Mennyire tragikus ez a koleszterin érték? Tényleg nem lehet ezt már csökkenteni?
Évek óta növekszik. Kb 1 éve diétát tartok, nagyon kevés hús, szinte 0 tejtermék, sok hal és sok elemében lényegében mediterrán étrend. Testsúlyom jó, lassan már túl vékony vagyok, érdekes, a testzsír%-om nem jó, de az is benne van még a megfelelő tartományban. Hobbiszinten az átlaghoz képest relatív komolyan sportolok.
Össz - 6,5
HDL - 1,95
LDL - 4,12
triglicerid - 1,04
Nő vagyok, nem dohányzom.
Tudom, hogy nem a világvége a gyógyszer, próbálom is szoktatni magam a gondolathoz, de azért kétségbe vagyok esve! Így is egy másik betegségemre szedek, természetesen egyik lehetséges mellékhatása a koleszterinszint növekedése. Fülzúgásom is van, nemsokára szeretném kivizsgáltatni, de tudtommal ezt is okozhatja érszűlület, érelmeszesedés.
A diétám miatt hülyének néznek a barátaim, a munkatársaim, a családomban, amikor meglátogatom őket, feszültség van, ha bárhogyan szóba kerül vagy látják, hogyan étkezem.
Mégsincs eredménye.
Egyébként pont a koleszterindiéta zavar a legeslegkevésbé.
Ugyanis már évek óta kokettáltam a gondolattal, hogy ne minden nap egyek húst, hanem egy részét váltsam le zöldségalapú táplálkozásra illetve egyek több halat.
Annyi számít, hogy a laborba 8 órás éhgyomorra érkezz, más irreleváns. 5,6 mmol/l éhgyomri vc. felett beszélünk prediabetesről, ill. majd az OGTT-n akkor, ha a 2 órás vc. érték 7,8 mmol/l feletti. Esetleg HgbA1c meghatározása még érdemes lehet.
3 válasszal ezelőtt a koleszterindiéta már a családi kapcsolataid rovására ment.
Nem tudom, de az biztos, hogy a helyemben bárki össze lenne zavarodva....
A refluxdiéta tarthatatlan, azt gyűlölöm.
A koleszterindiétát imádnám és alapból ilyen étkezésre akartam áttérni. DE apám nem fogadja el és a társas élet is nehezebb.
Eddig mindig 5 alatt volt a cukrom, most 5,4. Az nincs messze az 5,6-tól. Tudsz bármit mondani, ami őszinte, de megnyugtató?
Szívbillentyű-elégtelenség, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reflux... Mi jöhet még? 29 vagyok, nagyon vékony, rettentő sokat sportolok, egészségesen étkezem, miért ennyire selejtes a szervezetem? A többség egészséges, én meg gyógyszerek nélkül életképtelen vagyok, miért?
A refluxdiéta ma már nem egy generális étrendi útmutatást jelent, az javasolható elsősorban, hogy a beteg jegyezze fel, hogy mely ételek provokálnak panaszt és azokat kerülje (természetesen az előbbiek mellett azért általánosságban javasolható a zsíros ételek és szénsavas italok kerülése, ill. a kisebb mennyiségű étkezés javasolható, lefekvés előtt 2-3 órával már nem). A megfelelő gyógyszeres terápia (ekkor a panaszok megszűnnek) nagyon fontos a fekély gyógyulása és később az újabb fekély megelőzése miatt, remélem a jelenlegi kezelés mellett panaszmentes vagy?
A koleszterindiétádat szerintem továbbra is van hová lazítani, pláne alkalmanként. Édesapád pedig nem az egészséges étkezéstől lett 60 éves korára súlyos érbeteg, azzal együtt, hogy minden együttérzésem a tiétek az állapota miatt.
Az 5,4 mmol/l-es éhgyomri VC teljesen egészséges CH anyagcserét tükröz, OGTT-n pedig a kóros étkezési utáni emelkedés is kizárható lesz.
A fentieken túl őszinte, de megnyugtató az is, hogy
- enyhe szívbillentyű-elégtelensége rengeteg fiatal nőnek van, a legtöbbek esetében soha nem is fog kezelést igényelni, a rendszeres kardiológiai kontrollra pedig tekints lehetőségként, teljesen egészségesen sem árt, ha az ember szívére időnként ránéznek. Így legalább van legitim indokod időnként elmenni.
- A jelenleg rendelkezésünkre álló éhgyomri VC értéked alapján nem áll fenn sem cukorbetegség, de még prediabetes sem.
Továbbra is javaslom pszichológus felkeresését, mivel láthatóan betegségtudatod túlzott, és nehezen is dolgozod fel valóban fennálló betegségeid.
Nem teljesen vagyok sajnos panaszmentes még. Amúgy 4 hónap múlva el akarják hagyni. Pedig ez egy gyógyíthatatlan betegség, nem?
Van élelmiszer, amit elvileg nem kellene bírnom, de sosincs tőle tünetem. Van, amitől hol van, hol nincs. Van, amikor másfél deci víztől van minden vicc nélkül, van, amikor csokis süti sör kombótól nincs (igen, próbálom ezeket visszaszorítani közel 0-ra).
Sajnos édesapám komolyan beteg, több komoly baja van és sok közülük az életmódjából. Láncdohányos egy kis lakásban, hiába szellőztet, ha áthoz hozzám valamit, az is bűzlik. Tehát ebben él szegény, ilyen lehet a tüdeje is... És a sör is rengeteg. Egyébként szerencsére néhány dologra odafigyel mostmár, eljárogat orvoshoz, beszedegeti a gyógyszereket (sörrel....).
A hús minimalizálását élvezem, kísérletezésnek fogom fel és pont, hogy sokkal-sokkal változatosabban étkezem azóta, szinte minden zöldséget megeszek és sokféle lassan felszívódó szénhidrátot is.
A rendszeres kardiológiai kontrollnak őszintén örülök. :) Nekem I. fokú elégtelenség van, ez már jóval ritkább, ezt az orvosaim is mondták.
Köszönöm a biztatásokat! :)
Ha már több lesz a biztos pont, könnyebben feldolgozom a betegségeimet, de tény, hogy nem 100%-ban megy ez nekem.
Szerintem valamit félreértettél a kardiológusnál, az I. fokú elégtelenség a legenyhébbet jelenti.
A reflux vonatkozásában a panaszt akár csak alkalomszerűen provokáló ételek kerülendők, ami nem okoz panaszt fogyasztható. A víz esetében én időbeli egybeesésre tippelnék.
A fekély gyógyítható, de a refluxos panaszok megszűntetése fontos lenne. Néhány kérdés, hogy érdemben tudjak válaszolni: H. pylori irányában tesztelés történt-e és ha igen milyen eredménnyel? Pozitív esetben sikeres volt-e az eradikáció? Jelenleg a fekély/reflux miatt milyen gyógyszereket, milyen dózisban és mikor szedsz, ill. mióta ismert a fekély írd le azokat a gyógyszereket is, amiket ezzel összefüggésben szedtél, de már nem szedsz és hogy ezeket mennyi ideig szedted?
A jelzett a legenyhébb, az I. fokú már durvább. Ezt szóban is elmondták, valamelyikük érzékeltette is az arányokat a népességben, az egyik leletemen egyszerre szerepel is mindkettő fokozat (azóta az a billentyűm is I. fokú), és face csoportban is tárgyaltuk.
A fekély ismerete előtt két évtizedig elhanyagolt refluxom volt.
Emozul 40 mg és Graviscon a terápiám.
Nagyon random, hogy épp mikor van tünetem. Ráadásul sok egészséges ételt is el kellene hagynom. Mondjuk szerencsére a párolt vagy grill zöldségek nem okoznak tünetet, a nyers se nagyon, a gyümölcsök sajnos már annál inkább. Nekünk módjával szabadna gyümölcsöt enni, de...
Azt mondja a gasztroenterológus és a belgyógyász is, hogy Emozul 4 hónapig és ennyi. Dehát mi lesz utána??
Amúgy enyhének nevezném a refluxomat a környezetem tapasztalatai alapján, meg amiket hallani.
10 éve nézték vérből a bacit, akkor az negatív volt.
Most a tükrözésnél nem vettek mintát és nem merült fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!