Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Egyetemistaként miért kéne...

Egyetemistaként miért kéne beleadni a "közösbe"?!

Figyelt kérdés

Állandóan csak azt lehet itt olvasni, hogy aki egyetemista, az menjen el dolgozni és természetesen adjon bele a közösbe. Mi ez a hülyeség, hogy aki egyetemista annak be kell szállnia a közös költségekbe. Ennyi erővel amíg csak középiskolás volt 17-18 évesen, akkor miért nem kellett semennyi pénzt hazaadnia? Akkor is ugyanúgy elmehetett volna diákmunkázni középsuli mellett, ahogy egyetem mellett is. Sőt, középiskolában még kevesebbett kell tanulni, akkor ilyen szempontból ők is menjenek dolgozni suli mellett, igaz? Meg mennyivel kerül többe egy egyetemista, mint egy középiskolás? Többet fogyaszt bármiből is? Mert én nem hinném, sőt kevesebbet van otthon = kevesebbe is kerül kb minden téren. Ha a szülő középiskolás korában el tudta tartani a gyerekét, akkor egyetemista korában miért ne tudná továbbra is eltartani? Mellesleg a szülőnek kötelessége eltartania a gyerekét addig, ameddig tanul. Tipikusan olyanok osztják az észt, hogy "jaj adjál bele a közösbe", akik szinte biztos, hogy 1 Ft-ot se adtak haza. Már ha egyáltalán az ilyen beszólogatók végeztek bármilyen egyetemet is, bár kötve hiszem, egy érettségit lobogtatnak és ők a királyok. Pl egy komolyabb egyetem nellett ( Semmelweis, Corvinus, Műszaki), senki nem fog dolgozni, mert kb az összes idő a tanulással megy el, szabadidő is alig van, nem hogy munkára idő. Senki nem fogja magát kirúgatni az egyetemről, csak azért hogy haza tudjon adni pár tízezret, aztán meg dolgozzon valami fizikai munkát, amire felvették egy érettségivel, nettó 100ezer Ft-ért.

Konkrét kérdésem, hogy akik itt verik a mellüket, hogy márpedig bele kell adni a közösbe, azok pontosan ezt hogy is képzelték?

2015. júl. 7. 16:04
1 2 3 4 5 6
 41/53 anonim ***** válasza:
32%
18 év alatt rengeteg minden történhet! Még ha akkor millióid vannak az sem biztos,hogy megmarad közel 20 éven át!Rég kihalt volna az emberiség ha csak a tutira menve vállalnánk gyerekeket! Mondjuk a Föld szempontjából nem is lenne olyan nagy baj!:)
2015. júl. 8. 11:20
 42/53 anonim ***** válasza:
0%
Na, ennek a beszélgetésnek egy tanulsága van: vannak lusta, élősködők, követelőző, félrenevelt, elkényeztetett emberek, meg vannak törekvő, szorgalmas, igyekvő, a szüleiket segítő fiatalok is. Félelmetes, hogy az első kategóriába tartozók még büszkék is arra, hogy milyen indokkal kerülik a munkát. Pláne nyáron, amikor a világon semmi dolguk.
2015. júl. 8. 11:26
 43/53 anonim ***** válasza:
76%
Nem tudom miből szűrted le, hogy hírből is kerüljük a munkát. 36-os lennék, kérlek szépen dolgozok nyáron is, csak nem pénzért. A 4 hetes szakmai gyakorlatomat jófejségből meghosszabították 10 hétre, így valamit tanulhatok is nem csak kipipálhatom, hogy igen megvolt. Halottak véréből csinálunk toxikológiai vizsgálatokat. Nyúlik, trutyis, iszonyat büdös, vállalod ingyen és bérmentve? Nem hiszem. De inkább ezt csinálom 10 hétig és közben megismerek egy halom mérési technikát, amiket az egyetemen csak elméletben tanítanak, és később elmondhatom majd magamról, hogy igen, láttam ilyet, képes vagyok használni is, plusz pont az önéletrajzban. De sajna nem tudnak érte fizetni, mert állambácsi nem támogatja, az egyetem meg csak kötelezővé teszi a nyári gyakorlatot, hogy valahol, ahol releváns szakmai tapasztalatot lehet szerezni töltsd el, ha mákod van olyan helyre kerülsz/mész ahol gyakornoki fizetést kapsz arra az egy hónapra. Pedig napi legalább 8 órában bent vagyok, csak úgy, mint az ott dolgozók. Délelőtt is onnan írtam, éppen vártam az egy órás vízfürdő végét, mert túl gyorsan dolgoztam és a várakozás idejére tervezett feladatot addigra rég megcsináltam, a könyvem pedig itthon maradt.
2015. júl. 8. 15:51
 44/53 anonim ***** válasza:
46%
42. nekem inkább az a tanulság, hogy vannak irigy, rosszindulatú emberek, akik még egy szalmaszálat is sajnálnának a másiktól, és persze szeretnek folyton a más dolgával, életével foglalkozni, mert nekik esetleg nem adódhattak olyan lehetőségeik.. de akkor mondok neked valamit, ne azokra haragudj akik nem dolgoznak, hanem ha ennyire akarsz valakire haragudj a szüleidre, hogy nem teremtettek neked olyan körülményeket, hogy otthon maradhass.. Ez komolyan olyan téma mint amikor a dolgozó nők szidják a háztartásbelieket.. érdekes, olyat soha nem hallasz hogy egy háztartásbeli kötekszik.. mindig azok pattognak akiknek nem telik annyira, nem tehetik meg hogy otthon maradjanak. Nem értem miért kell leírni egyből a másikat és mindenféle jelzővel illetni, ha valamit nem úgy csinál, mint ami a te anyagi körülményeiddel is megegyezik.
2015. júl. 8. 16:10
 45/53 anonim ***** válasza:
14%
44, én nem irigykedem, de semmibe sem nézem az olyat, aki huszonévesen nem keres pénzt. Nő vagyok, és azt gondolom, egy olyan pasi sosem kéne, akit a szülei pénzelnek. Egyetemistaként sem kellett. Ráadásul tapasztalatom szerint ez még csak nem is függ a szülők anyagi helyzetétől sokszor. Nagyon jól eleresztett családból származó egyetemista ismerőseim is dolgoztak, szerveztek rendezvényeket, vállaltak különféle munkákat, alapozták meg a későbbi vállalkozásukat már az iskolai évek alatt. Csak a balf...szok éltek 100 százalékban anyuci pénzéből.
2015. júl. 8. 16:33
 46/53 anonim ***** válasza:
61%

Kérdező nagyon jól összefoglaltad a lényeget, én is így gondolom.

Egy szülő igenis próbálja biztosítani azt, hogy a gyereke tovább tudjon tanulni és később esélye egy jól fizető állásba kerülni. Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy ezzel a szülő is sokkal jobban jár, hiszen a gyereke jobban fogja tudni támogatni később a havi 3-400 ezerből (diplomás átlagbér), mint havi 100 ezerből.

Tegyük fel elmegy a gyerek érettségivel melózni, otthon lakik, keres havi 100 ezret, ebből haza ad mondjuk 30 ezret. Emelett persze még a két szülő is dolgozik. Tehát boldogság mindkét részről, a gyereknek marad 70 ezer, amennyit soha nem látott egybe azelőtt, a szüléknél szintén hiszen 30 ezer extra pénz állt a házhoz. Aztán eltelik pár év, a gyerek elköltözik és már nem fog haza adni egy fillért sem, de emelett a két szülő még mindig dolgozik. Aztán megint eltelik pár év, megtörténik a házasság egy szintén hasonló keresetű párral (mert azért ne legyünk álszentek, nem az a jellemző, hogy egy 100 ezret kereső ember talál magának egy felső vezetőt, aki havi 6-700 ezret is hazavisz) és nem soká jön a baba is. A szülés után (mivel ugye az anyának otthon kell maradni, így kiesik a fizetése, a havi 20 ezres gyes vagy gyed vagy hogy nevezik most, az ugye nevetséges) már 3-an lesznek arra a 100ezer forintra. Közben a szülők elérik a nyugdíj korhatárt, elkezdik kapni a nyugdíjukat, tehát náluk is csökkenek a bevételek. Így akárki menne a másikhoz némi segítségért, egyszerűen nem lesz miből segíteni...

2015. júl. 10. 01:27
 47/53 anonim ***** válasza:
100%
Én alapból azt nem értem, mások miért szólnak bele akárki életébe. Ha a mi családunkban az a módi, hogy haza kell adni, az nem jelenti, hogy más családokban is. Ha más családoknál van erre pénz, a szülők nem bánják (az ő pénzük, nem a külső szemlélőé), akkor én milyen jogon mondom meg, hogy mit kéne SZERINTEM csinálni?
2015. júl. 13. 16:20
 48/53 anonim ***** válasza:
100%
Plusz megjegyzés: én jelenleg ingyen dolgozom, ugyanis a karrierem megalapozásához teszem, szóval szakmai gyakorlatnak kel..
2015. júl. 13. 16:22
 49/53 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és az órarend összerakás: nem akármiből lehet ám választani. egyes órák esetében lehet. De ha az egyik óra egy fix időpontban van, az megszabja azt is, hogy a másikból melyiket választom majd. Volt olyan nap, amikor egyetlen órám volt, de a nap közepén, mert ott hirdették meg. A munkaadó nem gyakran örül annak, hogy reggel bemész, lelépsz, beülsz órára, visszabuszozol, visszaérsz valamikorra, és egy keveset akkor is ott vagy.
2015. júl. 13. 16:25
 50/53 anonim ***** válasza:
26%

46-os, annyira látszik, hogy f.ngod nincs az életről:D

1. a szülőnek nem kötelessége egyetemre küldeni a gyerekét, még akkor sem, ha egyébként megengedhetné magának. Mindenki csókoljon kezet nekik, akinek apuci-anyuci biztosítja a megélhetését huszonévesen.

2. Akinek valóban fontos a tanulás, és esze is van hozzá, az meg tudja teremteni magának az anyagi fedezetet hozzá. Aki meg véres verejtékkel kínlódja végig magát, az menjen szakmunkásnak, ma már szinte minden szakterületen folyamatos önfejlesztés, továbbképzés szükséges az aktív évek alatt, azt hogy fogja munka és család mellett megoldani?

3. Csak 3 olyan embert mutass, aki önmaga és a családja mellett rendszeresen támogatja pénzzel a szüleit, meghálálandó, hogy fizették a felsőfokú tanulmányait. Én nem alapoznék erre, inkább gyűjtök magamnak öregkoromra, minthogy a gyerekeimnek kuncsorogjak.

Amúgy diplomás vagyok, két egyetemistát nevelek, akik jelenleg nyári melón vannak, mint 16 éves koruk óta minden nyáron.

2015. júl. 13. 17:37
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!