Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit gondoltok az "idősek...

Mit gondoltok az "idősek otthonáról"? Mármint, hogy egy szülőd beadd.

Figyelt kérdés

Én megmondom őszintén kissé elítélem. Nekem volt 3 dédszülőm, és mindhárom háznál, a gyerekeinél volt, akik ápolták őket, és tisztességben öregedtek meg.

Ebből a háromból 2 házaspár volt (őket nagyon szerettem), mindketten parasztok voltak, szerették az állatokat, a falusi életet, foglalkoztak a kerttel, a tyúkokkal, a családdal. Különösebb "gond", betegség nem volt velük, csak az öregedés.

Másik dédimamámmal már komoly gondok voltak mert parkinson kóros volt. Ő 24 órás ápolásra szorult, teljesen magatehetetlen volt, de mégsem tették idősek otthonába, hanem ápolták.

Én értem, hogy megterhelő sokaknak egy idős szülő/nagyszülő, de akkor is visszásnak tartom, hogy a nagy többségüket igazából csak lepasszolják, hogy ne legyen láb alatt. Azt megértem, ha valakinek súlyos betegsége van és nem tudja a család ellátni, de a lepasszolást nem.

Magát az intézményt meg szomorúnak találom, mert a szememben az idősek egy kupacon várják a halált.

Mi a véleményetek?

2019. márc. 13. 21:56
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/101 anonim ***** válasza:
83%

Nagyon sok szülő megalapozza h idős korára max a postás néz felé.. Én biztos nem fogom ápolgatni azt aki majdnem agyon vert részegen..

40N

2019. márc. 13. 22:33
 12/101 anonim ***** válasza:
82%

Tudod, aki van olyan állapotban hogy gondoskodjon magáról, vagy megszervezze a segítséget magának, azt nem tudod lepasszolni egy otthonba, mert fogja magát és kiiratkozik és hazamegy.

Olyan ez, mint a zártosztály: az ajtóban nincsen kilincs, mert a mellette lévő szekrény tetején van. Aki képes arra a műveletre, hogy azt levegye és a zárba illessze és kimenjen, az kimehet. Aki nem... nos, az a saját védelme miatt van "bezárva", mert elkóborol és nem tud vigyázni magára.

Tehát idősek otthonában vagy mentálisan nem teljesen ép vagy önszántából odaköltözött ember tud lenni.

Úgyhogy nem is teljesen értem, mit értesz a lepasszolás alatt. Anyagilag és mindenhogyan az a legjobb, ha valaki otthon él és önellátó.

De ha valaki rendszeresen elvész éjszaka az utcán és véresen kerül elő, nyitva felejti a vízcsapot és havi 250 000 Ft-os vízszámlát csinál... 8 másodperces a rövidtávú memóriája...

2019. márc. 13. 22:39
 13/101 anonim ***** válasza:
71%
Ez nem lepasszolas hogy ne legyen lab alatt te olyan hulyen gondolkodsz es hulye a felfogasod. Nekem dedpapom bent van de csak mert senki nem tudna otthon ellatni, teljes figyelemre szorul azaz egesz embert kivan az o apolasa, emiatt egyikunk nem tudna dolgozni es a szabadidejet mashol eltolteni. Nem onzosegbol de van sajat eletunk es ez egyaltalan nem lepasszolas, mi mindig jarunk be hozza es imadjuk barmiben segitunk. Magatol ment es nem is akarta hogy barki bealdozza. A jovojet vahy az eletet miatta mert o mar menni sem bir. Ha milliomosok lennenk akkor felvennenk hozza apolonot vagy nem jarnank dolgozni es slussz de ezt nem tehetjuk meg, emiatt a csalad nem halhat ehen. Es az idosek otthonat meg nem ugy kell nezned mint egy bortont!! Mi elszoktuk hozni szulinapozni karacsonyozni mert kiengedik barmikor, vannak nekik programok minden nap es sosincs unalom, tornaznak beszelgetnek eloadasok vannak stb. nem ugy van ahogy te mondod hogy ugy varjak a halalt egymassal.. te jo eg..
2019. márc. 13. 22:41
 14/101 anonim ***** válasza:
66%
1: 3 ápolónőt, ha 24 órás felügyelet kell. Az 3 főállású fizetés.
2019. márc. 13. 22:42
 15/101 anonim ***** válasza:
65%

Amíg nem te vagy dédszülő vagy nem te apolod anyad/apad nagymamad, addig szerintem elkepzelni se tudod mi is ez valojaban. Latni es megelni is teljesen mas.

Nalunk a csaladban szinte mindenre volt pelda es az alapjan a legjobb vagy hirtelen meghalni vagy onkent idejeben bekoltozni egy idosek otthonaba (ehhez viszont szintugy nem eleg a nyugdij es jo elore kell jelentkezni).

Egyik nagyszulom agyverzest kapott es a gyerekei bevallaltak az apolast. Csak egy ido utan ez az apolas nagyon lehangolo lett, lattam mekkora kulonbseg volt akozott, hogy a nyugdijas lanygyermek vagy a rokkant fiugyermek apolja a nagyszulot es en mar szinte konyorogtem a szuleimnek inkabb fogadjanak melle apolot vagy valahova adjak be. De apolot az egesz varosban nem talaltunk!!! (Max par orat inkabb 1-2-t vallaltak volna ha lett volna jelentkezo). Otthon halt meg es sokat szenvedett.

Volt nagyszulo, akit a masik apolt, amig birta, vegul hosszas veszekedesek aran es mert latta ha kiseik a toloszekbol nincs aki fel tudja tenni oda ujra beleegyezett az idosek otthonaba. Es ott jobban tudtak ra vigyazni naponta latogattuk. Nem szerette, de tudta ha baj van hamarabb segithetnek rajta es legalabb nem hal bele az apolasaba a parja se.

Volt nagyszulo akit otthon apoltak es teljes embert kovetelt es nagyon megterhelt mindenkit, demencia fel se ismerte a csaladjat es miatta a gyerekei is osszevesztek egymassal senkinek nem volt jo.

Es volt nagyszulo, aki kerte segitsenek neki bemenni egy otthonba. Es ott elt es jol erezte magat.

En ha nem a gyerekeimmel vagy u okaimmal fogok elni mar kezdetektol vagy ugy hogy mar egeszsegesen is kiprobaljuk az egy hazban vagy szomszedban lakast, akkor inkabb onkent megyek idosek otthonaba, hogy azt en valaszthassam meg. Vagy elore leirom indenkinek ha mar demens vagyok es nem is.erem meg ojet akkor beadhatnak barhva biztos nem kerem szamon oket a tulvilagon.

2019. márc. 13. 22:57
 16/101 anonim ***** válasza:
64%

Én nagyon szerettem mamám és apoltam is amig lehetett.

Anyam maga nondja mindig hogy öregek otthonába fog menni.

2019. márc. 13. 23:03
 17/101 anonim ***** válasza:
77%

"Másik dédimamámmal már komoly gondok voltak mert parkinson kóros volt. Ő 24 órás ápolásra szorult, teljesen magatehetetlen volt, de mégsem tették idősek otthonába, hanem ápolták."

Az se mindegy, hányan vagytok, milyen a családszerkezet. Én pl. egyedüli gyerek, egyedüli unoka, egyedüli dédunoka vagyok.

2019. márc. 13. 23:05
 18/101 A kérdező kommentje:

A fia (a nagybátyám) ápolta. Feladta a munkáját és otthon maradt ápolásin vele.

2019. márc. 13. 23:09
 19/101 anonim ***** válasza:
76%
18: Akkor is egy ember jutott 1 betegre. Rám 12 jut. Érted.
2019. márc. 13. 23:13
 20/101 anonim ***** válasza:
64%
És az ápolásibol jol éltek v szarul ?
2019. márc. 13. 23:15
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!