Mit szólnál, ha a gyereked közölné veled, hogy nem veszi ki a részét a házimunkába, ha így állsz hozzá?
Igazából gyerek alatt nem gyerekkorút értek, hanem 15-16-tól ilyen még otthon élő fiatal felnőtt korosztályt. Szimplán lényegtelen a kérdésben, hogy fiúról vagy lányról van szó.
Adott a helyzet, soha nem volt tőle elvárva a házimunka, nem volt otthon saját állandó feladata. Ha valamit megcsinált, akkor le volt cseszve, hogy úgy nem jó, szóval ezért inkább nem csinál semmit, csak saját maga után elpakol. Téged mint szülőt zavar, hogy nem csinál semmit, ezért mindig szólsz neki, hogy csináljon meg xy dolgot.
Neki ezzel az a baja, hogy mindig mindent rögtön és azonnal csináljon, nem ér rá, amíg befejezi a beszélgetést a barátaival, amíg végig olvassa a fejezetet, amíg befejezi a sorozatepizódot, amíg online játékban befejez valamit. Hanem rögtön, azonnal ugrani kell.
Ő kijelenti, hogy márpedig semmit nem hajlandó csinálni, ha azt várod, hogy rögtön és azonnal, ha rá akarsz bízni valamit, akkor mondd meg, hogy mi az az állandó feladat, és mikorra legyen kész, ha meg olyan, hogy egyszer-egyszer kell, akkor előző nap mondd neki. Minden más esetben ő nem hajlandó megcsinálni.
“ soha nem volt tőle elvárva a házimunka, nem volt otthon saját állandó feladata.”
Ilyenné nevelted, s most csodálkozol?!
Ott kezdődik, hogy a játékait visszateszi a helyére. Hogy a ruháit rendben teszi le a székre, vagy kiviszi a szennyesbe. Hogy beáll mellém törölgetni. Vagy ő teszi be az edényt a gépbe.
Mindennapra kap valami apró feladatot: söpörd fel a konyhát, vagy vidd le a szemetet; vagy töröld le a polcokat; stb., stb. Nem sokat, de tanuljon rendet, tisztaságot, vegye ki a részét a munkából.
Félrenevelted, s most te hálát vársz, s hogy most már dolgozzon ő is otthon.
Te építetted be a személyiségébe!
Ezt a "most és azonnal" dolgot én is utáltam gyerekként. Most 32 vagyok, de mai napig nem értem, hogy mért nem ért rá a dolog mondjuk 5 kibhaszott perc múlva? A szemét kisétál magától? Elrohadnak a krumplik?
Illetve azt is nagyon "élveztem", mikor szó nélkül megcsináltam valamit (mondjuk elmosogattam, mert összegyűlt egy mosogatásra való) és le lettem bahszva, hogy inkább a mosást kellett volna elindítani. Ja jó, ha semmi nem jó, akkor semmit nem csinálok.
Meg azért a főzés sem olyan, hogy úristen eszembe jutott, hogy főzni akarok, de ezt nem tudtam mondjuk 1 órával ezelőtt. Nem lehet ám azt mondani, hogy fiam/lányom, 1 óra múlva nekilátok főzni, addigra ezt, meg ezt, meg ezt pucold meg. Neem. Most azonnal akarok főzni, szóval 5 perccel ezelőttre pucold meg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!