Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Baj a régimódi nevelés?

Baj a régimódi nevelés?

Figyelt kérdés

Terhes lettem.

Megszületett az első babánk aki már 1 éves.

Férjem és én még a baba projekt előtt beszélgetünk arról,hogy ha lesz gyerekünk hogyan szeretnénk nevelni.

Szerencsére ő is azt az "elvet" vallja,hogy igen is legyen olyan jó gyerekkora mint nekünk, élje át azokat a jó dolgokat mint mi anno.

Rajzolás, festés,gyurmázás, tollas,fogocska, bujocska játszótér homokozó...

Minden technikai kütyüt kizárunk,amíg iskolás nem lesz.

Se laptop,tablet, telefon

Tv is csak 1 óra lehet max !

Pár családtag és barát konkrétan a szemünkbe röhögött,hogy miért akarjuk kizárni a gyereket a 21 századból,tök felesleges az iskolás korban oda adni neki a telefont stb.. úgy is függő lesz.

Ezzel mi majd ha odakerül,

3 évesen kirekesztjük őt az óvodai közösségből,hogy csak ő nem játszhat otthon a tablettel,tökre tesszük így a gyerekkorát.

Ebből egy nagy vita kerekedett vissza szóltam,hogy az hogy neked kényelmesebb volt az 1 éves gyerekednek a kezében adni a tabletet,mert te túl fáradt vagy vele foglalkozni, meg jobb a mamának lepaszolni az miért jobb?

Szegény gyereke 5 éves koráig nem is beszélt,de a tabletet már tudta használni tudta,hogy kell bekapcsolni,hogy kell elindítani a mesét vagy a játékot,ez nem baj,de az,hogy én nem akarom a kezébe adni az már igen.

Miért baj az,hogy mi "régi"módian akarjuk nevelni

Szó ne essék van instam,tiktokom, én is élek közösségi életet,nem ragadtam le az őskorban,de én úgy érzem jobbnak látom,hogy ha nem azonnal 1 évesen szippantja be a gyereket a technológia, közösségi média.

Ha sor kerül arra,hogy kütyü akkor is szeretnénk kicsit korlátozni az időt.

Konkrétan mindenki ellenünk van és hülyének nézz minket, hogy minek tiltani ha ebben a világban élünk,nem tiltom én el mivel a kezébe se adom.!

Ez nem tiltás.

2021. júl. 13. 05:29
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/80 anonim ***** válasza:
76%

65-ös vagyok, nem hazudok, tényleg van olyan tanár, aki szerint nem kellene hagyni az ilyen kicsi gyerekeket ezeken lógni.

Jelenleg 1 éves, meg óvodás gyerekekről beszélunk ... Nem az iskolás korúakról.

Szerintem nem kell azért hazugnak nevezni, mert valaki a te véleményeddel ellentétesen gondolkodik... 6 éves képzésen már tanárokat képeznek, középiskolások oktatására. Azért a 14-19 éves gyereket ( fiatalt), akinek nyilván kell már lennie ilyen ismeretnek( ugye általános iskola infó óra) ne hozzuk egy szintre az 1-3 évesekkel, akiknek semmi szükségük nincs még ezekre.

2021. júl. 14. 11:23
 72/80 anonim ***** válasza:
80%
65-ös vagyok, ha nekem nem hiszel, akkor olvass pl. Vekerdyt [link]
2021. júl. 14. 11:36
 73/80 anonim ***** válasza:
0%
Vekerdyt szeretjük, tiszteljük, de ebben a kérdésben nagyon szélsőséges álláspontot képviselt.
2021. júl. 14. 12:05
 74/80 anonim ***** válasza:
100%

1-3 (érettségtől függően akár 4-5) éves korig szerintem sincs semmi szüksége egy gyereknek kütyüzésre. Utána nem árt, ha megtanulja használni az érintőképernyőt, egeret. A jobbfajta, kicsiknek való számítógépes játékok még segíthetik is egyes kognitív, logikai vagy motorikus képességek fejlődését. Olyat is lehet keresni, amit magától nem tud megnyitni, mert nem csak egy ikon az orra előtt, hanem be kell írni a weboldal címét, és névről kikeresni a játékot. Így a szülő jobban tudja korlátozni az ezzel töltött időt.

De egy babának, totyogónak még a tapintással, mozgással, egyensúllyal, hangokkal, illatokkal, látvánnyal, hétköznapi tárgyakkal, szocializációval, önmaga és a környezete megtapasztalásával kell ismerkedni, nem candycrushozni. A számítógépes játék mesterséges ingerei és monotonitása (ha nem napi pár percet tölt vele, hanem a rendes tevékenységeket, játékot elég nagy részben helyettesíti) tényleg visszaveti a fejlődésben. Ahogy az is, ha órákat döglik és bambul a tévé előtt. 1-2 mese belefér. Gépezni ráér akkor, ha már az értelme és a képességei elértek egy bizonyos szintet.

Nekem 2 és félévesem van, de nálunk ez még csak téma sem volt, sem nagy elhatározás, hanem természetes. Azt hittem, ennyi idősen senki nem ad tabletet a gyereknek, mert hát mit csinálna vele. Még csak azt tanulja, hogyan ne szórja a szemébe a homokot, nemhogy tabletezzen.

2021. júl. 14. 13:50
 75/80 A kérdező kommentje:

Valaki ezt a kommentet írta

Kérdező, nem akartam erre külön kitérni, de már másodjára említed azt a szerencsétlen 5 évest, méghozzá igen lenéző stílusban.

Elárulom neked, a megkésett beszédfejlődésnek semmi köze nincs a kütyühasználathoz. Ha az a gyerek 5 évesen még nem beszél, akkor ott esélyes az autizmus spektrumzavar.

Bocsánat ha lenéző stílusban érezted az írásom,nem rossz szándékkal írtam

Sajnálom szegénykét,ha jól tudom szeptemberben kezdené az első osztályt

A szülei vittêk Vizsgálatol vizsgálatra semmilyen autizmussal nem küzd.

Az orvos azt állapította meg,hogy hallja és érti amit beszélnek hozzá,de annyira a tabletett bámulja,hogy egyszerűen kizár mindent

Elzárja magát a külvilágtól és csak a tabletnek él, beszippantott a kütyü

2 évesen adták a kezébe ha jól tudom,azóta ott hever a sarokban a játékai egyikkel se tudja lefoglalni magát

És igazából ezért is akartam ennyire szigorúan vissza fogni az én 1 éves gyerekemet ettől

2021. júl. 15. 07:28
 76/80 A kérdező kommentje:

+ akiknek van egy 5 éves gyerekük, van egy 11 éves fiúk is,az anya hiába szól neki bármiért is, se kép se hang,és egyik alkalommal azzal dicsekedett,hogy a fiúknak szólnak,hogy gyere takarítani,hozzd a szennyest,nem is válaszol rá, meg se hallja, amikor az anya megunja,lekapcsolja a wifit már tudja a srác és már megy is

És sajnos nagyon sok ilyet tapasztalok,hogy nem bírnak elleni a kütyük nélkül

Ebédet is nem együtt hanem a szg asztalnál eszi, úgy teszi elé az anyja ..

És igazából ezért is akartam ennyire szigorúan vissza fogni az én 1 éves gyerekemet ettől

Mert látom és hallom a sok panaszkodást a szülőktől is és ezért éreztem úgy hogy kicsit régi módibban kell nevelni

De leírtam

Kapni fog,megfogja tanulni iskola előtt! használni ezeket

És időkorlátokkal fogjuk szabályozni

4 éves koráig nem kell.

2021. júl. 15. 07:34
 77/80 anonim ***** válasza:
100%

Az en fiam 4,5 eves. Nincs tole tiltva a mobil, elotte van a tablet, nem igazan erdekli. Tv-t kimondottan hetvegen reggel nez valamennyit, mancs orjaratot, tuzolto Sam-et, lego meseket, mellette fulesmackot es kuflikat. Het kozben apaval neha sportot meg reklamot. A tablet meg mibil azert nem erdekli nagyon, mert nem lett nala osszekapcsolva, hogy ezek jelentenek a meset szamara. Arra ott van a tv, es azon a youtube. Fenykepeket neha szeret telefonon nezni, de szamara a mobil hasznalat ebben ki is merul. Igy ismeri is a ‘modern’ dolgokat is, tehat nem log ki a sorbolnl az oviban, de nincs kozelharc a telefonert/tabletert sem.

Ja, egyebkent hogy az ovis kozeg meg milyen hatassal van ra, nagy kedvenc pokember, van poloja es uszonadragja is ami ilyen meno, pedig soha nem latta meg pl tv-ben fimben/rajzfilmen.

2021. júl. 15. 09:06
 78/80 anonim ***** válasza:
100%
Az én unokatesóm ugyanolyan volt, mint amit leírtál. Ötévesen is gagyogott, mint egy 2 éves. És ez a kilencvenes években volt. A nővére simán megtanult időben beszélni. Nem autista, semmi baja nem volt. Sulira ő is ugyanolyan volt, mint a többiek, normálisan beszélt.
2021. júl. 15. 11:32
 79/80 anonim ***** válasza:
93%

Azzal nem értek egyet, hogy iskolás korig teljesen elrekesztitek a kütyüktől, mert már az óvodában is lehet köztük olyan téma, hogy ki milyen kütyüvel játszott, fiúk valami harcos, autós játékkal, lányok pedig öltöztetős játékkal. A gyereked különcnek érezheti e miatt magát, mert ő nem próbál háttal ki, ő nem játszhat ilyen játékokkal. Ha elmegy egy születésnapi zsurra, vagy elmegy játszani egy kis barátjához, ott nagy valószínűséggel engedik nekik, hogy játszanak kicsit, vagy tableten mesét nézzenek, vagy bármi ilyesmi, és lehet hogy még sem fogod tudni.

Pontosan olyan ez,int a tiniknél a szőrtelen ítélték, hogy a szülő nem engedné, mert "sűrűsödik", de ha a gyerek cikknek érzi, úgyis megoldja. Te esetedben elmegy a barátjához és ott úgyis megengedik nekik, hogy játszanak.

Nem baj, ha van egy kütyü, ami okos eszköz, DE (!) fontos hogy korlátozd az időt, mondjuk napi fél órát ha engedsz neki, hogy játszon, nem lesz neki semmi baja, az mellett a nap hátralevő részében bőven van idő színezni, homokozni, fogócskázni, stb. Így nem érzi magát "kirekesztve" az okos világból.

- Egy leendő óvodapedagógus

2021. júl. 15. 11:51
 80/80 anonim ***** válasza:
32%

Addig olvastam, hogy van tvtek. Kinek van mapaság tvje?

Neveljétek univerzálisan.

2021. júl. 25. 08:13
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!