Miért gondolja, hogy attól jó szülők, hogy mindent megadnak a lányuknak? Mit csinálhatnék, hogy lássák, ezzel maguk alatt vágják csak a fát?
A nővéreméknek van egy 13 éves lányuk, és rettenetesen elkényeztették, bármit kitalál a lány, megkapja. A bármi alatt nem azt értem, hogy mondjuk a Sparban kinéz valamit párezerért, hanem 40 ezres cipő, mindig új telefon, táblagép, minden nap éttermezés, sütizés, stb. Ha megengedhetnék ezt maguknak, azt mondanám, hogy szívük joga, mi is a legjobbat akarjuk a gyerekeinknek. De ők albérletben élnek (1,5 szobás panel, tehát semmi luxus), a gyereknek hitelre vásárolják a tv-t, telefont, most éppen eladták az egyik autójukat, mert annyira megszorultak anyagilag... De közben mesélik nagy boldogan, hogy mennyi ajándékot kap a gyerek karácsonyra, a "mikulás is bőkezű volt". Tavaly ugyanez volt, hogy iPhone-t kapott karácsonyra, január végén már tőlünk kért kölcsön a tesóm, hogyha később kerülne a számlájára a fizetés, legyen pénzük kajára. Nyáron is, hogy mennek nyaralni, be is lett fizetve, de éppen költőpénzük már nem volt, akkor anyuék adtak nekik. És igen, felmegy bennem a pumpa, mikor a gyerekük az 5. Nike cipőt kapja csak ebben a félévben, de közben nekem panaszkodik, hogy mennyire nincsen pénzük, és ha mondom, hogy spórolni kéne talán, akkor fel van háborodva, hogy mégis hogy, mikor a gyerek napi étkezése 2000-3000 ft, mit spóroljon, ne engedje, hogy egyen?! Meg hogy nem azért szült, hogy azt mondja a gyereknek, hogy nem.
De szerintem egy 13 (közel 14) éves gyerek már felfogja, hogy mondjuk heti 1-szer lesz étterem, Meki, vagy akármi, és 2 pár sportcipőt kap csak, meg nem a legújabb TV-je lesz mindig. Akkor egy szavam sem lenne, ha nem tőlünk kéregetnének "kölcsön", és nem azt látnám, hogy ők, mint szülők lemondanak mindenről (de tényleg mindenről), hogy a lányuk kétkézzel szórhassa a pénzt.
Szerintem én teljesen normális stílusban írtam, aztán jött a nagyon okos 61%-os, hogy én mekkora irigy proli vagyok, meg hogy sose legyen gyerekem, mert én majd 18 éves korukban az utcára teszem őket. Nyilván megvédem magam, és felvilágosítom az igazságról. De az ilyennek kár bármit is írni.
"Ha tényleg olyan körülmények közt élnél, mint ahogy állítod, nem beszélnél akkora sületlenségeket, hogy luxus nike cipőt venni"
Igen, szerintem ha amúgy baromira nincs pénzünk, akkor luxus a többedik pár Nike cipő. Ehhez komolyan olyan kemény logika kelljen, hogy ne lehessen felfogni?:D
"A zarában gyerekcuccokat venni sem luxus. "
Hol írtam, hogy a Zara az lenne?! Az egyik válaszoló jött azzal, hogy azt a dolgozó magyar nem engedheti meg magának, én csak annyit írtam, hogy mi onnan vásárolunk a gyerekeknek, nem a turkálóból. Plusz hogy az egy sima fast fashion bolt.
"Nem hiszem, hogy a legújabb TV-t veszik, gondolom arról sincs fogalmad, hogy melyik a legújabb, de megsúgom, hogy az eladott kocsi ára nem fedezné." Akkor ne hidd, most ezzel mit kezdjek? Nem a legnagyobbat veszik nyilván a panel félszobájába.
"Egyébként, aki eladja az “egyik” kocsit, mert megszorult az nem szegény..."
Idézem, ezt mondta a nővérem: "Eladtuk az autómat, mert lehetetlen volt ilyen fizetés mellett fenntartani, és fizetni a hitelt az albérlet és egyebek mellett". Ja, szóval tuti azért adták el, mert annyira nem volt rá szükségük.
Igen, nyilván rossz nekem is, mikor anyukám hív panaszkodva, hogy fogalma sincs, mi lesz a nővéremékkel, ha már ők nem lesznek, kihez fognak szaladni pénzért. Vagy mikor magát vádolja, hogy ő rontott el valamit a nevelésében, hogy ennyire nem tudja beosztani a pénzt, felfogni, hogy addig nem költjük el az összeset, amíg nincs bevásárolva egész hónapra, és nincs félrerakva valamennyi. Persze, megeshet bárkivel, hogy egy hónapban túlköltekezik, ha ez 1-2 alkalommal lenne, semmi gond. Na de minden hónapban szinte?
"Eladtuk az autómat, mert lehetetlen volt ilyen fizetés mellett fenntartani, és fizetni a hitelt az albérlet és egyebek mellett"
Ez mondjuk egy racionális döntés volt egy ilyen helyzetben. Kezdetnek jó, nem?
Milyen érdekes, hogy pont azok proliznak másokat, akik az utolsó pénzüket is inkább elverik vackokra, csak hogy fenn tartsák a látszatot a lakótelepről, hogy ők aztán mekkora kiskirályok, mert az idióta gyerekük "nem turkálós ruhákban jár". :D
A testvéred egy tipikus ostoba ember, pénzügyi kultúra nulla, a gyereknevelése egy kudarc, hülyére vesz titeket, másoktól kér, közben szórja a pénzt felesleges dolgokra. Én soha többé nem adnék nekik egy fillért sem. Senkinek nem támogatnám a hóbortjait, meg a hülye gyerekük x-dik pár cipőjét.
Igen, kezdetnek ez tényleg jó, csak az autó eladása is kényszerből történt. Mert először azzal keresték meg a szüleinket, hogy fizessék ők az autónak a hitelét, mert sehogy nem bírják kigazdálkodni már. Erre ők mondták, hogy ezt nem vállalják be még a saját gyerekükért sem, és oldják meg máshogy.
Utolsó, szerintem felesleges már az ilyenekre reagálni, mert úgyis találnak minden válaszolmban, reakciómban valamit, amit kiforgathatnak, vagy ami nekik nem tetszik. Először egy "3 műszakos proli" voltam, aki mindent sajnál a saját gyerekeitől is, és "turkálósba" járatjuk őket. Mikor felvilágosítottam a válaszolót, hogy nem, a gyerekek ruhatára 80%-ban Zara, akkor én lettem a sznob és a lenéző, merthogy magyar embernek arra nem telik. Aztán jött a következő válaszoló, hogy nekem fogalmam sincs a jólétről, ha szerintem a Nike és a Zara a luxus... Esküszöm olyan, mintha ők totál mást olvasnának, mint amit én leírok és elküldök. :D
Igen,az ilyen elkényeztetett gyerekekből lesznek a lelki nyomorék felnőttek, mert hozzászoknak hogy mindent megkapnak, és az első valódi pofonnál megzuhannak teljesen. Az ésszerű határok szabása nem jelenti a gyerek kínzását. Nálunk pl a fiam imádja a mekit, de én nem tartom jó dolognak, pedig ő minden nap képes lenne ott enni és meg is engedhetnénk. Megbeszéltük hogy ha hétközben nem hoz rossz jegyet, minden pénteken suli után elmegyünk, és ehet ott. És nem azért nem viszem minden nap, mert nem szeretem a saját gyerekem, hanem mert meg kell tanulnia hogy vannak határok, az ő érdekében, hogy felnőttként ne érje annyi kudarc.
Nehogy már még a kérdező legyen a hibás azért mert a nővéréék felnőttként is felelőtlenek és életképtelenek.
Álljunk már meg egy pillanatra! Senki sem mondta, hogy a kérező nővére jól csinálja. DE!! akkor a kérdező ne adjon neki, anyuka ne sopánkodjon, hogy mi lesz velük, ha meghal, HANEM beszéljenek vele vagy csak egyszerűen ne adjanak és kész. Onnantól kezdve, semmi közük a nővérke agymenéseihez.
Egyébként! Miután a kérdező beszólogatott, meg nagyképű megjegyzéseket tett (pl:esetleg nálam takarítasz) akkor vált világodsá, hogy nagyon magas lovon ül. Én el tudom mondani a testvéremnek, ha szerintem nem oké. Vagy megfogadja vagy nem. De közöm nincs hozzá. Ha anyuka nem nevelte a lányát normális költekezésre és még most is a zsebét tömi ezzel adszisztálva ahhoz, hogy kényeztessék tovább a gyereket, akkor gratulálok, kár keseregni. Nincs olyan viszony a családban, hogy a testvér meg az anyuka szavakkal segítsen a bajban. Itt a nagymama pontosan azt teszi amit a nővér. Pénzeli a gyereket erőn felül. A nővér meg egy anonim oldalon kesereg de azért belefűzi minden kommentjébe, hogy bezzeg ők milyen jómóduak. Olyan a nővér, mint az anyuka. Akkor miről beszélünk?
"Tipikus magyar irigyel egy sütit egy gyerektől csak mert ő luzer h magának megteremtse a szinvonalat.. Két cipő jár.. Neked se legyen gyereked."
"ő a semmire szült és nem futja minőségire én megadom a gyerekeimnek és magamnak is hiába fáj ez a sok 3 műszakos prolinak...."
"én se azért szültem h szart adjak a gyerekemnek v 15 évesen gyárba küldjem v pelenkamunkára,ő szereti a gyerekit,te gondolom 18 éves kor után kivágod a sajátjaidat"
"Pedig irigy vagy erröl szol h ö gyereke mindent meg kap,tied meg semmit max késobb megdolgozik érte.. és 18 évesen mehet albérletbe"
És még másolgathatnám ki, milyen szövegekkel illettek a nagyon okos anyukák. Nem kell magas ló ahhoz, hogy ezek fölé kerüljek. És igen, nyilván rákérdeztem, hogy mégis honnan ismer ennyire minket, hogy megmondja, a mi gyerekeink semmit nem kapnak? Kérdeztem, hogy esetleg barátunk? De mivel ilyen gonosz és suttyó emberekkel nem vagyunk jóba, rákérdeztem arra is, hogy takarítani jár ide? Vagy honnan tudja, mi mit adunk meg a gyerekeknek, és hogy neveljük őket? Erre persze választ nem kaptam, csak további fröcsögést.
Sziasztok,
Családon belül mindig nagyon nehéz az anyagiak kérdése. Mivel tőled kérnek kölcsön, ezért természetesen van hozzá közöd és azért is van közöd, mert ha a szüleidtől kérnek, akkor őket is nehéz helyzetbe hozhatja.
Meg kell hoznod a döntést, hogy a kettőtök közötti kapcsolat a fontos, vagy pedig az, hogy segíteni próbálj rajta.
Véleményem szerint ebben a helyzetben keménynek kell lenned. Első lépésben mondj nemet. Azzal, hogy pénzt adsz neki nagyjából annyit érsz el, mintha egy drogosnak anyagot adnál, hogy ezzel segítsd őt a leszokásban.
Ha ezért megharagszik rád, akkor sajnos benne van a viszony elmérgesedése. Ha ezzel nem tudsz együtt élni, akkor ne is kezdj bele.
Mivel tudod, hogy ilyenkor a szüleidhez megy, ezért a következő lépcső, hogy próbálj velük is beszélni, illetve ott lenni, amikor pénzt kér tőlük és igyekezz mindezt megakadályozni.
A végső lépés pedig, hogy összeadod azt a pénzt amit eddig kölcsönkért tőled és nem adott még vissza. Mond, hogy szeretnéd visszakapni. Keménynek kell lenned mintha egy bank lennél és határidőket kell szabnod.
Nyilván a cél, hogy megváltoztassák a pénzügyi szokásaikat, nem pedig az, hogy utcára kerüljenek.
Célszerű mindezt úgy végigcsinálni, hogy az unokahugod is halljon mindent és tudjon mindenről, hátha emiatt legalább neki benő a feje lágya.
Biztos vagyok benne, hogy ezen az úton két dolog közül fog az egyik bekövetkezni.
1. A testvéred észhez tér, össze szedi magát és változtat.
2. A kettőtök vizonya véglegesen megromlik és teljesen elszakadtok egymástól. (Sajnos az utóbbit látom valószínűnek.) Ennek sajnos ez az ára, amit meg kell fizetni, mert helyette nem tudsz változtatni és helyette nem tudod nevelni a gyermekét sem.
Üdv.:
Gábor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!