Miért olyan nehéz felfogni, hogy a kötelező olvasmányt hangoskönyvön halgatom? 13L
Szerintem ha olvasol normálisan, mint ahogy írtad is, akkor nem ezen fog összedőlni a világ. Nem 13 évesnek való könyveket adnak fel. Én is imádtam olvasni 13 évesen, de egy 13 éves lány mégis mit élvezne azon a borzalmas, már 10 éve is bőven elavult listán? Ha úgy tudod megvédeni magad, hogy hangoskönyvön hallgatod, akkor legyen. Inkább, mint hogy megutáld az egészet és mást se olvass a végén... Nem fog történni semmi, ha hallgatod és nem szenveded végig ezt a pár könyvet, ha közben olvasol mást.
Azzal meg ne jöjjön nekem senki, hogy irodalmi szempontból mi értékes és mi nem. Móricz Zsigmond akkor is borzalmas könyveket írt tini szemszögből nézve, ha a tanár imádja, mert közben bemutatja az akkori magyar társadalom minden nyűgjét. Amikor én voltam 13 , akkor ezeket szerettem: Verne, Dumas, Kipling, Tolkien, Rowling és kövezzetek meg: Meg Cabot csajos tini regényei.
A kötelező olvasmánnyal csak egy baj van, az hogy kötelező és az, hogy nem érdekes a mai fiatalok érdeklődését képtelen fenntartani és őszintén megmondom gyerek fejjel számomra teljesen érthetetlen volt egy- két olvasnivaló. Nem is értem aki összeállítja ezeket a dolgokat, hogy csak szakmai szemmel nézi vagy egyáltalán belegondol abba, hogy bárkit is le tud kötni. Pl: Pál utcai fiúk, nagyon tetszett jó a szövegezése igazán diákbarát, kontra Kőszívű ember fiai... borzalom, lassú vontatott bonyodalmas cselekmény, régi kifejezések...oké, hogy bővítsük a szókincset, de ne kelljen már egy kéziszótárt magam elé venni olvasás közben...
Úgy gondolom ezt az egész "kötelező olvasmányos dolgot" optimalizálni kellene érdekes és olvasóbarát könyveket kellene követelni így meg lehetne kedveltetni az olvasást és netán olyan könyveket is elolvasna a mai fiatalság ami normál körülmények között eszükbe sem jutna.
Egyébként a kérdezővel teljesen egyet értek hallgassa a hangoskönyvet, ha úgy könnyebb megérteni és értelmezni a könyv mondanivalóját, nem vagyunk egyformák mindenkinek másképp könnyebb.
Hihetetlen mennyi arrogans, tudatlan marha osztja itt az eszt arrol hogy az olvasas nem is fontos, az pont ugyanolyan jo ha meghallgatod hangoskonyben :)
Csinaljatok csak, kozmunkasokra mindig szukseg lesz.
A kotelezo olvasmanyt meg azert kell elolvasni mert az a feladatod. Ertelmetlen? Igen, gyakran az. Unalmas? Hajaj.
Csakhogy az eletben egy csomo olyan dolog van amit nem azert csinal az ember mert szupi dolog, hanem azert mert meg kell csinalni. lazadhattok kamaszok, az elet elobb-utobb ugyis szajbaver titeket. Is :)
haru98:
"Néhány ember miért nem bírja felfogni, hogy a kötelező van akinek UNALMAS. " - Senki sem mondta, hogy nem tarthat valaki unalmasnak egy kötelező olvasmányt, de ettől még kötelező olvasmány.
Matekból sem mondhatod, hogy neked az algebra unalmas.
Ráadásúl, ami olvasva unalmas, hallgatva is az lesz, viszont hallgatás közben könnyebben elkalandozik a figyelem a szövegről mint olvasás közben.
Nem véletlenül akarják a gyerekek helyesírását, fogalmazási/ szövegértési készségét olvasmányokkal fejleszteni.
Nézd meg a kérdezőt! Pocsék helyesírás ( tudom, mindennek a billentyűzet/ telefon) az oka, és igénytelen, színvonaltalan fogalmazás. Már a kérdés első sora is zavaros, félreérthető. Mert az édesanyja fel fogja, hogy ő hallgatja a hangoskönyvet, csak ez nem tetszik neki. Tehát "elfogadnia" nehéz, nem "felfognia".
Ilyenkor mindig hálát adok az égnek, hogy nekem normális anyám van... Egyébként röhej hogy azokat nevezitek hülyének akik azt mondták, hallgatnak hangoskönyvet, az ő szövegértésüket kritizáljátok, miközben ti nagyon ügyesen kiszelektáltátok azokat a részeket, amikben leírták, hogy hangoskönyvek mellett olvasnak IS. Képtelenek vagytok másban gondolkodni a végleteken kívül? Én gyarló lélek merészeltem az Egri csillagokat hangoskönyvben meghallgatni, a kötelezők felébe bele se szagoltam, mégis kitűnőre érettségiztem és egyetemet végeztem (semmi büfé). Szóval nem igazán lebeg előttem a közmunka réme, de hát ugye mindenki magából indul ki. Ja és én még amatőr vagyok apámhoz képest. Ő két egyetemet végzett (egyik sem büfé), most csinálja a harmadikat, és van egy egész szekrénnyi hangoskönyve. Ugye milyen döbbenetes, hogy nem csak a bot két végén élnek emberek?
De a szuper szövegértők ebből is tuti csak annyit látnak majd, hogy "éljen a hangoskönyv" és "vesszen a hagyományos könyv". Komolyan sírni van kedvem...
Elozo okoska, a kerdezo maga irta le hogy amit olvas azt sokkal nehezebben erti meg mint amit hall.
Ez az egyik jele annak ha valaki funkcionalis analfabeta.
#47.:
" Komolyan sírni van kedvem..."
Van is rá okod, mert dicsekszel itt a végzettségeddel, közben az itt leírt válaszokat sem voltál képes megérteni.
Senki sem írta,hogy a hangoskönyv az ördögtől származó rossz dolog, és vagy könyv vagy hangoskönyv.
Azt írták ( köztük én is), hogy a kötelező olvasmányokat(!) olvasni kell, akkor érik el a céljukat Azon kívül annyi hangoskönyvet hallgathat amennyit akar.
Én is hallgatok hangoskönyvet. Kocogáskor is az szól, és vezetés közben is azt hallgatok, nem zenét.
"Nézd, kicsi lány (meg mindenki, aki lepontozza azokat a válaszokat, amelyek az olvasás mellett szólnak), én értem, hogy az egyszerűbb út, mindig könnyebbnek tűnik, de én tanárként látom, mennyire siralmas a gyerekek olvasáskészsége, mennyire fogalmuk nincs arról, hogy mit olvasnak. Most képzeld el, valaha felnősz, elmész egy hivatalos helyre, kapsz egy levelet, bankban kell valamit intézned, alá kell írnod egy szerződést (mondjuk munkaszerződést), ott fogsz ülni felette, és véresre fogod kaparni a homlokodat, mert gőzöd nem lesz arról, mit olvasol. Mert nem fejlesztetted magad gyerekkorodban. Gáz lesz, hidd el nekem."
Tanár létedre neked sem megy az értő olvasás. Leírta, hogy több könyvet is elolvas hetente. Nem az a pár, 1000 éves kötelező fogja megmenteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!