Mennyire tragikus ez a koleszterin érték? Tényleg nem lehet ezt már csökkenteni?
Évek óta növekszik. Kb 1 éve diétát tartok, nagyon kevés hús, szinte 0 tejtermék, sok hal és sok elemében lényegében mediterrán étrend. Testsúlyom jó, lassan már túl vékony vagyok, érdekes, a testzsír%-om nem jó, de az is benne van még a megfelelő tartományban. Hobbiszinten az átlaghoz képest relatív komolyan sportolok.
Össz - 6,5
HDL - 1,95
LDL - 4,12
triglicerid - 1,04
Nő vagyok, nem dohányzom.
Tudom, hogy nem a világvége a gyógyszer, próbálom is szoktatni magam a gondolathoz, de azért kétségbe vagyok esve! Így is egy másik betegségemre szedek, természetesen egyik lehetséges mellékhatása a koleszterinszint növekedése. Fülzúgásom is van, nemsokára szeretném kivizsgáltatni, de tudtommal ezt is okozhatja érszűlület, érelmeszesedés.
A diétám miatt hülyének néznek a barátaim, a munkatársaim, a családomban, amikor meglátogatom őket, feszültség van, ha bárhogyan szóba kerül vagy látják, hogyan étkezem.
Mégsincs eredménye.
TSH-d továbbra is normális, a normális definíciójában pedig benne foglaltatik, hogy azt nem szükséges csökkenteni. Annak az eldöntése, hogy a klinikum felveti-e pü. alulműködés gyanúját (már amennyiben van olyan és nem kizárólag a - normális - TSH-d alapján vagy meggyőződve arról, hogy pm. betegséged van), személyes vizit keretében lehetséges.
A koleszterinszinteddel, amíg az LDL-koleszterined 5 mmol/l alatt van és nem emelkedik a CV rizikód, addig az életmód-terápia lesz a teendőd továbbra is, értéktől függetlenül (LDL-koleszterined 5 mmol/l feletti értékre emelkedése esetén lesz és CV rizikó emelkedése esetén lehet egyéb teendő).
Nem tudom, kicsoda "az a doktornő", és korábban milyen apró eltérésre reagált azonnal, van ahol ez indokolt, de a 21-es süllyedés normális.
A koleszterinszintre a szénhidrátfogyasztás nincs hatással, általános prevenciós okokból alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása javasolható. A mindennapi húsfogyasztás nem, de mérsékelten a sovány, fehér hús fogyasztása szintén javasolható.
A koleszterinszintet genetikai okok határozzák meg döntően + másnak is lehetnek hozzád hasonló problémái (mérsékelten emelkedett koleszterinszint és reflux elég gyakori dolgok), csak túlzott betegségtudatuk és plusz beképzelt betegségeik nincsenek mellé. A pszichológus felkeresésére vonatkozó javaslatom fenntartom.
Mondjuk a reflux tényleg gyakori a környezetemben. A 6 feletti, sőt, 6,5-ös koleszterin ritka, kb csak nekem van. Másoknak ilyen 5,2 felett épphogy maximum.
Miért csökkenhetett le és emelkedhetett vissza? Ez továbbra is érdekelne.
"A mindennapi húsfogyasztás nem, de mérsékelten a sovány, fehér hús fogyasztása szintén javasolható."
Elmondhatatlanul megterhelő ehhez tartanom magamat és nagyon sokszor megy a társadalmi élet rovására is. Jó, teszem azt, ha tudom, hogy szombaton átmegyek apámhoz és ott lesz a párja is és főz, akkor ok, az a húsnap, nekik nem is beszélek semmiről. De mondjuk húsvét van és velem adnának pár napnyi sonkát, vagy rám sóznának valami húsos felvágottat, ami nekik épp felesleg. Vagy barátok, munkatársak előtt sokszor kellemetlen az egész szitu úgy, ahogy van.
Így, hogy a tavaly nyárihoz képest nem csökkent a koleszterinem, viszont egyszer már volt tök jó, különösen kivan a nemlétezőm és másra sem vágyom, csak hogy ehessek én is minden délben húst rizzsel vagy ok, néha párolt zöldséggel és visszakerülhessenek a hűtőmbe a felvágottak meg a tehéntej.
Nincs beképzelt betegségem. A pm alulműködésben is azért reménykedem, mert az magyarázat lehetne a magas koleszterinszintre, megoldhatná azt, ahogy az alacsony pulzust és főleg az alacsony vérnyomás miatti rosszulléteket is (bár ez utóbbi tizenéves történet).
Egyébként a másik kérdésem alá holisztikus szemléletű valaki írt. Tök jó lenne, ha a B12, a vas és a D vitamin megoldaná az összes eltérést. Laikus vagyok, de amennyit tudok, az alapján kb mindegyik összefügg (amit a másik kérdésemhez írt a válaszoló).
Gyakran találkozni 6 feletti koleszterinszinttel is, fiatalon is, ezek szerint a Te környezeted ilyen szempotból szerencsés, de attól még ez egy gyakori eltérés. Döntően genetikai faktorok határozzák meg. A koleszterinszint kb. 10%-os ingadozása normális, függhet pld. évszaktól (ősszel-télen emelkedik), ill. nő esetében a ciklus során történő hormonális változástól is. A laborvizsgálat elvégzése továbbá 12 órás éhgyomorra javasolt.
Nem "húsnap"ban kell gondolkozni, heti néhány napon egyél halat/főzeléket, egyébként a többi napon sovány, fehér hús nyugodtan mehet. Felvágottak is fogyaszthatók, mértékkel és a zsíros termékek kerülendők. Abszolút kerülendők a belsőségek, velő, bőr, ill. a zsíros húsok, kolbász, szalonna, tepertő, disznósajt, hízott liba-kacsa. Tojássárgájából napi 1 megengedett. A rizs nem problémás (a barna rizs előnyös), a tehéntej mellőzése nem indokolt, de zsírszegény javasolt. A pm. alulmáküdés egyébként alacsony pulzust okozhat, viszont inkább magas vérnyomást okoz. Panaszokat okozó alacsony vérnyomás megér egy kardiológiai konzultációt, de gondolom ez már megtörtént. Ha pulzusod a normális T3 és T4 szintek idején is alacsony volt, akkor ideje lenne elengedni ezt a dolgot. Nyilván a kérdés (felmerül-e pm. alulműködés) vizit keretében ítélhető meg biztosan, viszont online is kijelenthető, hogy nagy valószínűséggel nincs ilyen problémád.
D-vitamin pótlás a fennálló hiány miatt indokolt, de az említett étrend-kiegészítők szedésétől a problémáid rendeződése nem várható.
Főzeléket nem nagyon eszem.
A kenyér rozsos, vagy zöldséges pástétomokat, krémeket teszek rá, vagy halpástétomokat (mondjuk egyedül élek és kicsivel átlag felett keresek, így túlélem, de drágák) és sok zöldséget fogyasztok hozzá.
Heti egy vagy két ebéd során fogyasztok húst, soványat (azelőtt is szinte csak csirkemellet ettem, néha csirkecombot).
Ezen kívül rántott cukkini/brokkoli/karfiol párolt zöldséggel vagy bulgurral a melós menzán általában, otthon sütőben sütött hal, ha megkívánom, mirelit halrúd párolt zöldséggel, néha salátakeverék konzerves tonhallal, ritkábban tofu zöldségekkel, szójaszósszal, bulgurral, néha rendelek sóskafőzeléket, valamiért ezt szeretem, ha bűnözhetnékem van, akkor krumplistészta (ezt néha megkívánom), vagy palacsinta. Nagyon ritkán pizza, de akkor minél zöldségesebbet igyekszem választani, sokszor direkt csökkentett szénhidrátosat.
A vérnyomásom kb. mindig is alacsony volt, a legutóbb el is mondtam a kardiológusnak a tünetekkel együtt, de semmit se mondott rá. Pedig kb úgy élek, hogy "imádkozom", hogy a buszon legyen ülőhely, mert különben garantált az ájulásközeli rosszullét, kellett is leszállni emiatt, vagy kifordulni az ajtón rendezvényen (még jó, hogy az ajtóban álltam), de tetőn (ahonnan nem lehetett lelátni, tehát erre se fogható) tüzijáték nézése közben is lettem már rosszul. Melegben meg, ha nem létezne klíma, képtelen lennék szellemi munkát végezni (ezt szó szerint ugyanígy mondtam el neki, semmit se reagált érdemben). Jó, biztosan nem tudják kezelni, de azért nem egy jó dolog.
A pulzusom is sokszor alacsony évek óta, de szerintem most pár hete még alacsonyabb, például ma is volt 45 is az ágyban fekve, meg tartósan 50 alatt (mindezek már ébren)....
Ciklus egyharmadában, tehát vérzés után követlen lehet magasabb a koleszterin és a második felében alacsonyabb? Mert a 6,5-ös meg afeletti érték vérzés után volt, mindkét alkalommal épp, hogy tudtam adni vizeletet, nem sokon múlt. Viszont az 5,9-es érték emlékeim szerint a ciklus második felében, kb vérzés előtt 1 héttel (??) volt.
A 6,5-re és 4,12-es rosszra miért mondod, hogy enyhén emelkedett? Nem az 5,3 az enyhén emelkedett?
Illetve a koleszterinem emelkedő tendenciát mutat, tehát gondolom 4-5 éven belül elkerülhetetlen a gyógyszer, persze addig is mi lesz az érrendszeremmel.
A problémát anyai ágról örökölhettem.
A tehéntej amúgy sok hang szerint nem egészséges.
Túl magas a kalciumom, azért is hagytam el szinte teljesen, orvossal egyeztetve.
Ez már egy másodvélemény volt a kardiológián, de a belgyógyásznak is megemlítem az 50 alatti pulzust. Hogyan kezelhető az alacsony vérnyomás?
Ciklus 20-25. napja körül készült a jó koleszterines lelet.
A triglicerid meg nem mozog vele együtt. Jobb a magasabb koleszterines leleteken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!