Egyetemistaként miért kéne beleadni a "közösbe"?!
Állandóan csak azt lehet itt olvasni, hogy aki egyetemista, az menjen el dolgozni és természetesen adjon bele a közösbe. Mi ez a hülyeség, hogy aki egyetemista annak be kell szállnia a közös költségekbe. Ennyi erővel amíg csak középiskolás volt 17-18 évesen, akkor miért nem kellett semennyi pénzt hazaadnia? Akkor is ugyanúgy elmehetett volna diákmunkázni középsuli mellett, ahogy egyetem mellett is. Sőt, középiskolában még kevesebbett kell tanulni, akkor ilyen szempontból ők is menjenek dolgozni suli mellett, igaz? Meg mennyivel kerül többe egy egyetemista, mint egy középiskolás? Többet fogyaszt bármiből is? Mert én nem hinném, sőt kevesebbet van otthon = kevesebbe is kerül kb minden téren. Ha a szülő középiskolás korában el tudta tartani a gyerekét, akkor egyetemista korában miért ne tudná továbbra is eltartani? Mellesleg a szülőnek kötelessége eltartania a gyerekét addig, ameddig tanul. Tipikusan olyanok osztják az észt, hogy "jaj adjál bele a közösbe", akik szinte biztos, hogy 1 Ft-ot se adtak haza. Már ha egyáltalán az ilyen beszólogatók végeztek bármilyen egyetemet is, bár kötve hiszem, egy érettségit lobogtatnak és ők a királyok. Pl egy komolyabb egyetem nellett ( Semmelweis, Corvinus, Műszaki), senki nem fog dolgozni, mert kb az összes idő a tanulással megy el, szabadidő is alig van, nem hogy munkára idő. Senki nem fogja magát kirúgatni az egyetemről, csak azért hogy haza tudjon adni pár tízezret, aztán meg dolgozzon valami fizikai munkát, amire felvették egy érettségivel, nettó 100ezer Ft-ért.
Konkrét kérdésem, hogy akik itt verik a mellüket, hogy márpedig bele kell adni a közösbe, azok pontosan ezt hogy is képzelték?
37-eske! Engedd meg ezt a megszólítást, úgy látom errefelé ez a módi. Először is: egészen konkrétan kikérem magamnak, hogy közlöd, az ilyen (milyen??) ne legyen orvos! Szeretettel várom a magyarázatot, hogy te ki vagy, vagy legalábbis kinek hiszed magad, amikor az gondolod, számít a véleményed és eldöntheted te, hogy kiből lehet jó orvos. Azért ennél picit szerényebben...
Egyébként: volt egy kijelentésed, miszerint akinek nem olyanok az észbéli képességei, mint pl neked, az ne is tanuljon orvosnak. Ebből a válaszodból gondolom, hogy te nem jársz orvosira. Hazudsz. Hazudsz, mert ha orvosira járnál, tudhatnád, hogy a tanulás képessége semmiképp nem az elsők között van, amennyiben a hivatáshoz szükséges készségekről szeretnénk beszélni. Fogalmad sincs az orvoslásról. Ebben az esetben viszont, ha te valóban egy medika vagy, akkor neked kell kettőnk közül szégyellned magad. Egy medika igazán tudhatná, hogy ebben a hivatásban vajmi keveset számít, hogy mennyi idő alatt magoltad be az anatómiát.
Mellékesen: úgy tűnik, nem értetted meg a kérdés lényegét. Az dicséretes, hogy neked van igényed színházra, meg koncertekre, csak nem tudom, hogy jön ez ide? Ja, hogy felvágni akartál? Akkor mindent értek már :D Nem tudtam, hogy a kérdés alatt a szórakozás finanszírozását értjük, ebben az esetben mindent visszavonok, mert azt én is magamnak állom.
Azt még hozzátenném: engem és mindkét testvéremet eleve úgy neveltek szüleim, hogy egyetemre járjunk majd, ami mellett a szükségleteinket finanszírozzák. Miért kéne rosszul éreznem magam emiatt? Senki nem mond le semmiről, ugyanazt kapom, amit két idősebb testvérem. Nincs lelkifurkám, mert ha dolgoznék, nem jutna idő a párkapcsolatomra, a barátaimra, a hobbimra.
Változatlanul azt gondolom, hogy nem jó szülő az, aki tudatosan azzal a céllal vállal gyereket, hogy ha betölti a 18-at, papír nélkül mehet is dolgozni. Az ilyen ember nem akar jót a gyerekének. Ez nem empátia kérdése. Én meg vagyok győződve róla, hogy nagyon jó orvos lesz belőlem, mert annak ellenére, hogy nem ugyanazt gondoljuk, én empatikusnak és toleránsnak tartom magam, az arcom is kisebb, mint neked.
51-eske, én írtam a 37. hozzászólást. Olvasd már el az előzőt is, és próbáld meg értelmezni, még ha nehezedre is esik, sehol nem írtam olyat, hogy akinek nincs annyi esze, mint nekem, ne járjon orvosira, kifejezetten az empátiás készséged hiányát, mint kizáró okot említettem meg. Mivel többen írták, hogy az extrákat fizesse magának a huszonéves gyermekcse, erre bátorkodtam célozni, amikor leírtam, mit finanszíroztam magamnak. Sajnálom, ha téged irritál, hogy vannak kulturális igényeim.:-)
Egyébként valóban nem járok orvosira, mivel már egy ideje elvégeztem, amúgy ezt is leírtam.:D
50-es!
1. Nem azt mondtam, hogy kötelessége, hanem csak: "igenis próbálja biztosítani", ami közel sem ugyanaz.
Egyébként igazad van, nem kötelessége a szülőnek, csak ha már valaki szül egy gyereket, akkor feltehetően megpróbálja neki biztosítani a legjobbakat az életben.
A gyerek tényleg köszönettel tartozik, azért ha finanszírozzák neki az egyetemi éveket, abban igazad van.
2. Akinek valóban fontos a tanulás, az sajnos nem tudja megteremteni hozzá az anyagi fedezetet. Ott a diákmunka tegyük fel, hogy valaki elmegy heti 40 órás diákmelóra, órán mondjuk 650/óráért, az havi 104ezer. Alapesetben ennyiből már lehetne éldegélni. Csakhogy a legtöbb diák nem tudja megtenni, hogy 40 órát vállaljon, sőt sok esetben még a felét sem tudja...
Az egyetemet meg a főmunkahely melletti évenkénti néhány továbbképzési napot kár összehasonlítani. Nem is lehet. A munkavállalónak az igazolt hiányzás a munkából és nem is ír belőle zárthelyit és nem is megy el vizsgázni az elsajátított új ismeretekből.
3. Csak 1-et tudok mutatni, ő az pedig az édesanyám(diplomás).
Nagymamám 65ezer nyugdíjat kap. Ő sem kuncsorog, sőt pénzt sem fogad el. Mégis mindig, amikor megyünk hozzá bevásárolunk neki és anyu meg elviszi a csekkjeit befizetni, persze azzal a felkiáltással, hogy ne ő fáradjon a postára. Na én ezt látom itthon.
(Szerinted 100 ezerből, ezt meg tudná tenni anyukám? Alig hiszem...)
Amúgy én meg egyetemista vagyok és én is nyári melón vagyok. Év közben nem tudok dolgozni (de gyanítom a te gyermekeid sem, azért raktad oda a nyári jelzőt...)
46-os
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!