Tudom, hogy a gyerektartásra szükség van a gyerek érdekében, de nem igazságtalan egy kicsit ez a másik szülővel szemben?
Az én exem pl tök szívesen lenne a gyerekekkel fele időben kedves Kérdező. Igaz 10éve nincs jövedelme az anyja tartja el.a gyerek ha ott lenne ez lenne a kaja: tejberizs, vizes kukoricapuliszka, főttkrumpli, főtt rizs, néha virsli vagy szafaládé. A wc-t az exemnél nem szabad lehúzni mert az vízpazarlás hanem azt az 5l vizet kell leönteni amiben előzőleg a gyerekkel együtt (egy zuhanykabinba préselődve a 9 évessel!) zuhanyoztak (5-6 l max!!). Miért is szeretne a gyerekekkel lenni fele időben? Nos azért mert így lényegesen olcsóbban megúszná, mintha 20-20e Ft gyt-t kellene fizetnie.
Ismerek jó apákat ahol
Ahol működik vmennyire a dolog, de sajnos nem ez az általános.
én örülnék ha bízhatnék az exemben hogy szuper helyen vannak a gyerekeim és lenne egy kis magánéletem de sajnos nem tudok. A gyerekek akkor fontosak neki amikor néhány hét és közeleg a bírósági tárgyalás....
Tudom, hogy általánosítottam, ezért bocsánatot is kérek.
A férjem szokott mesélni a kollégáiról, akik hasonló mentalitásúak. Nekem csak ezek az infómorzsák alapok.
A másik oldalon meg ott van anyósom, aki két gyerek után fizette a gyerektartást és nem volt nála kérdés, hogy 18 évvel ezelőtt is 15 ezer elmegy egy gyerekre (két gyerek) és az is logikus volt, hogy augusztusban elviszi a fiait cipőt venni, mert az iskolakezdés majdnem egy anyagi csőd.
Viszont áll a kérdésem: mennyire lehet alkalmas egyedülálló szülőnek az, aki nem tudja, milyen anyagi vonzata van egy gyereknek? Együtt élnek X évig, tehát, ha valóban ott volt fejben is, akkor tudnia kéne.
Bocsi, tényleg, de erről egy volt kollégám jut eszembe, aki két gyerekre fizette a fizetése felét. Sok, igen. De két lisztérzékeny kisiskolásra, akik közül az egyik inzulinos cukorbeteg, bizony magasabb összegű gyt jár.
De apunak az a mániája, hogy azt a pénzt anyuka "guccsira" költi.
A kérdés adott, kíváncsi vagyok a véleményedre.
Ha valaki válás után rinyál, hogy fizetnie kell a saját gyereke után x összeget, és nem képes felfogni, hogy a gyereknek válás ide vagy oda eltartási költsége van, az nem szereti igazán a saját gyerekét,innentől fogva minek kellett volna neki + nem is fogja fel mennyi pénzbe kerül havonta az eltartása.
Vagy szerinted mi lenne az igazságos apukával szemben?
Tegyük fel az anyának ítélték a gyereket, akkor apuka ne fizessen semmit se? Szerinted ez így rendbe lenne? Igaz lehet emiatt nem jut annyi a gyerekre, mert minden forint számítana ezért le kell mondania a különóráról, vagy akár nem jut neki elég és normál minőségű ennivaló vagy télre cipő ,kabát.(ilyen is van) Ez rendbe van mert legalább apukának jobb így? Ha valaki szerint ez így ok, akkor az max. magát szereti és nem a gyerekét vagyis nem hiszem el,hogy érvágás ,hogy nem vele marad a gyerek. Az egyedüli érvágás az az,hogy fizetnie kell.
Figyelj, nem kell ez a vetítés, amit itt előadsz.
Van olyan elvált apa, akinek fontos a gyereke, és nem hogy nem sír a gyerektartás miatt, nem panaszkodik, milyen igazságtalan, hanem ha nála van a gyerek, a se.gge ki van nyalva: strand, cirkusz, meki, étterem, játszóház, mozi, ruhavásárlás, stb. Minden hétvégére előre készül, hogy milyen közös programot fognak most csinálni, és belesza.rik, hogy ez mennyibe fog kerülni ezeken felül.
Ismerek olyat is, aki talán ölni is tudna a lányaiért. Amikor a nagyobb felhívta, hogy kéne neki telefon, zokszó nélkül vett neki, és nem valami gagyit. A telefonszámláját ő fizeti, az se olcsó. Hogy miért? Hogy ha nem lehet vele mindig, legalább ne legyen gond soha a kapcsolattartás. És hívja is a gyereke mindenféle miatt, bármiről is legyen szó, abszolút jó a viszonyuk.
Ismerek olyan pasit, aki képes volt egy eszméletlen, 100 ezres gyerektartást fizetni az exének: mert tudja, hogy a gyerekének az a jó, ha nem megy még vissza dolgozni, hanem otthon marad vele 3 éves koráig!
Nos, ezek után, hogy itt vered magad, hogy neked így fontos a gyerek, úgy fontos a gyerek, csak fizetni ne kéne utána, szerintem csak hallgass!
NEM azt mondom, hogy az apának más dolga nincs, csak fizetni. De ha sajnálod tőle ezt is, akkor miért higgyük el, hogy fontos neked?
Egyébként két évente lehet menni a bíróságra, a gyermekelhelyezést felülvizsgáltatni, és kérheted, hogy legyen közös a felügyelet, egy hetet/hónapot van nálad, egyet az anyjánál. De az ugye, mennyivel macerásabb, mint a gyerektartás miatt sírni...
Nem add itt a szentet, aki mindent a gyerekért tesz, nem áll jól neked.
Legalább azt tudnád, mennyibe kerül etetni és ruházni egy hónapban...
Miből gondolod, hogy ha a kezedben van a papír, ő egyáltalán látni akarja?
Most se akarja látni, le is tagadja, és kövezzetek meg, de az az érzésem, hogy azért mentetek szét, mert ő már meg se akarta tartani a terhességet. Azért nem kértél gyerektartást, mert jött a szokásos "felnevelem egyedül, megtartom akkor is, ha te nem akarod" kezdetű történet.
Szerintem, ha bebizonyítod, hogy ő az apa, esetleg fizet gyerektartást, de az se biztos (ezer módon ki tud ám bújni alóla, ha nagyon akar), és eszébe nem lesz, hogy tartsa vele a kapcsolatot. Attól nem lesz belőle egy csapásra apuka, épp csak arra bizonyíték, hogy nemzőképes.
Ez ne tartson vissza, nyugodtan csináltasd meg, szerintem szinte 100%, hogy továbbra is úgy fog hozzáállni, hogy neki nincs gyereke, és nem kíváncsi rá.
# 44:
"Tudom, hogy általánosítottam, ezért bocsánatot is kérek."
Ez szép tőled, gyakran találkozom olyanokkal, akiket miután szembesítenek azzal, hogy általánosítottak, tovább mondják, hogy "de igenis, igazam van"!
Attól még, hogy ismersz néhány férfit, aki rossz mentalitású, meg néhány nőt, aki jó, nem szabad általánosítani, hogy "a férfiak zsugori alakok, akik sajnálják a pénzt a gyerektől, a nők pedig mind jó emberek".
"Bocsi, tényleg, de erről egy volt kollégám jut eszembe, aki két gyerekre fizette a fizetése felét. Sok, igen. De két lisztérzékeny kisiskolásra, akik közül az egyik inzulinos cukorbeteg, bizony magasabb összegű gyt jár."
Ha nem akarta a gyereket, akkor oké, de ha akarta, akkor sajnálom a kollégádat. Milyen már az, hogy személyesen nem nevelheted a gyerekedet akkor sem, ha akarod (az, hogy néhanapján találkozol vele, nem az), a fizetésed felét viszont oda kell adnod a másik szülőnek (nem a gyereknek), aki majd eldönti, hogy milyen módon költi a gyerekre. Sokkal fairebb lenne, ha a nem nevelő fél úgy venne részt a pénzügyi dolgokban, hogy ruhát/iskolai dolgokat venne a gyereknek egy meghatározott összegért, és így biztos minden forint a gyerekre menne. Megértem, hogy valószínűleg a legtöbb esetben a gyerekre költi a nevelő fél a pénzt, de megtörténhet, hogy van olyan eset, ahol nem, és ez nagy sz.patás a másik fél számára.
# 45: Akkor átfogalmazom: Mindkét fél kb. ugyanannyira alkalmas, ugyanúgy tud igényes kaját adni a gyereknek stb. Ilyen esetben mi a helyzet?
# 46: Az pl. fairebb lenne, ha egy adott összegért vásárolna ruhát/iskolai dolgokat a gyereknek, így biztos az összes forint a gyerekre lenne költve. Viszont akkor vegyük azt, hogy valaki szereti a gyerekét? Akkor már az nagyon nem fair, hogy az egyik szülőhöz kerül a gyerek (és nem pl. 1 hónap ide, 1 hónap oda), mert szerintem ha elvesszük egy olyan szülőtől a gyereket, aki szereti, és személyesen nem tudja nevelni, azzal nagy fájdalmat okozunk neki.
"Nos, ezek után, hogy itt vered magad, hogy neked így fontos a gyerek, úgy fontos a gyerek, csak fizetni ne kéne utána, szerintem csak hallgass!"
Milyen kár, hogy ez egy elméleti kérdés. :D Nincs is gyerekem, sőt, elvált feleségem se.
"NEM azt mondom, hogy az apának más dolga nincs, csak fizetni. De ha sajnálod tőle ezt is, akkor miért higgyük el, hogy fontos neked?"
Már leírtam egyszer, hogy nem a gyerektől van miért sajnálni, hanem pl. a másik féltől, hogy magára is költ belőle, de mindegy, ne vedd figyelembe, és állíts olyanokat, amiket már megcáfoltam! Gratulálok!
"Egyébként két évente lehet menni a bíróságra, a gyermekelhelyezést felülvizsgáltatni, és kérheted, hogy legyen közös a felügyelet, egy hetet/hónapot van nálad, egyet az anyjánál. De az ugye, mennyivel macerásabb, mint a gyerektartás miatt sírni..."
Ez így oké, meg is tenném ilyen helyzetben. De mi van, ha mindkét fél egyformán alkalmas lenne, a bíróság mégis azt mondaná, hogy nem engedélyezi ezt, maradjon csak az egyik félnél?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!