Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogyan lehetne ösztönözni egy...

Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?

Figyelt kérdés
17 és 9 éves fiaim vannak. A nagyobbikat sosem lehet megkérni, hogy vigyázzon a testvérére, amíg nem vagyunk itthon. A házimunkában segít mindig, jól tanul, de erre egyszerűen nem tudom rávenni. Nem sokat kértem tőle, csak annyit, hogy menjen le érte az iskolába 4-re és 6-ig figyeljen rá, ameddig vagy én vagy az anyjuk nem ér haza. Hogyan lehetne megértetni vele, hogy ezzel sokat tudna nekünk segíteni?
2024. jan. 25. 08:20
 231/244 A kérdező kommentje:
Mindketten egy építőipari kereskedésben dolgozunk. A feleségem értékesítő, én árukiadó vagyok. Kötött munkaidőnk van, mert a bolt 9-től fél 6-ig van nyitva. Átlagbért keresünk, amiből nem tudjuk verni a blattot. Ha meg tudnánk oldani szitterrel, akkor megoldanánk, de az rengetegbe kerülne. A nagynak meg közel sem nevelni kéne, csak otthon kéne lennie vele, amíg haza nem érünk. Amúgy valaki kötekedett itt a tanulnivalóval, hogy az nem lehet, mert a napköziben megtanulja. Egy túrót! Tudjátok milyen felszínes az a tanulás, ami ott van? Hányszor volt az, hogy vagy az anyja, vagy én ránéztünk a házira és tele volt hibával úgy, hogy a napközis leszignózta, hogy látta? Az inkább gyerekfelügyelet, mint tanulás. Ha mi még nem tanulnánk vele napközin kívül, akkor semmit nem tudna. Nem azért, mert buta, hanem azért, mert nem figyelnek rájuk a suliban eléggé.
2024. jan. 26. 22:17
 232/244 anonim ***** válasza:
83%

"Ha mi még nem tanulnánk vele napközin kívül, akkor semmit nem tudná" Tehát akkor mégiscsak tanulni kellene vele, nemcsak otthon lenni.

Járjon haza a kicsi egyedül, játsszon, pihenjen, amíg hazaértek, akkor tanuljatok vele 7-ig.

Vagy egyikőtök váltson munkahelyet. Ilyen közel minimálbéres xar meló xar időbeosztással Budapesten tömegével van.

2024. jan. 26. 22:27
 233/244 A kérdező kommentje:
Nagyon könnyen mondja itt mindenki, hogy váltsunk munkahelyet, de mi nem diplomás emberek vagyunk, mi nem válogathatunk csak úgy a jobbnál jobb rugalmas munkahelyek között. Közel nem minimálbért keresünk, de két gyerekkel azért van kiadás, arról nem is beszélve, hogy az élelmiszer mennyire drága lett. Meg a ruha! Mindkettő növésben van szerencsére, bár a kicsi alacsonyka még, de a nagy a múlt nyár alatt nyúlt 15 centit. Szinte a teljes ruhatárat cserélni kellett. A nyelvórákat is ki kell valamiből fizetni a nagynak.
2024. jan. 26. 22:36
 234/244 anonim ***** válasza:
97%
De ha magától nem tanul a 9 éves, akkor mivel vagytok előrébb, ha a nagynak "csak otthon kell lennie"? Most vagy felügyelnie kell, hogy tanul-e, és az igenis feladat, vagy nem, és akkor nem vagytok előrébb, mint a napközivel.
2024. jan. 26. 22:53
 235/244 A kérdező kommentje:
#234 Mert tudja, hogy a nagy beárulja, ha valamit nem úgy csinál, ahogyan mi szeretnénk és akkor nincs TV meg gép még tanulás után sem.
2024. jan. 26. 23:41
 236/244 anonim ***** válasza:
81%
Mi a fsznak kellett még egy gyerek, ha nem tudtok vele normálisan foglalkozni? A 17 éves biztos arra vágyik, hogy a szerelmetek gyümölcsére vigyázzon minden nap. És ha majd 18 évesen dobbant otthonról, mondjuk Ausztriába, egyetemi koliba, munkahelyre stb, mi lesz? A poklok pitsájából menjen majd mindennap haza a tesó miatt, mert ti nem tudjátok megszervezni a napotokat? Komolyan mondom, nem tudom mi lesz ennek a generációnak a sorsa, ha ilyenek nevelik, mint a kérdezőék. Felelősség nulla, elvárás ezer. Ostobák!!
2024. jan. 27. 01:33
 237/244 anonim ***** válasza:
76%

Mert mindenáron szaporodni kell, meg cuki-muki a gyerek, az lényegtelen, hogy adott-e hozzá minden körülmény. Na meg aztán lehet nyavalyogni, hogy más(ok) ugyan mér nincsenek elragadtatva attól, hogy ők gyereket vállaltak szar idő beosztás mellé. Ezért min. kitüntetést várnak. Csináltak a nagyobbnak egy tesót rendszeres programnak. Most meg megvannak sértődve, hogy az még sincsen elragadtatva a helyzettől.

2024. jan. 27. 05:18
 238/244 anonim ***** válasza:
79%

1.Egyikőtök elmehetne Aldiba vagy Lidlbe pénztárosnak (a ti végzettségetekkel elérhető, megfizetett munka), legalább azokon a heteken, amikor reggeles a műszak, hamarabb hazaérne és nem lenne a nagynak minden hetén minden délutánja elbaxva.

2.Azt sem tudom, az miért nem jó megoldás, hogy a kicsi mondjuk 1-2-3 hét alatt a nagy segítségével megtanul egyedül hazamenni, ez után az időszak után pedig kapna a kicsi pihenőidőt a suli után 6ig, amíg hazaértek, majd utána ti foglalkoznátok vele. Ja, az megterhelő lenne nektek munka után? Inkább terhelitek a nagyot?

Megint ott tartunk, hogy csak az a jó nektek, ha más f.szával veritek a csalánt, és még elvárjátok, hogy kötelességének érezze, netán élvezze.

2024. jan. 27. 06:45
 239/244 anonim ***** válasza:
86%

Szar munkátok van, ami nem fizet elég jól egy szitterhez. A nagy testvértől meg elvárnátok, hogy pótszülőként vigyázza, felügyelje és beárulja a kisebb gyereket, aki nem fogja felnőttként komolyan venni a testvérét. A vége állandó veszekedés lesz és a 17 éves elzárkózása.

Értem, hogy nincs más, de mi a francért hiszitek, hogy mindig kell és akad valaki, aki ingyen, bármikor és csupa jószívűségből támogatja az életformátokat, amit egyedül nem tudtok fenntartani?

A fővárosban rengeteg munka van, egyikőtök igenis váltson munkát, ha csak harmadik fél bevonásával működik a család.

2024. jan. 27. 07:21
 240/244 anonim ***** válasza:
96%

Kérdező, akkor egyikőtök váltson munkahelyet. Biztosan nem egyszerű, de értékesíteni meg árut kiadni máshol is tudtok.

Korábban többször hozzászóltam,

és megértem, hogy nehéz, de ahogy máshogy írják, nem várhatjátok azt, hogy kizárólag más oldja meg helyettetek a ti szülői feladatotokat.

A nagy testvér nem szülő és ha ilyen feladatot adsz neki, megromlik a kapcsolata a testvéreknek (azt várod, hogy “árulja be”, hogy tv-zett) és veszélyezteted a nagyobb gyerek tanulását (mert ugye akkor mégiscsak ellenőrizni kell még a napközis munkáját is és nincs el egyedül nyugiban a kisebb gyerek.)

2024. jan. 27. 07:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!