Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Jogilag elvehetik a szüleim a...

Jogilag elvehetik a szüleim a kisfiamat?

Figyelt kérdés
Van egy 3 éves kisfiam, akit nem terveztem akkor mikor megfogant. Tanultam még másik városban, így úgy beszéltük meg a szüleimmel, hosszas vívódás után hogyan is döntsem, hogy náluk lesz addig míg befejezem a sulit. Hétvégente persze próbáltam mindig hazamenni. De nem leszek álszent, volt olyan hogy maradtam. Most az ilyen helyzeteket próbálják felhozni ellenem. Egy éve végeztem, azóta dolgozok. Mostanra sikerült egy kis egzisztenciàt kialakítanom, hogy békében élhessünk majd kettesben a fiammal. Közben kibékültünk a kisfiam apjával, ami felgyorsította az eseményeket. Szeretnénk magunkhoz venni rögtön. Ennek most jogilag nincs akadálya hisz a fiam nálam van elhelyezve. A szüleim viszont, mivel sosem szerették a párom, most azzal fenyegetőznek, hogy bírósághoz fordulnak, arra hivatkozva ők nevelték eddig. Ami így nem igaz, de tény hogy segítettek benne. Van esélyük? Nem tudom békésen hogyan oldhatnánk meg.
2016. jún. 12. 20:17
1 2 3 4 5 6
 41/55 anonim ***** válasza:
30%

Nővéremmel volt hasonló: terhes lett, odaköltözött a pasija családjához. 1,5 éves volt a gyerek, amikor szétmentek. Az anyósa fenyegetőzött, hogy elperlik a kicsit. A nővérem hazaköltözött vele, az anyósa végül nem perelt. Később kiderült, hogy több ügyvéddel is beszélt, valószínűleg ők beszélték le.

Jogilag megteheted, hogy elhozod a gyereket. De akkor egyrészt számíts arra, hogy a szüleid nem fognak többet segíteni, egyedül (vagyis a gyerek apjával, aki már egyszer szarban hagyott) kell megoldanod a betegségeket, szüneteket munka mellett.

Másrészt a helyedben egyeztetnék gyerekpszichológussal.

2016. jún. 13. 15:45
 42/55 anonim ***** válasza:
57%

#39 "De mivel őt nem szívlelik a nagyszülők, ennek semmi realitása." igen, szerintem is, tehát az általad ajánlott út ha jó, ha rossz, mindenképp járhatatlan.

Megmondom őszintén, én viszont a Kérdezőt sajnálom, akit a gyerekkel zsarolva még mindig kontrollálni akarnak és tudnak a "kedves" szülei... na EZÉRT nem szabad így gyereket vállalni, akármilyenek is a csáb igék - de azt hiszem, ezt már mondtam.

A gyereket miért kellene sajnálni, van anyja-apja akik nevelni akarják, az ember életében a környezetváltozás egy természetes dolog, a burokban nevelés viszont egy természetellenes. Azt meg végképp nem gondolom, hogy a Kérdezőnek kellene választania az egészséges párkapcsolat és saját család, illetve a szülei "féltő gondoskodása" között...

2016. jún. 13. 16:01
 43/55 anonim ***** válasza:
10%
Itt akkora baromsagokat irnak, hogy inkabb irok privatban kerdezo. Es csak remelni tudom, hogy a valaszolok nagytobbsegenek nincs gyereke.
2016. jún. 13. 17:17
 44/55 anonim ***** válasza:
50%

Jogilag tehetnek lépéseket, de ha rendezettek a körülményeid, nem hiszem, hogy a szüleid elvehetik.

Viszont mielőtt elhoznám, a helyedben felkeresnék egy pszichológust. Biztos nem lenne jó a kicsinek egyik napról a másikra elszakadni a nagyszülőktől. Lehet ha velük együtt kérnéd szakember segítségét, ők sem lennének így megrémülve a változástól.

Bocsi, de valahol őket is megértem, hogy évekig gyermekükként nevelték, aztán ennyi...

2016. jún. 13. 23:30
 45/55 Macsitappancs ***** válasza:
66%

Nemetorszagban elek. Otthon van a 3 eves kishugom. Kesoi gyerek lett. 1 honappal ezelott voltak meglatogatni engem, es viccbol kerdeztem a hugomat: na nem akarsz velem maradni?

Mondta nem mert anyaval megyek haza!

Kerdezd meg a gyereked, veled akar e menni, lehet igent mondd, de sirni fog par nap utan.. Mamankat hetente latja, es 2 napot nem birt ki, sirt hogy o anyuhoz akar menni.

2016. jún. 14. 08:28
 46/55 anonim ***** válasza:
35%

42: A Kérdezőnek lett volna más választása is.

Félbehagyhatta volna az egyetemet, vagy levelezőn folytathatta volna és közben együtt élhetett volna a kisfiával. Nehezebb? Persze! De aki nem hajlandó nehézséget vállalni a gyerekéért, az ne is nevezze magát anyának vagy apának.

A normális persze az lett volna, ha a férfival költözik össze, és a férfi tartja el (+gyes, családi pótlék, családi adókedvezmény az apának) és akkor talán az egyetemet nappalin is tudta volna folytatni.

Mint írod, a gyereknek meg "van anyja-apja akik nevelni akarják". Aha, az elmúlt 3 évben mégsem ők nevelték...

Tudod, egy kisgyerek nem olyan, mint egy cserép virág, hogy ha holnaptól más öntözi, attól még ugyanolyan szépen nyílik.

Ami különösen elszomorító számomra, hogy a kérdező csak jogi lehetőségekről érdeklődik, de eszébe sem jut, hogy ha jogilag nem is tehetnének semmit a nagyszülők (bár szerintem igen), attól még ő a gyerek lelkét tönkre teheti a döntésével.

2016. jún. 14. 08:29
 47/55 anonim ***** válasza:
74%
#46 "A normális persze az lett volna, ha a férfival költözik össze, és a férfi tartja el" -csak csendben szólnék, hogy ez nem a XIX. század... és érthető módon nem mindenki rajong ezért a családmodell-őskövületért... szerencsére már távolról sem norma, hogy a férfi legyen a családfenntartó.
2016. jún. 14. 20:38
 48/55 anonim ***** válasza:
53%

#46, ... ja bocs, most látom, hogy ez a reakció egyébként is nekem szól, tehát akkor bővebben:

tudod, a kisgyerek érdekét már boldog-boldogtalan képviselni akarja, de ki képviseli a Kérdezőét, ki áll a Kérdező mellett? Ugye a Kérdező meg a nagyika kapcsolata is egy szülő-gyerek viszony...

Nem véletlen vagyok amellett, hogy így TILOS gyereket bevállalni, mert az ember szülei mint legközelebbi hozzátartozók egy ilyen helyzetben, egyben a legnagyobb ellenségévé is válhatnak. Annál, amikor egy szülő ilyenkor fűt-fát-venyigebokrot megigér az unoka feletti befolyás megszerzésére, majd ezt természetesen "csak a kicsi érdekében" arra használja fel, hogy a kicsit a zsarolásban eszközként felhasználva nagykorúan is tovább "terelgethesse-nyesegethesse" a Kérdezőhöz hasonló helyzetű fiatalt az "általa helyesnek tartott útra" - pláne akár a jövendő párkapcsolatába is beleszólva - nos annál utolsóbb, aljasabb, mocskosabb, gerinctelenebb szülői attitűdöt elképzelni sem tudok. Szóval aki itt sokkal rosszabb helyzetben van, az pont a Kérdező, és nem a kisgyerek, akit legfeljebb átmenetileg viselne meg egy környezetváltozás. És pont az a legnagyobb veszélye az ilyen ocsmány (nagy)szüllői magatartásnak, hogy a kicsit mutogatva - tehát újfent megemlítem, hogy embert eszközként felhasználva, és ezzel szánalmat keltve maguk mellé tudják állítani a környezetet, vagy rosszabb esetben a hivatalos helyeket is.

Szóval megmondom őszintén, én az ilyen elvetemült nagyszülői attitűddel szemben abszolút zérótoleráns vagyok, és azt gondolom, hogy az ilyent bármi áron meg kell állítani.

2016. jún. 14. 21:02
 49/55 anonim ***** válasza:
28%

47-re:

A gyerekkel 3 éves koráig otthon lehet az egyik szülő, és ha tehetik, legyen is otthon, mert a gyerek érdeke ezt kívánja. Ez nem XIX. századi őskövület gondolkodás, hanem gyermekpszichológia. Addig ő gyedet/gyest kap. Mivel a nő tanul, logikus lett volna, hogy ő maradjon otthon. Az nem derült ki, hogy a párja szintén egyetemista volt-e, vagy dolgozott. Ha dolgozott, értelemszerű, hogy ne ő maradjon otthon, hanem dolgozzon tovább. Ha a férfi is nappalin tanult, akkor egyiküknek félbe kellett volna szakítani tanulmányait, annak érdekében, hogy a másikat eltarthassa. Az eltartás értelemszerűen azt jelenti, hogy a másik kap gyest (esetleg gyedet, ha jogosult rá), de az önmagában kevés lenne az önálló életvitelhez (nem is arra van kitalálva). Szükséges tehát az élettárs fizetése a közös önálló élethez.

Elvileg tehát a férfi is maradhatott volna otthon a gyerek egyéves kora után, de jelen helyzetben ez nem lett volna túl logikus, pláne, ha a férfi már eddig is dolgozott és nem egyetemista volt. Nyilván gyes mellett sem könnyű befejezni a tanulmányokat, már csak azért sem, mert ha bemegy az egyetemre, akkor a gyerekvigyázást meg kell oldania.

48-ra:

AZ, hogy olyanokat írsz, hogy a szülő a legnagyobb ellensége (vagy az lehet) a gyerekének, hogy azért ígér segítséget, hogy az unoka feletti ellenőrzést megszerezze és ezzel zsarolja saját gyerekét - nos ez téged minősít. Ilyenkor döbbenek rá, némelyik GYK-s hozzászóló milyen útravalót hozhatott a saját családjából. :-(((

Az én logikám szerint itt a nagyszülők megadták a kisbabának azt, amit sem anyja, sem apja nem volt hajlandó: az első 3 év kötődését. Érthetően féltik az unokát attól, hogy a lányuk ki akarja szakítani ebből.

Te azt írod, hogy a kisgyereket legfeljebb átmenetileg viselné meg a környezetváltozás. Fogd már fel végre, hogy nem az a gond, hogy másik lakásba költözik a gyerek, hanem az, hogy más lesz vele otthon, életvitelszerűen! Neki eddig a nagyszülők voltak érzelmileg az apa-pótlék és anya-pótlék. Most jön a hetente-kéthetente látott fiatal néni (anyja) és a még ritkábban látott fiatal bácsi (apja), akik hirtelen etetni, fürdetni, altatni fogják úgy, hogy anya-pótlék és apa-pótlék (tehát a két nagyszülő) sehol sincs.

Kérdezz meg egy gyerekpszichológust erről, mielőtt magabiztosan kijelented, hogy ez csak átmenetileg viselné meg a gyereket! Meg amikor olyat írsz erről a helyzetről a kisgyerek szempontjából, hogy "az ember életében a környezetváltozás egy természetes dolog, a burokban nevelés viszont egy természetellenes"!

Az utolsó mondatod szinte egy freudi elszólás: szerinted BÁRMI ÁRON meg kell állítani a nagyszülőket.

Aha, akár a gyerek lelkének tönkretétele árán is....

2016. jún. 15. 10:03
 50/55 anonim ***** válasza:
54%

#49, nincs abban semmi freudi, pont azt írtam oda, amit akartam, hidd el kérlek... és hát továbbra is úgy kezeled a "kisgyerek érdekét" mint valami magában létező, minden mást űberelő aduászt... holott egy családban az is természetes, hogy időnként ütköznek az érdekek, és mindeniknek - ismétlem MINDENKINEK - ki kell venni a részét az áldozathozatalból is, ahogy az örömből is. Igen, a babának IS.

(ha most a párom lenne, aki előadja amit Te itt, megkérném, hogy akkor írja le 1000x, hogy "egy családban NINCS első meg utolsó, mindenki EGYFORMÁN fontos!":)) - n.b. semmivel se fontosabb a kérdező érdeke a gyerekénél, DE semmivel se fontosabb a gyerek érdeke a kérdezőjénél.

(sőt, nem biztos, hogy annak a gyereknek tényleg az az érdeke, amit a nagyszülők, vagy épp a kívülállók annak hisznek - sőt)

2016. jún. 15. 10:12
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!