Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit szólnál, ha a gyereked...

Mit szólnál, ha a gyereked közölné veled, hogy nem veszi ki a részét a házimunkába, ha így állsz hozzá?

Figyelt kérdés

Igazából gyerek alatt nem gyerekkorút értek, hanem 15-16-tól ilyen még otthon élő fiatal felnőtt korosztályt. Szimplán lényegtelen a kérdésben, hogy fiúról vagy lányról van szó.

Adott a helyzet, soha nem volt tőle elvárva a házimunka, nem volt otthon saját állandó feladata. Ha valamit megcsinált, akkor le volt cseszve, hogy úgy nem jó, szóval ezért inkább nem csinál semmit, csak saját maga után elpakol. Téged mint szülőt zavar, hogy nem csinál semmit, ezért mindig szólsz neki, hogy csináljon meg xy dolgot.

Neki ezzel az a baja, hogy mindig mindent rögtön és azonnal csináljon, nem ér rá, amíg befejezi a beszélgetést a barátaival, amíg végig olvassa a fejezetet, amíg befejezi a sorozatepizódot, amíg online játékban befejez valamit. Hanem rögtön, azonnal ugrani kell.

Ő kijelenti, hogy márpedig semmit nem hajlandó csinálni, ha azt várod, hogy rögtön és azonnal, ha rá akarsz bízni valamit, akkor mondd meg, hogy mi az az állandó feladat, és mikorra legyen kész, ha meg olyan, hogy egyszer-egyszer kell, akkor előző nap mondd neki. Minden más esetben ő nem hajlandó megcsinálni.

júl. 3. 16:43
1 2 3 4 5 6 7
 41/63 anonim ***** válasza:
79%

Itt egy átfogó, a múltat lezáró, kölcsönösen jóindulatú és megoldáscentrikus beszélgetésre lenne szükség.

Ahol a szülői "szakosztály" elismeri, hogy a múltban idióta módon kritizálta az ifjú korosztály házimunkáját, hogy értelmetlenül és szükségtelenül volt vele türelmetlen, az ifjúság elismeri, hogy nem várhat el mindent a szülőktől, hanem neki is részt kell vállalnia.

A szülői réteg biztosítja a fiatal korosztályt, hogy a házimunka nem mumus, nem büntetés, akár segíti is őt/őket felzárkózni, megtanulni jól csinálni, a fiatal(ok) megígéri(k), hogy minden igyekezettel azon lesz(nek), hogy a résztvállalás jól működjön és méltányos legyen mindenkinek a munkamegosztás.

Kölcsönösen megegyeznek, hogy ami a múlt, az maradjon is ott, nem fog senki senkinek a fejéhez vágni régi sérelmeket, hanem új alapokon új életformát kezdenek, ahol mindenkire jut feladat és ezen keresztül sikerélmény.

Ha lepontoztok is, én ebben látom a megoldást, nem a fenyegetésekben, zsarolásokban és makacskodásokban, hanem az egyezségben.

júl. 3. 22:37
 42/63 anonim ***** válasza:
93%
@41, nyilván az egyezség a legjobb, csak ahhoz mind a két fél kell.
júl. 3. 23:36
 43/63 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem itt alapból lett elrontva az egész. Ahelyett, hogy még kisgyerekként, játékosan vonták volna be a házimunkába, amikor a gyereknek még minden közösen végzett tevékenység örömet okoz, pont kamaszként, parancsolgatással akarnak rávenni a besegítésre, amikor egy kamasz amúgy is lázad minden ellen. Emlékszem, bennem kifejezett dacot váltott ki, amikor rámszóltak, hogy csináljak meg valamit. Nem kértek szépen, hanem olyan ingerülten (a tipikus "magadtól miért nem jut eszedbe" hangsúllyal) odaszóltak. Persze, hogy nem jutott eszembe, egész nap álmodoztam. Olyan világi dolgok, mint a piszkos edény, el sem jutottak a tudatomig.
júl. 3. 23:53
 44/63 anonim ***** válasza:
15%
31es és legalább annyi nárcisztikus gyerek is aki elvárja hogy a seggét kinyalják, de két szalmaszálat nem hajlandó keresztbe tenni ezzel megmérgezi a szülei életét.
júl. 4. 04:57
 45/63 anonim ***** válasza:
29%
41-nek van igaza.
júl. 4. 07:26
 46/63 anonim ***** válasza:
91%

Ha már megy a mosógép akkor nyilván nem állok neki olyan dolognak amit nem hagyhatok félbe. Előre gondolkozás 🤷‍♀️ de ez nem ugyanaz mint mikor a semmiből valaki hozzád vág egy feladatot és tegnapra várja el.

júl. 4. 09:05
 47/63 anonim ***** válasza:
95%

Nálunk pontosan ez volt.

AZONNAL! mindent, akkor is, ha épp szrtam, akkor is, hogyha tnaultam. Az nem volt jó, hogy 15 perccel később viszem le a szemetet vagy porszívózok.

És persze bármit csináltam, úgyis ment a belepfázás, hogy nem jó, csináljam újra, vagy ő újrapucolt minden ablakot és sorolhatnám - de apámnak, a tesómnak is ugyanazek mentek, mintha mindhárman analfabéták volnánk, csak anyám az ügyes.

15 évesen eljutottam oda, hogy a saját szobámat rendben tartottam, a többi helyiséget megoldja ő, én nem hallgatom hogy mekkora szr vagyok.

júl. 4. 09:27
 48/63 anonim ***** válasza:
93%
Nálunk is pontosan ez volt, gyűlöltem az egészet: Azonnal! Most! Tegnapra! Ráadásul soha, ismétlem SOHA nem volt jó semmi úgy, ahogy én csináltam. De persze szar, haszontalan gyerek, aki nem tud megfelelni a lehetetlen elvárásoknak és cserébe ne várja el, hogy a szülő gondoskodjon róla, ami a kötelessége lenne... Csak az a szomorú, hogy akik így gondolják, szaporodtak..
júl. 4. 09:29
 49/63 anonim ***** válasza:
92%

47-es vagyok.

35 éves, soha nem követelek meg semmit azonnalra, csak annyit kérek, hogy vidd le a szemetet, vagy mosogass el, de nem ugrasztok senkit "moströgtön", mert tudom, milyen cs.szettül idegesítő.

Mondjuk anyámmal a költözésem óta nem beszéltem, nem sértődésből, hanem mert szerinte tök normális volt, amit csinált, totál telibetojva azt, hogy a másiknak is lehet dolga. Nem játék, ó dehogy, hanem pl iskolai feladat, tanulás, és nem abból áll az élete, hogy neki pattog, mert ő szombat 15:53-kor kitalálja hogy moströgtön ablakot kell pucolni.

júl. 4. 09:34
 50/63 anonim ***** válasza:
20%
44! Nárcisztikus szulo nevel narcisztikus gyereket. Teljesen egyszeru keplet, benne van a szakirodalomban. Ez IS. 🤫😉🤷‍♀️
júl. 4. 10:13
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!