos lennék, én sem vetkőztetném le húszasával az embereket. Mert tudom, hogy engem is zavarna,.

De mint mondtam, ez nem az iskolaorvosi vizsgálatoknak a hibája, hanem kifejezetten azé az egy darab orvosé, aki csinálja. Nálunk pl nem kellett félmeztelenül ácsorogni még tíz ember előtt...

"És nőgyógyászhoz is többen járnának,ha más módszer is lenne a vizsgálatra,úgyanis én meg azt tartom megalázónak,hogy az ember testnyilásába feldugnak egy fémeszközt,"

Milyen más módszert szeretnél? Vhogy hozzá kell férnie az orvosnak a méhszájhoz. Nyilván nem kellemes, de ez van.

Ha fontos az egészséged, akkor hozzá kell szokni. Vszínűleg ha lenne vmi finomabb módszer, akkor az alkalmaznák, nem?

Őszintén szólva én inkább elviselem évente egyszer ezt a megaláztatást, minthogy aztán rákos legyek. Sokkal megalázóbb, ha mindenféle belső szerved (belek, vese) kivezetik a hasfaladra.

2010. szept. 5. 12:40
 483/1151 anonim ***** válasza:
22%

Kedves Gabi!

Probáltam végig olvasni az eddigi hozzászólásokat és szerintem a legtöbb probléma innen ered,ezt nem rád értem:

A már praktizáló vagy orvosnak készülő emberek ott követik el a hibát,hogy saját magukat helyezik előtérbe,hogy számukra hogy jobb,gyorsabb v. kényelmesebb egy adott vizsgálat.

Úgy vannak vele sokan vegyen le mindent egyszerre,mert így kényelmesebb nekik,holott ez nem szükséges és a beteg tiszteletben tartása csak igen kicsi idővel tenné hosszabbá a vizsgálat idejét és mégsem sérülne a vizsgált személy önérzete.Hisz én sem szeretnék egy vérnyomás mérésnél félmeztelenül ücsörögni,vagy még lehetne sorolni.

Nem tárgyként,egy darab húsként,hanem emberként kell tekinteni a betegre,akinek vannak érzései,gátlásai és méltósága,amit gyakran sárba taposnak,sajnos ezt pont diákoknál teszik,így a többi orvos megítélése is rosszá válik.

Még valamit az olyan hozzáállás,hogy mindenki túl élte,kibírta és senki nem halt még bele a diákok közül ezekbe a vizsgálatokba,vagy a katonaságot felhozni,vagy hogy az orvos hány testet látot már a legnagyobb hiba és butaság egyben.Ezek csak kifogások és magyarázkodások,ez nem így működik és a rossz élmény megmarad mélyen az emberben.

Az orvosnak arra kell törekednie hogy az ember ne kerüljön méltatlan helyzetbe.

Én is azok táborába tartozom aki ellenzi hogy iskolai orvos,szülők tudta és beleegyezése nélkül,és a diákok felvilágosítása nélkül intim v. egyéb kényesebb vizsgálatot végezen.Én ilyen esetekben a szakorvosokat támogatom,hisz nem hiába szakosodtak az orvosok sem és egy szakorvos még sem futószalagon érkező gyorsan elvégzendő tárgyként tekint az emberre,és számomra is fontos hogy kivégzi el és mikor a vizsgálatot,sietettni semmit nem lehet.Javasolni,ajánlani és elmagyarázni lehet,de kényszeríteni,v. tévhitben tartani senkit sem szabad.A meztelen vizsgálatokat pedig ellenzem,nem indokoltak,nem az orvos kényelme kell hogy előtérbe legyen,hanem a páciensé.Korábban is volt idő hogy gyorsan 1-1 vizsgálat után felvegye a ruháját az ember,szóval minden megoldható.Az tényleg önérzet romboló amiket itt néhányan írtak.

Tapintat és kis odafigyeléssel lehetne a helyzeten javítani.

Minden vizsgálat előtt kellene felvilágosítást kapnia a diákoknak és nem szabad semmit eltitkolni,még a vizsgálatok módját és hogyanját sem.

Az sem igaz hogy később másképp fognak tekintetni ezekre a dolgokra(vizsgálatokra),sajnos főleg akkor ha rossz élményeik mardtak.A náluk jóval idősebb emberek sem szívesen vetkőznek le,szóval tiszteletben tartásra kell törekedni.A túl vetkőztetéseket és a tömeges vetkőztetéseket melőzni kell és azt is hogy tucatnyi sszemélyzet8gondolok itt amikor arról írtak hogy 3 orvos is volt akik másról trécseltek és ki-be járkáltak,v. 4 ápolónő,akik semmit nem csináltak,csak néztek,ezek tényleg kellemetlenséget okoz) érkezen 1-1 ilyen vizsgálatkor,így is zavaró a helyzet és ha több ember van ott az még inkább azzá teszi.

Tami

2010. szept. 7. 19:56
 484/1151 anonim ***** válasza:
28%

Kedves Tami!

Rátapintottál a helyzetre.

Üdv.: Katinka

2010. szept. 7. 21:45
 485/1151 anonim ***** válasza:
49%

Köszi Katinka!

De tudod mi érdekes még,ha nem diákokat vizsgálnak akkor úgyanúgy praktizálnak,mint bármely más orvos és sok beteget kell szintén időre megvizsgálniuk,szóval az idő nem lehet kifogás és nem hiszem hogy felnőtt,dolgozó emberekkel is így bánnának,pedig ott sincs túl sok idő,szóval ott nem engedik meg maguknak ezeket a helyzeteket.

De ott az ilyen módszerekből nagy gondok is lennének az már biztos.Ott sem kedveskednek éppenséggel sokan,idő sincs rá,de azért az említett esetekhez képeset úriemberként és hölgyként bánnak az emberrel és ügyelnek többnyire a diszkrécióra.

A diákok tájékoztatlanságát azonban sajnos sokan kihasználják és ez szerintem szégyen.Megbélyegzik a normális orvosokat is.A gyereket,az értelemisérült embert,időseket és még lehetne sorolni úgyanúgy tiszteletben kell tartani,sőt méginkább ezt felejetik el,ők a legsérülékenyebbek.Sajnos egyre többet lehet a visszaélésekről hallani pl idős,gondozásra szoruló emberek esetében is.

Elvileg azért lettek orvosok,hogy gyógyítsanak,de arra is esküdt tettek,hogy a beteg érdekeit is nézzék,és a diszkrécióra is,hát ezeket nem tartják be.El kellene nekik is gondolkodniuk,hogy éreznék magukat fordított helyzetben.

Remélem több a normális orvos,aki figyel is az emberrel,nem csak egy húsdarabnak tekinti.

Tami

2010. szept. 8. 18:49
 486/1151 anonim ***** válasza:
43%

Kedves Tami!

Ismét igazad van. A számból vetted ki a szót.

Katinka

2010. szept. 8. 20:37
 487/1151 anonim ***** válasza:
76%

Ha már itt sztorizgat mindenki,akkor én írok,hogy nálunk mi volt,na szóval előző évben volt,2. középsuliban,csak annyit mondtak orvosi vizsgálat lesz,felmentünk,szembe jött velünk az egyik fiatal orvos,és beszólt,na majd most legyünk nagyfiúk,de tök gunyósan tette,nem igazán értettük mi van.Kettesével kellett bemenni,ott az ilyen alapvizsgálatok lezajlottak,volt bennt egy paraván is,és már akartam kimenni,akkor mondták,hogy oda kellene menni,mert péniszvizsgálat lesz,szóval semmit nem mondtak előtte.Úgy kiakadtam mint a rosebb,ráadásul a beszólós orvos csinálta volna,na meg nálunk is 3 asszisztens is volt,hogy minek az kérdés,pénisz mustrálra jöttek vagy mi,más hol sincs ennyi belőlük.Na mondtam tök normálisan,köszönöm,de nem veszek ezen részt.Elkezdtek ott okoskodni,milyen példát mutatsz,meg kötekedni,ezt nem tehetem,meg mi a problémám,meg behívták az ofőt is,és probálták nálam is ezt az igazgatóhoz mész dolgot ijjesztegetésként alkalmazni,mert már kinnt a vetkőzőben zajlott a vita,és a többiek is ekkor tudták meg mi van,és ott is jó pár mondta,hogy őket sem érdekli,ez nem így megy,mi az hogy nekik senki semmit nem mond,meg igazam van.Ezt a kötelező dumát is nyomni probálták,de megmondtam semmi nem az,meg nem fogok olyat csinálni ami belőlem rossz érzést vált ki.Általánosiskolásként is ciki az ilyen,nem majd 16 éves fejjel,meg AZ OFŐ NYOMTA EZT A TE EHGÉSZSÉGEDETT SZOLGÁLJA DUMÁT ,az tetszett hogy a A HAVEROM NEM BUNKÓN DE MEGKÉRDEZTE?HA ÍGY VAN HÁNY ILYENEN VETT RÉSZ?VAGY A TÖBBI KOLLÉGA,hisz még katona sem volt,NA ERRE SEMMIT NEM MONDOTT?CSAK HALLGATOT..Megjegyezném fiatal osztályfönőkünk van és laza.

VICC AZ EGÉSZ,NEKÜNK NYOMJÁK EZT A DUMÁT A FELNŐTTEK,TANÁROK,DOKIK STB.,ÉS A TÖBBSÉG NEM JÁR ILYEN VISGÁLATRA,AKKOR MEG MARADJANAK INKÁBB CSÖNDBE,MIRŐL BESZÉLNEK MÁR,MAJD HA ŐK IS MEGCSINÁLTATJÁK ÚGY AHOGY AZT NÁLUNK AKARJÁK SOKSZOR AKKOR BESZÉLJENEK,ADDIG HALLGASANAK INKÁBB,KÖNNYEN MONDJÁK TÚL LEHET ESNI RAJTA,NEM NAGY ÜGY STB.,AMÍG NEM NEKIK KELL ILYEN VISGÁLATON RÉSZTVENNI.NEKIK SEM TETSZENE A DOLOG,KÍVÁNCSI LENNÉK HÁNY HÚZOGATNÁ SZÍVESEN MÁS EKŐTT.A végén nem lett semmi az ügyből,hiába riogattak.Nálunk általánosban sem volt ilyen,nem fogom pont majd most engedni egy eleve marha unszimpatikus pasinak,na majd pont előtte húzogatom,nem vagyok én meleg,a szüleimmel meg elve marha jó a viszonyom,szóval bármit megtudunk beszélni,a bátyáméknál sem volt soha ilyen vizsgálat ezért is lepett meg a dolog,általánosban hallottam hogy valahol van ilyen,de középsuliba azért már kicsit túlzás.Anyám is igazat adott,hogy közölni kellene milyen vizsgálatok lesznek,és neki sem tetszet hogy fére akarják vezetni az embert,meg nem tud róla.

Kálmi

2010. szept. 9. 18:06
 488/1151 anonim ***** válasza:
70%
Ja ilyet nálunk is csináltak 7.-ben és hidd el úgyanolyan sza.r érzés,tök mindegy mennyi idős vagy,csak még én is úgy tudtam hogy kötlező és ha ellenállok akkor bajom lesz.Még rágondolni is utálok.
2010. szept. 9. 18:33
 489/1151 anonim ***** válasza:
80%

Előző 2 válaszoló.

Nagyon sajnállak titeket...

2010. szept. 9. 20:55
 490/1151 anonim ***** válasza:
72%

Én egy korábbi nőgyógyászattal kapcsolatos témához szólnék hozzá.

Ez nem épp iskolaorvosos téma,de előbb-utóbb minden lányt érint.Én láttam egy műsort ahol magáról a nőgyógyászati vizsgálatról volt szó,hogy szűzeket is meg lehet fájadalom mentesen vizsgálni,lehet náluk is rákszürést végezni.Mert nem csak ez a fajta fém,hideg kacsa van,hanem van több méretű kisebb,puhább változat is.Gondoljunk csak bele,amikor valaki elveszti a szűzességét van akinek nagyon fáj,erősen vérzik,a másik meg nem is vérzik,meg sem érzi.Nem kell ahhoz orvosnak lenni,vagy tudósnak,hogy tudja az ember,hogy nem vagyunk e téren sem egyformák.Simán lehetne fájdalom mentessen is vizsgálni,csak kicsit meg kellene erőltetni magukat az orvosoknak is és megfelelő eszközt használni.A másik meg hogy igazán el lehetne rendesen húzni vizsgálat közben a függönyt,mert többségünk nem szereti ha az asszisztens is szinte mindent lát.

Én is nagyon sajnálom a két fiút,elég aljas dolog fenyegetni,meg férevezeti bákit is és abban igazat adok,hogy nem kell a prédikációt,meg a szent beszéd.Röhejes,ha olyan prédikál,aki nem vesz részt a vizsgálatokon,szerintem is jobb ha csak hallgatnak.Én olyanról is olvastam,ahol tömegesen végezték el a gyerkeken egymás előtt,na ezt kellene velük is csinálni.

2010. szept. 11. 14:36
❮❮ ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!