Mennyire tragikus ez a koleszterin érték? Tényleg nem lehet ezt már csökkenteni?
Évek óta növekszik. Kb 1 éve diétát tartok, nagyon kevés hús, szinte 0 tejtermék, sok hal és sok elemében lényegében mediterrán étrend. Testsúlyom jó, lassan már túl vékony vagyok, érdekes, a testzsír%-om nem jó, de az is benne van még a megfelelő tartományban. Hobbiszinten az átlaghoz képest relatív komolyan sportolok.
Össz - 6,5
HDL - 1,95
LDL - 4,12
triglicerid - 1,04
Nő vagyok, nem dohányzom.
Tudom, hogy nem a világvége a gyógyszer, próbálom is szoktatni magam a gondolathoz, de azért kétségbe vagyok esve! Így is egy másik betegségemre szedek, természetesen egyik lehetséges mellékhatása a koleszterinszint növekedése. Fülzúgásom is van, nemsokára szeretném kivizsgáltatni, de tudtommal ezt is okozhatja érszűlület, érelmeszesedés.
A diétám miatt hülyének néznek a barátaim, a munkatársaim, a családomban, amikor meglátogatom őket, feszültség van, ha bárhogyan szóba kerül vagy látják, hogyan étkezem.
Mégsincs eredménye.
Akkor mi az enyhe? Eddig bárkitől durvább tüneteket hallottam. Meg 20 év alatt ennél csak durvább szövődmény lehetett volna.
4 hónap alatt mi tud történni, meg az orvosaim miből gondolják, hogy utána nem lesz tünet?
Lehet, hogy Te a gasztroenterológiai szubintenzíven szoktál csak refluxosokkal beszélgetni a tüneteikről, de "enyhének" én a szövődménymentes refluxot nevezném. Továbbá a nyelőcsőfekély nem egy enyhe dolog, persze léteznek durvább szövődmények is.
A 4 hónapos emelt dózisú PPI kezelés után vsz. meg fogják próbálni leépíteni a kezelést (csökkenteni az adagot, esetleg áttérni "enyhébb" gyógyzerre- ún. "step down" kezelés), de a tünetmentesség fenntartása továbbra is fontos lesz. Ahogy most is fontos lenne!
Figyelni fogom magam és visszamegyek, ha nem válok tünetmentessé!
(A környezetemben gyógyszerrel vannak olyan tünetei másoknak, mint nekem gyógyszer nélkül volt az utóbbi években.)
A nyelőcsőfekély miért súlyos? Csak mert az orvosok se annak állították be. Nem rák, nem rákmegelőző állapot és mivel elkapták, gondolom, nem is lesz belőle az.
Az egyéb betegségeimet elegendő követni egyelőre?
Mind a 4 nagyszülőm meghalt rákban 70 felett, de már 70 éves korukban rákosak voltak. Csak az egyik oldalt ismerem, de ott volt magas vérnyomás, cukorbetegség, nagyon súlyos asztma, COPD, gerincsérv 2 helyen, szívinfarktus, érszűkület, reflux. Hát, ezek se jó gének. ;)
A kezeletlen nyelőcsőfekély ritkán vérzést okozhat, ezért nem szabad elhanyagolni. A reflux elhagyagolása pedig további szövődményekhez vezethet.
Az egyéb betegségek vonatkozásában orvosaid utasítása szerint járj el. Leírásod alapján billentyű-elégtelenséged vonatkozásában csak követését javasolták, a magas kalciumszinttel kapcsolatban nincsenek információim (de abban nem is érezném magam kompetensnek), koleszterinszinted életmódváltást és 3-12 havonta kontroll labort indokol (a pontos időtartam meghatározása 3-12 hónap között kezelőorvosod feladata). Más betegségedre nem emlékszem.
A nemednek és életkorodnak megfelelő onkológiai szűrések komplettálása számodra különösen fontos. Leírásod alapján életmódoddal nagyjából megteszed, amit meg lehet.
A szívbillentyű-betegség kapcsán fogalmam sincs arról például, hogy mekkora pulzusszámmal végezhetek kardió edzéseket, mászhatok-e falat, melyik fogászati beavatkozásokhoz kell antibiotikum.
Tudom, hogy jelenleg egyik gondom sem életveszélyes, de nagyon sok van, nem is érzem és nem is tartom magam egészségesnek és tényleg sok rosszra való hajlamot öröklök.
Felmenőim meg egyre korábban halnak.
Most ezzel nem nyugtattál meg... Amúgy is félek a ráktól meg a rövid élettől. :(
Amúgy a nőgyógyászatin kívül mi van az én koromban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!