Megbocsátanátok?

Figyelt kérdés
Szüleim nagyon fiatalon vállaltak gyereket (engem) és meg is látszott a gyerekkoromon, hogy ők bizony nem voltak felkeszulve. Ettől függetlenül kb 7 éves koromig mi egy egész boldog család voltunk, majd jöttek a gondok mikor is kezdett megromlani a kapcsolatuk. Anyukám nagyon labilis ember volt mindig is, mentális gondjai vannak és nagyon nehéz vele együtt élni. Hosszú, veszekedős 4 év után (11 éves koromban) elváltak. Apa meg se próbált magával vinni, pedig megtehette volna, ott maradtam a labilis édesanyámmal, aki ezek után csak még kiszámíthatatlanabb és szeszélyesebb lett. Alkoholhoz nyúlt és számtalan férfit a lakásba hozott, sokszor megvert és nem emlékezett rá másnap. Egy férfi akit hazahozott, egyszer majdnem megerőszakolt engem. Így teltek az évek és én amint betöltöttem a 18at, olyan gyorsan költöztem el ahogy csak tudtam. Már 22 éves vagyok, tartom a szüleimmel a kapcsolatot, de sokszor elgondolkozom rajta, hogy meg sem érdemlik hogy szóba álljak velük. Az iskolát is ott hagytam a költözés miatt. Apa szépen elvolt az új családjával, az ottani (nem apától való) gyerekeknek kiegyensúlyozott gyerekkoruk volt, míg belőlem lelki nyomorék lett. Apa segíthetett volna, de nem tette. Anya szintén igyekezhetett volna jobban, de ő sem tette... Ti megbocsátanátok?
2022. dec. 6. 15:49
 81/91 anonim ***** válasza:
73%
79, nem, nem. Két felnőtt, (elvileg) gondolkodni képes ellentétes nemű ember döntésén (már megint ez a szó) múlik egy önmagában életképtelen emberi lény világra jövetele. Teljesen egyértelmű, hogy az ő jogos érdeke az első. Ennek tudatában kell belevágni a dologba, nem pedig majd csak lesz valami alapon. Úgy is lehet (és még szabad is), de annak egyértelműen a gyerek issza meg a levét csak és kizárólag a felnőtt hibájából. Onnantól nem kell csodálkozni, ha a gyerek nem tud/akar megbocsátani.
2022. dec. 7. 20:36
 82/91 anonim ***** válasza:
30%

80, a közmegítélést, közhangulatot meg pont lesz.rja a gyerek akit bántottak. Nem a közt fogja megutálni, hanem a szülőjét. És nem a köz fog neki vinnyogni öregen, hogy miért nem jössz hozzám, hanem az úgynevezett szülő. Vagyis, nem a köz-nek kell szép emlékeket adni hanem a gyereknek.

Mielőtt jössz azzal, hogy én hoztam be a köz-t, azt csak azért tettem, hogy lám, bizonyos dolgokat még a törvény sem ken a tudattalanra. Emberi döntésként kezeli.

2022. dec. 7. 20:41
 83/91 anonim ***** válasza:
73%

Na itt vagyok, csak tudjátok, veletek ellentétben dolgozom is...

"#49 "Senki sem tudhatja meg, hogy egy megnyomorított ember vagy, mert ha megtudják akkor elkezdenek téged sajnálni. Annál pedig nincsen alávalóbb, mint amikor mások sajnálnak." - bocs, de ez egy szimpla baromság, miért lenne az rossz, ha legalább sajnálják az embert, együtt éreznek vele???"

Amikor valakivel együtt érzek, az rohadtul nem olyan, mint amikor valakit sajnálok. Az utóbbinál konkrétan leértékeled a másikat, rosszabb, mintha utálnád. Leegyszerűsítve, nem tudod mit érezz az a bizonyos illető iránt mert utálni mégse tudod, arra nem szolgált rá, csak sajnálni lehet, mert annyira szerencsétlen.

2022. dec. 7. 21:20
 84/91 anonim ***** válasza:
73%

#81 "Onnantól nem kell csodálkozni, ha a gyerek nem tud/akar megbocsátani." - persze, és ezzel nincs is semmi gond, ez a gyerek valós döntése, lehetősége...

#82 "Mielőtt jössz azzal, hogy én hoztam be a köz-t, azt csak azért tettem, hogy lám, bizonyos dolgokat még a törvény sem ken a tudattalanra. Emberi döntésként kezeli." - na ja, csak azt felejted el, hogy az önkéntes jogkövetési hajlandóság egy támában pünkt a közmegítélésen múlik...

2022. dec. 7. 21:23
 85/91 anonim ***** válasza:
27%
Egyébként meg nem értem mi a tökömért kell azon disputálni oldalakon keresztül, hogy mitől szar egy szülő vagy mitől nem, ki alkalmas a szülőségre, mi nem, ki a hibás ki nem, ki az áldozat, ki nem.....Ezekre elég egyértelműek a válaszok. Mit kell itt ezen mindent túlragozni? Miért jó az nektek, hogy esszéket írtok a mindenki által mantrázott közhelyes baromságokról? A kérdezőt nem arra kéne ösztönözni, hogy ezeken agyaljon, hanem arra, hogy bármi történjék vele az életben, ne a szüleit hibáztassa, amiért szerencsétlen élete van, még akkor se, ha teljes mértékben igaza van. Csak akkor tudja kézben tartani az irányítást, ha úgy tesz, mintha mi sem történt a múltban.
2022. dec. 7. 21:32
 86/91 anonim ***** válasza:
73%
84, értelek. Tehát pofozkodás előtt a pofozkodó hosszasan mérlegel, vajon a közmegítélés szempontjából előveszi-e az önkéntes jogkövetési hajlandóságát. Megvilágosodtam! Hálám örökké üldözni fog. :)
2022. dec. 7. 21:32
 87/91 anonim ***** válasza:
80%
85, mint látod, véletlenül sem egyértelműek a válaszok. A kérdezőnek pedig egyáltalán nincs szerencsétlen élete, és tiszta szívből drukkolok neki, hogy kifejezetten szerencsés élete legyen. Jó néhány hozzászólásom pont arról szólt, hogy tisztán, okosan gondolkodik, építgesse szépen, tervszerűen az életét. Diskurálni pedig bármiről lehet, még az is előfordulhat, hogy ezáltal a kérdező két teljesen ellentétes álláspontot is láthat, figyelembe vehet és a számára hasznosat beépítheti. Az, hogy számodra ez terhes, hát, van ilyen.
2022. dec. 7. 21:39
 88/91 anonim ***** válasza:
73%
#83, én spec pont a winner-mentalitású embereket rühellem, a sajnálatra méltók inkább a szolidarításomra számíthatnak. Konkrétan anyámnak volt ez a nagy rászúrása, nem jött rá, hogy amíg ő erőt mutat, addig egy cseppet sem számíthat a felé fordulásomra...
2022. dec. 8. 00:49
 89/91 anonim ***** válasza:
73%
#86 ez megint csak nem hosszas mérlegelés kérdése... a rendészeti eszközök alkalmazásának szoros korlátai vannak, a francia adóhivatal vezetője tette azt a felette gyakorlatias megállapyítást, hogy ha egy témában 10% felett van az önkéntes jogkövetési szándék hiánya, az a törvényi szabályozás betarthatatlan. Gondold végig, mit eredményezne az, ha monsjuk a gyerekek 20%-át ki kellene emelned a családjukból, vagy a szülők 20%-át bíróság elé kellene állítanod... azt, hogy pillanatszerűen összeomlana az erre szolgáló ellátórendszer... ennyi. Egyetlen államapparátus sem rendelkezik korlátlan forrásokkal vagy eszközökkel az erőszakszervezetei működtetéséhez...
2022. dec. 8. 00:59
 90/91 anonim ***** válasza:
100%

Őszintén? Nem, hiszen egyikük sem érdemli meg. Nem tettek semmit azért, hogy a megfelelő környezetet adják meg neked és láthatóan semmilyen módon nem törődtek a te szükségleteiddel.

Amennyire nekem minden jogom megvan arra, hogy hálás legyek a szüleimnek, amiért boldog gyermekkort és kamaszkort adtak nekem és még most, felnőttként is támogatnak, ahogy csak tudnak, neked ugyanúgy minden jogod megvan rá, hogy gyűlöld és lenézd a szüleidet.

Nagyon sajnálom, hogy így kellett felnőnöd, szörnyű lehetett. Amit most tenni tudsz, az az, hogy amennyire csak tudod, magad mögött hagyod a szüleidet és azt az időszakot az életedből. Tudom, írni könnyű, de nem érdemled azt, hogy még ki tudja meddig ezen őrlödj.

22/L

2022. dec. 8. 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!