Ti támogatnátok a lányotokat anyagilag ha kollégiumból albérletbe költözne a barátjával, illetve más lakótárs is ott élne?
Ha sok pénzem lenne, akkor támogatnálak mint szülő.
De ha nem telne rá, akkor nem támogatnálak erőn felül, mivel nem létszükséglet, hogy összeköltözzetek.
A 10-15 ezer Ft meg nagyon kevés, a menzára lehet, hogy elég, de ha saját magatoknak kellene főznöd vagy kaját venned, az többe fog kerülni.
Ahogy az első írta, beszéld meg vele. Hogy mi mit tennénk, az nem sokat segít neked :)
Szerintem a lényeg az, hogy ne úgy add elő, mintha elvárnád tőle, hogy támogassa ezt az ötleteteket. Mindenképp az ő döntése legyen, ne érezze úgy, hogy kész tények elé állítod. Jogos érv lehet ugyanis, hogy ha a "házasodáshoz" elég nagyok vagytok, akkor legyetek elég nagyok ahhoz is, hogy a pénzt előteremtsétek rá. Vagy ha egyelőre nem megy, akkor várjatok / gyűjtsetek.
Aztán meg ha így is támogatna, annál jobb.
Elég sok választ kaptál már, de 1-2 dologról még nem esett szó, ami igaz, hogy nincs a kérdésben, bár ahhoz tartozik:
1.- meddig lakhattok a kollégiumban? Ha nem egyetemi kollégium, akkor hogyhogy a barátod 20 évesen még ott lakhat? Ezt azért kérdezem, mert ha tanév végén úgyis el kellene hagynotok a kollégiumot, akkor felesleges most sietni az albérlettel.
2.- Azt ugye tudod, hogy ha elmentek albérletbe, akkor ott általában 2 havi kauciót szoktak kérni? Tehát 1 havi lakbérrel és 2 havi kaucióval ez össz 3 hónap, azaz még ha vidéken vagytok és nagyon olcsó az albérlet, akkor is ez 150 ezer ft. (ez megvan pénzben?)
3.- és azt ugye tudod, hogy az albérletben - nem úgy, mint a koleszban - még az albérleti díjon felül rezsit is kell fizetni, ami pluszban 20-30 ezer ft körül lehet?
Ezekkel az anyagi kiadásokkal számoltál??
Végezetül, ha elköltöztök és mégsem sikerül megélnetek, fenntartani az albérletet, utána aligha költözhetnétek vissza a koleszba, mert ott gondolom azonnal betöltik a helyeteket, amint kiteszitek a lábatokat.
Mérlegeld a fentieket, s aztán döntsetek.
És hogy válaszoljak is - én nem támogatnám, mert anyagilag nem engedhetem meg magamnak, ráadásul 18 évesen még korainak gondolom.
"Ez nem egyetemi kolesz, szóval még a fiúk folyósójára sem lehet bemenni :D"
Ja, az más.:-) Annyiban van különbség a koli meg az albérlet között, hogy a koliból nem tesznek ki csak úgy, ha nem adsz rá nyomós okot, albérletből igen, benne van a pakliban. A fiam egy hónapig csövezett egy kollégájánál, mert a tulaj eladta a lakást, volt 2 hete, hogy keressen másik albit, de nem talált hirtelen megfelelőt. A rezsiről nem tudom, mennyi fogalmad van, szerintem kérdezd meg anyádat, mit fizet a villanyra, gázra, közös költségre, vízre, netre, szemétszállításra, lakásbiztosításra, utána kezdj el kalkulálni. Lehet, hogy meg fogsz lepődni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!