Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mennyire tragikus ez a koleszt...

Mennyire tragikus ez a koleszterin érték? Tényleg nem lehet ezt már csökkenteni?

Figyelt kérdés

Évek óta növekszik. Kb 1 éve diétát tartok, nagyon kevés hús, szinte 0 tejtermék, sok hal és sok elemében lényegében mediterrán étrend. Testsúlyom jó, lassan már túl vékony vagyok, érdekes, a testzsír%-om nem jó, de az is benne van még a megfelelő tartományban. Hobbiszinten az átlaghoz képest relatív komolyan sportolok.

Össz - 6,5

HDL - 1,95

LDL - 4,12

triglicerid - 1,04

Nő vagyok, nem dohányzom.

Tudom, hogy nem a világvége a gyógyszer, próbálom is szoktatni magam a gondolathoz, de azért kétségbe vagyok esve! Így is egy másik betegségemre szedek, természetesen egyik lehetséges mellékhatása a koleszterinszint növekedése. Fülzúgásom is van, nemsokára szeretném kivizsgáltatni, de tudtommal ezt is okozhatja érszűlület, érelmeszesedés.

A diétám miatt hülyének néznek a barátaim, a munkatársaim, a családomban, amikor meglátogatom őket, feszültség van, ha bárhogyan szóba kerül vagy látják, hogyan étkezem.

Mégsincs eredménye.

2022. ápr. 25. 20:04
 21/100 A kérdező kommentje:
Közben nem szép dolog, de kitettem a teljes leletet is és összekevertem a kérdéseimet (mármint a 2 kérdés nem szép dolog). De a lényeg szempontjából mindegy, amit írok, az érvényes mindkettőre. :)
2022. ápr. 26. 15:43
 22/100 anonim ***** válasza:
100%
A kardiológiai társbetegséged továbbra sem derült ki. A gasztroenterológiai gondozásod úgy látom rendben van, a magas kalciumszint endokrinológiai szakvizsgálatot tesz szükségessé. A fülzúgás miatt is érdemes fül-orr-gégészetre és audiológiára ellátogatni, hogy a kivizsgálása megtörténjék, aztán ha nem találnak a hátterében semmi egyebet és nem zavar a panasz, nem muszáj kezelni, ha találnak egyéb kezelendő betegséget, akkor azt értelemszerűen igen. Reflux egyébként sok fiatalnak is van, emiatt ne legyen túlzott betegségtudatod, ugyanakkor a későbbiekben is fontos lenne megfelelően kezelni és nem megvárni az ismételt fekélyt, ebben az esetben jobb gyógyszert szedni, ha még "csak" refluxod van, mint az esetleges kiújuló refluxot megint kezeletlenül hagyni és megvárni az ismételt fekélyt vagy rosszabbat. Az életmód-terápiát nem szabad abszolutizálni, valamire jobban, valamire kevésbé lehet hatni vele, koleszterinre kevésbé, de az egészséges életmód nem (csak) az esetleges minimális koleszterincsökkentésen kereszül mérséklni a CV rizikót, sőt. Szóval mindenképpen folytasd, ha a koleszterinedre kevésbé is hatsz vele, sok más szempontból akkor is nagyon fontos. Főleg neked, határeset koleszerinszinttel kiemelten fontos lenne, hogy egyéb kardiális társbetegségek minél később jelentkezzenek. CV rizikót emelő kardiális társbetegség hiányában koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelésed nem tűnik indokoltnak jelenleg.
2022. ápr. 26. 16:02
 23/100 A kérdező kommentje:

https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egyeb-kerdesek__117..

Ez a másik, ha már összekavartam a dolgokat.

Abszolút nem zavar a fülzúgás, sőt, nemrég tudtam meg, hogy ez elvileg baj, nem pedig természetes jelenség. Most is itt zúg a laptop, az se zavar, pedig hangosabb. ;)

Köszönöm szépen egyébként!

Kicsit azt érzem, az a kérdés, hogy most kell elkezdeni a sztatint, vagy 1 év múlva, vagy mondjuk 5 év múlva. Mondjuk már az is eredmény, ha csak 5 év múlva.

Mindkét oldalon a pitvar és a kamra közötti szívbillentyűm nem zár jól és I. fokú visszafolyás van.

2022. ápr. 26. 16:15
 24/100 anonim ***** válasza:
100%

Összességében sztatin szedését én jelenleg nem látom indokoltnak. 40 év alatt akkor indokolt mindenféleképpen, ha LDL-szinted 5 mmol/l vagy afölé emelkedik. 4 mmol/l felett CV rizikót emelő társbetegség megjelenésekor pedig mérlegelhető. 40 éves kor felett szintén 5 mmol/l, illetve diabetes esetén szükséges mindenképpen, egyébként pedig a kalkulált 10 éves CV rizikó függvényében indítható a kezelés. Szóval 5 évmúlva sem lesz indokolt valószínűleg szatin kezelésed, amennyiben minden a jelenlegiben marad. Az egészséges életmódot mindenképpen folytasd!

Laborodban egyéb aggasztó nincs, TSH-d rendben, emelkedett CRP-vel 10 felett kell foglalkozni, alatta nem. D-vitamin pótlás lenne szükséges most a hiány rendezésére, ill. a későbbiekben ősztől tavaszig minden évben a hiány megelőzésére. Billentyű-elégtelenséged valószínűleg időnként szívultrahangos kontrollt fog igényelni, de ezt gondozó kardiológusoddal tudod pontosan egyeztetni.

2022. ápr. 26. 20:03
 25/100 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, egy esti 6 km-es futás utánra semmi más nem lehetett volna ennél megnyugtatóbb!

A süllyedésem az, ami 21, a felső határon mozog, ez nem jelenti tutira azt, hogy gyulladásom van valahol? A nálam szokásosnak alacsonyabb fehérvérsejtszám és az enyhén emelkedett hajhullás mellett?

Nem tudom, itt írtam-e le, vagy ott, de a háziorvosom brutálisan sok D-vitamint javasolt a COVID-om alatt februárban, és azután nem mertem szedni a D-vitamint, főleg a kalciumom miatt. :D

2 évente kell szívultrahang. Most volt egy.

2022. ápr. 26. 20:38
 26/100 anonim ***** válasza:
A hajhullást érdemes kivizsgáltatni, extrém dózisú D-vitamin pótlás pedig covid alatt sem indokolt, nem fogja megváltoztatni a betegség lefolyását. Megfelelő D-vitamin ellátottság kell (ehhez pótlás szükséges ősztől tavaszig) már a betegség előtt és a szokásos, korábbi dózisban folytatni a betegség alatt is, nem kell emiatt emelt dózis.
2022. ápr. 26. 21:42
 27/100 A kérdező kommentje:

Enyhe, inkább az van, hogy az utóbbi hónapokban, valószínűleg az egészségesebb életmód miatt alig jött haj hajmosáskor, kvázi nem is jött. Most meg ismét jött, kb mint régen, talán picit több, de nagyon picit. És ugye ott van a vérsüllyedés... Mondjuk amilyen az orvosom, simán továbbküld valamerre ezzel a vérsüllyedéssel. Csak nem tudom, addig jó-e, ha sportolok. :/

Napi 3 X 2000 NE D-vitamint javasolt és azt hiszem, 3000 mg C-vitamint, de mindenképp rengeteg C-vitamint.

2022. ápr. 26. 21:48
 28/100 anonim ***** válasza:
C-vitamint teljesen felesleges szedni covidban, a D-vitamint pedig teljesen mindegy, hogy naponta hányszor szeded, mivel zsírban oldodó (sőt lehet pld. heti 1x is nagyobb dózisban). Hosszútávon ősztől tavaszig 1x2000 NE javasolt naponta. Azt továbbra sem teljesen értem, hogy akkor tulajdonképpen van-e hajhullásod vagy sem, de nem is vagyok biztos benne, hogy ez a téma online tanácsadással kimeríthető, egyeztess az orvosoddal. A minimálisan emelkedett süllyedés lezajlott fertőzésre is utalhat. Ha viszont valóban hajhullással társul azt érdemes kivizsgáltatni.
2022. ápr. 26. 22:10
 29/100 A kérdező kommentje:
A 21 az minimálisan emelkedettnek számít amúgy? Nem volt tünetem. Vagyis a reflux miatt mindig van légúti tünetem, így nem feltétlen veszem észre, de nem igazán volt plusz tünetem.
2022. ápr. 26. 22:13
 30/100 A kérdező kommentje:
És én sem tudom, van-e hajhullásom, vagyis ez minek számít...
2022. ápr. 26. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!