Mit gondoltok az "idősek otthonáról"? Mármint, hogy egy szülőd beadd.
Én megmondom őszintén kissé elítélem. Nekem volt 3 dédszülőm, és mindhárom háznál, a gyerekeinél volt, akik ápolták őket, és tisztességben öregedtek meg.
Ebből a háromból 2 házaspár volt (őket nagyon szerettem), mindketten parasztok voltak, szerették az állatokat, a falusi életet, foglalkoztak a kerttel, a tyúkokkal, a családdal. Különösebb "gond", betegség nem volt velük, csak az öregedés.
Másik dédimamámmal már komoly gondok voltak mert parkinson kóros volt. Ő 24 órás ápolásra szorult, teljesen magatehetetlen volt, de mégsem tették idősek otthonába, hanem ápolták.
Én értem, hogy megterhelő sokaknak egy idős szülő/nagyszülő, de akkor is visszásnak tartom, hogy a nagy többségüket igazából csak lepasszolják, hogy ne legyen láb alatt. Azt megértem, ha valakinek súlyos betegsége van és nem tudja a család ellátni, de a lepasszolást nem.
Magát az intézményt meg szomorúnak találom, mert a szememben az idősek egy kupacon várják a halált.
Mi a véleményetek?
" bezzeg akkor nem rakták otthonba az időseket"
Az akkor volt, amikor még nem léteztek ezek az otthonok, és nem volt más lehetőség, és bizony a családból valakinek tényleg fel kellett áldoznia a saját hivatását.
Én dolgoztam idősek otthonában. 3 csoport volt megfigyelhető.
A szinte önellátóak, akiknek kb csak a főzés esett nehezükre. Ezek az idősek maguktól vonultak be, tök jól érezték magukat, úgy számoltak be az egészről, mintha 0-24 buli lenne az életük
Kijártak vásárolni, sétálni, kártyáztak, tévéztek, tornáztak stb.
2. Aki teljesen képtelen az önellátásra, de legalább 2-3 naponta látogatta rokon. Na velük úgy bántak az ápolók, mint egy hercegnővel.
3. Önellatásra képtelen, és évente 1x járnak hozzájuk. Na ez volt az a csoport akikről te beszélsz. Úgy bántak velük, mint egy darab szarral, volt mikor ott feküdtek 8-10 óráig a szaros pelenkába, senki egy jó szót nem szólt hozzá, csak feküdtek és várták a halált.
Ezek a csoportok el is voltak különítve tudatosan egymástól. Az első emeleten volt az első csoport, a másodikon a második, a harmadikon pedig az elfekvő. A csopprtokhoz megfelelő ápolók is voltak szétosztva. A harmadikon voltak a durva, mogorva, erőszakos, életunt férfiápolók. A másodikon voltak a női ápolók, akik bár nem voltak túl kedvesek, de azért tisztességesek voltak. Az elsőn pedig a mindig kedves, fiatal, csicsergős ápolók voltak.
Mint láthatod az idősek otthona is attól függ, hogy te mennyit foglalkozol az idős rokonoddal. Ha rá se nézel akkor viszont tök 8 hogy otthon vagy idősek otthonában szarnak a fejére. Amint eljön az idő én beadom idősek otthonába a szüleimet, márcsak azért is, mert nagyon társaság füghők, és ők abba halnának bele, ha otthon kellene ülniük egyedül vagy kettesbe, de gondoskodni fogok arról, hogy tudják az ápolók, hogy van egy lánya, aki bármikor beperelheti őket. Tehát rendszeresen fogom látogatni.
Szerintem, ha találsz egy tényleg jó otthont az még jobb is, mintha otthon lenne:
-szakképzett 24 órás felügyelet
-rendszeres programok
-társaság a saját korosztályából
Ezt otthon nem tudod megadni.
Idősek otthona vagy ápolási intézmény? Nem mindegy, hogy valaki csak idős, vagy pedig beteg és nem tudja már ellátni magát. Én dolgozom teljes munkaidőben, nem tudnék egész nap otthon maradni ápolni. Meg nem is értek hozzá, nem hiszem, hogy mindent szakszerűen meg tudnék csinálni. Ápoló nem tudom konkrétan mennyibe kerül, de gondolom, egy fél napos felügyelet havi szinte már nagyon jelentős kiadás. Szóval ha lenne hely (mert általában nincs) akkor örülnék, ha bekerülne valamilyen intézménybe.
Írod, hogy parasztok voltak, falun. Azért ott más a helyzet, nincs kötelező munkaidő. Akkor nézel rájuk, amikor akarsz. Vagy ha több generáció él együtt, akkor valaki bent lehet a házban, nem mindenki van kint az állatoknál vagy a földeken. De ez nem oldható meg minden munka mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!