Végbélsipolyom van amit mindenképpen meg kell majd műtetnem. Budapesten akit már valamelyik kórházban műtöttek ezzel leírná a tapasztalatait, véleményeit?
Mindig eszembe jut valami új kérdés így több részletben teszem fel a kérdéseket nektek..😅
Nektek javasoltak ülőpárnát? Ha igen milyet és hol vettetek?
Kötözésre jártatok vagy nektek kellett otthon? Ha járni kellett akkor hogyan kezelték? Fájdalomcsillapítót szedtetek utána, ha igen milyet? Én Flectort meg Cataflamot szoktam szedni így alapból fájdalomcsillapításra, ezeket vettem most is műtét utánra.
90-es kérdező. A 89-es válaszadó vagyok. Igen nekem alapból a végbélnyílásomhoz közel volt a sipoly. A külső vágásom, ami nincs összevarva kb 3 cm. Ezen a 3 cm-es lyukon keresztül műtött a doki egy szonda segítségével, amivel követte a sipolyjáratot és befelé, felfelé haladva vágta ki a sipoly falát. A belső vágásom nem tudom mekkora lehet (ami ugye mint írtam össze is vartak felszívodó varrattal). Az a 3 cm-es külső vágást hagyták nyitva, amibe gézcsíkot helyeztek. Azt a műtétet követő második napon kivették a sebészeti szakrendelőben. Ezután nagamnak kellett (eleinte itthoni segítséggel) a kötést cserélni. Ülőpárnát nem javasoltak és nem a vágás fájt, hanem a végbélem. Amiatt szedtem apranax 550 mg-os fájdalomcsillapítót (háziorvos felírja). A felépülésem 3 hetet vett igenybe és a negyedik héten tudtam menni dolgozni.
De egy ismerősömnek pontosan ott volt a sipolya, ahol neked kedves 90-es kérdező. Őt kb 2 hónapja műtötték. Kb 5 cm hosszú a vágása, viszont neki összevarták. Egyik héten megcsinálták neki a műtétet, a következő héten már ment dolgozni.
Szóval ahány orvos annyiféle eljárás.
Pontosan, ahány orvos annyiféle eljárás van. Én eddig mindenkitől azt hallottam, hogy varrták őket. Ezért is volt számomra érdekes, hogy nekem nem fogják. Most egyedül tőled hallom, hogy neked sem varrták az egyik részt. Nekem azt mondták, hogy valami szivacsot kell majd a szebbé helyezni. A lakóhelyemen a gyógyszertárakba kérdeztük, hogy hátha valaki tudhatja hogy milyen is lehet, de azt mondták hogy ha jóra gondolhatnak akkor azt max speciális gyógyszertárba lehet csak kapni.. Sajnos én még csak azt tudom írni nektek amiket mondtak nekem, viszont 1 hét múlva már én is okosabb leszek. Azt nem tudom, hogy nekem mekkora lehet a járat. Amikor kezelték, kb 1cm vágássál, akkor azt mondták hogy kb 2cm szondázható lyuk van befelé, illetve mint ha egy kis zsák szerű valamit látnának ott bent. Valószínűnek tartom, hogy az a kis zsák lehet az ami mindig felgyülemlik. ( vagy hát nem tudom, hiszen nem vagyok orvos 😔 )
Engem először ugye nem szerettek volna műteni, mivel egyrészt nem kis műtét, nem 1-2 hetes a gyógyulási idő sem, illetve mivel látták, hogy mennyire rosszul viselem azt amikor járok oda akár feltárásra, akár kötözésre, így nem akarták, hátha elmúlik. Sajnos ez ugyebár nem így lett, így meg élni se lehet.. Viszont köszönöm 92-es hogy leírtad ezt.🙏🏻
Sziasztok!
(Nem tudom még mai napig, hogy nektek kommentelőknek mutatja-e egyáltalán, hogy én voltam maga a fórum elindítója is tavaly vagy sem, de most majd kiderül. 😅)
Túl vagyok én is a műtéten. Már aznap írni akartam, de inkább vártam pár napot, hogy legyen meg az első kötözés is, hogy be tudjak nektek számolni.
Műtét előtt nagyon izgultam, vérnyomásom és a pulzusom is nagyon magas volt. (Majdnem 150 volt a pulzus, szóval gondolhatjátok mennyire is izgultam)
Kaptam nyugtatót + fájdalomcsillapítót és vártam hogy sorra kerüljek. A műtét maga kb szerintem 30 perc lehetett. Azt nem írom le, hogy mennyire viselt meg maga az a 30 perc, mivel aki netán műtét előtt áll és nem volt még ilyen műtétje és szintén nem altatnák + izgulós típus azt nem szeretném megijeszteni(?). A lényeg az, hogy én nagyon nehezen viseltem el ezt az időt. Kaptam rengeteg érzéstelenítőt, de volt 3-4x hogy azért éreztem a szíkét, illetve persze azt is, hogy a farokcsontnál takarítják a részt.
Elmondás alapján kb 4-5cm hosszú vágásom van, ami szélességre kb 2-3cmre lehet nyitva. Belül meg kb 5cm mély lehet. Azt mondták, hogy a farokcsontomnál volt zselés váladék. Valószínűleg onnan indult el mindig a kis váladék és azért fakadt ki vagy 10x a seb. Az, hogy az mitől lett, nem tudni.
3 alkalommal megyek kötözésre, utána meg itthon kell meg kötözni. Kaptam speciális szivacsot, amit írtam is még, azt méretre vágjuk és a sebre tesszük. Erre mehet a mull lap és a ragasztó.
Én flectort szedek rá.
Veletek mi újság van?
Sziasztok
Tegnap műtötték meg a végbélsipolyomat egy záróizmot érintő.bementem aneszteziológus felmérte az állapotom.Kanül a vénába és ment a málna a szervezetbe.Kérdezték érzek e valamit.de válaszolni már nem tudtam.se kép se hang.felébredtem kb egy hüvelykujjnyi részt preparáltak ki.A sipoly járat 3/4 részét,a maradékot a végbél felőli nyílást 3 felszivodó öltéssel zarták.
2 óra megfigyelés hazaengedtek.a fájdalom kb 3/10.
Nyitott külső nem összevart.belülröl gyógyuló sebem van.kb 3 hét a felépulés.
Remélem segítettem
#96-os válaszoló.
Röviden válaszolva, megvagyok.😅
Ma voltam a 3. kötözésen, jövő héten megyek még 1x utána már itthon csináljuk.
Nekem úgy zajlik a kötözés maga a sebészeten, hogy hosszú pálcikákkal benyúlnak a nyílt sebembe és ami feltapadt pl alvadt vér azt leszedik. Volt hogy vizet fecskendeztek be, hogy kicsit átmossák.
Maga a kötszer ugye ilyen speciális szivacs, ami magába szívja a váladékot. Ezt simán csak a sebre helyezik kívülről, rá egy kis mull lapot és leragasztják. 2-3 naponta meg majd át kell kötni.
Fürdetni még nem fürdethettem a sebet, majd kötözés előtt kell.
Megmondom őszintén félek a látványtól, hogy mi fog fogadni.. Maga kötözésre meg kötözni itthon, egy családtagom szokott, mivel egyedül ő bírja ezeket ki😅, de még neki is brutál látvány volt ezt látnia.
Ma már elvileg szebb volt belül is a látvány, mint 2 napja, mivel elkezdett már gyógyulni a bőröm, csak sajnos felül aminek ugye nem szabad még, hiszen alulról kell majd szépen felfelé gyógyulnia és nem fordítva.
Vérezni még vérzik mindig, de ez szerintem normális is, hiszen csak a fenekünkön ülünk, vagy akár fekvésnél is nyomódik.
Nekem azt mondták, hogy úgy műtöttek meg, hogy addig mentek lefelé ameddig az épp húst nem látták meg. Magyarul az egész sipolyt ki kellett vágniuk.
A fájdalmaim erősödnek, már többször van az, hogy nyilallgat akár a sebbe, akár a csontba, vagy pl lüktet az ideg.
Azt nem tudom, hogy attól erősödnek, hogy nem fekszek vele egész nap, hanem járkálok itthon, műtét másnapján meg utána való nap is mentem már vásárolni.. ( de emelni nem emelek egyáltalán ) Tudom műtét után azért pihenni kéne, de aki alapból nem tud egész nap feküdni annak azért elég nehéz.😅
Én vettem ülőpárnát még a biztonság kedvéért, csak azt használom műtét óta. Nem próbáltam még, hogy nélküle milyen lehet ülni, de nem is szeretném.. Ez jó puha, olyan kis bogyók vannak benne, mint a babzsákba. Szerintem hasznos nagyon.
Azt viszont sajnálattal olvasom, hogy veled mi lett.😔
Sajnos már azt is meg kell válogatni sokszor, hogy magánúton is megnézze részletesen az orvosokat. Bár persze ez a sipoly dolog alapból másabb, mint egy alap dolog..
Nekem még kb 2cm-re lehetett szondázni műtét előtt. Abból most minimum 5cm lett, annyira terjedt szét. Én mondjuk alapból ezt a felületi műtétet nem is értem, hiszen inkább legyen teljesen kitisztítva mélyebben és több esély lenne így, hogy vége, mint egy felületi, ami nem olyan mély és lehet, hogy valahol még marad járat..
Nekem alapból fel sem jött felületi, mert megmondták, hogy az nem ér semmit kb.
Nagyon sajnálom, hogy így jártál. Nem kevés pénzbe is lehet már ez az egész neked is, illetve nem csak a pénz, hanem az ideg ami ezzel jár és persze a testi megerőltetés is, hogy mindig van valami csinálva, ami nem kellemes. 😔
Remélem helyre jössz te is. És remélem benne leszel abba a 10%-ba. 🙏🏻
Nekem mindenki azt mondta, hogy fejbe kell eldöntenem, hogy meggyógyulok. Tudom nehéz, nekem legalábbis az, hogy fejbe mindig ez legyen a gondolatom, de hatásos az biztos. Gondolj te is erre, ha eddig nem gondoltál.
Kitartást!!🙏🏻
Mindenképpen várom a híreket felőled is, illetve a többiekről is, hogy mi lett veletek/velük. 😊
#96 válaszoló
Nagyon sajnálom ami veled történt.publikus,hogy ki volt a kezelőorvosod?
Nekem színt úgy műtötték a sipolyom min 97 és válaszolonak.proctomed centerben .ez a 6 odik napom a lábadozásból.Hát nem a legkellemesebb.Föleg ez a rengeteg tisztálkodás.De nekem váladékotással jár a gyógyulás ,egyáltalán nem vérzik.
#98-as válaszoló.
Én vagyok a 97-es.
Nekem is váladékozik, tisztul. Véres cucc is van, de leginkább ez a sárgás-barnás kellemetlen szagú váladék jön. Ez természetes azt mondta az orvosom.
Nekem több mint 2 hete volt a műtét, szépen javul a seb. 🙏🏻
Na sziasztok megvolt az utolsó kontrolom 2.5 hét a műtét után nagyon szépen gyógyul. A belső varrataim kipotyogtak ami természetes állítólag.De ez a valadékozas mikorra múlik el teljesen arra nem tudott pontos választ adni a doki.
Te,hogy állsz felépüléssel.mr 97-es?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!