Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tehetnék még? Emberileg...

Mit tehetnék még? Emberileg mindent megtettem....

Figyelt kérdés

87 éves apám demenciával küzd. Az utóbbi 1-2 hétben annyira leromlott az állapota, hogy már a járókeretével is alig bír járni, egy vödörbe pisil, kétszer vittem ki a wc-be lehúzni, a hányinger kerülget tőle. Kórházba nem hajlandó menni. Viszont én nem szeretném ha itthon halna meg, mert nem akarnám hogy rám húzzák a vizes lepedőt gondatlanság címszóval. Mentálisan én sem vagyok egészséges, nagyon megvisel az egész. Jövő csütörtöktől keddig elutazok, mert távol akarok lenni tőle. Az öngyilkossággal fenyeget, de úgysem teszi meg, jobban esik a lelkének hogy csicskáztathat.

Mit lehet még tenni? Ha kihívnám a mentőket elvinnék az akarata ellenére? Az otthonról sem akar hallani....

2023. máj. 20. 17:39
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/76 anonim ***** válasza:
75%

Nem irigyellek kérdező, de ahogy többen is írják, mindenképpen próbálj hivatalos szervekhez folyamodni segítségért. Nővéredről sokat nem írtál, hogy ő mennyire veszi ki a részét a gondozásból, de úgy sejtem, hogy csak minimálisan. Az sem derült ki (vagy elkerülte a figyelmem), hogy miért pont hozzád került, közösen döntöttétek-e el tesóddal vagy te adtad be a derekad. Illetve azt se pontosan értem, hogy 35 vagy, de 24 éve csinálod ezt. Mit? Apád 24 éve demens, iszik, cukorbeteg vagy szívbeteg?

Napról napra romlani fog az állapota, amire a gyógyszerek mellőzése és a további alkohol ezt csak tetézi. Ilyen beteg embernek szakszerű segítség kell, amihez te kevés vagy/leszel, főleg, hogy fiatal vagy. Így, hogy nem vagy hivatalosan otthon vele, ez neked rengeteg kiesés a munkából, vagy dolgozol?

Mivel apád 87 éves, ő az a korosztály, aki elvárja a gyerekeitől, hogy ápolják és körülugrálják 0-24-ben, mert szerinte hálával tartoztok neki nővéreddel amiért felnevelt titeket (akármilyen szülő is volt). Az, hogy vödörbe pisil szimplán csak annyit jelent, hogy elhagyta magát, ha tisztálkodni és borotválkozni meg ilyeneket tud, és a házon belül jönni-menni, akkor vécére is tudna menni, csak nem hajlandó. Nem tudom a vödör ötlete honnan jött, de nem kellett volna bevezetni. Mielőbb kérj segítséget, mert ha már meg sem fog ismerni, akkor még nagy baj is lehet belőle.

2023. máj. 21. 10:15
 62/76 A kérdező kommentje:

Anyám meghalt 24 éve, azóta vagyok mellette, már "kisgyerekként is", mert már akkor is idős volt, késői gyerek vagyok a részéről. Nővérem semmit sem segít, holott nem egyszer panaszkodtam neki, hogy nem bírom pszichésen, és csináljunk valamit. Bipoláris zavarommal nagyon megvisel az egész, és már én is azon gondolkodtam hogy én ugrok ki a 4. emeletről, mert nem bírom.

Apám az utóbbi fél évben lett szellemileg ilyen állapotban. A cukorbetegsége, szívbetegsége régóta megvan, már akkor sem kezeltette magát. 2005-ben tudta meg hogy cukros, héba-hóba szedte a gyógyszereit, de találtam eldugva gyógyszereket. Home officeban dolgozom, de szeretnék Pestre elmenni a több lehetőség, és a párom miatt is.

Akik a felelősséget taglalják, ennyi erővel a nővéremet is elővehetnék, hogy és akkor ő miért nem segített? Számtalanszor kértem, de kb. leszarta.

2023. máj. 21. 10:24
 63/76 anonim ***** válasza:
100%

Akkor jól sejtettem, hogy ő nem igazán segít. Nyilván neki így egyszerűbb, mert "nem az ő nyakán van", de ez egyáltalán nem fair a részéről, hogy tőled vár el 100%-ban mindent. Mindketten a gyerekei vagytok, közösen kell(ene) róla gondoskodnotok és megoldást találnotok. Mert ha megtörténik az elkerülhetetlen, tartani fogja a markát az örökségért, és te hiába mondanád, hogy mire fel amikor nem vett részt az ápolásban.

Továbbra is azt mondom, hogy ez túl nagy munka és felelősség és teljesen érthető, hogy szeretnéd a magad életét élni, ez nem önzőség. Apád részéről az, hogy ilyen dolgokat elvár tőled, sőt a nővéred részéről is az, hisz ő nem törődik veletek. Kérj segítséget, akár már most is állj neki kutatni elérhetőségeket, telefonszámokat, és holnap az legyen az első dolgod, hogy ennek utánajársz. Addig gyűjtsd össze milyen dolgokkal, problémákkal küzd apád és ezáltal te is, kérd meg a háziorvost, hogy írjon erről egy szakvéleményt (bár ennek kell lennie az első lépésnek), hogy tudj erre is hivatkozni. Sok sikert

2023. máj. 21. 10:53
 64/76 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kedves választ és jó tanácsot :) Holnap a pszichiáteremmel beleíratom hogy emiatt is vagyok rosszul. Tesómnak messengeren fogok írni hogy baj van, hogy maradjon nyoma... sajnos mindent kinézek belőle. Mivel nincs eltartási szerződés, semmi hivatali papír apámmal szemben, így úgy érzem nem vagyok felelős. Eleget dolgoztam.
2023. máj. 21. 10:59
 65/76 anonim ***** válasza:
76%
Nem veszik fel sehova, mert nincs ilyen intézmény! Nincs kényszerleszoktatás, senkit nem lehet az akarata ellenére leszoktatni. Ha valahova erővel beviszik, meg fog lépni. Nem lehet bezárva tartani, ha nem ön- és közveszélyes, márpedig nem az! A lassú önpusztítás nem önveszély. Csak a sorsára lehet hagyni.
2023. máj. 21. 11:03
 66/76 A kérdező kommentje:
Így hogy elutasítja az orvosi kezeléseket pláne nem. Nem lehet erőszakkal bevinni senkit, ha fiatal- ha öreg. Segítsen most már nővérem is. Én el fogok utazni, kulcsa van a lakáshoz, lehet jönni neki is segíteni.
2023. máj. 21. 11:12
 67/76 A kérdező kommentje:
Mivel eltartási szerződésem sincs vele, gondozója sem vagyok hivatalosan, így én büntetőjogilag nem vagyok elővehető.
2023. máj. 21. 11:13
 68/76 anonim ***** válasza:
100%

61-es és 63-as vagyok

Az a biztos, ha erre is rákérdezel, és jól teszed, a lehető legtöbb dolgot írásban tudd le, hogy legyen nyoma, én is mindig így csinálom.

2023. máj. 21. 11:17
 69/76 anonim válasza:
100%

54 kommentelő vagyok

Nem értem miért magyarázkodsz!

Kimerültél fáradt vagy... ki merjen büntetni?

Nem vagy felelős az állapotáért Te segítettél amíg.... eddig!

Értsd meg végre és kérj segítséget hivataltól...

Nem vádol senki... nem betegedhetsz meg... óvd magad... jogod van hozzá!

Apád ne rántson a sírba... rendes ember vagy bebizonyítottad!

Élj végre úgy ahogy akarsz a pároddal a kötelesség eddig tartott apád iránt!

2023. máj. 21. 12:36
 70/76 anonim válasza:
75%

Ja..... bárkit be lehet vinni, ha ön-vagy közveszélyes valamint felszólításnak nem tesz eleget...

Anyám öregek otthona ban van. Most vizsgálta pszichiáter. Ez alapja a gondnokságnak... nem is kértük. Nem is akerunk gondnokságot 3 vagyunk testvérek. Nem alkesz nem drogos... csak enyhe demens és szédül elesik összekever dolgokat, de bennünket megismer és örül ha megyünk

2023. máj. 21. 12:45
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!