Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogyan lehetne ösztönözni egy...

Hogyan lehetne ösztönözni egy kamaszt, hogy vigyázzon a testvérére?

Figyelt kérdés
17 és 9 éves fiaim vannak. A nagyobbikat sosem lehet megkérni, hogy vigyázzon a testvérére, amíg nem vagyunk itthon. A házimunkában segít mindig, jól tanul, de erre egyszerűen nem tudom rávenni. Nem sokat kértem tőle, csak annyit, hogy menjen le érte az iskolába 4-re és 6-ig figyeljen rá, ameddig vagy én vagy az anyjuk nem ér haza. Hogyan lehetne megértetni vele, hogy ezzel sokat tudna nekünk segíteni?
2024. jan. 25. 08:20
 221/244 anonim ***** válasza:
17%
Aki 17 évesen így gondolkozik, hogy inkább haljon meg a tesó, az valószínű a 9 éves értelmi szintjét se üti meg. Jó, meghal a kistesó, szülők sitten, te otthonban, vagy kapsz egy gyámot, tényleg jó kilátások, ha neked ennyit számít egy ember élete.
2024. jan. 26. 14:17
 222/244 anonim ***** válasza:
97%

A belvárosban dolgozom, pont a körút közelében. Minden nap kapkodom a fejem a repkedő kések elől. Ja, nem!

Arra kellene megkérni a nagyot, hogy egy hétig segítsen betanítani a kicsinek az útvonalat, hogy mire figyeljen, mindig várja meg a zöldet, stb. Utána mehet a kicsi egyedül.

2024. jan. 26. 14:43
 223/244 anonim ***** válasza:
97%

Ha "hebrencs" a gyerek, figyelni kell, hogy tényleg tanuljon, ne tv-zen, akkor nem csak annyi, hogy hazaviszed és nyugodtan tanulsz mellette, hanem fegyelmezed, ha nem tanul, figyeled, hogy tényleg tanuljon. Így NEM lehet a saját tanulnivalódra koncentrálni.

Kérdező! Az lenne a segítségkérés, ha meg lenne oldva máshogy a kisebb felügyelete, de közbejönne valami, ami miatt be kell ugrania. A heti 5 nap az nem segítségkérés, hanem plusz kötelezettség.

2024. jan. 26. 14:59
 224/244 anonim ***** válasza:
26%
219# Én nagyon ellenzem, hogy a nagyra legyen bízva a kicsi ilyen szinten, mint amit a kérdező ír, de amit meg te írsz, hogy haljon meg, az nagyon gáz. Bőven elég, ha 1.a nagy kiharcolja, hogy az ügyelet végén mehessen érte, oda is késve érne, 2.otthon meg hagyná kedvére játszani, nem tanulni a kicsit. Lerakná egy zacskó chipsszel és csokival a tv elé, aztán magára zárná az ajtót. Én ezt tenném a nagy helyében, ha kényszerítve lennék.
2024. jan. 26. 16:26
 225/244 anonim ***** válasza:
15%
Itt tuti,hogy 10-enéves a válaszadók egy része minimum.Aki meghalni hagyná,meg direkt késne,stb.Ti tuti,hogy elkényeztetett kamaszok vagytok.Ez a szöveg meg,hogy akkor nem kell vállalni,meg minek,ha nincs kapacitás.100 éve is segítséggel tudták a gyerekek felnőni,mert olyan nincs,hogy mindent ,mindig meg tud oldani 1,vagy 2 ember.Lehet,sőt kell előre gondolkodni,de ki az,aki 10 évre előre meg tud mindent tervezni?Volt itt is segítségost még nincs.Az ország bizonyos pontjain még nincs olyan,hogy munkahelyet váltók,mert nincs is munkahely.Ez új nektek?Meg kevesebb lesz max a pénz.Bakker olyan infláció van,hogy mindenki belegebed,hát persze,váltsunk munkahelyet,vagy adjuk fel,azt nem lesz zsíroskenyér se.Az se fog tetszeni a 17 évesnek ám.Ja,és azzal,ha később mész dolgozni,vagy előbb elmész(már akinek ilyen jó helye van)azzal szerinted nem közöl másnak plusz munkát,az nem más kihasználása,és azt fogják tolerálni?Ja,az rendben van.Az nincs,hogy saját családon belül,át kell hidalni egy bizonyos időt,úgy,hogy bele sem kell szakadni.És ezt egy 17 éves nem tudja elfogadni,felfogni,mikor igazából az ő érdeke is,hogy mindkét szülője tudjon dolgozni.Az a helyzet,hogy igenis el vannak kapatva a mai gyerekek.Gyakorlatilag csak azt kell nézni,hogy nekik mi a jó,mi a kényelmes,mit szeretnének,vissza semmit nem szeretnének adni,de ha bármi nincs azonnal a fenekül alatt, akkor jön az ütőkártyak egyike:minek vállaltal ennyit, egyáltalán minek vállaltál,előre kellett volna tudni,magadnak szülted,stb.Tudnék írni a saját családomból is olyan példát,amire senki sem lett volna felkészülve,hogy így kell megoldani.Full egészséges pár vállalt gyereket 30-as éveikben.Se nem korán,se nem későn.Az apuka meghalt szülés előtt pár hónappal,mert olyan gyorsan elvitte a rák.Senkijük nem volt a családon kívül.Gyerek jött,apa fizetése,minden kiesett örökre.Sőt fizetnivaló keletkezett,el kellett temetni, megtakarítás elment kezelésekre.Meg kellett ezt is oldani.Ebben az esetben is tudjátok mondani,hogy előre kellett volna gondolkodni,tudni előre,meg nem másnak szülni?Meg nem más segítségére alapozni? Akkor mégis mire lehet alapozni?És itt hónapok alatt változott meg minden,nem 10 év alatt.De amúgy most is változhat ám egyik napról a másikra bárkinek.Csak körül kell nézni,hogy mi folyik körülöttünk.Ha a férjeteket holnap besorozzák, akkor is megoldjátok egyedül,vagy kértek segítséget?Akár a saját nagyobb gyereketektől.Már ha őt el nem viszik ugye.Na mindegy hagyjuk.Mindenesetre aki majdnem felnőttként ennyit nem tud megtenni,annak innentől megszűnne akkor nálunk,hogy első nyikkre megvan minden.Fogadnék pénzért valakit,és annyival kevesebb lenne akkor a luxus.Ezt is baromi nehéz felfogni igaz,hogy amit tavaly lehet,hogy gond nélkül kifizettél volna,azt idén lehet,hogy nem teheted meg.És ezt is kellett volna tudni előre 10 éve,hogy 2024-ben egy kg kenyér 800ft lesz.
2024. jan. 26. 16:58
 226/244 anonim ***** válasza:
68%

"Itt tuti,hogy 10-enéves a válaszadók egy része minimum.Aki meghalni hagyná,meg direkt késne,stb."

Nem mi vagyunk tizenévesek, hanem ti retardáltak.

Mit nem sikerült feldolgozni azon, hogy "Én szerintem 17 évesen lettem volna annyira g.ci, hogy azon álljak bosszút hirtelen felindulásból, aki nem tehet semmiről." Amúgy egy autó elütés nem feltétlenül jelent halált. Csak szólok.

Nagyon rég voltam 17 éves. :D Ha meg nem tudod beleképzelni magad más ember helyzetébe, az megint a te szegénységi bizonyítvánod. Felnőttként én is inkább a szülőket járatnám le. Igazságtalannak érezném, hogy a legnagyobb ártalmat az szenvedi, aki velem együtt a rosszul működő rendszer áldozata. De itt nem egy felnőttről van szó, hanem egy gyerekről. Ráadásul egy tiniről, aki abban a korban van, amikor már alpból vagy megváltani akarják a világot sokszor, vagy elpusztítani.

Benned fel se merülne a 17 évesként, hogy nem az te gyereked a kicsi, hanem ti KETTEN vagytok a szülők gyerekei? Ha nekük derogálna ezt felfogni, szó nélkül szívnál? Miért te kell viseljed az ők döntéseik következményeit? Miért az te életedet csesszék el, a sajátjuk helyett?

Meg lehet ez egy kicsit nő specifikus, de én a teherbeeséstől leginkább azért féltem a legjobban, mert akkor van egy gyerek, akiről gondoskodni kell. Namár, ha bennem volt annyi, hogy nem szültem gyereket tiniként, mikor tudtam, hogy még nem nekem való, a szüleim se szüljenek nekem.

2024. jan. 26. 17:24
 227/244 anonim ***** válasza:
89%

Sehogy.

Nekem azért romlott meg (vagyis inkább indult rosszul) a kapcsolatom a unokatesóm gyerekével (igen, ilyen messzi rokonságban), mert abban a kis időben is, míg nálunk voltak, hozzám volt lepasszolva, hogy játszak vele, s szórakoztassam. 7 év korkülönbség van köztünk, az érdeklődi körünk nekünk passzol a legjobban a rokonságból, és amúgy vele is jövök úgy a legjobban. Ez utóbbit akkortól kell érteni, mikor ő volt szinte 12 s én 18. Ő ment be a tinikorba s én mentem ki belőle. De míg én tini voltam, s ő kisgyerek, a hátam közepére se kívántam volna. Pedig azért nem heti 10 óra tanulásról s felügyeletról volt szó.

2024. jan. 26. 17:35
 228/244 anonim ***** válasza:
97%
Egyébként éppenséggel a nagy azzal is kijátszhatja a rendszert, ha 200%-osan betartja a szülői utasításokat. Pl pontosan ér oda másodpercre, ha a gyerek nem várja kabátban, sapkában, összekészülve, alaposan leszidja. Hazaviszi, tanultatja és házimunkáztatja, hogy a kicsinek egy másodperc szusszanása sem legyen. Katonás fegyelmet tart, minden hibáért leszidás, prédikáció, tiltás, eltiltás mindentől. Füzet átnézése, mindent is számonkérni rajta, makulátlan rend a szobában, portörlés, padlósikálás, ami a csövön kifér. Két hét után a kicsi sírva könyörögne, hogy ne vigyázzon rá többet a nagy. Betartotta, amit a szülők kértek? Be. Maximálisan. Kifogás nem lehet. A buszvezetők sztrájkoltak egyszer így, hogy maximálisan betartották a szabályzatot, mindent átnéztek, csak kifogástalan busszal indultak (persze ismerve a magyar buszok állapotát, ilyen nem nagyon volt), mindent kipróbáltak, amit indulás előtt kell, mindent betartva, mondhatom, az illetékesek a fejüket fogták, végül fenyegetőzni kezdtek, hogy a buszvezetők ki lesznek rúgva, ha betartják az összes szabályt. 🤣
2024. jan. 26. 20:33
 229/244 anonim ***** válasza:
11%
Hát...én sajnálom M,hogy ilyen családok vannak,de komolyan.Ahol erre nevelünk gyereket,hogy csak magát tartsa szemelőtt, véletlenül se segítsen a saját családjának a saját "kárára". Végtelenül önző hozzáállás ez.És mindezt nem egy olyan esetben tanácsoljátok,ahol konkrétan dolgoztatnak akarnak egy kisgyereket aránytalanul sokat,vagy ilyesmi,csak megkérnek egy majdnem nagykorút,hogy 2 átkozott órát maradjon a testvérével.Valószínűleg a tesó jelenléte mindenkit megnyugtat,és elegendő ahhoz is,hogy a kisebb is a dolgát csinálja.Max,ha nem működik, akkor változtatnak rajta.Haza mondjuk már írtam én is,hogy jöhetne egyedül, esetleg figyelni kell,hogy ha késik, akkor nincs-e baj, akkor a szülőket lehet telefonon hívni,és majd ők intézkednek.Eszem megáll,hogy ez manapság főben járó bűn,a gyerek kihasználása,nyomorékká tétele.Sőt...bántalmazás,meg a saját feladat átadása.Valószínűleg nem viccből kell így,és ennyit dolgozni,és lehet hogy most nem fér bele fizetős segítség.Tudom,tudom.... kellett volna előre ezt is tudni 10 évvel ezelőtt,hogy eddig nem bírja ki a mama,és nem lesz pénz bébiszitterre.Itt mindenki pontosan tudja,hogy 10 év múlva mi lesz.Kérdező:az jutott még eszembe,hogy lehetne egy kompromisszumot kötni.A nagy párszor hazakiséri a kicsit,út közben megbeszélik mit kell tenni bizonyos helyzetekben, aztán már csak otthon várja,még később akár el is mehet otthonról,ha elérhető lesz abban a 2 órában,ameddig esetleg csak ő tud hazaugrani.Egy pár hónap múlva meg szerintem teljesen önálló lesz a kicsi is.Nem kell elmondani,tudom ,hogy ez is ördögtől való ötlet,ez is a szülők feladata,és egy 17 évest sem szabad ilyenre se megkérni.
2024. jan. 26. 21:21
 230/244 anonim ***** válasza:
74%

Az a helyzet, hogy még mindig nem tudjuk, mi a munkája a szülőknek, tényleg annyira rugalmatlan-e mindkét munkahely, hogy egyikbe sem fér bele korábbi kezdés, korábbi befejezés,és ha már ennyit dolgoznak, miért nem fér bele heti párszor bébiszitter, egy xaros egyhetes belföldi nyaralás, egy héttel több tábor nyáron. Azt sem tudjuk, hogy próbáltak-e egyáltalán más megoldást keresni, vagy egyből csak az az opció volt, hogy az érettségi előtt álló nagy lesz az ingyen bébiszitter. Senkinek nem jut el a tudatáig, hogy ez mekkora kötöttség. Bocsi, de ha a munkahelyen szólna a főnök, hogy 4-től 6-ig bent kell maradni ügyeletben, ha amúgy a munkaidőd 4-kor lejárt, bent maradnál? Ja, és nem fizetne, hiszen úgysem kell csinálni semmit. Arra a két órára SOHA sem tervezhetnél semmit.

Szóval legyen ingyen bébiszitter, vállaljon részt a nevelési feladatokról, vállalja fel a felelősséget, soha ne lehessen programja hétköznap és még vágjon is jó képet hozzá? Megsúgom, így ágyazzátok meg a rossz viszonyt a gyerekek között. Aztán majd csodálkoztak, ha a nagy, amint tud, elköltözik, rátok sem nyitja az ajtót, unokára tőle ne is számítsatok, a testvérét meg karácsonykor sem akarja majd látni. Ha ezekből egy vagy több bekövetkezik, akkor majd ne csodálkozzatok nagy kerek szemekkel, hanem jusson eszetekbe, amit itt írtam.

2024. jan. 26. 22:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!