Mit gondoltok az "idősek otthonáról"? Mármint, hogy egy szülőd beadd.
Én megmondom őszintén kissé elítélem. Nekem volt 3 dédszülőm, és mindhárom háznál, a gyerekeinél volt, akik ápolták őket, és tisztességben öregedtek meg.
Ebből a háromból 2 házaspár volt (őket nagyon szerettem), mindketten parasztok voltak, szerették az állatokat, a falusi életet, foglalkoztak a kerttel, a tyúkokkal, a családdal. Különösebb "gond", betegség nem volt velük, csak az öregedés.
Másik dédimamámmal már komoly gondok voltak mert parkinson kóros volt. Ő 24 órás ápolásra szorult, teljesen magatehetetlen volt, de mégsem tették idősek otthonába, hanem ápolták.
Én értem, hogy megterhelő sokaknak egy idős szülő/nagyszülő, de akkor is visszásnak tartom, hogy a nagy többségüket igazából csak lepasszolják, hogy ne legyen láb alatt. Azt megértem, ha valakinek súlyos betegsége van és nem tudja a család ellátni, de a lepasszolást nem.
Magát az intézményt meg szomorúnak találom, mert a szememben az idősek egy kupacon várják a halált.
Mi a véleményetek?
Az én szüleim màr leültek velem erröl beszélgetni
anyukàm elèg beteges.Megigertette velem es a hugommal
ha ugy hozza az élet ne vàllaljuk magunkra.Dolgozott egesz eleteben,van nyugdija.
Elmondasa szerint nem azert nevelt fel h pelenkazzam
mossam a szarbol,etessem es adjam fel az almaimat
esetleg meg a hazassagomat is.
Sajnos sok esetben megromlik a hazassag is.
hiszen anyagilag eleg megterhelo,sok idöt elvesz.
Szomszedom mar 7 eve apolja az anyukajat
Szellemileg van leépülve.De elég jol birja.
Sosem tudhatod elöre mennyi idöt kell apolassal tölteni.
Ebben a 7 èvben született 2 unokaja a szomszednak
Mivel 7eve kap havi 27000 forintot azert mert otthon apolja az anyjat
ugye dolgozni nem tud azota.Jah es 1 ev mulva nyugdijba megy
Fel h ez a 7 ev meggyengiti a nyugdijat es ö is a gyerekeire szorul.
Ebben a 7 evben 1 szer tudott elmenni meglatogatni a 400kmre levö unokait.3 napra.Sajnos a rokonsag nem vallalja el.
Penzük nincs h apolot fogadjon.
Nagyon megterheli mind fizikalisam mind lelkileg.
2 hazzal odebb egy idös neni lakott
nem akart otthonba menni.Egyedül elt.
Egy szerencsenek köszönjetjük h meg elünk.
A postas tudta milyen allapotban van.
A levelet mindig beviszi neki.
Kinyototta az ajtot es allt a gaz szag a lakasban.
Ha esetleg gyufat gyujt a neni,repült volna az egesz hazsor
Szerintem veszelyes dolog.
Vagy felaldozol az eveidböl parat es 0-24 ig vele maradsz
vagy marad az idösek otthona
Egyebkent az en mamikam nagyon imadta😊
Lett egy nagyon baratnöje,sok volt a program
mindig aradozott h mennyire jol erezte magat.
Ö azert került be mert mi 2 szobas alberletben eltünk 4en.
Es ö se szeretett volna a nyakunkon logni.
Igy ö szivesen ment es nagyon szerette is
A 94 eves mamam ott halt meg. Mind a negy felnott gyereke dolgozott,nem tudtak megoldani, hogy valaki mindig mellette legyen. Igy visszagondolva, talan egy apolora osszedobhattak volna a penzt, de helyette inkabb a nagyim nyugdijat valamelyest kipotoltak, igy fizettek az otthon. Miert volt ez mindenki szamara jo? Nos eloszor is, tiszteltem a nagyim, de eleg cudar egy termeszete volt. Mindenbe belekotott es kepes volt egesz nap szekalni az embert..az allatokat sem szerette. Ez utobbi engem nagyon bantott, de alapjaba veve ha csak 1-2 napot volt vele az ember, vagy egy nehany oras ropke latogatas erejeig, az teljesen rendben zajlott.
A masik..a nagypapam halala utan o egyedul maradt a hazban, egy felig kihalt es a fiatalok altal kivandorolt faluban. Nem volt ott semmi mar!
Nezzuk az otthon elonyeit:
* Mindig volt tarsasaga! Sosem volt egyedul, a kora beliekkel egesz nap el tudott beszelgetni..nevettek, kartyaztak.. Meg egy udvarloja is akadt :D
* Allando orvosi felugyelet alatt allt.
* Hetente tobbszor latogatta a csalad, rokonsag..
* Nagyon vallasos volt, a templombajarast az otthon szervezte meg minden heten kisbusszal.
* Tudtuk, hogy biztonsagban van ott, senki nem torhet ra, vagy esetleg kirabolja.
* Az utolso eveben sajnos rakkal diagnosztizaltak es fokozatosan romlott az allapota. A halala elotti fel evben, mar teljesen agyhoz kotott volt! Agytalazni kellett es furdetni! Az ott dolgozo apolok mindig tisztan es apoltan tartottak.
En nem hasznalnam azt a szot, hogy lepasszoltuk, de ha megis igy tortent, akkor az azert volt, mert igy felelt meg mindenkinek! Szamara is ez volt a legjobb megoldas. Lehet, hogy kellemesebben erezte volna magat ha a rokonsag surog forog korulotte, mint az apolok, de azt viszont mi nem birtuk volna elviselni..a fentebb emlitett okok miatt. Igy talaltunk egy koztes megoldast es mindenki elte az eletet. Tiz evet toltott a mamam abban az otthonban es igy visszagondolva a leheto legjobb dontest hozta a csalad..
50-es: én kényszerítő körülményként nem arról írtam, hogy az idős jól van, a gyerekei szeretnék csak otthonban látni. Hanem arról, hogy az idős ember nem szívesen hagyná el ugyan az otthonát, megszokott környezetét, de mivel nem tudja ellátni magát, pelenkázni kell és etetni, fürdetni és adagolni a gyógyszert, stb. , ezért talán nem szívesen, de önként megy otthonba, mert a körülmények már nem teszik lehetővé, hogy egyedül éljen az otthonában.
Más: azt tudni kell, hogy az otthonokba nem könnyű bekerülni. Nagy a kereslet, de ehhez képest kevés a hely, hosszúak a várakozó listák. Amikorra a mi rokonunk belátta, hogy méltatlan dolog estétől reggelig kakiban feküdni a földön, mert mi az ország másik végében élünk, az ápoló pedig csak reggel jött, addigra már késő volt elkezdeni intézkedni: 22-en vártak előtte egy helyre, ami nyilván akkor üresedik meg, ha valaki meghal.
Ebből a szempontból van ráció abban, hogy a még relatíve jó fizikai és szellemi állapotban lévő, de beteges idős ember is előre gondolkodjon kicsit a családjával együtt, mit tudnak vállalni, mit nem, és ha az otthon lesz a megoldás, amikor rosszra fordulnak a dolgok, akkor bizony előre kell intézkedni, nem akkor, amikor már nagyon súlyossá és halaszthatatlanná válik a dolog.
Ja, így természetesen értem. Én amire gondoltam: például egyik ismerősömnek idős az anyukája. Tök egyedül él, igazából majdnem bármit megcsinál, nagyobb munkákhoz kell neki segítség (mit tudom én, lakás kifestése, szekrény odébbrakása, ilyesmik), a mindennapokban főz-takarít magára, ellátja magát. Viszont mondta, hogy marhára rossz neki egyedül élni, úgyhogy megbeszélték a lányával, most keresnek neki otthont. Sokan meg az ismerősei közül majdnem elsírják magukat, hogy szegénykét a gonosz lánya "kényszeríti", meg "bedugja" valami otthonba.
Na, ezt a fajta "kényszerítős" dumát nem szoktam érteni.
Ez az èlet rendje.
Megöregszünk,anyáink nagyanyaink meg itthon apoltak a szüleiket
de más világ van.
Akkor nem igen volt idösek otthona,ha volt is àtlag embernek megfizethetetlen,igy sokan ha tudtak csinalni ha nem apoltak az idöseket.
Ma már 2 fizetes kell ahhoz megélj.
Ahhoz h a saját gyereked tiszteseggel fel tudd nevelni.
Egyreszrol sosem tennem ennek ki a gyerekemet hogy ezt lassa otthon.
A beteg nagyszülöt akit fürdetni etetni pelenkazni kell
es annak sem ha esetleg az ideje véget ér a gyerekem találja meg.
Erre is volt mar pelda a gyerek talalta meg az elhunyt nagyszülöt otthon reggel mikor bement hozza,nagyon megviselte.
Sosem tennem ki ennek a gyerekemet
nem nekik valo,h ezt lassak...
Öket is nezni kell.Eg szülönek is rossz latni es feldolgozni ezeket
a gyerekban akar nyomot is hagyhat
Normális ember számára alap, hogy előtakarékoskodjon (nyilván feltéve hogy van miből), nem is értem. Fel se merülne bennem, hogy "tojok rá, majd a gyerekem jól eltart, lol"....
57 es:
Neharagudj meg neha igen önzönek kell lenni
Nem fogok a gyerekemmel a hid ala menni meharagudj!
Ha 2 felnött ember gyereket vallal,igen nevelje fel
Anno ahogy minket is a szüleink!
En is felelösseget vallaltam 2 gyerekert
Ha szüleim ha nem,ök az elsök!!
Nem a gyerekeim tehetnek rola h megszülettek!!
En se varnam el h engem apoljanak!!
Nem ök akartak megszületni,nem ök mondtak meg hova szülessenek?!
Miert varnam el tölük h felnött korukban amikor boldogok
kockara tegyen mindent miattam??!
Nem kell,nem erre van a szülö
hanem h a gyereket felkeszitse az eletre!!!!!!
Es nem az h elvarj töle!!!
Ezeket anyukam mondta.az ö szavai!!!
Örül h boldog vagyok,örül a 2 unokanak!!!
Neki ez a lenyeg!!!
Hogy latja milyen ember lettem,
hogy valamit itt hagy maga utan,ami a keze munkaja
Én!!!
Sosem akarna hozzank jönni
ugyh szerencsem van nekem anyukammal
mert nem köp szembe h milyen önzö gyerek vagyok!!!
En is igy fogom a gyerekem nevelni!!
Sosem fogom ereztetni vele h nekem tartotik!
Hiszen ez a kis csodat en akartam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!