Miért szülnek a huszonévesek úgy, hogy még semmijük nincs az életben?
Ahogy az elmúlt időszakban észrevettem, egyre több velem egykorú, 20-23 éves ismerősöm vállal gyereket, miközben kb. nulla végzettséggel, nulla munkatapasztalattal és nulla saját jövedelemmel rendelkeznek. A többség épp csak megcsinálta az érettségit, néhányan belekezdtek a szakmába vagy egyetembe, de otthagyták, mert "nem megy" és "nincs kedvük hozzá", esetleg időközben diákmunkáztak egy keveset vagy dolgoztak valamelyik boltban fél évet - és ennyi, jön a baba a semmire.
A kérdés onnan jött, hogy nemrégiben találkoztam egy velem egykorú ismerősömmel, aki ott ragadt az egyik áruházban minimálbérért, ahol együtt diákmunkáztunk anno. Tavaly született meg a gyereke a képzetlen, 19 éves barátnőjétől,. Elbeszélgettünk egy kicsit, és elmeséltem neki, hogy most egyetemre járok, mellette önszorgalomból nyelveket tanulok és dolgozok... komolyan mondom, majd' elsírta magát, hogy ők otthon laknak a szülőknél egy szobában a gyerekkel, alig jönnek ki a pénzből, semmi előrelépési lehetőségük nincs a jövőben.
És az ismerőseim többsége ugyanígy él, otthon a szülőknél a gyerekkel, sokaknak mint mondtam még végzettsége sincs. Persze, facebookra naponta töltik fel a gyerekeik képét, amikor élőben találkozunk, akkor meg megállás nélkül panaszkodnak, hogy semmi pénzük és semmi lehetőségük.
Miért van az, hogy egy viszonylag értelmes emberben (jó, ezek a lányok tipikusan azok, akik az egész életüket max. egy közértben képzelik el, de ettől még szociálisan fejlettek) fel sem merül annak a gondolata, hogy MINIMÁLIS alapot megteremtsen a saját gyerekeinek. Nem kell 30 éves koráig szülni, nem kell saját lakás vagy autó, de hogy lehetséges, hogy még annyi igényük sincs, hogy legalább a saját családjukat el tudják tartani, önálló életük legyen és ne csak a nyomorgásra legyen kilátásuk? Legalább egy kis albérlet, némi összespórolt pénz mellé vagy valami... mert oké, nyilván mindenki kerülhet rossz helyzetbe, de nem mindegy hogy alapból a semmire szülünk gyereket vagy előtte igenis megteszünk mindent azért, hogy elkerüljük a nincstelenséget. Ha már csak annyit tettek volna, hogy inkább elvégeznek egy normális iskolát vagy dolgoznak vagy két évig, hogy a Gyesről ne úgy menjenek vissza, hogy 25 évesen se végzettségük, se reális tapasztalatuk, csak egy gyerekük....
Mielőtt jönnének a "semmi közöd hozzá"-típusú válaszok, szerintem rendezzük le azt, hogy ez egy kérdező oldal, engem érdekel, hogy miért nincs valakiben ennyi igény. És igen, van közöm hozzá, mert én hallgatom a panaszukat, és az én adómból fizetik nekik a segélyt, mert derogált dolgozniuk.
Sajnálja a halál!
Képzeld, nekem is vettek a szüleim egy lakást, autót, mégsem az első dolgom az, hogy szüljek. Ezek csak dolgok, az egzisztencia meg egy másik. Azért ítéljük el az ilyen nőket, mert azért szülnek, mert marhára lusták dolgozni, nincs ambiciójuk és a társadalom terhére vannak csak a 0 egzisztenciájukkal. És ha a pasinak van valamije, az sem a csaj érdeme, csak puszta szerencse, és csak annyin változta,hogy a hölgyemény nem a szülők nyakára, hanem a faszijáéra szüli a kölykét és rajta élősködik gyerekestől.
Ennyi.
Pontosan, azon dolgozom,hogy amit kaptam, azt gyarapítsam, a saját erőmből.
Te tényleg nem látod, mekkora blődséget írtál? :D
Épp az az álláspontom, hogy mindegy mit kapnak ezek a libuskak, az nem az ő erdemük, ők csak szültek egyet. Semmi más. Én kérlek keményen dolgozom. Függetlenül attól, mit kaptam és mit sem.
És igen, pont az a nagy különbség köztünk, hogy ők csak úgy a semmi saját egzisztenciára szültek,én meg nem. :)
Azt gondolom mindenkinek a saját felelőssége a saját élete. Egy gyerek (és az Ő "életre ítélése") mennyire fér ebbe bele, annak egyforma részben kellene lennie józan megfontolásnak és érzelmi kérdésnek. Már ma olyan világ van, hogy aki mögött nem áll háttér, az nagyon nehezen boldogul. Lehet elit diplomád és jó kereseted, gyűjtögethetsz és tartalékolhatsz nagy bölcsen, de ezek a tartalékok bizony gyorsan kimerülnek (időszakos munkanélküliség (kaja,rezsi,lakhatás... stb.-t ugyanúgy finanszírozni kell), betegség, bkv (mert interjúra és boltba is menni kell)... stb.) adott esetben.
Milyen alapra vállalnék gyereket? Nehéz ügy... én nem szeretném látni a véremet éhezni, vagy azt, hogy szenved az élettel, mert a tehetségnek kellene egy lökés a kibontakozáshoz... előre megjósolni persze semmit nem lehet (nyerhetek a lottón, vagy lehetek Bill Gates elveszett gyereke... stb.), nem szabad negatívnak sem lenni. De azért a realitások nagyobb valószínűséggel érvényesülnek...
Én azért szültem 18 évesen mert becsúszott a baba, nyilván tudatlanság miatt. Vállaltuk.
Lett házasság, igaz a férjem 8 évvel idősebb volt, dolgozott már, de így is anyunál laktunk 5 évig. Aztán örököltem papa házát, felújítottuk, lett kistesó, minden szépen alakult. Aztán jött a válás 16 év után, meg a többi nyalánkság ami szokott ilyenkor.
Szumma szummarum 1: Mai eszemmel másképp csinálnám, tanulnék, hogy legyen belőlem valaki vagy valami mielőtt házasodnék vagy szülnék, megteremteném legalább az alapokat, megvárnám míg benő a fejem lágya.
Szumma szummárum 2: Felnőttek a gyerekeim, nagyszerűek, okosak, céltudatosak, én meg még mindig fiatal vagyok és csinos, élvezem, hogy már nem kell reggeltől estig gyereket nevelnem, (csak néha:-) szabad vagyok, előttem a fél élet, most fogok karriert építeni, és ami kimaradt az életemből, utazás, szórakozás most bepótolom. Boldog vagyok! :-) Plusz hallgatom a velem egyidős barátnőimet (akik stabil egzisztenciával rendelkeznek) akiknek pár éves gyerekük van, hogy milyen nehéz, hogy ha már kialakult életed van abba belecsöppen egy pici és mindent felrúg.
Szumma szummárum 3. Mindenki tegyen saját jó belátása szerint, mert saját magának kell vállalnia a következményeket. Akár korán, akár későn szülünk, ha a boldogság képessége nincs meg bennünk, akkor sehogy se éljük jól az életet.
40/nő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!