Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Egyetemistaként miért kéne...

Egyetemistaként miért kéne beleadni a "közösbe"?!

Figyelt kérdés

Állandóan csak azt lehet itt olvasni, hogy aki egyetemista, az menjen el dolgozni és természetesen adjon bele a közösbe. Mi ez a hülyeség, hogy aki egyetemista annak be kell szállnia a közös költségekbe. Ennyi erővel amíg csak középiskolás volt 17-18 évesen, akkor miért nem kellett semennyi pénzt hazaadnia? Akkor is ugyanúgy elmehetett volna diákmunkázni középsuli mellett, ahogy egyetem mellett is. Sőt, középiskolában még kevesebbett kell tanulni, akkor ilyen szempontból ők is menjenek dolgozni suli mellett, igaz? Meg mennyivel kerül többe egy egyetemista, mint egy középiskolás? Többet fogyaszt bármiből is? Mert én nem hinném, sőt kevesebbet van otthon = kevesebbe is kerül kb minden téren. Ha a szülő középiskolás korában el tudta tartani a gyerekét, akkor egyetemista korában miért ne tudná továbbra is eltartani? Mellesleg a szülőnek kötelessége eltartania a gyerekét addig, ameddig tanul. Tipikusan olyanok osztják az észt, hogy "jaj adjál bele a közösbe", akik szinte biztos, hogy 1 Ft-ot se adtak haza. Már ha egyáltalán az ilyen beszólogatók végeztek bármilyen egyetemet is, bár kötve hiszem, egy érettségit lobogtatnak és ők a királyok. Pl egy komolyabb egyetem nellett ( Semmelweis, Corvinus, Műszaki), senki nem fog dolgozni, mert kb az összes idő a tanulással megy el, szabadidő is alig van, nem hogy munkára idő. Senki nem fogja magát kirúgatni az egyetemről, csak azért hogy haza tudjon adni pár tízezret, aztán meg dolgozzon valami fizikai munkát, amire felvették egy érettségivel, nettó 100ezer Ft-ért.

Konkrét kérdésem, hogy akik itt verik a mellüket, hogy márpedig bele kell adni a közösbe, azok pontosan ezt hogy is képzelték?

2015. júl. 7. 16:04
1 2 3 4 5 6
 21/53 anonim ***** válasza:
100%
Egyetem (de még szaksuli) mellett is nehéz dolgozni. Én "csak" 3 éves okj-s képzésre jártam, utolsó évtől vettek fel a saját szakmámba havi 80 órába. Ez nem úgy nézett ki, hogy annyit is dolgoztam, hanem 100-112 órát. Minden szombat-vasárnapom, ünnepnapom, iskolai tanításmentes napom ráment. Csak azért tudtam csinálni együtt a kettőt, mert én is az a kétszer elolvasós ember vagyok, hamar megjegyzem a dolgokat. Így is 4-5 órákat aludtam összesen, egyet a buszon (még bejárós is voltam). 1 évig lehet bírni, de önpusztítás. Nekem az utazásra, étkezésre, alap ruhadarabokra (az egyetlen cipőm elszakadt és vettem két újat - kettőt, hogy legyen váltás) stb.-re volt elég. Egyetem mellett, ahol háromszor annyit és esetenként jóval nehezebbeket tanulnak, szerintem nem lehet megcsinálni (egyes szakok mellett). én azért nem tudtam anno egyetemre menni, mert olyan kétségbeejtő volt az anyagi helyzetem (a szaksuliban is 8-as betűmérettel nyomtattam mindent, hogy 200-300 Ft-okat spóroljak, hogy egyáltalán ehessek). Most talán 1 év munka után sikerül az egyetem a félretett pénzemmel - és amíg bírom, próbálok részmunkaidőben dolgozni - de én sem szeretem azokat, akik könnyen dobálóznak a szavakkal. Örüljenek, hogy nekik nem voltak anyagi gondjaik, mert nagyon nehéz iskola mellett dolgozni és úgy előteremteni azt a pár ezret.
2015. júl. 7. 17:39
 22/53 anonim ***** válasza:
53%
Nem teljesen azon múlik hogy hanyast kap.. ha megvan neki a kettes akkor csak megvan hozzá a megfelelő képessége.. ( 2= elégséges, kb 60-80%tól adják meg, nem csak úgy osztogatják mert szépen néz.. )igen kevés orvos vagy akármilyen szakember lenne ha csak olyanok végeznék el akiknek 1-2 elolvasásra is röhögve megy a dolog..
2015. júl. 7. 17:41
 23/53 anonim ***** válasza:
69%

Egy felnőtt ember,pláne ha egyetemre jár,csak van annyira értelmes,hogy lássa a családja anyagi helyzetét és eldöntse,hogy szükség van-e a hozzájárulására!

Ha nincs a szülőknek pénzük akkor nem egyetemre kell menni,hanem dolgozni és önerőből megteremteni a tanulás feltételeit!

Nincs olyan törvény amely kötelezne egy szülőt arra,hogy a felnőtt,egészséges gyermekét tartsa el!

2015. júl. 7. 17:48
 24/53 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, nálatok ez hogy van, nyilván mindenhol máshogy, de nálunk, középsuliban 6-tól 3-ig órák voltak hétfőtől péntekig. Tehát emellett lehetetlen lett volna elmenni egy 8 órás melóban, amit heti minimum 4 napig kell végezni, a hétvége kivételével (mert itt azok a szabályok). Egyetemistaként azonban leginkább hétfőtől szerdáig voltak csak óráink. Csütörtök pénteken max. 1 előadás, amire amúgy sem kötelező bejárni. Szóval akkor volt időnk dolgozni menni, mert mi állítottuk össze az órarendünket, nem a tanári kar, meg ha nem is mentünk be minden egyes órára, nem volt hiányzás, meg szaktanári meg egyebek. A lényeg az volt, hogy a vizsgára elmenj és letedd, ha egy órán sem voltál bent, az sem volt a világ vége. Szóval egyetemen azért már sokkal könnyebb zsonglőrködnöd az időddel, nem vagy heti 5 napban adott időintervallumban iskolához kötve. Így könnyebb melót is vállalnod. Persze nem mindig, mert van amikor a kettő üti egymást, és akkor szopás van.... De a lényeg, hogy mindenképpen több lehetőséged van egyetemistaként, hogy keress egy kis pénzt magadnak/otthonra, mint középiskolásként.
2015. júl. 7. 18:09
 25/53 anonim ***** válasza:
63%

16 eves korom ota dolgozom kozepsuli es az egyetemi evek alatt is . Szamomra alapveto volt h a keresetem felet leadom otthon . Mindezt ugy h nem bufeszakon diplomaztam !

Az mas kerdes h a szuleim eltettek ezt nekem es mikor lediplomaztam megkaptam .

Szerintem ha mar 16 evig ellattak akkor az a par ev amit utana ott toltok akkor beszallok a koltsegekbe meg ha nem is hatalmas osszeggel ...

2015. júl. 7. 18:18
 26/53 anonim ***** válasza:
77%
Szerintem azok a szülők szoktak ilyet elvárni, akik maguk nem tanultak, és afféle felesleges luxusként élik meg a gyerekeik egyetemi tanulmányait. Mások meg egyszerűen irigykedésből, vagy azért, mert nekik egyáltalán nem volt módjuk tanulni, vagy mert muszáj volt dolgozniuk egyetem mellett. Mindenesetre a normális alaphelyzet az, hogy ha az embert felveszik fősulira/egyetemre, akkor az érettségi utáni 4-5 évet ezzel tölti, nem munkával, a szülei pedig eltartják ugyanúgy, mint addig. Nem véletlenül jár a családi pótlék is huszonéves korig továbbtanuló gyermek esetében.
2015. júl. 7. 18:23
 27/53 anonim ***** válasza:
69%

"Nem véletlenül jár a családi pótlék is huszonéves korig továbbtanuló gyermek esetében."

Nem véletlenül NEM jár a családi pótlék egyetemista esetén.

21 éves korig akkor jár, ha az illető középfokú tanulmányait végzi (ötöd-, hatodév = technikum, OKJ).

2015. júl. 7. 18:25
 28/53 anonim ***** válasza:
100%
* bocs, még csak nem is 21, hanem 20 a korhatár.
2015. júl. 7. 18:26
 29/53 anonim ***** válasza:
38%
Szép kis orvos lesz a SOTE-s medikusból. Nagyon el van szálva magától és nem fogadja el a másik véleményét. Nehéz idők várnak a betegekre.
2015. júl. 7. 18:27
 30/53 anonim ***** válasza:
44%
Ha a gyerek kocsmázni is jár az egyetem mellett, nyáron meg még fesztiválozni is, csajokra is költ, akkor keresnie kell. Azért az már nagyon gáz, ha egy 2x éves fiú nem képes a csaját meghívni egy bambira sem, ennél csak egy gázabb van, ha a szüleitől kér rá pénzt. :P
2015. júl. 7. 18:32
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!