Mennyire tragikus ez a koleszterin érték? Tényleg nem lehet ezt már csökkenteni?
Évek óta növekszik. Kb 1 éve diétát tartok, nagyon kevés hús, szinte 0 tejtermék, sok hal és sok elemében lényegében mediterrán étrend. Testsúlyom jó, lassan már túl vékony vagyok, érdekes, a testzsír%-om nem jó, de az is benne van még a megfelelő tartományban. Hobbiszinten az átlaghoz képest relatív komolyan sportolok.
Össz - 6,5
HDL - 1,95
LDL - 4,12
triglicerid - 1,04
Nő vagyok, nem dohányzom.
Tudom, hogy nem a világvége a gyógyszer, próbálom is szoktatni magam a gondolathoz, de azért kétségbe vagyok esve! Így is egy másik betegségemre szedek, természetesen egyik lehetséges mellékhatása a koleszterinszint növekedése. Fülzúgásom is van, nemsokára szeretném kivizsgáltatni, de tudtommal ezt is okozhatja érszűlület, érelmeszesedés.
A diétám miatt hülyének néznek a barátaim, a munkatársaim, a családomban, amikor meglátogatom őket, feszültség van, ha bárhogyan szóba kerül vagy látják, hogyan étkezem.
Mégsincs eredménye.
Hát 1 napit nehéz, mert nagyon változékony.
De rozsos kenyeret eszem zöldségpástétomokkal vagy halpástétomokkal. Paprikát, retket, salátakeveréket. Vizet és natúr teát iszom. Ebédre változó, igyekszem sok zöldséget és sokszor halat. Az a baj, hogy a munkahelyi menzán vegán kaja nincs, csak vega és az itt 10000%, hogy rántott/olajban sült valami. Hal ritkán van, általában rántott és sajttal töltött. Otthon a Foodpandáról rendelek és ott se sokkal jobb a felhozatal, pedig ugye van pár étterem. Vacsira is sokszor ugyanaz, mint reggel, vagy Herbaházas lencseleves vagy zacskós leves sok mirelit zöldséggel. Néha csinálok magamnak olyat, hogy natúr hal a sütőben megsütve és mellé párolt zöldség.
Néha bűnözök és krumplistésztát rendelek vagy most ettem két napon zacskós Soba tésztát.
Főétkezések között Korpovit keksz, mogyoró, ritkán kesudió, diabetikus lekváros rozsos kenyér, banán, zab.
Édességezés van, de jóval kevesebb, mint bármikor, kb annyi lehet, mint gyerekkoromban, amikor viszont méh kontrolláltak. Sőt, kevesebb, mert az iskolába elindítottak pl kakaóval és lekváros fehér kenyérrel.
Ha valakivel beülünk egy étterembe, akkor a halat keresem, mert természetesen olyan, hogy vegán, nincs, bár halat is szívesen eszem, ami végre nem rántott.
A BMI-m 21 körüli, a testzsírszázalékom 31 alatt kicsivel. Az előző vérvételen, ahol jobb eredmény született (5,8 és rossz koleszterint ott nem néztek), 32% volt a testzsír és 22,5 körül a BMI.
Tehát még ez sem...
4,22/6,94 volt az LDL/össz nyáron, diétát írtak elő, dietetikusnál is voltam.
Tojást extrém ritkán eszem, bár a munkahelyi kajáldában minden rántott. Tejterméket kevesebbet fogyasztok, mint régen. Elég keveset. Húst heti max egyszer. Halat rengeteget. Felvágott semennyi. Sajt semennyi. Zöldség rengeteg.
Sport jelenleg heti kb 25 km futás, mellette otthoni izomerősítés és néha becsúszott egy-egy túra, úszás is.
A 7-es koleszterin idejében is bőven megvolt heti 3-5 óra sport.
Régebben egészségtelenebbül étkeztem, de a koleszterin szempontjából nem feltétlen és már akkor magas volt, a rossz egyszer 4,45.
Ennél a pontnál én már azt érzem, nem tudom elkerülni a gyógyszert a közeljövőben sem.
Csak nagyon feldob, hogy 29 évesen két bajra is kell gyógyszert szedjek mostmár kb fixen, emellett szívbetegség, fülzúgás, magas kalciumszint és a többi.
Mindezt úgy, hogy jelenleg az átlagnál jóval egészségesebben étkezem.
A refluxra jövő héten derül ki. Nyelőcsőfekélyem van, de rosszabbra számítottam, a tükrözést végző orvos is úgy adta elő, hogy ez nem ügy (mármint ez érződött rajta) és mintát sem vettek.
Kardiológusom nincs fixen.
Az egyik a 7/4,22-re is azt mondta, hogy az még nem vész, most pár hete egy másik 5,8-as összre is húzta a száját.
(Mert télen 5,8 volt az össz, 2 a jó, rosszat nem néztek, de nem tudom, elrontott-e valamit a labor vagy az én testemben játszódott le valami átmeneti dolog, amiért az érték jobb volt, mint 23 éves koromban (és azóta romlik.))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!