Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Tudom, hogy a gyerektartásra...

Tudom, hogy a gyerektartásra szükség van a gyerek érdekében, de nem igazságtalan egy kicsit ez a másik szülővel szemben?

Figyelt kérdés
Tételezzünk fel egy olyan helyzetet, ahol mindkét fél igényt tart a gyermekre és egyik sem alkalmatlan, mégis csak az egyik fél kaphatja meg. A másik fél amellett, hogy nem nevelheti a gyermekét, csak néha találkozhat vele - szerintem ez a nagyobb érvágás - még fizetnie is kell, a pénzt viszont nem a gyerek kapja, hanem a gyereket nevelő fél, és senki nem tudja biztosítani - mert ha tudná, még valahogy ok lenne -, hogy az összes forintot a gyerekre költi.
2016. szept. 6. 21:44
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/75 A kérdező kommentje:

"másrészt a nevelőszülő természetben is hozzájárul a gyermek neveléséhez (szabadidő, háztartási munka, tanulás....)."

És mi van, ha a nem nevelő szülő is szeretné ezt tenni, de nem engedik neki?

2016. szept. 7. 13:11
 62/75 anonim ***** válasza:
100%

Erről eszembe jutott egy jó barátnőm és a volt férje.

Nagyon nem tudtak megegyezni a 7 éves gyereken. Az apja tényleg odáig volt a gyerekért, volt hogy"elfelejtette"vissza vinni láthatásról, folyton szabotálta a GYT-t ugyanezzel a szöveggel, hogy majd ő inkább vásárol a gyereknek, stb.

Pár hónap után a barátnőm egy vita után megelégelte és lerakta a gyereket az apjánál, hogy akkor lakjon ott, ő majd rendszeresen megy érte suliba, tölt vele egy kis időt, haza viszi az apjához(megjegyzem, ez elég nagy segítség a gyereket nevelő félnek), hétvégéből pedig egyik napra elviszi.

Egy hónap után apuka vitte vissza az anyjának a gyereket, mert hát izé, orvoshoz kellett vinni, ő nem maradhat vele otthon, a főnöke ilyet nem tolerál. Meg a kislány is mesélte az anyjának, hogy apu reggel mindig ideges, mert tízórait kell venni, meg ruhát kikészíteni és mindig késnek meg ilyenek.

Szóval szép dolog az elméleted a tökéletes szülőről, aki a veséjét adná, hogy a gyerek mindig csak nála és vele legyen, DE csak az tudja, hogy mekkora szívás egy gyereket egyedül nevelni, akinek volt benne része.

Persze, imádom, szeretem, de nem egy cukormáz az egész.

30N, aki egyedül neveli a gyerekét minimális GYT mellett, miközben apuka degeszre keresi magát feketén (havi 700 000-1000 000 között) GYT: 20 000

2016. szept. 7. 13:27
 63/75 A kérdező kommentje:
# 62: Olyan jó, hogy mondtok néhány példát, ahol az apa rossz volt, és célozgatni akartok ezzel arra, hogy az anyák jobb szülők, mint az apák. Csakhogy én tudok ilyen esetet is, de fordítottat is, mikor az apa a jobb szülő. Nem kellene ilyen gusztustalanul általánosítani.
2016. szept. 7. 13:33
 64/75 anonim ***** válasza:
87%

62 vagyok.

Nem érted mire akartam kilyukadni.

Nem rossz szülő az apuka. Tényleg szereti és akarta a kicsit, de nem tudta mit vállal, ha egyedül marad vele.

Mindegy, hogy a nő, vagy a férfi marad vele egyedül, nagyot változik az élete, sokkal nehezebb lesz minden.

Sok mindenről le kell majd mondania, sokkal több mindent kell megoldania, szép lenne, ha még gyerektartást sem kapna.

2016. szept. 7. 13:41
 65/75 A kérdező kommentje:

# 64: Akkor csak azt nem értem, hogy a példákban, amiket itt többen is írtak, miért szinte mindig az apuka van beállítva rossznak.

Értem, hogy nem könnyű annak se, aki a gyereket neveli. De a másik felet miért nem érti meg senki? Neki szerintem még rosszabb, ha szeretné nevelni a gyerekét, de nem teheti, elveszik tőle.

2016. szept. 7. 13:50
 66/75 anonim ***** válasza:
100%

Hogy számoltatnád ki a gyerekre eső rezsit? Nem x adag ételt eszik meg egy gyerek, lehet, hogy a fél paradicsomát az anya fogja megenni, pedig a gyerektartásból vette.

Amúgy meg ügyesen van meghtározva az az összeg, legyen mondjuk harminc ezer egy hónapra, csak egy gyerek van. A ráeső rezsi fele(mivel anyukával ketten laknak)mondjuk 15(tv, internet, telefon, víz, villany, gáz, csatorna, szemétszállítás, közös ktsg) legalább 10 ezer forintnyi ételt eszik meg havonta. Minden hónapban kell ruhára,cipőre kb 7000. Wc papír, szappan, tusfürdő, fogkrém, sampon, balzsam, takarítószerek, mosószer, öblítő, 3 havonta új fogkefe. Ezek bőven fogynak, ha gyerek van a háznál. A gyerek miatt többet ég a villany, többet megy a tv, a mikró, a vasaló, a mosógép meg ilyesmik. Tárgyak amortizációja is beletartozik ám, ha már ennyire spúr valaki, nézzük ezeket is. Fogy a gyógyszer is rendesen, lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hurutoldó, köptető, hányáscsillapító, hőmérő, féregtelenítő, ragtapasz, fertőtlenítő, sebgyógyító, hűsítő, naptej, testápoló, szemcsepp, orrcsepp, fülcsepp.

A suliba kell neki menza, írószerek folyamatosan, osztálypénz, kirándulások, zsebpénz, váltóruha, táska, tornazsák, könyvek, füzetek, aktuális menő akármi, hogy ne lógjon ki.

Különórák, korrepetálás, logopédus egy rakás pénz.

És még meg sem vetted azt az apró akármit, amire éppen vágyik, mert ez is hetente új dolog.

És senkit nem érdekel, hogy a másik szülő is akarja, hogy ott lakjon vele, ha az egyiket ítélték alkalmasabbnak akkor ott a pont, nem egészséges ingáznia a gyereknek. A másik szülő akármikor láthatja a gyerekét, tölthet vele időt, akár minden délután leviheti a játszótérre, de a fent felsorolt költségek ettől még ugyanúgy csak az egyiknél jelentkeznek, és ezt az összeget kellene kifizetnie a másiknak teljes egészében. Azért mert ez a törvény. Pont.

Ez bőven 50 ezer forint körül van, és a véletlen megrongált tárgyakat,vagy a gyerek lakóhelyének minőségének a megörzésére fordított összeg(festés, parkettázás, fűtés, bútorok, kiegészítők) még nincsenek is benne.

Az pedig, hogy igazságos e a törvény, egészen más kérdés.

Szerintem az. 3an vannak a pakliban, 2 felnőtt egy gyerek. A gyerek érdeke, hogy legyen otthona. Mivel a 2 szülő nem akar együtt lakni, valamelyiket választani kell a gyerek számára. Én ismerek gyereküket egyedül nevelő apákat. Ha apuka az évek alatt nem teremtette meg a kellő kapcsolatot a gyerekkel, ne most akarjon pedálozni, hogy kibújjon a fizetés alól. Nem minden gyerek eredendően anyás, ezzel nem lehet takarózni. Azért anyás, mert az évek során rá számíthatott, ő meghallgatta, szeretgette, foglalkozott vele, játszott vele. Nyilván apuka sem volt rideg, de ha a gyerek az anyjánál jobban érzi magát, és közelebb áll hozzá, az bizony apuka hibája.

Ritkán előfordulhat, hogy két olyan szülő között kell választani, akikkel nagyon erős a gyerek kapcsolata, de fogadni mernék, hogy köztük fel sem merül a pénzkérdés, mivel mindketten a legjobbat akarják a gyereknek, így akár az anyához, akár az apáhoh kerül, a lehető legjobb körülményejet szeretnék neki biztosítani, mert ő az első mindkettejük számára. Ha az anyának ítélik, akkor apukát nem fogja érdekelni, hogy a gyereknek vett tévét az anya is nézi, vagy a neki vett kanapén, az anyuka is ül, mert ha a kanalé vagy a tévé nem lenne, akkor a gyerek sem használhatná a dolgokat.

2016. szept. 7. 14:21
 67/75 anonim ***** válasza:
36%
2016. szept. 7. 14:23
 68/75 A kérdező kommentje:

"Az pedig, hogy igazságos e a törvény, egészen más kérdés."

Én értem, hogy ez a törvény, és pont ezen szeretnék vitatkozni, hogy igazságos-e.

# 67:

Jó olvasni, hogy egyre több helyen bevezetik azt, hogy felváltva van a szülőknél a gyerek, remélhetőleg ez egyre elterjedtebb lesz.

2016. szept. 7. 14:29
 69/75 anonim ***** válasza:
46%

Bocs, nem olvastam végig mindent, lehet hogy volt erről is szó...

Tudod hogy mi az igazságtalan az ilyen helyzetekben?

Az, amikor a gyerek a fél, vagy sok esetben az egész nyarat a fizető félnél tölti, de a gy.t-t ugyanúgy vonják.

Tehát, erősen csökkentett fizetésből tartsa el, szórakoztassa, nyaraltassa a gyereket, miközben a másik fél azon gondolkodik hogy a 3 hónapi potya pénzből mit vásárolgasson magának...

Na EZ az igazságtalan!

Nálunk ez van. A fizetésemhez képest igen magas gy.t.-t fizetek, aminek levonása után sokszor már önmagam fenntartása is kalandos tud lenni. Emellett a nyarat rendszerint nálam tölti a gyerek. Azaz, a nappalokat 100%-ban nálam tölti, nálam eszik, fürdik, ruházkodik, stb. Van hogy néha hazamegy aludni. Ennek persze egyfelől örülök. Másfelől viszont párszor szóltam anyukának, hogy illene legalább a gy.t. egy részét visszautalnia, mert nem tudom megoldani a gyerek ellátását. Nem kérem hogy ő fizessen, nem is kérem vissza az egész összeget, csak egy részét... Tudjátok milyen ordítozást levágott? Meg az élete összes baját végig kellett hallgatnom...

Így hát, a gyereket teszkógazdaságosan öltöztetem, hasonlóképpen oldom meg a "nyaralást", miközben anyuka felújíttatta a lakást, és tetőtől talpig kirittyentve flangál.

Na EZ igazságtalan!

2016. szept. 7. 15:58
 70/75 A kérdező kommentje:
# 69: Igen, ez valóban nagyon igazságtalan.
2016. szept. 7. 16:24
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!