Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért gondolja a többség itt...

Miért gondolja a többség itt azt, hogy ha az egyik szülő csalja a másikat, akkor a gyereknek ahhoz az ég világon semmi köze?

Figyelt kérdés

Mostanság elég sok olyan kérdéssel találkoztam itt, ahol a kérdező panaszkodik és tanácsot kér, mivel valamelyik szülője félrelép. Már előre tudom, hogy az első pár komment, illetve a hozzászólók többsége azt fogja írni, hogy : Mi közöd hozzá? Nem a te dolgod.., stb stb.

Kérdezem én: miért is?

Szerintem ez nagyonis családi probléma és nem egyéni. Ez MINDEN családtagot érint.

Az ilyen dolgok előbb utóbb úgyis kiderülnek, és elég megalázó mindenkire nézve. Én mondjuk csöppet sem érezném magam kellemesen, ha pl. a fél város arról csámcsogna, hogy Anya csalja Apát, vagy fordítva.

Itt jönne az a komment, hogy: "ha azt akarod, hogy válás legyen a vége akkor mond el..". Ez nem egy gyerek vágya, és aki itt feltesz egy ilyen kérdést, az biztosan azért is teszi mert pont ezért aggódik.

Ahol az egyik csalja a másikat, ott nyílván már nem is úgy működnek a dolgok, ahogy kellene és mint ahogy írtam, előbb utóbb úgyis ki fog derülni. Ha én. pl tudnám, hogy Anya csalja Apát, azt hiszem soha többé nem tudnám tisztelni és akaratlanul is megváltozna a viselkedésem vele szemben. Ez is feltünne, szóval mit kellene tennem? Színészkedjek és mosolyogjak, hogy minden rendben?

Ez nyílván nem egy olyan téma, amelyről a gyerek szívesen beszél a szülővel, sőt hiszem azt, hogy a többség nem is merné felhozni a témát az illetékes előtt. Én szerintem ez megalázó is a másikkal szemben és biztosan nem hagynám, hogy az egyik szülőm ezt tegye a másik háta mögött.

Nem értem azokat, akik szerint ez CSAK a szülők dolga. Családról van szó nem? Válás is lehet a vége, tehát igenis VAN köze a gyereknek is az egészhez.

Az megint más dolog, hogy miként kellene eljárni a helyzetben (gondolom ez is relatív), de hogy semmi köze ez már annyira lerágott csont. Tudnátok ezen kívül esetleg más tanácsot is adni a kérdezőknek? Akinek inge vegye magára.

2016. máj. 28. 20:17
1 2 3 4 5 6
 31/53 anonim ***** válasza:
68%
No, csak sikerült bemutatkoznod, kérdező, gratulálok.:D Úgy hiszem, ennyi elég is, hogy lássuk, milyen érett, intelligens és erkölcsös vagy, most már elmehetsz aludni, csillagom.
2016. máj. 28. 22:25
 32/53 A kérdező kommentje:

Olyan választ kaptál, amilyent érdemelsz. Még majd te fogod analizálgatni a családomat? Nem szégyelled magad? Ész nyílván kell hozzá...

Pont az a baj veled, úgy analizálgatod itt a dolgokat, mintha betekintésed lenne mindenki életében.

A kérdést azért tettem fel, mert több kérdéssel találkoztam, ahol a gyerek tudomást szerzett a dologról. Szóval szerintem ez által ő is érintett. Aztán te kezdted itt analizálgatni mélységesen a dolgokat, hogy biztos ezért vagy azért. Perzse egyszer sem adtál választ arra, hogy ilyenkor mi van a gyerekkel? Az, hogy rá milyen kihatással van ez, az gondolom nem fontos. Jó Anya lehetsz...pfff

2016. máj. 28. 22:29
 33/53 anonim ***** válasza:
57%

a szülök felnött önálló emberek magánéletel amihez semmi köze egy kotnyeles tininek

és az hogy a tapasztalatlan tini akinek még sose volt igazi kapcsolata belepo1ázik az amúgy is nehéz helyzetbe csak ront a dolgokon

pláne hogy a hormonzavaros kölykök nulla EQ-val csak agyatlanul hisztiznének és észre se vennék hogy ők rontanak a legtöbbet a dolgon

2016. máj. 28. 22:29
 34/53 anonim ***** válasza:
75%
Sajnálom, ha túl nagy szellemi kihívást jelentett számodra mindaz, amit írtam, kérdező.:D
2016. máj. 28. 22:34
 35/53 Szeder Katalin ***** válasza:

Először arról, hogy én mit nem tudok.

1. kedves Kérdésfeltevő, fiú vagy-e vagy lány, vidéken élsz-e, kisvárosban, tanyán, faluban, nagyobb vagy pláne fővárosban, milyen hangulatú és milyen lehetőségeket és korlátokat jelentő szűkebb környezetben.

2. mit éreztél akkor, amikor kérdésedet megfogalmaztad, mi jutott eszedbe erről a problémáról.

Aztán: mi az, amit nem tanítanak ma sem az iskolában, amit nem hallhatsz szószékről vagy klubban (netán önképzőkörben, külön órán), pedig "perdöntő" szerepe lehet az ember sorsában.

Nos, azt már tudjuk, hogy a háztartás sok nehéz testi-lelki munkát, rászánt időt igényel, és hogy legalább olyan veszélyes üzem, mint egy kamion vezetése. Azt viszont, hogy a társadalom legkisebb egysége, a család éppen alapvető volta miatt egyben a legközvetlenebbül veszélyes intézmény. Ha nem volna az, akkor ugyan miért jöttek létre kommunák, galerík és a többi, a család feladat- és felelősségkörét háttérbe szorító együttélési formák, mint pl. a ma már elavult kibuc?!

Nincs az az európai tan, amelyik tisztázná, hogy a jó szex nem automatikusan jön létre, hogy a kölcsönös orgazmushoz nem csak a férfi magömlése (még primitívebb tévhit szerint a férfi szerszámának nagysága), hanem a nőnek is át kell azt élnie, és hogy ebben is van a férfinak teendője. Nem vagyok pedagóga, nem írom le a dolgot még konkrétabban, de a férfi lehet maga a földre szállott angyal, ha ezt nem tudja, vagy/és nem gyakorolja természetesként nap mint nap, az asszony testileg nem boldog, és ez csak akkor nem teszi előbb-utóbb türelmetlenebbé, ha frigid, vagy valamilyen vallás kizárólagos, feltétlen híve. Tehát számtalan házasság ettől fut zátonyra. Persze, ugyanúgy az asszony is lehervaszthatja a férje buzgalmát, ha lenézően vagy állandó gyanúval kezeli.

Ez azonban szerintem tényleg kettőjük dolga. A gyermeknek van köze hozzá, amennyiben az összetartó, elégedett vagy épp ellenkezőleg az unott, fagyos, esetleg folytonos "osztozkodással" telő napok, hónapok, évek hangulata rányomja bélyegét az ő sorsára, fejlődésére. Szülei kapcsolatán változtatni, mármint kedvező irányban csak a mesékben, ifjúsági regényekben tud. Amellett a családon belül egymásra vonatkozó vélemények kinyilvánítása csak a feszültségeken növeli, az átláthatóságot lehetetlenné teszi. Anya csalja Apát? A te szemedben biztosan csak Anya a bűnös, pedig nem ismerheted sem az előzményeket, sem a jelenlegi hangulatukat elég alaposan. Hogy bánt, akármelyik szülődet éri megcsalatás, az egyáltalán nem semmi. Kár, ha ilyen nehézség is adódik életedben, sorsodban, de az egyetlen, amit tehetsz, hogy ezt a helyzetet elfogadod, és csak ha valamilyen kézzelfogható sérelem ér, olyankor nyitod ki az eperajkadat. Azt ne nyeld le, de azzal beszéld meg, aki megsértett, aki nem vette figyelembe vagy épp keresztezte érdekeidet, semmibe vette értékeidet. Sohase másnak panaszkodj családon belül! Persze, ezt könnyű mondani, megtenni sokkal bajosabb, de hosszú távon kifizetődik.

Megyek aludni, mert különben holnap tök használhatatlan leszek.

2016. máj. 28. 22:39
 36/53 A kérdező kommentje:
Látom próbálsz vicces lenni. Igazából nem igazán érint az, amiket írtál. Nem vagy képes felfogni a kérdés lényegét, hanem más irányba viszed, gondolom saját tapasztalat is van bőven benne :D :D :D. Nem hiszem, hogy egy elviselhető ember vagy, így hiszem azt, hogy sokszor alkalmaztad az elméletedet gyakorlatban is :) Szerencsére néhányan írtak olyan kommentet is, amiből azt vonom le, hogy értik mire céloztam a kérdéssel.
2016. máj. 28. 22:41
 37/53 anonim ***** válasza:
33%

Sejhajon tudnám sokszor rúgni az ilyen "mi közöd hozzá" válaszolókat. Ennek az oldalnak az a lényege hogy kérdezhessünk, meg azért sok ember jogosan háborodik fel dolgokon.

Az én szüleim közt évekig cirkuszok mentek. Apám folyton ócsárolta meg gyanúsítgatta anyámat, akinek aztán tényleg szeretője lett. Egy nála 10+ évvel fiatalabb házas pasi. Anyámmal az a baj, hogy előadja a tisztességes asszonyt, közbe meg nem őszinte.

Ha nem megy, el kell válni, nem félrekef... Apám amikor megtudta, nem a válókeresetet adta be, hanem az ordibálás ment tovább, nem volt vmi öröm azt hallgatni, hogy apám káromkodik, anyám meg mondja h mennyire gyűlöli meg undorodik tőle.

Nekem meg a testvéremnek annyiban volt közünk ehhez, hogy nekünk kellett a cirkuszokat hallgatni, meg egy ilyen anya, aki ilyet csinál, ne adja elő a szentet. Hiteltelen.

2016. máj. 28. 22:42
 38/53 anonim ***** válasza:
69%

"Tudnátok ezen kívül esetleg más tanácsot is adni a kérdezőknek?"

Szerinted mit tehet a gyerek, amivel valóban javítani tudja a helyzetet? Írj konkrét tanácsokat, amiket te adnál egy ilyen kérdésre, és szerinted megmenti a családot.

2016. máj. 28. 22:54
 39/53 anonim ***** válasza:
62%
Néhányan felhozták ezt a nem minden fekete-fehér dolgot, valamint hogy a kamasz gyerek nem értheti meg az okokat, félreértelmezheti a helyzetet. Azt mondják, ezek miatt nincs köze a gyereknek a témához. Szerintem pont, hogy ezek miatt van nagyon is köze hozzá! Azért, mert egyedül nem értheti meg rendesen, mi zajlik körülötte, könnyen hozhat elhamarkodott ítéletet és elidegenedhet a szüleitől. Nagyon is kell, hogy az ilyen kényes dolgokról is tudjon beszélni a szüleivel. Még ha azok hibát is követtek el, nem kézenfekvő, hogy a gyerek utálni fogja őket, ha meg tudják beszélni, helyre tudják tenni, és túl tudnak lépni rajta. A "fogd be szádat és hallgass mert kölyök vagy és nem rád tartozik" hozzáállás csak azt eredményezi, hogy eltávolodnak egymástól. A kamasz megbélyegzi a szüleit a saját kis világában, ahol tényleg minden fekete-fehér, mert ebben a korban ez a normális. Most építi fel a saját értékrendjét, most válogat, hogy mit tart rossznak és jónak, most van az a korszak, amikor vadul ítél, és csak később fog árnyaltabban látni.
2016. máj. 28. 23:12
 40/53 A kérdező kommentje:

Nyílván nem azt várnám el, hogy egy csomó tervet kovácsoljanak össze az emberek, hogy mit kellene tenni a házasságuk megmentése érdekében. Azzal mégis mit kezd a gyerek, ha azt kapja, hogy Semmi köze hozzá? Meg fog nyugodni? Nem fog többé godnolni arra, hogy amikor Anya azt mondja elmegy a barátnőjével kávézni, akkor valójában a főnöke legény lakásában szórakozik? Ezzel sokan lerendezettnek tekintik a kérdést, mert ennél egyszerűbb választ nem is adhatnak. Köze nincs és ott a pont. Fogadjuk el, legyen. Amint írtam fentebb ezzel megoldódott a gyerek problémája? Nem. Sok probléma és konfliktus megelőzhető lenne, ha az emberek jobban kommunikálnának egymással. Nem azt akarom mondani, hogy most a gyereknek részletesen el kell mondani, hogy mi a probléma, de a szülőtől fog választ kapni, nem itt a GYIK-en. Ahogy láthatjuk itt is mennek a feltételezések a célozgatások. Aztán annyiba marad, hogy a gyerek megfogadja és nem szól egy szót sem, persze belül rossz lesz neki, de ez nyílván itt nem sok embert hat meg. A másik, leírják egyesek, hogy biztos ez vagy az miatt jutottak el idáig, ami megint odavezet, hogy elkezd a gyerek belül ezen agyalni, hogy na ez vajon tényleg így van e. Nem értem, hogy azzal mi a baj, ha a gyerek megbeszéli ezt a szülővel? Nem arra célzok, hogy a szülő avassa be a gyerekét minden részletbe, de a gyerek tőle fog választ kapni, mert itt csak célozgatások mennek. Ami minket rosszul érint és családon belül zajlik, azt igenis meg kell beszélni. Az én családom olyan, hogy igenis kommunikálunk egymással, és elmondjuk azt, ha valami rosszul érint bennünket, vagy zavaró. Ez mindig így volt. Nem egy kerekasztal beszélgetést kell elképzelni, szerencsére tudunk egymásközt is beszélni és megoldani dolgokat úgy, hogy ne vonódjon be eppen minden családtag. Ez szituáció és eset függő. Én nem tartom betegnek azt, ha a családban kommunikálunk és megbeszélünk dolgokat, ahogy azt a fentebb okoskodó asszonyság írta..

Ez igaz, nem házasság téma, de pl. az egyik barátom csalta a barátnőjét fűvel fával (6 éve voltak akkor együtt már) és én tudtam és jóba voltam a csajjal is, de NEM mondtam el, mert úgy voltam vele nem tőlem kell, hogy megtudja. Belül persze evett a fene, mert bántott, hogy valamilyen módon hazudnom kell itt-ott. Nyílván a megcsalt szülőmnek sem tudnám elmondani, de belül szerintem mardosna a dolog. Persze a barátomnak azért megmondtam a véleményemet és elbeszélgettem vele a dologról. Ezt tenném azzal a szülővel is, akinek szeretője van. Próbálnám megérteni, hogy MIÉRT. Lehet, hogy nem kapnék teljesen őszinte választ (nem tudhatom), de kapnék. Jobb mintha belül agyalnék és esetleg olyan dolgokat képzelnék be, amiknek köze nincs a valósághoz. Ne, hogy megutálja a gyerek a szülőt egy nap, mert rosszul könyvelte el a dolgokat magában...

2016. máj. 28. 23:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!