Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan vegyem rá a szüleimet,...

Hogyan vegyem rá a szüleimet, hogy albérletbe költözhessek?

Figyelt kérdés

Egy másik városban tanulok, a bejárás nem megoldható a távolság miatt, így mindenképpen ott kell laknom. Jelenleg kollégista vagyok és gyűlölöm. A körülmények olyanok, amilyenek...gondolok itt pl. a kicsi szobára, a gyenge fűtésre vagy a szegényes felszerelésre. Ezeknek sem örülök és ezeket sem könnyű megszoknom, viszont talán mégis ez zavar a legkevésbé. Ami viszont nagyon zavar az az, hogy nincsen saját terem, nincsen saját szobám és nem tudok egyedül lenni. Normális a szobatársam, tényleg nincsen vele semmi probléma (pl. nem igénytelen, nem rumlis, nem lop stb.), viszont nem tudok vele kényelmesen együttélni. Nincs is bennünk semmi közös, nem tudunk beszélgetni egymással. Az is zavaró, ha pl. hangosan járkál, horkol, csörömpöl vagy telefonál, de már a puszta jelenléte is zavar. Reggeltől estig emberek között vagyok az egyetemen, egymás nyakában ülünk, állandó sutyorgás-nevetgélés-kiabálás van a fülemben és mikor hazaérek, akkor sem tudok egyedül lenni. Elegem van belőle, hogy mindig mindenben alkalmazkodni kell a másikhoz és 0-24 ott van valaki a nyakamban. Pluszban még ugye a szomszédos szobákból, a folyosóról is állandóan jön a zaj. Nem tudok normálisan tanulni, nem tudom kialudni magamat és amióta ott lakom szinte mindig van valami bajom... folyton meg vagyok fázva, émelygek, hányingerem van és már többször el is ájultam.

Úgyhogy egyre inkább azt érzem, hogy én ezt így nem bírom és ott akarom hagyni a kolit. Viszont a szüleim ennek annyira nem örülnek, mert a koli nagyon olcsó (10.000 forint) és mások is kibírják, akkor csak nem lehet olyan rossz stb.

2018. dec. 26. 15:57
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/81 anonim ***** válasza:
81%

Kérdező!

Matekozz!

ALBI 100 (És ebben legyen benne a rezsi, mert egy ótvar lyuk.)

VEGYSZEREK 10 (mosogató, mosó, hypo,...)

BÉRLET ? 10

KAJA 30

SULI ? 20 (jegyzet, könyv,...)

RUHA ? Változó.

ÖSSZ: 170.000

170.000 X 12 = 2040000 X 4 = 8160000

Tényleg van ennyi lóvé otthon? ÉN ennyiből nem albit, hanem kocsit kértem volna a diplomaosztómra, vagy egy Weatherby vadászpuskát, Night Force távcsővel és 1 Rolex órát.

2018. dec. 26. 20:54
 42/81 anonim ***** válasza:
32%

Nincs mese elkel kezdeni marihuannaval és ritalinnal kereskedni ha lebuksz megmondod a szüleid kényszerítettek bele. :)

De amúgy felvázolt élet helyzetet nem mindenki bírja elviselni.Nekem is ha szobámba bárki van nagyon zavar idegsít tanulni nem is biztos tudnék ahoz elve nyugalom kell.Meg elvonja figyelmem.Szobabérlés reálisabb lenne.

2018. dec. 26. 21:18
 43/81 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

1. Igen, a szüleimnek van pénze és ki is tudnák nekem fizetni. Igen, ezt ők maguk is megmondták és nem csak én képzelem így. Tudom, hogy sok pénz, ők is tudják, hogy sok pénz, viszont van is rá pénzük. Mikor kiderült, hogy felvettek az egyetemre, akkor rögtön el is kezdtünk utánanézni a lehetőségeknek. Én beadtam a kollégiumi jelentkezést, viszont a szüleim mindig azt hajtogatták, hogy azért nézegessük az albikat is, mert ők egyáltalán nem hittek benne, hogy felvesznek a koleszba. Mondhatni eleve úgy tervezték, hogy albérletbe megyek, mert erre több esélyt láttak. Aztán végül valóban nagyon kevés pontom lett, de felvettek a koliba.

2. Alapvetően amúgy nem is az összeggel van a problémájuk, hanem szimplán azzal a ténnyel, hogy van olcsóbb megoldás is. Ha nem vettek volna fel a koliba, akkor egy szó nélkül kifizették volna az albérletet, viszont így már nem szeretnék.

4. Dolgozni egyelőre nem szeretnék elmenni (később ha majd már bírni is fogom, akkor igen, mert fontosnak tartom a tapasztalatszerzést), már leírtam, hogy miért. Ez amúgy a szüleimet is aggasztaná, mert mindig azzal vannak elfoglalva, hogy milyen jegyeket szerzek és hogyan teljesítek, szóval vannak elvárásaik. Mikor szünetekben dolgoztam, akkor is ezen ment a vita, hogy pl. helyette járhattam volna valamilyen tanfolyamra is és annak több haszna lett volna. Valamint az is zavarta őket, hogy mi van, ha meglát egy ismerős és mit gondol, hogy nekem dolgoznom kell... Amúgy az eddig megkeresett pénzt mind félretettem, szóval be tudnék szállni munka nélkül is, de a szüleimet ez nem hatja meg.

3. Nem csak a tanulással van a probémám(bár amúgy az sem egyszerű... a kari könyvtár már bezárt mire végeztem, a nagy könyvtár a város másik végében volt és szintén korán zárt a szorgalmi időszakban, a koliban pedig csak kis tanulószobákat lehetett előre lefoglalni 1(!) személyre, ami nem volt könnyű), hanem ez a helyzet kihat az egész közérzetemre, az egészségemre is. Tényleg sz*ul érzem magamat, egyrészt azért, mert számomra ez lelkileg is megterhelő (bármennyire is nevetségesen hangozzon ez egyesek számára, nekem igenis az), nincsen egy olyan pillanatom sem, amikor végre nyugodtan lehetek egymagamban. Már vasárnap esténként is azt várom mindig, hogy mikor utazhatok már haza. Másrészt pedig tényleg sokat voltam beteg, folyton fáradt voltam, nem tudtam kialudni magamat és már el is ájultam.

4. Eleve nem egyedül szeretnék albérletbe menni, hanem egy vagy két lakótárssal és akkor úgy megoszlanak a költségek. Ezt már korábban is írtam. Az sem a menyország, mert akkor is osztozni kell a fürdőn, konyhán stb. (egy darabig laktam olyan szobában is, ahol nem volt egyik sem és a retkes, büdös közös helyiségeket kellett használnom egy folyosónyi emberrel együtt...), de legalább lenne egy saját szobám és nekem ez a lényeg.

5. Államin vagyok, viszont tanulmányi alapú ösztöndíjat egyelőre még nem kaphatok. Szociális juttatásokra pedig nem vagyok jogosult, mert egyszerűen nem szorulok rá (azért amit lehetett azt megpályáztam, de mindet el is utasították).

6. A bejárás nem megoldható, ez a legközelebbi egyetem.

2018. dec. 27. 00:41
 44/81 A kérdező kommentje:
Bocsi, úgy másoltam be a válaszomat, mert kényelmesebb volt külön-külön megírni, így a számozás nem stimmel, de ettől még a lényeg érthető. Persze, aki szeretne az nyugodtan beleköthet ebbe is :)
2018. dec. 27. 00:43
 45/81 anonim ***** válasza:
20%

"4. Eleve nem egyedül szeretnék albérletbe menni, hanem egy vagy két lakótárssal és akkor úgy megoszlanak a költségek. Ezt már korábban is írtam. Az sem a menyország, mert akkor is osztozni kell a fürdőn, konyhán stb. (egy darabig laktam olyan szobában is, ahol nem volt egyik sem és a retkes, büdös közös helyiségeket kellett használnom egy folyosónyi emberrel együtt...), de legalább lenne egy saját szobám és nekem ez a lényeg."

Na ja, aztán mi lesz, ha kifogsz egy párt, akik folyton dugnak? Vagy egy idő után kiraknak, mondván, inkább ketten akarnak maradni? Vagy egy drogost? Vagy egy zenészt? Ezzel is szívhatsz, és akkor már nincs visszaút a koleszba.

Amúgy nem lehet, hogy abba kéne hagynod a sulit? Azt mondod neked sem fekszik és lehet, hogy faterodék is erre játszanak!

2018. dec. 27. 00:56
 46/81 A kérdező kommentje:

Miért, egy kollégiumban ezeknek kevesebb az esélye? A koliban találomra raknak össze egy másik egyetemistával, akit még hírből sem ismersz és semmit sem vesznek figyelembe... ha szerencséd van, akkor azért ellenkező nemű vagy külföldi szobatársad nem lesz, viszont erre is hallottam már példát. Nekem szerencsém volt a szobatársammal, de itt is kaphattam volna egy pl. drogos/bulizós/állandóan részeg/lopós/igénytelen/bunkó/zenész szobatársat és, ha blokkba kerülök, akkor ugyanúgy lakhatott volna szerelmespár a szomszéd szobában és ezen sem lett volna egyszerű változtatni (a koli tömve van, szóval nem lehet csak úgy cserélni, én pl. eredetileg a külföldiek részére fenntartott épületben kaptam szobát, majd ahogyan lettek üresedések, úgy pakoltak minket ide-oda). Ha albérletbe mennék, akkor azért megválogatnám, hogy kivel megyek egy lakásba, mert ott lenne rá lehetőségem. A koliban viszont nem mondhattam azt, hogy "bocs, de én vele nem szeretnék együtt lakni"...

Hol mondtam, hogy nem fekszik a suli? Én nem érzem így... Úgy érzem, hogy jól választottam és szeretem ezt a szakot, érdekel, amit tanulok. Eddig az eredményeim is jók, még néhány vizsgám visszavan, de eddig minden tárgyból ötöst kaptam. Annyi, hogy sokat kell rá készülnöm és az is lehetséges, hogy többet mint másoknak, de nekem ez megéri. Azért jöttem egyetemre, hogy tanuljak, így nem zavar, hogy tanulnom is kell.

2018. dec. 27. 01:08
 47/81 anonim ***** válasza:
100%
Kerdezo! En csak azt szeretnem megerteni, hogy tulajdonkepp miert irtad ki a kerdest? Tok normalisan ervelsz mindvegig, de a valaszaid alapjan, mar megkerdezted a szuleid es azt mondtak nem. Akkor erre mit lehet igy irni? Biztassunk, hogy kovetkezo evbe tegy ugy, mintha nem vettek volna fel koliba? Vagy szapuljuk veled a szuleidet, hogy nem szolgaljak ki az igenyeid, pedig nekik is vannak? Moralisan mindketto kifogasolhato, pont amennyire toluk az, hogy megfizethetnek, de nem fizetik. Vegig olvastam, de eskuszom nem ertem, milyen trukkre/tanacsra szamitottal. Felnott vagy, ok is azok, a felnott vilagban mar nem hiszti van, hanem kommunikacio, eszerint te megtettel minden toled telhetot, de a valaszuk nem. Hat ez van, ennel okosabbat senki nem tud irni, ha 10.000 ember olvassa, akkor sem.
2018. dec. 27. 07:37
 48/81 anonim ***** válasza:

Az albérlet kidobott pénz. Akkor már több értelme van félrerakni az árát és egyetem végén abból elindulni.

Mint sokan levezettèk neked, az albérlet + rezsi 4-8 millió körüli összeg lenne a képzés végére (attól függ milyen szakon vagy).

Nem jobb lenne inkább félre rakni ezt a pénzt és mondjuk az egyetem végén felhasználni ezt oneronek?

De amúgy meg ha van is pénze a szuleidnek sem várhatod el, hogy kifizessek az albit.

El sem hiszed hányan vannak úgy, hogy okosak, értelmesek, de nem tudnak egyetemre menni, mert magukat kell fent tartaniuk. Már ez is ritka, hogy tudnak segíteni a szüleid, nem kell dolgoznod. Becsüld meg szerintem.

Egyébként írtad, hogy az egyetemen mindenkit tamogatnak első évben nálunk is így volt, de a végére rengeteg önfenntartóak lettek. Meg ugye eleve ott vannak akik nem is tudtak egyetemre menni, mert nem támogatták őket.

2018. dec. 27. 08:02
 49/81 anonim ***** válasza:
0%

Egyébként az albérlet lakotarsakkal sem leány álom. Lehet valaki elsőre szimpi, de lakva ismerszik meg az ember..

Sok egyetemista barátom van albiban lakotarsakkal.. Folyamatosan panaszkodnak, nem ideális az sem..

2018. dec. 27. 08:04
 50/81 anonim ***** válasza:
22%

Úgy, hogy keresel munkát és kifizeted az albérletet.

Nem kötelességük állni, főleg ha nem állnak úgy anyagilag. Nem azért élnek, hogy 2-3 munkahelyen dolgozhassanak, és minden pénzüket rád költhess~k.

Örülj, hogy egyáltalán a kolit fizetik. Sokaknak azt se, és nappali mellett is bevállalnak diák munkát.

2018. dec. 27. 09:47
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!