Miért gondolja a többség itt azt, hogy ha az egyik szülő csalja a másikat, akkor a gyereknek ahhoz az ég világon semmi köze?
Mostanság elég sok olyan kérdéssel találkoztam itt, ahol a kérdező panaszkodik és tanácsot kér, mivel valamelyik szülője félrelép. Már előre tudom, hogy az első pár komment, illetve a hozzászólók többsége azt fogja írni, hogy : Mi közöd hozzá? Nem a te dolgod.., stb stb.
Kérdezem én: miért is?
Szerintem ez nagyonis családi probléma és nem egyéni. Ez MINDEN családtagot érint.
Az ilyen dolgok előbb utóbb úgyis kiderülnek, és elég megalázó mindenkire nézve. Én mondjuk csöppet sem érezném magam kellemesen, ha pl. a fél város arról csámcsogna, hogy Anya csalja Apát, vagy fordítva.
Itt jönne az a komment, hogy: "ha azt akarod, hogy válás legyen a vége akkor mond el..". Ez nem egy gyerek vágya, és aki itt feltesz egy ilyen kérdést, az biztosan azért is teszi mert pont ezért aggódik.
Ahol az egyik csalja a másikat, ott nyílván már nem is úgy működnek a dolgok, ahogy kellene és mint ahogy írtam, előbb utóbb úgyis ki fog derülni. Ha én. pl tudnám, hogy Anya csalja Apát, azt hiszem soha többé nem tudnám tisztelni és akaratlanul is megváltozna a viselkedésem vele szemben. Ez is feltünne, szóval mit kellene tennem? Színészkedjek és mosolyogjak, hogy minden rendben?
Ez nyílván nem egy olyan téma, amelyről a gyerek szívesen beszél a szülővel, sőt hiszem azt, hogy a többség nem is merné felhozni a témát az illetékes előtt. Én szerintem ez megalázó is a másikkal szemben és biztosan nem hagynám, hogy az egyik szülőm ezt tegye a másik háta mögött.
Nem értem azokat, akik szerint ez CSAK a szülők dolga. Családról van szó nem? Válás is lehet a vége, tehát igenis VAN köze a gyereknek is az egészhez.
Az megint más dolog, hogy miként kellene eljárni a helyzetben (gondolom ez is relatív), de hogy semmi köze ez már annyira lerágott csont. Tudnátok ezen kívül esetleg más tanácsot is adni a kérdezőknek? Akinek inge vegye magára.
Közöd van hozzá, BELESZÓLÁSOD nincs!
Annyit tehetsz, hogy elköltözöl, vagy elmész otthonról, a másik szülővel közölni a dolgot SEMMI JOGOD!
Én sem szólhattam, szólhatok bele apám kapcsolatába, pedig engem már tönkretett, őt pedig totál rossz irányba formálta. Benne éltem, piszok s.zr volt, sokszor inkább estig lógtam itt-ott, csak hazamenni ne kelljen, de nem mondhattam neki azt, hogy hagyd már ott azt a r1b.ncot, mert kizsigerel mindkettőnket.
Ugyanúgy a szülő sem szólhat bele a gyermeke párválasztásába. Elmondhatja az aggodalmait (az adott félnek, NEM a másik háta mögött), de ennyi.
Én azon az oldalon vagyok, hogy a gyereknek igenis köze van egy ilyesmihez egy normális családban - addig biztosan, amíg be nem tölti a 18-at és velük él, mert közvetlen hatással van rá. És persze abban az esetben, ha már felfogja a dolgokat (12+). Igenis be kell avatni a gyereket abba, ha már nem olyan jó a házasság vmiért... és ha vmelyik szülő úgy dönt, hogy gerinctelen féreg módjára megcsalja a másikat (igen, lehet dönteni gerincesen úgy is, hogy elválik, ha vmi óriási gond van, ha már a kommunikáőció sem segít), akkor tegye úgy, hogy a gyerek ne tudjon róla. Ha meg megtudja, az meg nemcsak férj-feleség kapcsolatára lehet hatással / ahhoz van köze, hanem a gyerek apjáról/anyjáról alkotott képnek is... és ugye egy szülőnek kutya kötelessége lennie jó példát mutatni a gyereknek.
Az meg számomra a röhej kategória, hogy ha a gyereket helyettesítjük baráttal / szomszéd nénivel / anyával, akkor mindenki fűti, hogy mondd csak el XY-nak, hogy csalja a párja, de a SAJÁT GYEREKÜK egy gerinctelen szemétláda, ha mer szólni...
A # 42/52 és a # 52/52 válaszolók szépen megfogalmazták azt, amire én is célozni szerettem volna.
Most nincs kedvem kibogarászni, de valaki írta, hogy a párkapcsolatokban 80%-ban fordul elő megcsalás. Ne már. Ezzel úgy a magyarságot akarod minősíteni? Kutatás alapján írtál ilyen nagy százalékot? Habár ahogy elnézem a kommentek alapján, lehet, hogy van benne valami…
# 49/52 – igen, a gyerek kutakodott. Mondjuk a 10 éves unokaöcsém is elég gyakran nyúl bele az anyja táskájába, veszi elő a telóját és azon játszik. Persze nem kérdezi meg, hogy szabad e. A gyerekek kíváncsiak és nem úgy nyúlnak a szülők cuccaihoz, hogy ”Most kiderítem, hogy Apa kivel csalja Anyát”. Nem! Nyílván véletlenül bukkannak rá, mivel a félrelépős szülő nem gondoskodott kellő képpen arról, hogy a bizonyítétkokat eltüntesse. Lehet, hogy tényleg megcsalás bizonyítékára bukkant, de az is lehet, hogy csak egy régi baráttal viccelődtek néhány sms-ben. Ki tudja? De a gyerekben akkor is ott maradnak a kételyek.
# 44/52- ” Sajnálom hogy ilyen helyzetbe keveredtél. ” “Nem tudhatod az okokat. Nem tudhatod ők mennyire tudnak a másik dolgairól.” –bocsánat, ismerjük egymást?:)
Akkor megnyugtatlak. Semmi közöm úgy nincs a témához. Szerencsére a szüleim boldog házasságban élnek. Ezt lehet látni, mindenki tudja. Együtt is dolgoznak, tulajdonképpen úgy működnek, mint egy csapat. Látni, hogy tisztelik egymást és mi is úgy lettünk nevelve, hogy ne éljünk kicsapongó életet. Ha úgy adódna, hogy rossz házasságot élünk, akkor válás lesz a vége, nem pedig megcsalás. Igazából ki mit hoz magával otthonról. Mi az őszinteségre lettünk nevelve és arra, hogy ha felmerül valamilyen probléma, akkor azt rögtön beszéljük meg, ne várjuk meg azt míg elmérgesedik a helyzet. A szüleim is ezért élnek mér hosszú évek óta házasságban, mert mindig mindent megbeszélnek.
Ha lett is volna valamilyen gond, akkor biztos, hogy nem úgy próbálták volna orvosolni, hogy találnak maguknak szeretőt. Elmenekültek volna otthonról néhány órára, aztán haza jöttek volna és a probléma még mindig várja őket megoldatlanul. Szóval, aki itt azt írja, hogy de így meg úgy, meg kell érteni…hát nem. Mert hosszútávon NEM megoldás. A gyerek pedig igenis érintett lesz a dologban. Nem hülyék, megérzik, ha a szüleik között ott van a probléma és ez biztos nem lesz rájuk jó kihatással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!