Mennyire tragikus ez a koleszterin érték? Tényleg nem lehet ezt már csökkenteni?
Évek óta növekszik. Kb 1 éve diétát tartok, nagyon kevés hús, szinte 0 tejtermék, sok hal és sok elemében lényegében mediterrán étrend. Testsúlyom jó, lassan már túl vékony vagyok, érdekes, a testzsír%-om nem jó, de az is benne van még a megfelelő tartományban. Hobbiszinten az átlaghoz képest relatív komolyan sportolok.
Össz - 6,5
HDL - 1,95
LDL - 4,12
triglicerid - 1,04
Nő vagyok, nem dohányzom.
Tudom, hogy nem a világvége a gyógyszer, próbálom is szoktatni magam a gondolathoz, de azért kétségbe vagyok esve! Így is egy másik betegségemre szedek, természetesen egyik lehetséges mellékhatása a koleszterinszint növekedése. Fülzúgásom is van, nemsokára szeretném kivizsgáltatni, de tudtommal ezt is okozhatja érszűlület, érelmeszesedés.
A diétám miatt hülyének néznek a barátaim, a munkatársaim, a családomban, amikor meglátogatom őket, feszültség van, ha bárhogyan szóba kerül vagy látják, hogyan étkezem.
Mégsincs eredménye.
Sokat iszom, nagyon gyakran járok emiatt pisilni is. Nem mérem, de olykor tényleg sokat iszom.
Melegben vagyok rosszul, de klímás minden hely. Anélkül képtelen lennék dolgozni.
Illetve állva, de ha rendezvény vagy utazás van, pont nem ihatok, mert ott vécézés se lesz sok ideig. Kerülöm az olyan rendezvényeket, ahol potenciálisan állni kell, ha busszal kell utazni, akkor végállomáson szállok fel, igyekszem beállni a sorban, olykor kicsit erőszakosnak lenni. Vonattól nem félek annyira, meg ott sokszor a tömeg azért nem akkora, hogy ne tudjak lépdelni kicsit.
Viszont a jelenleginél komolyabb diétát nem fogok folytatni. Figyeljék a cukromat és amint kell, gyógyszer.
(Gondolom elérkezik lassan az idő, nagyon kilőtt a cukrom, felmenőim között is volt cukros.)
A cukorbetegség kezelése diéta nélkül elképzelhetetlen, sőt lehetetlen! Vércukorszintet rendesen beállítani megfelelő diéta nélkül nemhogy szájon át szedhető gyógyszerrel, de inzulinnal SEM lehet! Be nem állított cukorbetegség CV veszélyesebb, mint jelenlegi koleszterinszintet. Szükség esetén inkább a koleszterindiétád lazítsd majd (amit bőven lehetne, mint azt leírtam előzőekben, túl görcsösen ragaszkodsz ahhoz, hogy a koleszterinszinted szempontjából indokolatlan és/vagy túlzó étrendi megszorításoknak is alávesd magad). Mit értesz az alatt, hogy nagyon kilőtt a cukrod?!
p. s. ha cukorbeteg vagy, az vsz. közepes intenzitású sztatinterápia indikációját fogja jelenteni.
*CV szempontból veszélyesebb
*koleszterinszinted
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!