Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Egyetemistaként miért kéne...

Egyetemistaként miért kéne beleadni a "közösbe"?!

Figyelt kérdés

Állandóan csak azt lehet itt olvasni, hogy aki egyetemista, az menjen el dolgozni és természetesen adjon bele a közösbe. Mi ez a hülyeség, hogy aki egyetemista annak be kell szállnia a közös költségekbe. Ennyi erővel amíg csak középiskolás volt 17-18 évesen, akkor miért nem kellett semennyi pénzt hazaadnia? Akkor is ugyanúgy elmehetett volna diákmunkázni középsuli mellett, ahogy egyetem mellett is. Sőt, középiskolában még kevesebbett kell tanulni, akkor ilyen szempontból ők is menjenek dolgozni suli mellett, igaz? Meg mennyivel kerül többe egy egyetemista, mint egy középiskolás? Többet fogyaszt bármiből is? Mert én nem hinném, sőt kevesebbet van otthon = kevesebbe is kerül kb minden téren. Ha a szülő középiskolás korában el tudta tartani a gyerekét, akkor egyetemista korában miért ne tudná továbbra is eltartani? Mellesleg a szülőnek kötelessége eltartania a gyerekét addig, ameddig tanul. Tipikusan olyanok osztják az észt, hogy "jaj adjál bele a közösbe", akik szinte biztos, hogy 1 Ft-ot se adtak haza. Már ha egyáltalán az ilyen beszólogatók végeztek bármilyen egyetemet is, bár kötve hiszem, egy érettségit lobogtatnak és ők a királyok. Pl egy komolyabb egyetem nellett ( Semmelweis, Corvinus, Műszaki), senki nem fog dolgozni, mert kb az összes idő a tanulással megy el, szabadidő is alig van, nem hogy munkára idő. Senki nem fogja magát kirúgatni az egyetemről, csak azért hogy haza tudjon adni pár tízezret, aztán meg dolgozzon valami fizikai munkát, amire felvették egy érettségivel, nettó 100ezer Ft-ért.

Konkrét kérdésem, hogy akik itt verik a mellüket, hogy márpedig bele kell adni a közösbe, azok pontosan ezt hogy is képzelték?

2015. júl. 7. 16:04
1 2 3 4 5 6
 1/53 anonim ***** válasza:
52%
én is jól kilettem ma osztva ezért :D látszik hogy fogalmuk sincs az ilyeneknek az egyetemről..
2015. júl. 7. 16:10
 2/53 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem ez mindig a család anyagi helyzetétől függ. Középiskolásként más, mert olyankor azért a gyerekek többsége még otthon lakik. Egyetem viszont nincs mindenhol, és nem minden szülőnek van akkora jövedelme, hogy kényelmesen eltartsa az egyetemista gyerekét albérletben, külön háztartásban. Ahol ez nem gond, ott nyilván fel sem merül, hogy szálljon be a gyerek is a költségekbe.
2015. júl. 7. 16:11
 3/53 A kérdező kommentje:
Ácsi-ácsi, én nem olyanra gondolok, hogy a szülők fizessék a gyerekük albérletét, vagy kollégiumát, hanem nyilván olyan diákokról volt itt szó, akik OTTHON laknak, ugyanúgy mint középiskolában.
2015. júl. 7. 16:14
 4/53 A kérdező kommentje:
Egyébként mindkettőtöknek köszönöm a válaszát.
2015. júl. 7. 16:15
 5/53 anonim ***** válasza:
77%
Mert sokan nem tudják elképzelni, hogy nem minden egyetemi szak mellett lehet dolgozni. Most egy orvosi, mérnöki szak mellett, amikor eleve reggeltől estig suliban vagy, tehát már csak az órarended is kizárja a munka lehetőségét, de még erre is ilyen hülyeségeket mondanak, hogy akkor menjen dolgozni éjszaka... aki egyébként ilyet ír, az ezzel a mondatával árulta el, hogy még csak a gyerekein keresztül sincs semmi köze az egyetemhez. Egy egyetemi szakra nem bejárni kell csak, hanem tanulni is kell. Ha most én este hazaérek, oké, hogy van még 12 órám a következő óráig, de 1. aludni, pihenni is KELL vmikor (aki azt állítja, hogy alvásra és pihenésre nincs szükség, az egyrészről egy idióta, másrészről hazug is), másrészről vannak azok a szakok, ahol óráról órára készülni kell. És nem, nem tudom elhinni és nem is állítom azt, hogy mindössze 2 ilyen szak van a világon (orvosi és mérnök), biztos vagyok benne, hogy bármilyen természettudományos szaknál, de akár egy bölcsész szakon is elő kell venni az anyagot mindennap. Kérdezem, ha nekem hétfőtől péntekig mindennap órám van, és legyünk azért jóindulatúak, nem vagyok benn este 6-ig, hanem mondjuk 4-ig, néha 2-ig, de azért naponta egy 4-5 órát tanulnom is kell, mikor MIKOR dolgozzak? Akinek minimális köze van a témához, az nem mond ilyet és kész. A többi meg mind idióta, azokkal nem is érdemes foglalkozni. Nekem is volt, hogy munkákat ajánlgattak barátok, aztán eléjük toltam az órarendemet és megkérdeztem, hogy ilyen időbeosztással hova tudok elhelyezkedni? Melyik az a munkahely, ahol esténként 1-2 óra a meló? Nem tudtak válaszolni...
2015. júl. 7. 16:23
 6/53 anonim ***** válasza:
45%

Mellesleg a szülőnek kötelessége eltartania a gyerekét addig, ameddig tanul..

Igazából 18 éves korig. De ez ténylegesen anyagi helyzettől függ. Meg szülőtöl is.

2015. júl. 7. 16:26
 7/53 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, végre itt megértik néhányan, hogy miről beszélek. Ilyenkor hol vannak azok, akik bőszen mondják a magukét, hogy bizony dolgozni KELL egyetem mellett. Érdekes, hogy most 1 ilyen se válaszol, pedig nagyon érdekelne, hogy az ilyen miképpen gondolkodik.
2015. júl. 7. 16:31
 8/53 anonim ***** válasza:
86%

Ott kezdődik az alapprobléma, hogy még maguk az iskolaszövetkezet dolgozói sincsenek tisztában, hogy egy-egy szakon mi a teljesíthető (tehát mennyi a ráérés). Nekem rendszeresen próbálnak éjszakai melót adni gyárban vagy minimum 3 hétköznap és társai és hiába mondom, hogy tömbösített gyakorlataim vannak illetve 6 de inkább 8 órás laborgyakorlataim, amiket jeleztem is a ráérés fülön a honlapjukon tovább mondják, hogy de éjszakára nyugodtan tudok menni, mert 6-kor végzek, 8-ra simán odaérek. De nem, nem érti meg, hogy a laborgyakorlat nem olyan, hogy támasztom a fejem és próbálok túlélni hanem savakkal, lúgokkal, több száz millió értékű gépekkel kell dolgozni, tehát figyelni kell, nem csak testben ott lenni. Vagy nem olyan óráim vannak még ha csak előadás is és nem kötelező a részvétel, hogy nyugodtan kihagyhatom majd vizsgára a jegyzetből felkészülök pikkpakk, mert vagy nem létezik jegyzet hozzá (csak amit órán írok) vagy van a jegyzet és mellé amit órán elmondanak.

Egyébként nekem szerencsére anyukám sose erőltette a diákmunkát. Azt mondta amennyit tudnék dolgozni az órarendem mellett azt megkapom tanulmányi ösztöndíjban is, így inkább tanuljak. Az ösztöndíjamat pedig arra költhettem amire akartam. Tehát otthon volt szállásom, nem kellett a rezsibe fizetnem és volt kaja a hűtőben, de ennyi. Bármi más kellett azt nekem kellett állnom ösztöndíjból, nyári munka, akármi. Tehát tisztasági cuccok (lány vagyok), ruha, szórakozás, stb. Még a drágább egyetemi könyvekkel, amik nem voltak könyvtárban megtámogattak és ennyi. Utolsó féléves leszek ősszel. Én naiv úgy gondoltam, hogy majd tudok mellette dolgozni, mert végre először csak heti 1 nap lennének előadásaim. De itt a diplomamunka készítés, ami gyakorlati.. és beletrafáltam egy olyan témába, ami nehezebb, mint elsőre látszott, így míg másoknak nyári szünet van, addig én a laborban kushadok 12 órákat... De legalább lesz csilivili diplomamunkám és gyakorlatom, nem teljesen analfabéta pályakezdőként kerülök ki az egyetemről, ugyan a most már heti 50-60 órás munkaheteimért egy vasat nem kapok, de van légkondi a laborban, otthon pedig nincs! :)

2015. júl. 7. 16:36
 9/53 anonim ***** válasza:
37%

18 éves kora után az ember elviekben könnyen talál munkát, hogy elássa saját magát, tehát aki egyetemre jár, van már olyan idős, hogy dolgozzon, vagyis pofátlanság ennyi idősen lehúzni a szülőket.

Olyan szakra járok, ami mellett képtelenség dolgozni, különben éveket csúsznék. Szégyellem is magam, hogy még anyámnak kell eltartania. Most jön az utolsó félévem, ami már szakmai gyakorlat, azaz lesz önálló keresetem, és addig, amíg itthon lakom, úgy érzem kötelességem beleadni a közösbe, mert nem mindegy, hogy egy ember keresetéből élünk hárman, vagy kettőéből.

2015. júl. 7. 16:37
 10/53 anonim ***** válasza:
58%

Én nem szoktam azt mondani, hogy adjon bele a közösbe. Tőlem sem kívánták meg a szüleim. Corvinusra jártam, nem büfészakra:), de 2. évtől 4. évig heti 3 félnapot + havi 1 hétvégét dolgoztam mellette. Nem kérték a szüleim (sőt, néha ők mondták, hogy hagyjam abba), én akartam - így a szüleimtől nem kellett semmire kérni + elég jól félre tudtam tenni mellette (megfelelő idegennyelv tudással elég jól lehetett keresni akkoriban) pl. különböző, drágább tanfolyamokra (és ugye azokra is be kellett járni meg tanulni kellett azokra is). Emellett több tudományos diákköri dolgozatot írtam, nem csúsztam egy félévet sem, és felvettek PhD-ra. Ja, ápoltam a baráti kapcsolataimat és pihentem is. (A diploma évében viszont tényleg nem tudtam volna mellette még a munkát is folytatni, és 3-ad évben az év végére eléggé elfáradtam, így visszagondolva abban az évben egy kicsit talán túlvállaltam magam, de nagyon élveztem, szóval abszolút megérte.)

Ez függ a családtól, személyiségtől, anyagi háttértől is. Mindenkinek a maga dolga. De azt hiszem, sok egyetemista azért el tudna menni dolgozni, ha akarna, de egyszerűbb a szülőktől pénzt kérni. Nem tudom, ami engem illet, a pofám leszakadt volna, ha egyetemistaként még a szendvicsemre is tartottam volna a markom anyámnak.

A középiskolás jogilag is) kiskorú, és "amúgy is" inkább gyerek még. Az érettségi meg eléggé alap mostanság. Az egyetem viszont nem alap, hanem egy lehetőség, az egyetemisták pedig ha jól érzékelem, nem gyerekként, hanem (az élet minden egyéb területén) nagyon is felnőttként tekintenek magukra.

2015. júl. 7. 16:42
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!