Miért olyan nehéz felfogni, hogy a kötelező olvasmányt hangoskönyvön halgatom? 13L
Néhány ember miért nem bírja felfogni, hogy a kötelező van akinek UNALMAS. Tegyük fel valaki utálja a történelmi- és a szerelmesregényeket annak Az Egri csillagok maga a halál. Én szoktam olvasni de a helyesírásom borzasztó. Mindig is reálos voltam. És a kötelezők nem, hogy megszerettetik hanem megutáltattják a diákkal az olvasást.
A kérdésre válaszolva (mert sokan nem azt tették) olvass helyette mást, így anyukád látja, hogy olvasol. Ha meg még mindig kötekszik akkor mond meg neki, hogy elolvasod az adott könyvet ha ő is elolvas egy olyat amit utál.
Azzal egyébként egyetértek, hogy a kötelező olvasmányok listáját ideje lenne "frissíteni".
"Az Egri csillagok maga a halál." - Te és még sokan így gondolják, sokan mások pedig nem. Nem kötelező szeretni a történelmi regényeket vagy bármilyen műfajt, de azért nem árt minél többfélével megismerkedni.
Nagyon durva mennyi álszent idióta jelent meg itt.
Az emberek nem egyformák, van aki hallás, van aki olvasás útján jegyzi meg könnyebben a dolgokat. Semmi probléma nincsen azzal, ha valaki előbbi típus, és ezért a hangoskönyveket preferálja. A felolvasó szoftverek is folyamatosan fejlődnek, lesz lehetősége az ilyen embernek is érvényesülni. Én például sosem hallgatnék hangoskönyvet, mert nekem jobban megy az olvasás, de semmi baj a hangoskönyvekkel, van akinek úgy jobb.
A másik, hogy az olvasás fejlesztésénél a leglényegesebb képesség az, hogy a gondolkodásunkat fejlesszük, el tudjuk valahogy képzelni az olvasottakat, valamint megértsük a mondanivalót, és képesek legyünk elgondolkodni a felvetett témán. Utóbbi miatt például az egyperces novelláknak is van irodalmi értékük, hiszen ha elgondolkodunk az általa felvetett kérdésen, akkor valójában egy jó egyperces többet tud mondani, mint egy rossz regény. Na, ezek a dolgok teljesen függetlenek attól, hogy olvassuk, vagy hallgatjuk. A filmnézés már tényleg nem egyenértékű, mert elgondolkodni ott is lehet, de elképzelnünk nem kell, ezért nem helyettesíti az olvasást, ugyanakkor jól megvan mellette. A hangoskönyv viszont igen.
haru98 :
Az lenne jó, ha választani lehetne egy hosszú listáról, hogy mit olvasol el. Ugyanis ha nekem a Harry Pottert kellett volna elolvasnom anno az Egri Csillagok helyett, akkor meg én dobom el az agyamat (én mondjuk 4 évvel azelőtt olvastam el először az Egri Csillagokat, mint hogy kötelező volt, és nagyon élveztem, ahogy általában szeretem a történelmi témájú regényeket, a Harry Potter meg az első kötet után elég volt nekem, pedig a fantasyt is szeretem, mondjuk talán pont ezért...).
A filmnézés és az olvasás két teljesen külön dolog. A hangoskönyv viszont az olvasás alternatívája.
Az rendben van, hogy valaki auditív és nem vizuális beállítottságú. Ennek ellenére is fontos azon készségek fejlesztése, amelyek csak olvasás révén fejlődnek. Ahogy egy vizuális beállítottságú egyénnek is meg kell tanulni követni a a tanárok előadását egyetemen. Nem lehet mindig kiváltani az egyiket a másikkal, csak mert az egyik jobban megy.
Az olvasás egy készség, amit el kell sajátítani. A hallás az működik magától, nem kell fejleszteni. A kötelező olvasmány nem azért van, hogy kib**szanak a diákkal, hanem azért, hogy értelmesen kommunikálni tudó felnőtt váljon belőle, aki mondjuk el tud olvasni egy szöveget úgy, hogy meg is érti, mi van oda leírva, és ki tudja fejezni magát kerek, egész mondatokban. És hogy ne legyen ilyen tragikus a helyesírása, mint a tied.
Anyukád ezért kiabál veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!